aeon flux

ready for the action now, danger boy?

005-001 Zalaba_Ferenc
2006. december 30. 11:53:48

Kategória: 150jofilm 32 komment

topfilm05-01. sokáig húztam-halasztottam a legjobb öt közzétételét. ennek rengeteg objektív oka van (dolgoztál te már öt munkahelyen egyszerre? :), de még annál is több személyes indoka. valahogy úgy éreztem, ha megosztom veled, melyik az az öt film, amelyik legkedvesebb szívemnek, akkor az olyan, mintha meztelenre vetkőznék... vagy ez hülyeség? :) sebaj, most megmutatom az achilles-sarkamat, ide célozz!

5.
cím: night on earth (1991)
rendező: jim jarmusch
szereplők: gena rowlands, winona ryder, armin mueller-stahl, giancarlo esposito, rosie perez, isaach de bankolé, béatrice dalle, roberto benigni, paolo bonacelli, matti pellonpää
miért: néhány hete épp a barátnőmhöz taxiztam, s egy szokatlanul cserfes taxisöfőrt fogtam ki, aki két perc leforgása alatt eljutott a norbi féle idétlen diéta gurgulázó nevetéssel kísért kifigurázásától odáig, hogy a felesége gyomorrákban halt meg harmincvalahány évesen... és kilósan. megdöbbentő élmény volt, s valami hasonló érzést vált ki az emberből jarmusch mesterműve is, amelyben ötször húsz percet tölthetsz el a világ valamelyik nagyvárosi taxijában ülve, s szomorú vagy vidám, de mélyen emberi történetekkel lehetsz gazdagabb.
momentum: yoyo nevetése - komolyan, a filmtörténet talán legőszintébb, legjóízűbb röhögése
érdekes: lanewyorkparisromehelsinki. tudod, mi ez? a film eredeti címe...
mondat: "what's your name, man?" "helmut grokenberger." "helmet? that's your name?" "yeah." "hahahaha, that's a fucked up name to be namin' your kid... it would be like calling your kid 'lampshade', or some shit like that."

4.
cím: c'era una volta il west (1968)
rendező: sergio leone
szereplő: henry fonda, charles bronson, jason robards, claudia cardinale
miért: teszt; felkavaró élmény volt jó 10 év után újra látni leone zsánertemető filmjét, mikor kijött dvd-n. a kulcsmomentumok (frank feltűnése, harmónika tragédiája) ugyanolyan torokszorító hatással voltak rám, mint anno, pedig azon csúf filmrajongók közé tartozom, akik szemében a filmek sokkal jobban öregednek, mint kellene (hú, ne tudd meg, milyen szar volt újra látni a káposztalevest :); viszont a volt egyszer egy vadnyugat egy hangyányit sem öregedett, s ez így is marad, amíg valami földkörüli katasztrófa fel nem perzseli az egész világot.
momentum: harmónika megérkezik
érdekes: legendák szólnak arról, hogy a film nyitójelenetében szereplő három fejvadásznak leone szerette volna megnyerni a jó, a rossz és a csúf három főszereplőjét: eli wallach és lee van cleef el is fogadta a meghívást, de clint eastwood sajna nem ért rá (vagy nem akart ráérni?).
mondat: "did you bring a horse for me?" "looks like we're shy one horse." "you brought two too many."
 
3.
cím: hotaru no haka - grave of the fireflies (1988)
rendező: takahata isao
miért: roger ebert minden idők legjobb háborús filmjének nevezte a studio ghibli műhelyében készült animét. én ennél egy kissé messzebb mennék, hisz a filmben a háború csupán háttér, a pokol egyfajta rezonanciája: sokkal fontosabb a gyermeki őszinteség, akarat és ártatlanság, illetve ezek megőrzésének hibátlan ábrázolása. szívfacsaró dráma, amely előhozza, majd megrázó módon eltemeti a benned lakozó gyermeket.
momentum: a temetés
érdekes: a rajzfilm alapjául szolgáló nosaka-regényből 2005-ben élőszereplős tévéfilm készült... ami nem is olyan rossz.
mondat: why must fireflies die so young?
  
2.
cím: miller's crossing (1990)
rendező: joel coen (és ethan coen)
szereplő: gabriel byrne, albert finney, marcia gay harden, john turturro, jon polito, j.e. freeman, steve buscemi
miért: a coen-testvérek egész karrierjüket kedvenc zsánerjeik kifugárázására (és előttük való tisztelgésre) tették fel. a miller's crossinggal a film noir műfajának állítanak remekül karikírozott emlékművet, amely szkeccselt figurái ellenére annyira szövevényes, hogy első körben még a zseniális szerzőknek is beletörött a bicskájuk (a writer's block alatt megírták a barton finket, amely a writer's blockról szól); de a film elsősorban nem a kifogástalan cselekmény miatt felejthetetlen, hanem a minden kis nyelvi nüánszot aprólékosan és hajszálpontosan adagoló párbeszédeknek köszönhetően, melyeket a makulátlan (minden idők legjobb?) szinkronja is maradéktalanul visszaad.
momentum: kalap a szélben
érdekes: a két rivális bűnbandát egymásra uszító sztori ismerős lehet a yojimbóból és az egy maréknyi dollárból.
mondat: "tommy, look in your heart!"

 

1.
cím: the usual suspects (1995)
rendező: bryan singer
szereplő: stephen baldwin, gabriel byrne, kevin spacey, benicio del toro, kevin pollak, pete postlethwaite, chazz palminteri, dan hedaya, giancarlo esposito, suzy amis
miért: hogy miért ez minden idők legjobb filmje? kibaszott nehéz kérdés. nem páratlan darab, még csak nem is hibátlan (kedvenc baki a leszállás közben turbinát cserélő repülőgép :), cselekménye egyenetlen, s bizonyos szempontból ott lehet belekötni, ahol csak akarsz. ha pedig szinkronnal nézed, akkor két perc után tudod, mi a poén. szóval ne tedd. na de mégis, miért ez a legjobb? talán mert négyszer egymásután megnéztem moziban? talán mert a végén egyszerűen nem tudtam felállni, úgy székbe szögezett a befejezés? talán mert az utolsó szavak azóta is ott keringenek bennem? talán mert az orromnál fogva vezetett, s sértett egóm szilánkosra törött, mikor chazz palminteri kiejtette kezéből a csészét? talán mert ez az egyetlen nézhető stephen baldwin-film? :) nem tudom. szerintem csak arról van szó, hogy nincs még egy olyan film, amit jobban szeretnék, mint a közönséges bűnözőket.
momentum: kobayashi feltűnik... aztán újra, ezúttal más minőségben
érdekes: (SPOILER) a forgatás alatt gabriel byrne végig azt hitte, hogy ő lesz keyser soze.
mondat: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7. oswald was a fag.

Címkék

lista

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr584534406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_57892 2006.12.30. 17:25:48

A második kivételével mind eszembe jutott, mikor egyszer-másszor a maradék öt film kilétén gondolkoztam :) A night on earthben és a firefliesban biztos voltam, usual suspectsről nem tudtam, mit gondoljak - egyrészt egy 150-es listára mindenképp feltettem volna, másrészt úgy gondoltam, hogy egy ilyen kötekedő és szőrösszívű filmhóhér nem válogatja be az öt legkedvesebb filmje közé ezt az egyszerű (na jó, csavaros, de én kitaláltam a végét... máig sem tudom, hogy sikerült :)) bűnügyi sztorit. Persze ha a kritikus meztelenre vetkőzik, kiderül, hogy ő is emberből van: kellemesen csalódtam :) (a filmekből egyébként "csak" a miller's crossingot nem láttam még - az összes többi 10/10 - , igyekszem pótolni... valakinek nincs egy felesleges dvd-je? :)) A fenti teljesen felesleges szóáradat után szeretném minden blogolvasó nevében megköszönni neked, hogy - öt munkahely mellett is! :) - végigcsináltad ezt a hatalmas vállalkozást (nekem már a saját listám összeállításánál beletörne a bicskám), és megismertettél minket nagyszerű filmekkel és nagyszerű gondolatokkal. Köszönjük!

Ismeretlen_37621 2006.12.30. 18:22:48

csak az 1. és 3.at láttam, jók, de nem ennyire

mr. 2006.12.30. 20:12:50

grat az egész listához és ahhoz, hogy egy ennyire szubjektív dolgot "nyilvánosan" bevállalsz. ja, a top5-be is igazán jó filmek kerültek. a negyedikkel még nekem is sikerült meglepetést okoznod. :)

Ismeretlen_41278 2006.12.30. 22:18:07

kiv. voltam az elsőre, de hogy épp az legyen, ami nekem? :O

Ismeretlen_41278 2006.12.30. 22:19:39

ja, én 2 hónap alatt 7szer moziztam le.

Ismeretlen_13025 2006.12.31. 00:49:07

kombajn: a szinkron miatt, segít...

Ismeretlen_57892 2006.12.31. 02:28:58

Évente kb. egy-két szinkronos filmet látok; a The Usual Suspects nem tartozott ezek közé. Azért kösz a bizalmat! :)

Ismeretlen_1068 2006.12.31. 09:33:33

kombajn: mikor elkezdtem, még csak három volt. :) a dícséreteket köszönöm, nem szállnak fejembe... a miller's crossing nálunk sajna nem jelent meg dvd-n, talán egyszer pótolni fogja ezt a hiányosságot az intercom, s remélem, hogy az idézni való szinkront se hagyja le róla.

Ismeretlen_1068 2006.12.31. 09:36:30

mr.: látod, látod, csak sikerült befejezni ezt az "őrült" projectet. :) félig-meddig sajnálatos, hogy az elmúlt évben mit sem változott az összeállítás (talán csak a deliverance kerülne hátrébb :), úgy tűnik, nem sok értelmes filmet csináltak idén... meg aztán én is kb. ötödannyiszor jutottam filmközelbe, mint tavaly.

Ismeretlen_1068 2006.12.31. 09:37:43

kombajn, nagy-nagy SPOILER-szignók között elmondanád, miből jöttél rá, hogy ki a hunyó? csak azért kérdem, mert a film utolsó harmadáig fel sem merül a kérdés, hogy itt hunyót kell keresni. :)

Ismeretlen_57892 2006.12.31. 14:43:25

(nagy-nagy)SPOILER!!! Bennem felmerült, több okból is. Egyrészt én a kerülj szinkronba dvd-kiadáson láttam először a filmet, így az xpress fórumon megtekintés előtt már olvastam, hogy van valami csattanóféleség; másrészt szeretek kombinálni, és az első jelenet fontosnak tűnt, így gondosan az agyamba véstem, ebben pedig vannak árulkodó jelek (persze nem szúrtam ki elsőre minden apróságot, de azért keatonék nem úgy beszéltek, mint akik most találkoznak először). A film menete közben természetesen nekem sem tűntek fel a verbal/roger/keyser kilétét utólag bizonyító jelek (bár Saul hidegvérű meggyilkolását nem tudtam figyelmen kívül hagyni), inkább úgy voltam vele, hogy kiszúrtam egy arcot (spacey-ét) a társaságból, és 20%-os (fenster halála után 25 :)) biztonsággal rá gyanakodtam mindenféle különösebb ok nélkül. Azt magam sem tudom, hogy az első csattanónál (keaton=soze) miért nem ismertem be vereségem - egyszerűen csak arra tudtam gondolni, hogy ez a zseniális kis sánta kifinomult módszereivel elterelte magáról a gyanút: végülis csak egy szót tévesztettem. :) A fenti bejegyzés hatására tegnap ötödszörre is megnéztem a filmet, és újabb dolgokat fedeztem fel - a kedvencem azért még mindig keyser ruhája marquez kabinjában. :)

Ismeretlen_13025 2006.12.31. 20:50:26

hát ja, ez meg a másik.. ha az emebr előre tudja h van csattanó ;)

padi 2007.01.03. 15:58:24

Nagyon jó lista, bár szerintem a Halál keresztútján jobb mint a Közönséges. Van olyan csavaros, mint az előbbi, van benne egy kidolgozott szerelmi szál és gengszterfilmként is jól funkcionál.

vtb 2007.11.13. 23:21:55

Érdekes, hogy felsoroltál 150 remek filmet, szinte mindnek ott van a helye szerintem is, de amikor felpillantottam a dvd-polcra, sorra láttam meg a címeket, amik nemhogy a 150ből de még a 10ből is szorítottak volna ki címeket. Pl Moulin Rouge!, Hotel Ruanda, Pillangó, Drakula, Terminátor 2, Brian élete, Gyalog galopp, Ház a ködben, Konvoj, Ronin, Elveszett jelentés, Macskafogó, Pál utcai fiúk... lehet, hogy az a 200 nem is lett volna olyan sok? :)

Ismeretlen_63220 2007.12.05. 17:25:56

Végignyálazva az impozáns listát, szánom-bánom, de én azt mondom, hogy... 42.

androidus · androidus.freeblog.hu 2007.12.10. 03:54:55

Na már csak 40 :) (mondanám bejelentkezve is, ha hagyná)

prymkisasszony 2008.08.15. 16:08:24

nagyon szép, gondosan összeválogatott lista. sok film tekintetében felnyitotta a szemem. azért pici kritika jön... most így első körben Kusturica "Underground"-ját, Almodovar "Volver"-jét, Ritchie "Snatch"-ét, Rodriguez "Sin City"-jét, Coppola "Apocalypse Now"-ját, a Coen fivérek "The Big Lebowski"-ját, Scorsese "The Last Temptation of Christ"-ját v. "Taxi Driver"-jét, Anders-Rockwell-Rodriguez-Tarantino "Four Rooms"-ját, Darabont "The Green Mile"-ját, Stone "Natural Born Killers"-jét v. "Basic Instinct"-jét, Benigni "La Vita E Bella"-ját, v. "La Tigre E La Neve"-jét, Brest "Scent Of A Woman"-jét, De Palma "Scarface"-jét, Salles "Che Guevara: Diarios de motocicleta"-ját, Nichols "Closer"-jét, Haggis "Crash"-jét, Hitchcock "The Birds"-jét, Eastwood "Mystic River"-jét, Nelson "I Am Sam"-jét, Fellini "La Dolce Vita"-ját, Zeffirelli "Fratello Sole, Sorella Luna"-ját, kapásból hiányolom, a 200 valóban nem lett volna erős túlzás, ezeket mondjuk a 150 közé is be lehetett volna tenni. Természetesen ez a TE 150-es listád, és nyilván csakis TE vagy jogosult eldönteni mi fér bele. Tehát végtére is ez nem kritika, csak saját ízlésem egy részével való kiegészítés...köszi a listát

Wintermoots (törölt) 2013.06.19. 17:59:43

ebből kettőt én is nagyon szeretek, kettőt újra kellene néznem, a hotarut meg nem láttam.

OFF
a kilenvenes évekből vagy korábbról én is elég hosszú listát tudnék írni, sok film tetszett, a 2000 utániakból már kevésbé, egyrészt mert főleg a nem angol nyelvű filmek közül keveset láttam, amiket láttam meg általában nem tetszettek (talán a "fej nélküli asszony" volt a kivétel a művészfilmek közül, meg képi világot ( de csak és kizárólag azt!) tekintve nuri ceylan filmjei. ). most az elsősorban szórakoztató filmeket kihagytam, nyilván az egy más kategória.

(villámgyorsan összeszedett lista az elmúlt évtized 15 számomra legjobban tetsző filmjeiről, az első öt rangsorolt a többi ábécésorrendben. ezek angol nyelvűek, értelemszerűen.

miami vice, femme fatale, being julia wendy and lucy ghost world
eternal sunshine of the spotless mind, far from heaven, gosford park, lost in translation, the man who wasn’t there, mulholland drive*, the new world, the others, the royal tenebaums, war of the worlds

(*kovács erzsébet kedvéért)

Wintermoots (törölt) 2013.06.19. 18:02:04

(régi művészfilmek közül meg tarkovszkij: solaris, nosztalgia tükör; bergman: nap vége, hetedik pecsét úrvacsora, kuroszava: a vihar kapujában, álmok, huszárik: szindbád, fellini: hirtelen nem tudok egyet kiragadni, talán az amarcord.
és már meg is van a tíz:(

elnézést az offért

Wintermoots (törölt) 2013.06.19. 18:08:45

@Wintermoots:

(de ezeket is újra kellene néznem, lehet hogy van ami utólag már nem tetszene annyira)

ungverjaland 2013.06.19. 18:26:27

@Wintermoots: Érdekes és változatos lista. Pár talán nekem is benne lenne az elmúlt 15 év legjobbjai között, bár mondjuk pl. Wes Anderson-t kifejezetten nem kedvelem. Az mindenestre tényleg érdekes, hogy mind angol nyelvű filmek.

ungverjaland 2013.06.19. 18:28:33

@Wintermoots: Ezekkel viszont nagyon egyet tudok érteni, habár nekem személy szerint Bergman-tól a kevésbé népszerű filmjei a kedvenceim, mint ahogy Fellini-nek is inkábba a korai filmjeit kedvelem, de ezek mind nagy kedvenceim.

Wintermoots (törölt) 2013.06.19. 18:49:37

@ungverjaland:

lehet hogy nekem sem jönne be mind ha újranézném, igazából csak az első öt a biztos, a többi hirtelenjében összeválogatott.
mind angol nyelvű,mert ez a legjobban tetsző angol nyelvű filmek listája:)
kevés egyebet láttam, pl. cachétól nem voltam kiterülve, négy hónap három hét két nap nem tetszett, rendészet, nyelvészet szvsz egy jó koncepciót valósított meg nem a legszerencsésebben, triert tudod:), ádám almái sem jött be, más cím hirtelen nem is jut eszembe. szórakoztató filmeket meg nem írtam fel.
ha tudsz még érdekeseket akkor ajánlj valamit:)

Bergman-tól a kevésbé népszerű filmjei a kedvenceim"

nem tudom melyekre gondolsz

de legalább van pár film amin nem vitatkoznánk:)

Wintermoots (törölt) 2013.06.19. 18:52:09

mindenkitől kérdezem.

todd haynes, elkülönítve (safe).
fent van a youtubeon. egy filmmagazin szerint a kilencvenes évek 7. legjobb filmje. látta valaki?
így elsőre nekem elég vegyes érzéseim vannak, de bizonytalan vagyok.

ungverjaland 2013.06.19. 19:24:09

@Wintermoots:

"mind angol nyelvű,mert ez a legjobban tetsző angol nyelvű filmek listája" Oké, nem szóltam. :)

Mondjuk olyan kevésbé értékelt filmjeit szeretem Bergman-nak, mint a Summer Interlude vagy a The Virgin Spring. (a magyar címekről sajnos fogalmam sincs). Ez persze nem azt jelenti, hogy a Persona-t vagy a Hetedik pecsétet ne imádnám. Mondjuk olyan sok filmje van, hogy igazából képtelenség választani, mert a nagy részük annyira zseniális.

(A Caché szerintem zseniális.)

Ha ajánlanom kéne külföldieket, akkor mondjuk Yorghos Lanthimos-t (bár ha nem szereted Haneke ill. Lars von Trier-t akkor lehet, hogy inkább ne, mert olyan mintha Trier rendezne egy Haneke filmet.) ill. Abbas Kiarostami-t mindenképpen ajánlanánám, ha még nem láttál tőle filmet. Mondjuk a Certified Copy az elmúlt évek egyik legjobb filmje, a Close-Up szerintem a 90es évek legjobb filmjei között van, de sokak szerint a legjobb. Valószínűleg a legjelentősebb ma élő rendezők egyike.

"de legalább van pár film amin nem vitatkoznánk:)"

Pedig milyen jó is vitatkozni.:) De valóban, többek között Bergman, Fellini ill. Tarkovszkij annyira jó, hogy azon nem lehet vitatkozni.:)

Wintermoots (törölt) 2013.06.19. 22:12:11

@ungverjaland:

sajnos nem láttam ezeket a bergmanokat, vagy legalábbis nem emlékszem rájuk

lanthimosnak csak a nevét hallottam…mindenesetre utánanézek, ha már ajánlottad:)

kiarostamiról tudom hogy nagy becsben tartják. a certified copy-ról azt gondoltam nem fogom szeretni, de mégis tetszett:). a close-up nem keltette fel az érdeklődésem meg nem tudok szinte semmit iránról, anélkül meg nem fognék bele---nem tudnám megítélni, jó-e vagy sem.
(ahogy távol-keleti filmeket sem értékelnék, távoli kultúra, bele kellene merülni)

(hát haneke zsenialitásáról vitatkozhatnánk:) )

(vitatkozni jó, csak hát kevesen tudnak/akarnak!:). egyébként én a sztalkert nem szeretem ill. egyik-másik kései bergrman filmet. )

Wintermoots (törölt) 2013.06.19. 22:13:58

@Ismeretlen_57892:

nem vagyok benne biztos, hogy a filmben kiderül kicsoda soze. az alkotói szándéktól függetlenül. legfeljebb az derül ki, hogy ő is lehetett.

ungverjaland 2013.06.19. 22:29:22

@Wintermoots: Örülök, hogy a Certified Copy tetszett. Amúgy nyugodtan nézd meg a Close-Up-ot nem nagyon szükséges hozzá semmilyen háttérismeret, viszont abszolút zseniális film. Én mindenképpen ajánlom. (Ha már Irán, akkor Jafar Panahi filmjeit mindenképpen ajánlanám, bár ott már kell egy kis ismeret talán.)

Én szeretem a Sztalkert is, mondjuk a Tükör és a Solaris a kedvenceim tőle. A kései Bergmanokból meg van még pótolnivalóm. Amiket szerettem pl. Autumn Sonata, Fanny and Alexander vagy a Cries and Whispers.

Wintermoots (törölt) 2013.06.20. 14:33:46

@ungverjaland:

no megvolt a close-up. tényleg várakozáson felül jó volt, összetett, nem unalmas, és a művészettel-identitással-valószerűséggel kapcsolatos intellektuális tartalom mellett jelen volt a társadalmi környezet ábrázolása és egyfajta spirituális dimenzió, meseszerűség is---miközben az egész egy valós történet alapján készült áldoku.
persze ezt egynél többször kell nézni az alapos befogadáshoz---jó filmet ajánlottál:)

(panahit is csak hallomásból ismerem)

ungverjaland 2013.06.20. 16:57:03

@Wintermoots:

Remek, ajánlottam egy filmet amit tetszett. :)

Panahi-val én is csak most ismerkedem, az ő filmjeiben erősebben jelenik meg a társadalmkritika, de emellett azok a filmek is nagyon általános emberi problémákat jelenítenek meg. Illetve az a neorealista stílus amit ő képvisel az üde színfolt a mai filmkészítésben. Én mindenképpen ajánlom 1-2 filmjének a megnézését próbaképpen.

Wintermoots (törölt) 2013.06.20. 22:59:53

@ungverjaland:

(ezt is megértük:). én meg itt ajánlom mindenkinek aki még nem látta
panahinak majd utánanézek bár lehetőségem szűkös.

face to face--az a bergman film, amit én senkinek sem ajánlok, bár vannak kedvelői.

Jerryco 2015.07.07. 22:13:34

Ritkán utáltam annyira karaktert, mint amikor John Torturro a földön rimánkodik az életéért. Azután másodszor is, a kis szar. :) Simán fejbe lőttem volna én is. Hú, de jól hozta azt a figurát.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása