aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: az argo-akció [argo] (2012) Zalaba_Ferenc
2012. október 15. 10:20:37

Kategória: film 24 komment

1979 novembere. Az Amerikába menekült nyugat-barát sah vérét követelő iráni iszlámisták elfoglalják a teheráni amerikai nagykövetséget, és annak minden dolgozóját túszul ejtik. Azaz majdnem mindet: hat diplomatának sikerül elmenekülnie és elrejtőznie a kanadai nagykövet házában. Az ő kimentésükre és hazaszállításukra indul a "Canadaian Caper" nevezetű őrült akció, melyben egy CIA-ügynök (Ben Affleck) egy kanadai filmproducernek álcázza magát, aki egy nemlétező Star Wars-klónhoz keres forgatási helyszíneket Iránban, hogy a diplomatákat a filmes csapat tagjainak álcázva menekítse ki az országból.

argo620.jpg

1997-es nyilvánosságra hozataláig nagyon kevesen tudtak a Canadaian Caper hátterében húzódó "Hollywood Option" akcióról, amely olyan abszurd volt, hogy ilyet csak a valóság szülhetett. És az ehhez hasonló, ráadásul pozitív végkicsengésű történeteket mind az Álomgyár, mind pedig annak legfőbb éléskamrája, a nagybetűs Néző is nagyon szereti. Mindezzel együtt könnyű lett volna elbarmolni az Argót: a túl könnyed megközelítés aláásta volna mind a résztvevők drámáját, mind pedig a küldetés kockázatosságából adódó feszültséget, ha pedig túl drámaira vették volna a hangvételt, az könnyen dagályosságba taszíthatta volna a produkciót. Ben Affleck filmjének nem egyetlen, de mindenképp legnagyobb erénye az, hogy megtalálta az egyensúlyt.

Mindezt úgy, hogy közben rendesen bejárja a szélsőségeket: mikor a háttérsztori kalapálása zajlik Hollywoodban egy öniróniában fürdőző maszkmester (John Chambers, A majmok bolygójáért Oscar-díjat kapott mesterember szerepében John Goodman) és egy kiégett, de az egész hollywoodi rendszert kívülről fújó producer (Alan Arkin humorosan köpködi a savat, mint mindig) közreműködésével, a film hangvétele erőteljesen emlékeztet egy Ocean's epizódra - és az Álomgyár majd minden tizenötödik másodpercben kap egy szép gyomrost, hol egy látványosan bevittet, hol pedig egy olyat, amit csak a filmkockák tudnak dekódolni (hoci egy Adrienne Barbeau-kameó). Aztán mikor a kép szemcséssé válik, és a remegő kézzel, szubjektív szögekből lekamerázott Teheránba teleportálunk, a film hirtelenjében Grengrass-kompatibilissé válik, melyben a menekültek olyan karakter-hüvelyekként funkcionálnak, melyekbe a néző könnyen beleképzelheti magát, és naná, hogy van köztük egy szakadár, aki ezt az egész akciót ellenzi, végül ő lesz az, aki a legnagyobb áldozatot hozza a dicsőségfal kedvéért. S persze ott van a CIA irodája is, melyben karót nyelt öltönyösök vitáznak kevésbé karót nyeltekkel (tudjátok, akiknek meg van lazítva a nyakkendőjük), és rengeteget rohangásznak aktákkal a kezükben egyik telefontól a másikig.

És mindez működik. A két véglet közötti átmenet ugyanis rendkívül ügyes, helyenként már-már mesteri: az egyik jelenetben például ide-oda vált a kamera a két kontinens között, és miközben az egyik oldalon a hollywoodi svindli épülget, a másikon az iszlámisták olvassák fel vádiratukat, melyben kémeknek titulálják a követség dolgozóit, és a néző nem tud nem arra gondolni, hogy az egyik oldal legalább annyira légből kapott, mint a másik.

A narratíva komolyan vehetőségét nem is Hollywood karikírozás ássa alá némileg, hanem egy-két megkérdőjelezhető dolog (egy repülőtéri irányítótoronyban tényleg nincsenek telefonok?), vagy az olyan színpadias húzások, mint az utolsó utáni pillanatban lehívott repülőtéri foglalás vagy a még egy kicsivel később felvett telefon, de ezek igazán elnézhetők Ben Afflecknek, a rendezőnek, aki jó ritmusban, ügyesen adagolva, de két kézzel szórja a feszültséget. Ugyebár a filmek feszültségét igazából nem az adja, ami történik, hanem az, ami történhetne, és hét kaukázusi emberrel egy 35 millió, többnyire nyugatellenes lelkületű lakossal teli lőporos hordóban elég csúnya dolgok történhetnének. Ennek érzékletes ábrázolása mellett igazán elnézhető, hogy Ben Affleck, a színész robotpilótára kapcsolva asszisztálja végig a filmet. De hát nem is színészként fogják Oscarra jelölni.

Kövess minket facebookon!

Címkék

politika kritika thriller comedy ben affleck hollywood drama john goodman bryan cranston 8csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr444849143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.10.15. 10:39:44

Szerintem a következő kategóriákban számíthat Oscar-jelölésre a film:

- film
- rendezés
- forgatókönyv
- operatőr
- vágó
- mellékszerep: John Goodman
- kosztüm
- művészeti rendezés

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.10.15. 11:44:24

@doggfather: Nem, csak ennyire kiszámítható az Akadémia. :)

Cseh Dániel · http://aeonflux.blog.hu/ 2012.10.15. 11:56:53

<confession_bear>Egyetlen Ben Affleck rendezést nem láttam még soha.</confession_bear>

A fentiek után talán nem meglepetés, hogy ezt a problémát a héten orvosolom, és hétvégén hozzájárulok Affleck sárga csekkjeihez.

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2012.10.15. 12:12:11

Érdekesnek és a plot alapján jócskán összetettebbnek tűnik, mint Affleck korább filmjei, de nem hinném, hogy a Tolvajok Városán felül tudna kerekedni. Sőt, talán még a Hideg nyomon-on (?) sem. Ez nem feltétlenül Affleck hibája (voltaképp nem is hiba), sőt, olyan ízes, fasza filmeket rendezett eddig, hogy nehéz tartani a szintet. Azért bízom benne, hogy sikerül és az Argo tényleg van annyira jó, ahogy itt Feri dicsérgeti.

LouiS 2012.10.15. 12:40:59

Bocsánatot kérek, de a "kaukázusi ember" kifejezés annyira nagyon angolszász tükörfordítás...

freddyD 2012.10.15. 12:42:28

Várom már a filmet nagyon. Külön öröm, hogy végre a nézők is vevők egy ilyen jellegű filmre, nem csak a szokásos marhaságokra

ompoly 2012.10.15. 12:57:04

LouiS, nem csak, hogy tükörfordítás, de rohadt igénytelen is! Szánalmas cikkcsökevényekben még ordítóbb, mint ostoba filmfeliratként (úgy szoktam látni leggyakrabban).

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.10.15. 12:59:31

Látom, megint sikerült találni egy kardinális pontot, amin lehet rugózni. :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.10.15. 13:01:39

@Gevin: Nekem mindkét említett filmnél jobban bejött az Argo.

Stefánia vagdalt 2012.10.15. 13:06:06

Én csak azt nem értem, hogy akkor most mi volt az akció neve? Canadian Caper, vagy Hollywood Option? Vagy ha ez két külön akció volt, akkor melyik volt a kettő közül a hat ember kimentése és vajon mi volt a másik???

kaamir 2012.10.15. 14:01:11

Nagyon bírtam Affleck mindkét rendezői munkáját, de sztem óriási hiba volt önmagára, meg az öccsére bízni a főszerepeket. Sajnos mindketten pocsék színészek. A Hideg nyomon-t csakis Casey Affleck siralmas alakítása miatt nem tekintem mesterműnek (mert azon kívül minden ízében az). A Tolvajok városában meg Rebecca Hall játszotta le a színről szegény Gézát.

todie2d 2012.10.15. 14:17:02

milyen geza? ez kerem winkler robert:D
egyebken alig varom, hogy lathassam a filmet, mindket rendezese bejott eddig.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.10.15. 14:28:27

@kaamir: A Hideg nyomon címűben van az a jelenet, melyben Casey Affleck keménykedik a kocsmában mind a 65 kilójával, a göthös tartásával meg a cérnavékony hangjával. Azt hittem, menten kifordulok a moziból. Persze, ilyen alkattal is el lehet adni egy pszichopatát (lásd Robert Carlyle @ Trainspotting), de ahhoz kell egy jó színész...

Styxx 2012.10.15. 14:28:53

@Kovácsné: @ompoly: @Zalaba_Ferenc:
Nem a kaukázusizással lesz itten gebac (szerintem jó poén) hanem a címmel.
- Argó?
- Te, az a Való Világ meg Heti Hetes kitaláló filmje? Na, hogy is hívják azt a hobbi-amerikai focis, kéregényscriptől, a sebességkorlátozás eltörléséig mindenhez értő fasszopót? ááá, meg van, az Árpa Attila!

Mint, amikor az egyszeri MSZP-tag kijött a Nagy Sánrorról:
- Kérem adják nekem vissza a mozijegy árát, mert itten valami történelmi filmet vetítettek és egy szó sem volt a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségéről, meg az elnökéről, a Nagy Sándorról.

Ben GEZA Affleck druszám jó arc, kér, hogy oylan brutál nagy Javier Bardem- Winkler Róbert fejméretű, mert anno ha nem császározták, akkor egy életre elcseszte az apja otthoni nemi életét.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.10.15. 14:33:16

@Stefánia vagdalt: A publikum előtt Canadian Caperként ismeretes az az akció, melyről egészen 1997-ig úgy tudták, hogy kanadai kezdeményezés volt, de aztán kiderült, hogy a CIA is tevékenyen részt vett a szervezésben, és az ügynökség berkeiben ezt a kezdeményezést anno "The Hollywood Option"-ként nyújtották be az elbírálóknak jóváhagyásra.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.10.15. 14:35:52

@Styxx: Hogy Affleck nagyfejű, az nem kérdéses. Látod, el se fért a bucija a plakáton, viszont a címet a forgalmazó ügyesen megmásította, így aki még ezután is összekeveri a két stuffot, az szerintem meg is érdemli. :)

Styxx 2012.10.15. 14:47:55

@Zalaba_Ferenc:
Ja, nincs azzal gond.
Az "eredeti" magyar Argóhoz pedig így kéne visszalopni az alcímet: "Azt hazudták filmeznek. Azt remélték, ér valamit a szánalmas Tarantino-koppintásuk." :-)

freddyD 2012.10.15. 15:50:27

@kaamir: Ezzel azért vitatkoznék. Ben Affleck szerintem messze jobb, mint amilyennek beállítják, Casey meg még nála is jobb. Ajánlom a "Jesse James" megnézését

kaamir 2012.10.15. 17:36:25

@freddyD: Engem a Jesse Jamesben sem győzött meg, sőt...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.24. 19:54:46

nagyon jó film volt, de látszik rajta, hogy oscar jelölésre készült.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása