aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: blackout Takács Máté
2019. június 16. 17:23:00

Kategória: boxoffice 1 komment

A folytatások, és ezzel együtt a nyári szezon döcögése folytatódik a MIB - Sötét zsaruk a Föld körül és a Shaft enervált nyitányával az amerikai mozikban.

shaft2019.jpg

> új filmek
A Men in Black - Sötét zsaruk világraszóló siker volt 1997-ben, majdnem meg is nyerte az évet, csak aztán az utolsó pillanatban a Titanic átúszott rajta. A folytatás jött, kicsit talán soká is, jelen évtized pedig a leülepedett franchise-ok felrázásának jegyében telik, úgyhogy tíz évvel később, 2012-ben a harmadik rész is elkészült. Ennek is jó pár esztendeje, de a régi portékák felmelegítése igencsak megy, s mi az a 22 év mostanság, ha egyszer a nyolcvanas évekig is képesek visszanyúlni még? Szóval egy globálisan több mint 600 milliót kasszírozó Men in Black - Sötét zsaruk 3. után hajtani kellett még a témát, és mivel már Will Smith se volt kapható a dologra vélhetően (Tommy Lee Jonest meg már a harmadik részre is nyilvánvalóan fegyverrel kényszerítették), a jó öreg univerzumtágítás adta magát, új ügynökökkel és helyszínekkel. A MIB - Sötét zsaruk a Föld körül (Men in Black International; hazai bemutató: már a mozikban) azonban veszített a régi hősök hiányával, abba pedig, hogy új közönséget nyerjen - mert hát ez igencsak kell, ha egyszer az első rész idején a mostani fő mozizók kb. még nem is éltek -, a Sony nem fektetett kellő energiát. A több mint 4200 mozit elárasztó film hervatag kritikákkal megverve próbálta teljesíteni a stúdió eleve minimálisra csökkentett, 30 millió dollárra tett elvárásait. Ez nem jött össze: 28,5 millióval lett első a film, ami a bevételnek is alig több mint a fele, bármely korábbi részt nézzük, a nézőközönség zsugorodását pedig ne is említsük. A költségvetést állítólag alaposan visszafogták, hiszen a 110 millió dollár kevesebb mint fele a legutóbbi eresztésének, de még ez is irtó távolinak tűnik most. Ráadásul Kína sem licitált rá most az amerikai üzemekre. Így múlik el egy újabb világ dicsősége.

És ne is érjük be eggyel! Már eleve a cím is problematikus, hiszen hogyan is viszonyul a Shaft a korábbi, 2000-ben bemutatott filmhez? Lehet, hogy nem az ebből fakadó zavarodottság tartotta távol a filmtől a nézőket, de alighanem a márkanév-mánia tetőpontot érésének ékes példája lesz a Warner próbálkozásából. Samuel L. Jackson és Richard Roundtree megint itt vannak, bővült is a család, de azt a kevés potenciált sem volt képes érvényesíteni a film, ami még maradt benne. 19 éve a Shaft 21 millióval nyitott, ami ma 36 milliót érne, végeredménye pedig 100 milliónál is többet. Ehhez képest a mostani, rongyos 8,3 milliós rajt teljes megsemmisülés, még azt a szerény 30-35 milliós büdzsét is képtelen lesz megugrani hazájában - és világszinten, lévén másutt csak a Netflixig viszi. Ez megint az az eset, amikor a címszereplő már nem mond elég embernek bármit is, az újraeladásba pedig nem fektettek eleget.

Emma Thompson duplázott a hétvégén (a MIB-ben is játszik, újfent), partnere Mindy Kaling a Late Night című jó kritikákat begyűjtött független filmben. Az Amazon Studios több mint 2200 mozit szerződtetett az egy hete néhány helyen ígéretes számokat jegyzett produkciónak, de különösebb feltűnést nem keltett, sőt. 5,1 millió dollárt szedett csak össze, ami 2500 dolláros átlagos bevételt sem takar. Azért hosszabb távon gyűjtögethet még, ha már a nagy címek ilyen érdektelenek a nézők számára.

Jim Jarmusch-film még nem indult országos szinten, bár manapság 613 mozi már alig-alig nevezhető országos szintnek; mindegy, a The Dead Don't Die azért elég embert elérhetett már most. Túl sokakat nem sikerült, ám mégis, a 2,4 millió dollár már a rendező negyedik legnagyobb bevételt elért munkájává avatja a színészparádét kínáló zombiságot a Hervadó virágok (13,7M), a Szellemutya - Szamuráj módra (3,3M) és a Florida, a paradicsom (2,4M) mögött. Az egy mozira juto bevétel nem éri el a 4000 dollárt, ami nem túl fényes, és a sajtóvisszhang is  meglehetősen gyenge, így a várhatóan 6 millió dollárnál többet nem szed össze a Focus terjesztése.

> korábbi filmek
A kis kedvencek titkos élete 2. 23,8 millió dollárral lett most második, összbevétele pedig így 92 millióra rúg - az első rész egyetlen hétvége alatt termelt többet ennél.

Ez még hagyján az X-Men: Sötét Főnix sorsához képest: a Fox balszerencsés projektje 73%-ot zuhant, így pusztán 9 millióval szerepel most a listán, az 50 milliót éppen meghaladva. Katasztrófa mindenhogy.

> végszó & ami jön
Április harmadik hétvégéjén volt utoljára ilyen alacsony a mozik forgalma, de az elmúlt évek azonos víkendjei is mind jobban pörögtek - 2012-ben volt csak hasonló a szint, azelőtt meg 2003-ban volt alacsonyabb. Szerencsére a Toy Story 4. jókora számokra számíthat a következő körben, a maradékon pedig a Gyerekjáték és az Anna osztozik majd.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  MIB - Sötét zsaruk a Föld körül $28.5m $28.8m $110m
2  A kis kedvencek titkos élete 2. $23.8m $92.0m $80m
3  Aladdin $16.7m $263.4m $183m
4  X-Men: Sötét Főnix $9.0m $51.8m $200m
5  Rocketman $8.8m $66.1m $40m
6  Shaft $8.3m $8.3m $35m
7  Godzilla II: A szörnyek királya $8.1m $93.7m $200m
8  John Wick, 3. felvonás: Parabellum $6.1m $148.6m $55m
9  Late Night $5.1m $5.4m $4m
10  Mami $3.6m $40.3m $5m

 

Címkék

sony amazon box office comedy sci fi warner spinoff samuel l jackson emma thompson shaft jim jarmusch men in black late night zombiemovie focus features men in black international the dead dont die

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr5414896950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cinamon 2019.06.18. 08:03:26

Hiszen a MIB megcsinálta a 30 milliót. A listát pedig elírtátok, mert a tizedik helyezett a Végjáték lett.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása