aeon flux

ready for the action now, danger boy?

a komornyik: a magyar szinkron Takács Máté
2013. november 19. 16:22:00

Kategória: film 3 komment

Lee Daniels (Precious - A boldogság ára) filmje a nyár egyik utolsó kasszasikere volt a tengerentúlon, ráadásul még az Oscar-jelöltek mezőnyében is könnyen felbukkanhat. Hogy a magyar közönség számára is érdekesnek tűnjön valamicskét a Fehér Házban szolgáló Cecil Gaines története, akad itt jó pár közismert színész, bónuszként pedig egy legalább olyan jól csengő szinkronszínész-gárda.

thebutler620.jpg


Forest Whitaker – Gesztesi Károly. A forgalmazó nem is gondolta másképp, és minden bizonnyal a szinkronrendező sem, hogy Whitakernek az a Gesztesi Károly legyen a magyar hangja, aki oly sokszor, legutóbb például az Erőnek erejévelben szólaltatta meg a színészt. Megemlítendő húzás, hogy a figura 15 éves kiadását Gesztesi Károly (amúgy 24 éves) fia szinkronizálja.

Oprah Winfrey – Kocsis Mariann. Éppen két hete esett arról szó, hogy nincs is más a rendezők látóterében Kocsis Mariannon kívül, ha afroamerikai színésznőket kell magyarítani. Oprah mellesleg nem új keletű ezen a listán: egyebek mellett a Bíborszín második szinkronjában és pár rajzfilmes szinkronszerep esetében is Kocsist hallhattuk.

Robin Williams – Mikó István. Újabb elnök szerepét öltötte magára Robin Williams, ám ezúttal módfelett komolyabb körülmények között játssza Dwight D. Eisenhowert, mint Theodore Rooseveltet az Éjszaka a múzeumban-filmekben. Magyar hangja azonban nem változott, mert hát ki másra is mernék őt bízni, mint Mikó Istvánra.

Alan Rickman – Helyey László. Negyed évszázada már, hogy Helyey László először szinkronizálta Rickmant a Drágán add az életed! eredeti magyar változatában, ami manapság nehezen lelhető fel. Tahi-Tóth László és Piton professzor esete ide vagy oda, olybá tűnik, a rendezők inkább megmaradnának ennél a korábbra visszanyúló párosításnál, hiszen idén a Dől a moné című vígjátékban is Helyeyt hallhattuk. Most egyúttal Ronald Reagan szerepében fogjuk.

Jane Fonda – Hűvösvölgyi Ildikó. A Fehér Ház porcelán-étkészletének lecseréléséről elhíresült (na jó, nem csak arról) Nancy Reagant a már nem sűrűn látott Jane Fonda játssza, akit utóbbi két amerikai filmjében Földi Teri tolmácsolt a magyar nézőknek. Ezúttal a mindkettőjüknél lényegesen fiatalabb Hűvösvölgyi Ildikó kapott lehetőséget, akit manapság ritkán foglalkoztatnak a szinkronstúdiók, pedig már a '70-es években is gyakran állt a mikrofon mögé.

James Marsden – Rékasi Károly. Megérjük hát azt, hogy James Marsdent az X-Men-filmeken kívül (pontosabban az első két részen kívül, mert Az ellenállás végében már nem volt benne) is hallhatjuk Rékasi Károly közreműködésével, hiszen most ő a John F. Kennedyt alakító színész magyar hangja. Így az idei munkássága meglepően szélesre bűvül: Tom Cruise (Feledés), Kevin Bacon (R.I.P.D. - Szellemzsaruk), most Marsden és ugyebár decemberben sem maradunk nélküle...

Liev Schreiber – Barabás Kiss Zoltán. Szintén kapcsolható az X-Menhez, egészen pontosan az X-Men kezdetek: Farkashoz Schreiber és Barabás Kiss esete, noha ez csak egy a több film közül, melyekben ez volt a felállás. Tehát a Lyndon B. Johnsont megformáló színész is a legméltóbb magyar hanggal tűnik fel.

John Cusack – Csankó Zoltán. Az erős kérdőjel sem hiányozhat, ami ezúttal John Cusack magyar hanga mögé került. Terebélyes a színészt eddig szinkronizálók listája, ám Csankó Zoltán csak most kerül rá. Az élen az idén A védelmi kód című filmben már hallott, s egyébként legnyerőbbnek mondható Zalán János áll, de Forgács Péterre is jó párszor esett még a választás (moziban legutóbb a 2012-ben). Lehet aztán, hogy Richard Nixon elnök személye, akit Cusack játszik most, olyan csankózoltános. De lehet, hogy nem.

Terrence Howard – Király Attila. Howard és Király Attila duójához sem most lehet először szerencséje az idén serényen moziba járó magyaroknak, hiszen májusban A hallgatás szabálya című filmben is láttuk/hallhattuk a két illetőt. Az persze nem az első alkalom volt (elég csak A Vasemberre gondolni), a jelenlegi pedig nem az utolsó.

Cuba Gooding Jr. – Kálloy Molnár Péter. Cuba Gooding Jr. egyrészt fekete (Kálid Artúr), másrészt vicceskedő fickó (Kerekes József), a kettő együtt pedig Kálloy Molnár Pétert gyakran jelenti, ám érdekes módon előzőleg is egy drámában (Férfibecsület) szinkronizálta ő az amúgy Oscarral is rendelkező színészt.

Vanessa Redgrave – Tímár Éva. Redgrave az elmúlt 20 évet tekintve negyedjére tűnik fel szinkronizált filmben a mozikban. Ezek közül a legismertebb a Mission: Impossible, melyben ugyancsak Tímár Éva szólaltatta meg.

Lenny Kravitz – Kálid Artúr. Természetesen Kálid Artúr sem hiányozhat egy olyan filmből, amelynek fél szereplőgárdája fekete.

valamint:
Yaya Alafia – Németh Borbála
Aml Ameen – Gesztesi Máté
David Banner – Bognár Tamás
Colman Domingo – Jakab Csaba
James Dumont – Sótonyi Gábor
John Fertitta – Rosta Sándor
Tyson Ford – Straub Norbert
Jim Gleason – Epres Attila
Dana Gourrier – Bognár Gyöngyvér
Elijah Kelley – Baráth István
Adriane Lenox – Pikali Gerda
Alex Manette – Varga Gábor
Mo Mcrae – Welker Gábor
David Oyelowo – Papp Dániel
Alex Pettyfer – Markovics Tamás
Colin Walker – Kapácsy Miklós
Olivia Washington – Kis-Kovács Luca
Clarence Williams III – Orosz István
Jesse Williams – Fehér Tibor

további magyar hangok:
Bartsch Kata, Béli Titanilla, Berecz Kristóf Uwe, Bókai Mária, Bolla Róbert, Czifra Krisztina, Császár András, Csuha Lajos, Dézsi Szabó Gábor, Fehér Péter, Frumen Gergő, Győriványi Laura, Lovasi Dániel, Rada Boglárka, Richter Tamás, Sági Tímea, Sörös Miklós, Stern Dániel, Szkárosi Márk, Téglás Judit, Törtei Tünde, Vida Sára.

a magyar változat munkatársai:
feolvasó: Bozai József
magyar szöveg: Pataricza Eszter
hangmérnök: Gábor Dániel
vágó: Simkóné Varga Erzsébet
szinkronrendező: Nikodém Zsigmond

A szinkront a Mafilm Audio Kft. készítette. A filmet az A Company Hungary mutatja be november 21-én. A szinkronizált mellett feliratos változatban is látható lesz.

poster_thebutler_hun.jpg

Címkék

szinkron gesztesi karoly robin williams rekasi karoly forest whitaker pikali gerda csuha lajos pataricza eszter epres attila bartsch kata kalid artur nikodem zsigmond kiraly attila welker gabor rosta sandor csanko zoltan timar eva feher tibor kocsis mariann barabas kiss zoltan papp daniel varga gabor nemeth borbala helyey laszlo markovics tamas bognar tamas jakab csaba straub norbert kapacsy miklos kis kovacs luca orosz istvan simkone varga erzsebet gabor daniel sagi timea a company hungary miko istvan hüvösvölgyi ildiko kally molnar peter bognar gyöngyver

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr645644199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

m.martin91 2013.11.19. 20:20:18

Azt kell mondjam, hogy ez egy jó szinkron. Ez abból a szempontból rossz, hogy nem nagyon tudok belekötni, viszont abból pedig nagyon jó, hogy a szinkronon nem fog múlni semmi. Örvendetes, hogy a rendező nem próbált meg belenyúlni a megszokott párosokba, igazából valóban csak egy van, ami kérdőjeles, a Cusack - Csankó. A többivel nem lehet gond. A Marsden - Rékasi párost külön kiemelném, ezért piros pont jár, örülök hogy a szinkronrendező látta az X-Men filmeket.

TomPowell25 2013.11.19. 20:53:35

Igen, szerintem is egy minőségi szinkronnak néz ki, pedig lényegében csak a megszokott párosításokhoz ragaszkodtak. Cusack pedig tényleg Zalán Jánossal az igazi, de talán Nixon figurájához mégsem passzolna igazán.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.11.19. 22:31:50

Megnéztem a filmet, szerintem jól sikerült a szinkron, valamennyi párosítást eltalálták.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása