aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: rontó ralph [wreck-it ralph] (2012) Zalaba_Ferenc
2012. november 02. 07:30:54

Kategória: film 8 komment

A Rontó Ralph az a típusú film, melynek kapcsán szívesen kiállnék egy toronyház tetejére, hogy világgá kürtöljem jó hírét (mint teszem azt most ezekben a sorokban), de félő, hogy honfitársaim nagyon furán néznének rám, hisz a pixelhőskorból - a 80-as évek játéktermi forradalmáról, az otthoni konzolok első rohamából vagy a ZX/C64-háborúból - jobbára mi, magyarok kimaradtunk. Persze, minden faluban volt legalább egy menő srác, akinek volt egy csipogósa, netalántán egy komodórja, de fogalmunk se volt róla, ki az a, mi az a Mario, és miféle népőrületté tudta kinőni magát.

Márpedig Rontó Ralph ezt a korszakot idézi meg, ebből nő ki, és hiába mesél univerzális történetet univerzális humorral és bájjal, 8-bites múltját a világnak ezen a féltekén, ahol animációs fronton még mindig a beszélő cuki állatkák a menők, nehezen tudja majd levetkezni. Pedig maximálisan megérdemelné.

A film, amely amellett, hogy igazi gamer-mennyország, nem csupán a játékosokhoz szól, hisz antihőse egy olyan munkás, aki kulcsszerepet tölt be világában, mégsem becsülik meg érte, ezért valami jobbra vágyik. Értsd: kirekesztett. Saját, a Donkey Kongot idéző univerzumából kilépve más játékokban próbál érvényesülni (és keresés közben a film szellemesen, könnyedén, ám nem kevés melankóliával tart bemutatót arról, hogy az évtizedek során mivé fejlődtek a játékok), végül egy negédes birodalomban köt ki, ahol cukorból és csokiból épült lánykák szintén cukorból és csokiból épült autóikkal versenyeznek egymással. Ralph itt köt szokatlan barátságot egy játékhibának tekintett, ezért a versenyből és minden közösségi életből kizárt lánykával. Egy szintén kirekesztettel.

Az előttük álló kaland és annak végkimenetele ezek alapján előre leírható (hisz végső soron Disney-filmről van szó), de az ezt az utat annyi szellem, báj és kreativitás kíséri végig, melynek tényleg be kellene nyelnie mindenkit, aki nem a Jégkorszak 5-re vágja a centit. És ugyan nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ezen a filmen a játékszüzek sem fognak elanyátlanodni (hisz nem egy létező játék világában játszódik, és nem is a videojátékok szabályai alapján működik, hanem azokból kiindulva egy teljesen új univerzumot tár fel), de néhány momentumával a Rontó Ralph valami olyasmit kínál a gamereknek, mint nem is olyan régen a Ház az erdő mélyén a horrorrajongóknak.

poster_wreckitralph_hun.jpg

Címkék

kritika fantasy animation sci fi john c reilly 8csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr94884932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

K. Kálmán 2012.11.02. 07:40:06

Akkora a lelkesedésed, hogy a végén még rábeszélsz. Pedig az előzetesek nem igazán ragadtak meg, plusz soha életemben nem voltam benne ezeknek a játékoknak a világában, így félő, hogy leperegnek rólam a "belsős" poénok.
Amúgy számomra a Hotel Transylvania az eddigi legjobb animáció idén. Nagyon kellemes meglepetés volt.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.11.02. 07:55:01

@K. Kálmán: Ebben az a legérdekesebb, hogy horrorrajongóként eszembe se jutott megnézni a Hotel Transylvaniát (a trailereket látva), pedig már csak a rendezője miatt is meg kellene...

peterd127 2012.11.02. 12:34:35

kicsit a megaagy lopásának tűnik, amit 8 bit kultúra harsány bemutatása próbálna elkendőzni

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2012.11.02. 13:22:43

Tetszik a Cabin in the Woods párhuzam és a sztori is elég kecsegtetően hangzik, szóval egy próbát biztos teszek majd vele - habár a posztert elnézve számomra csak két karakter ismert, és egy talán ismert van.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.11.02. 14:32:35

@peterd127: Jaj, hál'istennek nem az. Messze nem. Ralph egyáltalán nem gonosz, csupán ezt a munkát kapta, mert gyakran el tudja veszíteni az önuralmát, és nincsenek világuralomra törő tervei, csupán szeretne magának egy medált. Sokkal könnyebb vele azonosulni. És hála az égnek, robottestre csatolt beszélő halból is nulla darab van. :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.11.02. 14:33:44

@Gevin: Ebben a filmben az összes ismert karakter csak vendégszereplő, belőlük viszont több tucat van Mariótól a Street Fighteren át Kerriganig. :)

peterd127 2012.11.02. 15:43:48

@Zalaba_Ferenc:

hmm ez esetben ígéretesnek tűnik

ace02 2012.11.03. 18:50:35

jól látom, hogy sehol nem vetítik eredeti nyelven? lehet tudni, hogy ez így is fog-e maradni?
nagyon megnézném, de szinkronnal nem fogom :(

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása