aeon flux

ready for the action now, danger boy?

gyakornokok: a magyar szinkron Takács Máté
2013. június 10. 12:23:00

Kategória: film 15 komment

Csütörtöktől látható a Gyakornokok című vígjáték a magyar mozikban, ami ugyan a magyar álláskeresőknek még annyival sem szolgál, mint a tengerentúliaknak, de legalább néhány derűs percet szerezhet nekik is, már ha egy munkanélkülinek jut pénze a mozijegyre, amihez amúgy szinkront is kap, természetesen.

the_internship.jpg


Owen Wilson – Széles Tamás. Wilson elég laza figura ahhoz, hogy könnyen lehessen magyar hangot választani neki és nehezen lehessen mellélőni. Szép hosszú sora is van már az őt szinkronizáló magyar színészeknek, akik közül talán Rékasi Károly a legérdekesebb (Zoolander, a trendkívüli), a leggyakoribb pedig Széles László. Most a másik Széles működik közre (ahogy tette ezt az Ellenséges terület és a Starsky és Hutch videomegjelenéshez készült szinkronjában), de az első mondat állításaiból következően ez nem okozhat túl nagy törést Wilson kedvelőinek.

Vince Vaughn – Haás Vander Péter. Vaughn első szinkronizált filmje a magyar mozikban Az elveszett világ: Jurassic Park volt, amiben történetesen Széles László volt a magyar hangja. Ez nem bizonyult kitartó kapcsolatnak, de ami azt illeti, Haás Vander Péterre is csak egy idő után álltak rá véglegesen a szinkronrendezők: először a nálunk csak videón megjelent Bárbarátokban hallhattuk őt, majd egészen a Kidobós - Sok flúg disznót győzig kellett várni az ismétlésre, aztán egy rövid kihagyás után jött sorban a Szakíts, ha bírsz!, a Négy karácsony, a Páros mellékhatás, A dilemma és a Kertvárosi kommandó is.

Rose Byrne – Balsai Mónika. Rose Byrne-t pár hónapja, az Az a bizonyos első évben Szávai Viktória tolmácsolta a nézőknek, akárcsak azt megelőzően, a Koszorúslányokban. Balsai Mónikára viszont most először bízták; az ő jelentősebb szinkronszerepei közé tartozik az utóbbi időkből a Transformers 3. női főszerepe (Rosie Huntington-Whiteley) és Hayley Atwell az Amerika Kapitány: Az első bosszúállóból.

John Goodman – Papp János. Két hét különbséggel két filmben látható Goodman a mozikban; a Másnaposok 3.-ban Faragó András hallható, míg most Papp Jánost fedezték fel újra számára az Éj anyánk című film után.

Will Ferrell – Forgács Péter. A Starsky és Hutch és az Ünneprontók ünnepe után ezúttal sem lehet megúszni Ferrell egyjelenetes ámokfutását, de mivel akadt nagyobb szereppel rendelkező figura, akihez az őt legtöbbször szinkronizáló Kerekes Józsefet szemelte ki a rendező, most bele kellett nyúlni a randomizáló gépbe, ami Forgács Pétert dobta ki.

Jarion Monroe – Horányi László. Ez a színész egy kerekesszékes kopaszt játszik az egyik jelenetben, akit a két palira vett és popkulturálisan visszamaradott főhős Charles Xavier professzornak nevez. Patrick Stewartot is Horányi László szólaltatta meg az X-Men-filmekben. Szóval ez poén.

valamint:
Bruno Amato – Papucsek Vilmos
Eric André – Horváth Illés
Josh Brener – Kovács Lehel
Karen Ceesay – Törtei Tünde
Brian F. Durkin – Bognár Tamás
Josh Gad – Elek Ferenc
Joanna Garcia Swisher – Ruttkay Laura
Harvey Guillen – Baráth István
Aasif Mandvi – Kerekes József
Max Minghella – Hamvas Dániel
B.J. Novak – Csőre Gábor
Dylan O'Brien – Szvetlov Balázs
Tobit Raphael – Márkus Sándor
Rob Riggle – Király Attila
Tiya Sircar – Bogdányi Titanilla
Jessica Szohr – Solecki Janka
Gary Anthony Williams – Faragó András

további magyar hangok:
Bárány Virág, Berkes Bence, Bókai Mária, Bor László, Csépai Eszter, Egri Márta, Gesztesi Máté, Gacsal Ádám, Gáspár Kata, Gyuriny Zsolt, Hermann Lilla, Horváth Zsuzsanna, Kajtár Róbert, Kis Kovács Luca, Koller Virág, Lipcsei Borbála, Mészáros András, Mezei Kitty, Molnár Zsuzsanna, Pálmai Szabolcs, Sipos Eszter, Zöld Csaba.

a magyar változat munkatársai:
magyar szöveg: Heltai Olga
hangmérnök Illés Gergely
rendezőasszisztens és vágó: Simkóné Varga Erzsébet
gyártásvezető: Fehér József
szinkronrendező: Dóczi Orsolya

A szinkront a Mafilm Audio Kft. készítette. A filmet június 13-án mutatja be az InterCom.

the_internship_hun_poszter.jpg

Címkék

szinkron intercom elek ferenc zöld csaba ruttkay laura mezei kitty kerekes jozsef bogdanyi titanilla csöre gabor kiraly attila szeles tamas papp janos haas vander peter solecki janka gacsal adam berkes bence heltai olga farago andras gaspar kata hamvas daniel palmai szabolcs bognar tamas forgacs peter doczi orsolya szvetlov balazs törtei tünde koller virag balsai monika kovacs lehel papucsek vilmos kis kovacs luca kajtar robert simkone varga erzsebet feher jozsef barath istvan illes gergely bor laszlo horanyi laszlo

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr445353821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

m.martin91 2013.06.10. 12:49:21

Ha én lennék a szinkronrendező felettese, s éppen most olvasnám, hogy milyen szinkront hozott össze, akkor ebben a pillanatban rúgnám ki az állásából. Aki ilyen párosokat képes megalkotni, annak nincs helye a magyar szinkronban.

Owen Wilson magyar hangja Széles LÁSZLÓ, és nem Széles Tamás. Nem tudom, hogy összekeverte-e a két színészt, de a párosokat látva ezt is el tudom képzelni. Nem vagyok Wilson rajongója, szerintem ő csak akkor jó, ha van mellette egy Vaughn vagy egy Stiller, de igen, nekem törést okoz a dolog. Attól függetlenül, hogy semmi bajom Széles Tamással.
Ebből kiindulva, még jó, hogy Vaughn nagy dumás magyar hangját nem cserélték le.
John Goodman - Papp János duó egy vicc. Faragó András kiválóan hozta Goodman-t a közelmúltban, nem is értem, hogy egy Papp hogy kerülhetett képbe. Ilyen mellényúlás nincs (és még is van).
Will Ferrell hangja Kerekes József. Mindig, minden körülmények között. Nem a Ferrell-nek, hanem az Aasif Mandvi-nak kellett volna másik hangot találni.

Hihetetlen, hogy ilyen mellényúlások keletkezhetnek 2013-ban. Én vártam a filmet, de jelen pillanatban a kedvem teljesen elment. Ez a Dóczi Orsolya pedig ha ember, akkor lemond. Nincs értelme a szinkronban dolgoznia. Egy egyszerű filmszerető két perc alatt összedob egy ettől sokkal jobb szinkront. Borzalmas, kontár munka.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.06.10. 13:06:02

@m.martin91: Nekem pl. időbe telt, míg rájöttem, nem Lászlót, hanem Tamást hallom, szóval... Nem hiszem, hogy ettől most összedől a világ. Goodmannek és Ferrellnek együtt sincs 5 perce a filmben, abba se fogsz belehalni, előbbi amúgy egyáltalán nem rossz (Faragó nem unalmas még? amúgy ebbe is benne van), utóbbi humorkodását meg úgyse lehet visszaadni.

Dóczi Orsolya pedig maradjon csak a helyén, a Family Guyjal abszolút bebiztosította magát.

m.martin91 2013.06.10. 13:32:05

@Takács Máté: Lényegtelen, hogy hány percig vannak képernyőn. Vannak párosok, amiket nem szabad/illik megbontani. Ilyen a Ferrell-Kerekes páros is.
Nem, nem unalmas a Faragó. Goodman esetében semmiképpen sem. A két Széles-sel kapcsolatban pedig nem tudok mást mondani. A Wilson hangja a László, és nem a Tamás. Aki ezt nem tudja, az ne legyen szinkronrendező.

Egyébként ugyebár sokan támadják (általánosságban) a magyar szinkront, hogy ilyen rossz, olyan rossz. Nem. A magyar szinkron egyáltalán nem rossz. Sőt, kifejezetten jó. Mármint a magyar színészek, a magyar hangok nagyon jók. Csak a rendezők nem azokat hívják be, akiket kéne. Tehát nem az egész szinkron a rossz, hanem csak a rendezők azok (bizonyos esetekben, mint pl. most is).

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.06.10. 13:40:36

@m.martin91: Az eszedbe sem jutott, hogy Széles László teszem azt azon a kb. két napon, mikor a szinkron készült, éppen egyéb elfoglaltságának hódolt?

Ami pedig Ferrellt illeti, nem vagyok meggyőződve róla, hogy őt lehet-e egyáltalán jól szinkronizálni. Kerekes persze okés, de azt a felnőttgyerekes stílusát ő sem tudja igazán visszaadni. Nem mintha én ezt olyan nagyon igényelném, meg a fickót se úgy ahogy van (ebbe a filmbe se illett bele).

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.06.10. 13:49:40

Ha beleszólhatok... Will Ferrell minden idők egyik legnagyobb komikusa, Kerekes József pedig minden idők egyik legnagyobb melléfogása szinkronhangjaként. Legalább valami kevésbé nyámnyila hangot adnának mellé. Talán még Kautzyként volt a legtűrhetőbb az Anchormanben, nem mintha azt a filmet szabadna egyáltalán szinkronnal nézni.

TomPowell25 2013.06.10. 14:02:57

Had én is, had én is!:) Mivel Ferrell nem a szívem csücske ezért a még kimaradt filmjeit óvatosan merem megnézni, és ebben Kerekes József is közrejátszik, akit szeretek Jim Carrey hangjaként, de Ferrelhez szerintem egyáltalán nem illik, és remélem, hogy a Ron Burgundy folytatásában is Carrey hangja marad.
Wilson esetében nálam is a Széles László párosítás működik inkább, de gondolom valóban nem ért rá (elvégre az előzetesben is ő szólaltatta meg), és Széles Tamás az egyik legjobb a szakmában. A Goodman-Papp párosítást pedig legutóbb nagyon hiányoltam a Másnaposok 3-nál. Szeretem Faragó Andrást is (aki a Másnaposok előző két részében is különböző karaktereket szinkronizált), de Goodmanhez nem illik, és örülök, hogy Papphoz fordultak végül, ha már Hollósi Frigyes az égi társulatot erősíti. A manapság ritkán hallható Horányi Lászlónak pedig örülök, már csak ezért a poénért is. Szeretem, amikor a szinkronrendezőknek van humoruk, és odafigyelnek az ilyen kis apróságokra.

Thresher 2013.06.10. 14:10:38

@Zalaba_Ferenc: Kerekessel nincs gond, csak kicsit pörögve beszél. Ferrellhez tényleg gyors egy kicsit, viszont Peter Griffin számára tökéletes, még ha más a hangszíne is.

A Bones-ban Booth hangja ki volt? Széles Tamás v. László?

m.martin91 2013.06.10. 14:23:12

@Takács Máté: Nem, ez eszembe sem jutott. Széles László számos előzetesben is szokott közreműködni, olyanokba is, amelyek esetében a filmben végül nem ő lesz a szinkronhang. A Gyakornokok előzetesében is természetesen ő volt Wilson hangja. Nem gondolnám, hogy ne ért volna rá a film szinkronjánál. Persze ettől függetlenül még előfordulhat.

Will Ferrell-t Kerekes József csinálja már régóta. Nekem bejön a párosítás, s mivel a nézők is így szokták meg, nem szabadna rajta változtatni. Ha 5 percről van szó, ha nem.

Amúgy ezt az egész párosításos dolgot teljesen másként kellene csinálni. Talán nem egy embernek kellene eldöntenie, hogy kinek ki legyen a magyar hangja. Kellene erről egy szavazás, vagy valamit ki kéne találni. Egy átlagos filmszerető, aki otthon van a szinkronban, lazán el tudja dönteni, hogy milyen párosok kellenének egy adott filmben (magamból indulok ki). A szinkronrendező nagyon sokszor mellényúl, s ha a többség dönthetne, akkor ez nem így volna. Most nemcsak erről a filmről beszélek, ez csak egy egyszerű vígjáték. De itt van például az Acélember, ami nyilvánvalóan egy hatalmas projekt, s mivel mától ismertek a magyar hangok, könnyedén meglehet állapítani, hogy van benne mellényúlás (nem is akárhol). De ezt most hagyjuk, majd úgyis írtok róla.

zsóka_eszter 2013.06.10. 15:32:55

@m.martin91: szavazással sem lennénk előrébb, ahány ember, ugye, plusz gondolj bele, veszel egy Stohl Andrást, aki szinkronhangként eléggé közkedvelt, és általában nem is rossz, megszavazzák mondjuk 12 közelgő film szinkronjához is, szted hogy az istenben vállalja el mindet? arról nem is beszélve, amikor 2 olyan színész kerül egy filmbe, akiknek alapvetően ugyanaz a megszokott szinkronja... sehogy sem lesz jó mkinek, kár ezen ennyit rágódni, eredetiben kell nézni, ha lehet, és gond megoldva

Az úriember 2013.06.10. 15:36:32

Vince Vaughn – Haás Vander Péter párosítás mindig remek. :D
Tegnap este volt a RTL Klub-on az Ünneprontók ünnepe és már előre féltem, hogy itt is Kassai Károly lesz majd Vince Vaughn-t magyar hangja. Szerencsére nem így lett.
Az Owen Wilson – Széles László kombóval viszont tényleg jobban jártunk volna. :/

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.06.10. 17:58:13

Nem azért, de nekem fel se tűnt, hogy nem a szokásos hangján szólalt meg Owen Wilson...

Oblath Ádám 2013.06.10. 23:29:08

@zsóka_eszter: Érdekes, A Ferrel-Kerekes páros nekem sem jön be annyira... Viszont és én is első körben inkább Széles Lászlóra bíznám Wilsond. DE: Ferrel itt egy gyökér, keménykedő alakot játszik abban az öt percben, és mondhatom, remekül oldotta meg. Széles Tamás is remekel, szóval nem kell aggódni.
Egyébként meg fogsz lepődni, de a mozis szinkronok zöménél - már, ha nagy külföldi stúdióktól vannak - castingot tartanak, és bizony 3-4 hangminta közül választanak, melyet sok esetben nem lehet felülírni az itthoniaknak.

chrispaul3 2013.06.11. 17:31:03

Én nem hinném, hogy biztosan a szinkronrendező döntése volt, hogy nem Széles László lett a Wilson hangja. Többször lehet olvasni interjúkban, hogy valaki nem ér rá és emiatt le kell mondani az adott munkát. Az is elképzelhető, hogy az adott hang beteg volt amikor a szinkron készült és nem tudták megvárni, mert ez ilyenkor nem csak a rendezőn múlik, ők is időre dolgoznak. Ilyen volt például a Gulliver utazásai,ahol ha jól emlékszem Kálloy Molnár Péternek valamilyen betegsége volt és ezért mást kellett hívni Jack Blackhez...előfordul az ilyen.Széles Tamás volt már Wilson hangja, jól megoldotta, mint általában minden szerepét. Sosem szabad előre ítélkezni, ettől még lehet zseniális a szinkron.

Balazs Hajdu 2013.06.17. 16:58:00

@m.martin91: neked mitol nott ekkorara az arcod? Olvasod, miket beszelsz? Azt nem kerdezem, hogy tudod-e, mirol beszelsz, mert az mar stilusodbol is lejon, hogy egy semmirol semmit nem tudo, nagypofaju kis senkihazi vagy. Szoval a teljesen lenyegtelen velemenyedre nem is pazarolnek tobb szot.
Viszont ha az emlitett szemellyel kapcsolatban olyesmiket birsz idebofogni, hogy ember-e, meg hogy mit csinaljon, mit ne csinaljon... egyaltalan a nevet leirod a pokhendien ostoba stilusoddal... Ez mar sok. Az, hogy en most legszivesebben a sajat retkes billentyuzeteddel utnem szet azt az idiota fejedet, hogy csak ugy szalljanak a zsiros hajcsimbokok szerteszet, nem fontos. De jusson mar bazmeg eszedbe, te szar, hogy emberekrol beszelsz! Igaziakrol, nem olyan budos kis trollokrol, mint te, akik az anonimitasuk moge bujva mergezik a naluk jobbak (jo, ennek nincs sporterteke) napjat! Persze ahhoz te kurvara keves vagy, hogy az o napjat elrontsd, de engem kurvara irrital, hogy megprobalod.
Vegyel vissza, hulye paraszt.
Bazzeg, vagy negyedorat elbasztam rad! Ezert kulon takarodj!

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása