aeon flux

ready for the action now, danger boy?

díjszezon 2015: golden action boy - a nyertesek Németh Barna
2015. március 10. 15:45:00

Kategória: film 14 komment

Véget ért a 2014-es Golden Action Boy, nézzétek meg, hogy szavaztatok...

Ezzel együtt sorsoltunk is a szavazók (és az Oscar-tippelők) között. A nyerteseket a cikk végén találjátok.

goldenactionboy.jpg

Legjobb képi effektusok: Csillagok között

A mutánsok, a beszélő mosómedve és a tavalyi év legtöbb haláljelentét produkáló Tom Cruise fényévnyi távolságból volt kénytelen végignézni, ahogy - bár az utolsó két napon beerősített - az Interstellar felmossa a padlót a lázadó majmokkal, így Christopher Nolan trükkcsapata magabiztos fölénnyel nyerte ezt a kategóriát.

Legjobb filmzene: Hans Zimmer (Csillagok között)

Nincs mit ragozni, Hans Zimmer nagyon összhangban van az AE olvasóival, így sokadszorra is övé az elismerés, méghozzá az idei verseny legnagyobb szavazatarányával.

Legjobb fényképezés: Emmanuel Lubezki - Birdman avagy (a mellőzés meglepő ereje)

Újabb teljesen egyértelmű kategória, az Oscar után nálunk is duplázó Emmanuel „Chivo” Lubezkit még csak megközelíteni sem tudta senki.

Legjobb forgatókönyv: Alejandro González Iñárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris, Jr. és Armando Bó - Birdman avagy (a mellőzés meglepő ereje)

Amíg az előző három kategória lényegében az első pillanatban eldőlt, addig az írók kategóriájában az év egyik legizgalmasabb versenye alakult ki. A Holtodiglan és a Grand Budapest Hotel végig szorongatták Alejandro G. Inarritu díjnyertes csapatának torkát, de a mexikói fiúk nem hagyták magukat, egy kis lépéssel mindig sikerült a konkurencia előtt maradniuk.

Legjobb színésznő: Rosamund Pike (Holtodiglan)

A tisztes távolból második helyen végző Marion Cotillard vezetésével minden jelölt begyűjtött néhány szavazatot, de addig a Holtodiglan finoman szólva is háborodott háziasszonya olyan tetemes előnyre tett szert, amit senki emberfia nem tudott volna beérni.

Legjobb színész: Jake Gyllenhaal (Éjjeli féreg)

Általában ez a kategória szokta meghozni a GAB legnagyobb versenyét, az utóbbi két évben például egy-egy szavazat döntött a nyertes sorsáról. Nos, mindennek vége szakad egyszer, mert előbb JK Simmons, majd Michael Keaton rajongói fogytak el, hogy ezzel kényelmes győzelmet biztosítsanak az Éjjeli féreg meglehetősen furcsa riporterének. Hiába no, ez a szociopaták éve.

Legjobb rendezés: Alejandro G. Inarritu (Birdman avagy (a mellőzés meglepő ereje))

Volt egy pillanat, amikor úgy tűnt, Alejandro G. Inarritu és Richard Linklater nagyobb meccset fog vívni a dobogó legfelső fokáért. Olyan pillanat is volt, amikor úgy tűnt, Damien Chazelle is meg tud érkezni, de aztán iszonyatosan szétforgácsolódott a mezőny, szóval a három amigo egyike magabiztos győzelmet aratott.

Legjobb animációs film: Szél támad

Ennyi fordulatot egy kategória sem hozott, mint ez, konkrétan minden nap változott az állás. Egyszer a Szél támad, egyszer az Így neveld a sárkányodat második része került felülre, de a célfotó elsütésének pillanatában éppen a japán anime tört az élre.

Legjobb moziban nem vetített film: Snowpiercer

A Starred Up, a The Babadook és a Felszín alatt későn hajrázott, addigra már képtelenség volt lekörözni a Locke és a Snowpiercer számait, különösen az utóbbiét, amely az első másodperctől fogva megtartotta vezető pozícióját. Ez egy ilyen év.

Legjobb film: Birdman avagy (a mellőzés meglepő ereje)

Sokszínű, érdekes év volt ez, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy az első két helyen végzett film (Csillagok közt és Birdman) még együtt sem tudták megszerezni a szavazatok felét. Persze ők uralták a mezőnyt, a végső csatát is csak pár szavazat döntötte el, de a többi jelölt sem veszett el. 2015 is legyen ilyen... Most azonban ünnepeljük egy kicsit Alejandro G. Inarritu fergeteges szatíráját Hollywoodról, a kritikusokról és rólunk...

Ahogy ígértük, sorsoltunk is a szavazók között. A szerencse most tsgkmr nevű játékosnak kedvezett, övé a DVD- és Bluray-csomag. Kicsit késve, de az Oscar-tippelős játékunk végére is pontot tettünk. Ott holtverseny alakult ki kleisitz, ungverjaland, Vektor, Dulka Péter és doubleace között 20-20 helyes találattal, közülük a sorsológépünk ungverjaland nevét dobta ki. Mindkét nyertesnek gratulálunk, hamarosan kapnak majd egy levelet a részletekről.

Címkék

jake gyllenhaal hans zimmer rosamund pike alejandro gonzalez inarritu dijszezon golden action boy dijszezon 2014

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr387255779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jack Skellington75 2015.03.10. 16:29:57

Csak egy fokkal jobb, mint az Oscar... :-(

freddyD 2015.03.10. 18:20:10

Méltó nyertesek.
A legjobb moziban nem vítetett filmnél esetleg jelölni lehetett volna még az Időhurkot

Atkakukac1989 2015.03.10. 19:18:19

Maximálisan szimpatikus lista. Mondjuk ez egy igen erős év volt, olyannyira, hogy vagy 3-4 évig nem is lesz ilyen.

szkristof92 2015.03.10. 19:48:50

Abszolút szimpatikus lista, gratula a nyertesnek! :)

Nyílméregbéka 2015.03.10. 21:21:50

Legjobb képi effektusok, interstellar? A leggyengébb szinte a mezőnyben etéren. A Galaxis és a Majmok bolygója is pl. klasszisokkal komolyabb a vizuális effektektekben.
Zenében sem értek egyet, szerintem Hans Zimmer zenéje túl tolakodó, folyton kilógott a filmből, erőszakos és hatásvadász módón. Folyton elvonta figyelmemet, holott a jó filmzenének észrevétlennek kell lennie.
Rosamund Pike az egyik legtehetségtelenebb legpocsékabb színésznő (bárcsak kivakuznák az agyamból a Jack Richerben nyújtott alakítását), bár kétségkívűl ez az elmebeteg karakter jól passzolt a kifejezéstelen lárva arcához, de ez nem a színészi kvalitása, hanem a casting érdeme.
A többibe nem kötnék bele, a Birdman egyértelműen remek film...

Ficus Cucis 2015.03.10. 21:51:12

mint az közismert, kifejezett rendezői kérés és szigorú rendezői kontroll eredményként született filmzenéről van szó, ahogy az is tény, hogy a zene "felhangosítása" is rendezői utasításra történt. ha ez valakinek problémát okoz, akkor Nolanre tessék panaszkodni...

szvsz, az elmúlt 15 év legjobb filmzenéről beszélünk.

Nyílméregbéka 2015.03.11. 02:28:45

@Ficus Cucis: annyira közismert, hogy most olvasom először, pedig nem egy filmes oldalt követek... Ha ez valóban így van, akkor Nolan nagyot hibázott, bár ez nem áll távol tőle. Nekem amúgy nem okoz problémát, többet úgy sem fogom megnézni az Intelstellart, bár nem tartom rossz filmnek. Az meg hogy az elmúlt 15 év legjobb filmzenéje, ne haragudj, de ezen még most is röhögök, ahogy leírom... :DDD Akkor, ha már Nolan és Zimmer, az Inception zenéje sokkal jobb szerintem.
Az elmúlt 15 évből sok remek filmzenét tudok felidézni magamban, míg az Interstellar zenéjéből egy hangra sem emlékszem, csak az "élményre" hogy mennyire zavart a film nézése közben. A moziból kijövet is ez volt az első twittem, hogy "egész jó film, szar zene".

Ficus Cucis 2015.03.11. 08:05:51

@Nyílméregbéka: én viszont alig olvasok mozis oldalakat, de mégis eljutott a hír, hogy Amerikában rengetegen panaszkodtak a moziknál, hogy bizonyos jeleneteknél nem nagyon értették, hogy mit beszéltek a szereplők (a szinkronban ilyen probléma nem volt). több mozilánc közleményt adott ki, hogy ők semmit nem rontottak el, egyszerűen így keverték a zenét. sőt, emlékeim szerint magának Nolannek is nyilatkoznia kellett, hogy ő szerette volna, hogy bizonyos jeleneteknél a zene átvegye az uralmat (pl.: az űrhajó indítása, a vízbolygóról menekülés, és a világon mindenhol nemes egyszerűséggel már csak "legendary docking scene"-ként emlegetett jelenetsor).

és milyen jó tette, teszem hozzá.

tsgkmr 2015.03.11. 08:21:05

Ó, akkor most örülök :) és végül a Birdman is nyert, úgyhogy ez a nap kivételesen jól indul!

kaamir 2015.03.11. 10:27:52

@Ficus Cucis: Nekem a szinkronnál is volt ilyen problémám. Sokszor fülelnem kellett a hangosabb részeknél. Szerintem is zseniális húzás volt, nagyon-nagy hatása volt.

Nolan technikai zsenialitás Spielbergéhez mérhető, kár, hogy minden másban fényévekre elmarad tőle.

Atkakukac1989 2015.03.11. 12:49:35

@WiteNoir: Azt nem tudom, hogy mennyire lesz igazam, de mivel 2010/11 fordulója volt legutóbb erős, így a következő evidensen 3-4 év ide. :D

2015.03.11. 13:13:46

@Atkakukac1989:

most így fejből

2010: a szellemíró az angol nyelvű kedvencem, amúgy abból az évből igazán jó filmre nem emlékszem (angol nyelvű narratív filmek)
2011: az élet fája, éjfélkor párizsban, örvény (az agyondícsért margaretet én közel sem látom olyan jónak, mint amennyire felkapták, persze vannak érdemei)

szerintem te nem ezekre a filmekre gondoltál. de akkor mire? nem emlékszem hogy annyival erősebb időszak lett volna, mint mondjuk a 13-14-es...

Olifat 2015.03.11. 14:25:35

A Birdman dominanciáját itt sem értem, de elfogadom! Egyébként, maga a film/forgatókönyv Keaton nélkül is működött volna? Ha nem, akkor a főszereplőt miért nem díjazták sehol? Vagy ez a nagy siker főként a rendező érdeme? Tehát Keaton "meglepő erejű mellőzése" (mármint a legrangosabb díjátadókat tekintve) ergo jogosnak mondható?

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása