aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: gyakornokok [the internship] (2013) Takács Máté
2013. június 09. 09:00:00

Kategória: film 15 komment

Azt olvastam, a Google perpillanat 25.270.000.000 találatot képes maximálisan felsorakoztatni egy keresésre. Ezt az "a" betű bepötyögésével tesztelhetjük, annál magasabb számot még a "Jesus" vagy a "sex" sem produkál, sőt a limithez képest kiábrándítóan kevés találat van mindkettőre, pedig mennyire népszerű dolgok ezek! A "good comedies" kifejezés egymilliárd olvasnivalóval szolgál, s megnyugvásként szolgálhat, hogy a "bad comedies" ennél messze alacsonyabb értékkel bír, na de ugyan ki keres rá kifejezetten rossz vígjátékokra? Mondjuk mindenkinek vannak perverziói, és minden perverziót kiszolgálnak manapság; még szerencse, hogy az olyan hétköznapi igényűekre is gondolnak, akik számára a Gyakornokok kényelmes kompromisszumot jelent a vígjáték említett két véglete között.

the_internship.jpg

 

Billy (Vince Vaughn) és Nick (Owen Wilson) egy karórákkal kereskedő vállalkozás értékesítői, és az egyik üzleti vacsorán szembesülnek azzal, hogy cégük megszűnt, s ezzel állás nélkül maradtak. Az állás nélkül maradás az ilyen 43-44 éves figuráknak sosem kecsegtetett túl sok jóval, mostanság meg aztán pláne, és hát bármiféle képzettség híján elég nehéz elhelyezkedni a munkaerőpiacon, ha a friss diplomásoknak is problémás. Szóval egészen aktuális és komoly témát szellőztet meg a film kezdete, ám csakhamar meseszerűségbe torkollik: a két fickó ugyanis beiratkozik a Phoenix egyetem online szakára és gyakornoknak áll a világ egyik legnagyobb cégéhez, a Google-hez, ahol feleannyi idős diákokkal kell együttműködniük illetve versengeniük az álláshelyekért, úgy, hogy lényegében zéró informatikai és műszaki háttérismerettel rendelkeznek.

Az, hogy teljesen más világba csöppennek, ahol 40 évesen már őskövületeknek számítanak a rendkívüli tempóban fejlődő technika és a létüket jóformán ennek alárendelő ifjúság mellett, adja magát poénforrásként, ám szerencsére nincs ez túlpörgetve. Elkerülhetetlennek látszik ugyanakkor mostanság egy-egy komédiában, hogy a jelen szórakozási/közösségi vívmányaira ne reagáljanak valamit az alkotók, szóval kijut bőven a '80-as évekbeli nosztalgiából is, mert hát az is hasznára válhat egy IT-csapatnak, aki komputerek és ketyerék nélkül, a Flashdance-t nézve nőtt fel. A két kor szemlélete megfér egymás mellett, persze a valóságban nem sok minden történne úgy, mint a Gyakornokokban. Ez egyre jellemzőbb a mai vígjátékokra, mármint hogy konkrét fantasyelemek nélkül is elrugaszkodnak a realitás talajától, ami önmagában nem hiba ugyan, és ha egy dráma sem képes őszinteségre rokon témájával, akkor egy komédiának kár is felróni.

Nem elhanyagolható mozzanat, ahogy a középkorba hajlók munkanélküliségi problémája mellé a legjobb iskolákat végzett fiatalok kilátástalan és stresszesebb helyzetét is odarendeli a film, kár, hogy ezt meglehetősen tipikus figurákkal és csak azért teszi, hogy a két főhőst némileg stabilizálja idegen környezetükben. A környezet a köztudatban a ha nem is lejárt lemez, de alig téma Google, mikor a Twitter, Facebook, Instagram dívik. Vagyis miközben a felvetés több mint időszerű, addig a megoldás –és most egyúttal a film megoldására is gondolok– úgy mindenestül elavultnak hat.

Könnyen lehet ezek után a Gyakornokokat minden idők leghosszabb reklámfilmjének titulálni, ami messze túltesz a Számkivetett és a FedEx vagy a Mi kell a nőnek? és a Nike esetén. Teljesen azért ez nem lenne fair, hiszen az alapsztorihoz szükségeltetett egy márkanév, ami az informatika világát jól reprezentálja. Amúgy meg végső soron a Vaughn–Wilson párosról szól ez az egész: kettejük komikusi vénája az, aminek el kell vinnie a hátán a filmet, hiszen önmagában a premissza még nem vonzana tömegeket a moziba, és a sokak által már leírt fickók most elemükben vannak. Vaughn dumagép módjára vitázik és osztja furcsa elképzeléseit erről-arról, Wilson pedig álmodozik, motivál, hasonlatokkal és metaforákkal színesítve adja elő magát. Unalmas? Viszont máshogy meg nem lennének érdekesek. Ilyenkor jók, ehhez értenek. Az utóbbi pár filmjükhöz képest mindenképpen előrelépést jelent a Gyakornokok, Vaughn még tán fogyott is egy keveset, és tulajdonképpen Shawn Levy rendező is eddigi legjobb vígjátékát készítette el, bár ez nem nagy szó olyan filmek mellett, mint A rózsaszín párduc vagy az Éjszaka a múzeumban 2.

A két forgatókönyvíró, Vaughn és a Mr. Popper pingvinjeit és a Kertvárosi kommandót jegyző Jared Stern megerőltette magát annyira, hogy igazán lehessen nevetni párszor, ez sosem utolsó szempont egy vígjátéknál. A fontos témához képest valódi súly sosem érezhető igazán, ettől eltekintve a film első fele még kielégítő módon alakítja magát, viszont a második órában már érezhető, hogy az apatowi játékidővel nehezére esik megbirkózni. Ez pont nem az, amit érdemes onnét kölcsönvenni, az életszagúságot már inkább, az viszont sosem volt a két főszereplő asztala. Kérdés viszont, hogy meddig tudnak még érvényesülni azzal, amit csinálnak; az áthallásoktól tehát nem mentes Vince és Owen ill. Billy és Nick esete. Az első bevételi adatok azt sugallják, egyelőre talán nem kell új munka után nézniük. Na, az lenne csak az ironikus, és akkor nekik is lenne okuk filmbeli alteregóik erőmerítésre szolgáló nótáját pörgetni a lejátszóban. Úgyhogy a csillagok helyett Alanis mutasson most utat.

Címkék

kritika comedy owen wilson vince vaughn shawn levy dylan o brien

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr655352017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.06.09. 09:46:07

Nem tudom, mennyire ingyenreklám ez a film a Google-nek, viszont elég feltűnő, hogy ha beírod a keresőbe azt, hogy "the internship 2013", akkor közel egymillliárd(!) találat jön ki, míg mondjuk arra, hogy "jurassic park" csak kb. 55 millió. Hm. :)

ungverjaland 2013.06.09. 09:49:25

@Zalaba_Ferenc: Az biztos, hogy a Google minden lehetséges csatornán reklámozta a filmet. Én a trailer megnézése után mondjuk eldöntöttem, hogy nekem annyi ebből elég volt.

freddyD 2013.06.09. 09:56:31

Két színész, akiktől hányok.

Már csak kevés választja el őket egy Rob Schneider színvonaltól

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2013.06.09. 09:58:58

lehet, hogy 44 évesek, de legalább van valamilyen munkatapasztalatuk, ami nélkül kezdő friss diplomásokat sehol se vesznek fel (ez a logika magasiskolája) :-))

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.06.09. 10:42:13

@Zalaba_Ferenc: Aztán lehet, hogy visszájára sül el nekik: a film után boldog-boldogtalan jelentkezik majd semmi tudással hozzájuk az ingyen kajáért meg az egyedülálló szexi munkatársnőkért, és közben Jeff Goldblumról hadoválnak. :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.06.09. 11:04:56

@Zalaba_Ferenc: Csak egy ötlet: nem lehet h azért van több találat, mert a google a tényleges gyakornoki munkákat, témákat is beleveszi? (Pl. a 20. találati oldal környékén már találtam ilyet.) A "the internship" egy elég általános használatú kifejezés, a Jurrasic Park pedig viszonylag egyértelműen egy bizonyos filmre (filmekre, könyvekre) utal.

Wintermoots (törölt) 2013.06.09. 11:10:11

hát egy kifejezetten fontos témáról szólna a film, de úgy tűnik csak egy idiótaságra futja.

"Ez egyre jellemzőbb a mai vígjátékokra, mármint hogy konkrét fantasyelemek nélkül is elrugaszkodnak a realitás talajától,"

ez még nem is lenne baj, ha jól csinálnák, nem csak kábítanák a jónépet a hülyeségekkel. mert más egy szimpla romantikus történet vagy egy eleve hihetetlen gagyivígjáték, meg más az mikor komolyabb témákat szúrnak el, napos oldalt is ide sorolom.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.06.09. 11:10:37

Illetve még valami: a találatok legalább fele különböző (valódi és nem valódi) letöltő oldalakra mutat, ami azért aktuális filmeknél jellemző (mind a kínálat, mind a kereslet), Jurassic Parkot gondolom viszonylag kevés ember próbálja manapság letölteni.
Ettől még persze lehet ingyenreklám, csak ezek a dolgok tűntek fel is elsőre a találati számok kapcsán.

borisz 2013.06.10. 11:09:24

@Wintermoots: a napos oldal nem vígjáték.

aronrunning · https://linktr.ee/daniaron 2013.06.10. 23:48:42

Na, azért Levynek volt egy óriási vígjátéka, a Párterápia!

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.06.12. 22:20:34

Lehet, hogy a szinkron tehet róla, lehet, hogy Vaughn írói hiányosságai, de a filmben gyakorta összefüggéstelenül beszélnek. Ettől függetlenül egész elviselhető, még ha kissé hamis is.

exilis 2013.10.23. 15:48:28

Ez a film egyszerűen szörnyű. Mutassátok már meg azt az egy jelenetet amin mosolyogtatok, mert én humort nyomokban sem fedeztem fel benne. Kínos, valószerűtlen, ostoba film.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.16. 08:25:48

jaj de jobban jártam volna ha inkább kihagyom.

az hbo reklámjain egész viccesnek tűnt, de a film végére kiderült, hogy az összes poént letolták a prómo másfél percében. És a film egészében azok is csak halványak lettek. :S

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása