aeon flux

ready for the action now, danger boy?

magyar box office: egyesült erő Takács Máté
2013. január 28. 15:59:30

Kategória: film 5 komment

Léteznek az országban olyanok, akik legszívesebben egész évre marasztalnák ezt a tomboló telet. Az üzemeltetők és forgalmazók nagyrészt az időjárásnak köszönhetik ugyanis, hogy a mozikra szorítkozott a magyarok hétvégi időtöltése. Csaknem mindegyik premier helytállt, pedig a top 10-ben négy új belépőt is köszönthetünk. A meglepetések pedig csak ezután következnek.

flight.jpg

> új filmek
Első ezek között, hogy a legjobb nyitányt a Kényszerleszállás jegyzi. Ebben biztosan szerepet játszott, hogy jellemtanulmányozó dráma helyett akciódús thrillerként igyekeztek eladni a honiaknak Robert Zemeckis filmjét (és ha már Zemeckis, az 501 ezer nézős Forrest Gumpot és a 263 ezer nézős Számkivetettet sem volt rossz ötlet felidézni a plakáton), amiben akad némi katasztrófa-elem is, az olyasmi pedig mindig vonzza a tekinteteket. A 16,7 millió forintos indulás egészen jó ahhoz képest, hogy Washington a valóban akciódús thriller Védhetetlennel 17,2 milliót jegyzett szűk egy éve éppen ugyanennyi (24) moziban. A második helyre elegendő bevételhez 12 ezer néző párosul, amit talán nem lesz nehéz megháromszorozni. Összességében figyelemreméltó, hogy Washington képes azt hozni ezzel a "művészfilmmel", mint bármely kasszafilmjével, persze az ő keretei azért még bőven bővíthetők volnának nálunk, nem csak tengerentúli népszerűségének viszonylatában.

A második meglepetés, amire talán még a Fórum Hungary sem számított, hogy egy semmiből jött, három éves, még csak nem is 3D-s német rajzfilm képében a legnézettebb premiert szállítja le. Az Egyesült állatok vetítésein ugyanis 13 ezer szék volt foglalt a hétvégén, 15,6 millió forintos bevételt generálva. Utóbbi viszont csak a negyedik helyre elég ebben a szoros mezőnyben. Ilyen kavarodás már régen volt: a térhatású jegyárak már-már evidenciának számítanak egy animációs filmnél, így az utóbbi időkben jobb bevételi arányt produkáltak a "felnőtt-filmeknél" is. Talán ez lehet a siker titka, mármint hogy több év múltán (mindenhol) 2D-ben is elérhető egy mese, ami ráadásul tele van mindig nyerő állatszereplőkkel – így történhetett az, hogy eme huszadrangú darab lazán lenyomta a Rontó Ralph-ot és a ParaNormant is.

Arnold Schwarzeneggernek mindössze egyetlen filmje van, ami Magyarországon nem teljesítette legalább a 100 ezer nézőt. Mostantól kettő lesz. Az Erőnek erejével ugyan nem vallott akkora kudarcot nálunk, mint Észak-Amerikában, a 12 ezer néző azért távolról sem az a szint, amit még a véres tények (Arnie lejárt lemez a kasszáknál) tudomásulvételével is el lehetett várni. Egy 39 moziban futtatott, szinkronizált, a nagyközönség kedvére tevő, más módon még csak el sem érhető produkcióról lévén szó, ennek akár kétszerese se lett volna túlzás. A 15,8 milliós start bronzérmet jelent most a toplistán, nézettségben viszont csak negyedik a ProVideo bemutatója. Az amerikai bukás magyarázata itt is áll az alulteljesítésre: a főszereplő egykori közönsége már nemigen jár moziba. 40 ezernél több nézőre nem érdemes számítani, ezzel pedig Arnold legkevesebbek által látott filmjévé válik az Erőnek erejével, tizenegy év után felszabadítva e kellemetlen címtől a 48 ezer nézőt vonzó Az igazság nevébent.

A hatodik helyen, 13,3 millió forinttal nyitott a UIP másik premierje, az Anna Karenina. A forgalmazó máskor egy hónapban mutat be annyi filmet, mint most egy nap alatt, de úgy tűnik, nem jelentett problémát kellőképpen felhívni a figyelmet mindkét delikvensre. A sajátos Tolsztoj-adaptációnak amúgy sem kellett volna szalagcím vagy akciódús thrillerként való feltüntetés, hiszen Joe Wright és Keira Knightley korábbi, irodalmi alapon nyugvó együttműködéseire is szívesen mentek a magyar nézők. A 4 Oscar-díjra jelölt drámára most 10 és félezren álltak sorba, ami csak egy ezressel kevesebb a Vágy és vezeklés napra pontosan öt évvel ezelőtti teljesítményénél. Akkor ugyan nagyobb Oscar-hátszéllel, de kisebb forrásmű-ismerettel vitte 57 ezer eladott jegyig a rendező-színésznő páros, úgyhogy a 29 kópián látható produkció hosszú távú kilátásai most is szólhatnak félszáz ezres nézőközönség fölé.

A top tízen kívül ragadt, de nem maradt észrevétlen az ADS Service premierje sem. A Kvartett - A nagy négyes nyolc mozi műsorára került fel, s bár mindegyikük adata nem áll rendelkezésre, de több 2400 fő választotta Dustin Hoffman rendezői bemutatkozását a hétvégén. A 3,2 millió forintos startnál Maggie Smith legutóbbi filmje, a Keleti nyugalom - Marigold Hotel majdnem kétszer jobban szerepelt tavaly májusban, ám több mint kétszer annyi vászon és egy tapasztaltabb forgalmazó is állt rendelkezésére. A szinkronizált brit vígjátéktól a 10 ezer néző talán nem nagy elvárás végeredményként.

> korábbi filmek
Szilárdan őrzi első helyét a Django elszabadul. A múlt héten nagyot szóló western ráadásul csak 27%-ot veszített érdeklődőiből, ami azt jelenti, újabb 35 ezren tódultak a mozikba csütörtök és vasárnap között, s így tizenegy nap elegendő volt Quentin Tarantino filmjének a 100 ezer néző eléréshez. Ez a fantasztikus sebesség az író-rendező húsz éve töretlen, mi több, növekvő népszerűsége mellett magyarázható a csak szórványosan érdekes egyéb januári filmekkel, illetve be kell látni, hogy a szinkronizáltság is sokat nyom a latba. A legjobb film Oscarjára esélyesek közül tehát a Pi élete után a Django elszabadul is nagy kedvencévé vált a magyaroknak. Kérdés, hogy Az Argo-akció és a most érkező Lincoln mennyivel járt volna jobban, ha magyarul szólalnak meg szereplői.

django_unchained620_2.jpg
S ha már Pi élete: Ang Lee filmjét csak nem akarják elereszteni a hazaiak, 15,3 millió forinttal forgalmazásának hatodik hétvégéjén is a top 5-ben bírt maradni. Immáron 254 ezren látták a 3D-s látványosságot, és bizony még nem lehet teljesen kizárni a 300 ezres nézőhatárt sem.

A hobbit: Váratlan utazás ugyan távol marad a 400 ezres mérföldkőtől, bevétele éppen most lépte át a félmilliárd forintot. Ez a tavalyi felhozatalból csak a Jégkorszak 4.-nek és a Skyfallnak sikerült korábban.

> végszó & ami jön
A premierek, ha nem is erőnek erejével, de igyekezve járultak hozzá ehhez a kellemes összesített számokat produkáló víkendhez. Schwarzenegger közepes visszatérése ugyan tüske marad, a UIP elégedett lehet mindkét gondozottjával, s az Egyesült állatokkal is jó lóra tett forgalmazója. Az e heti premierek azonban megfékezhetik a jó kezdetek jól folytatódását, no nem azért, mert akkora nézőmágnesek lennének, hanem mert sokan vannak. Leginkább a Gengszterosztag reménykedhet, bár az, hogy feliratosan pereg majd, sokat ront esélyein. Az InterCom a Lincolnnal is nevez, ami az Oscar-jelölések jelentette publicitással nem áll rosszul. A 40 és annyi című vígjáték és A rajtaütés című akciófilm ezzel szemben alapos küzdelemre számíthat.

A TOP 10 (csütörtök-vasárnap)

# volt
#
film csüt-vas
Ft bevétel
változás Ft össz-
bevétel
össznéző
1 1 Django elszabadul
47,0m -26,7% 130,5m 100,648
2 ú Kényszerleszállás
16,7m - 16,7m 12,176
3 ú Erőnek erejével
15,8m - 15,8m 12,086
4 ú Egyesült állatok
15,6m - 15,6m 13,158
5 2 Pi élete
15,3m -30,2% 367,6m 254,661
6 ú Anna Karenina
13,3m - 13,3m 10,494
7 4 A hobbit: Váratlan utazás
9,1m -26,2% 502,3m 353,879
8 3 Napos oldal
8,4m -32,1% 48,2m 36,275
9 5 A nyomorultak
4,0m -40,1% 97,6m 78,863
10 7 Az öt legenda
3,9m -25,9% 222,8m 174,281

a cikk elkészültében segítségünkre volt: UIP-Duna Film

Címkék

denzel washington box office tarantino animation keira knightley forum hungary drama action joe wright arnold schwarzenegger robert zemeckis romance maggie smith provideo eurocinema magyarvalosag children movie uip duna film brit flick box office hazai

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr155048991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szkristof92 2013.01.28. 16:04:45

Tegnap voltam feliratos Django-n a MOM-ban, dugig volt a terem! :)

Atkakukac1989 2013.01.28. 16:27:32

Örülök Tarantino hazai sikerének, akárcsak a Kényszerleszállás népszerűségének és jó látni, hogy azért az Anna Karenina is érdekelte az embereket. :D

Dzsedáj 2013.01.28. 17:14:14

Azért én drukkolok a Djangonak, hogy meglegyen a 200.000-es nézettség, de múlt héten említettétek, hogy nincs karácsony meg egyéb kedvező tényező, megreked 150-180ezer között a nézettség majd :)

freddyD 2013.01.28. 17:57:13

A Last Standnél amúgy meglepően sok +40-es ember volt a teremben. Egyből feltűnt. De kb csak a terem ötöde volt kihasználva. Míg pár órával késbb a Djangónál kb félház volt (Mindkettő a Corvin moziban volt, ahol rögtön kétszer is megnézhettem a bődületesen rossz Rolling Stones és Broadway ajánlókat)

Dzsedáj 2013.01.28. 18:01:25

Djangonál meg meglepően sok 13-15 éves gyerek :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása