aeon flux

ready for the action now, danger boy?

django elszabadul: 200 ezer néző fölött! Takács Máté
2013. április 19. 19:14:00

Kategória: film 8 komment

Quentin Tarantino két Oscar-díjat nyert filmje a közelmúltban átlépte a 200 ezer eladott jegy jelentette lélektani határt Magyarországon, méghozzá elsőként a 2013-as felhozatalból. S hogy miért emlékezünk erről meg külön bejegyzésben? Az is kiderül.

django_unchained_small.jpg


Az InterCom január 17-én mutatta be a Django elszabadult, méghozzá szinkronizáltan, amire korábban még nem volt példa a QT-életműben. A magyar hang érthető: nagy sikerre számító filmeknek már elengedhetetlen tartozéka, márpedig az író-rendező neve nálunk abszolút sikertényezőnek számít, ugyanakkor a westernek szinte egyáltalán nem tudnak érvényesülni; szóval nem ártott a kompenzáció. Akárhogy is, a filmet az első hétvégén 48 ezren nézték meg, az elmúlt műsorhéttel, azaz szerdával bezárólag pedig 201,554 magyarországi érdeklődő ült be rá. Ezzel könnyűszerrel vezeti az idei nézettségi listát a film, bár nem árt hozzátenni, a Becstelen brigantyk feliratosan is csaknem negyedmillióval zárta pályafutását. Két-három év sok idő a hazai moziknak: a folytonosan csökkenő nézőszámok közepette egyre nehezebb ilyen jelentőségteljes szinteket elérni, így mindent összevetve –és még egyszer hangsúlyozva, hogy western létére toborzott ennyi hívet–, a Django elszabadul teljesítménye nagy diadal.

az eddigi kihívók
A 200 ezres nézőhatárért versenybe szállók közül a Bálint napján elrajtolt Die Hard - Drágább, mint az életed tűnt a legjobb formában lévőnek, hiszen a premier hétvégéjén közel 70 ezren rohamozták meg a mozikat, ám az InterCom filmje nem tudta magát oly mértékben tartani, hogy kihúzza a második százasig: több mint 20 ezerrel alatta marad a szóban forgó mérföldkőnek. Március elején az Óz, a hatalmas mérettetett meg, s bár Amerikában már 220 millió dollárt vasalt be a nézőkön, nálunk nincs akkora keletje az eredeti történetnek, hogy vérbeli blockbuster váljék belőle. A várható végeredményt jelentő 120 ezer néző így határozottan javára válik a Forum Hungary terjesztésének. Csaknem egy hónapja fut már az InterCom gondozta Croodék című animációs film, és mint mindenhol a világban, nálunk is szépen muzsikál: szerdával bezárólag 132,588-an nézték meg, amiből 200 ezer már biztosan nem lesz, de gyerekfilm lévén, még sokáig műsoron tartják szerte az országban, így közel kerülhet a DreamWorks előző munkájához, Az öt legendához, amit több mint 185 ezren láttak idehaza. Egy hét alatt 50 ezernél is többen választották a Feledés című sci-fit. A UIP-Duna Film forgalmazta látványos produkciótól ez jó eredmény, hiszen egy originál forgatókönyvből fogant darabról van szó (vagyis nem tolta a szekerét franchise-eredet), ámde a kedvező időjárás és a Vasember 3. megérkezése alááshatja a 100 ezernél komolyabb mérföldkövek bevételére szőtt reményeit. A második, azaz jelen hétvégén sok dől majd el.

kihívók a horizonton
És hogy mely filmek csatlakozhatnak még a Django elszabadulhoz az első félév hátralévő részéből? Az említett Vasember 3. egészen stabil lábakon áll e tekintetben, hiszen az első és a második rész között is méretes ugrás következett be nézettség tekintetében (105 ezer vs. 165 ezer), ráadásul a Bosszúállók (303 ezer) megnövelte a figura értékét a hazai nézők szemében. A májust a Másnaposok 3. várhatja hátra dőlve székében, míg a Sötétségben - Star Trek a Vasemberéhez hasonló megugrásban reménykedhet (70 ezerről), a Halálos iramban 6. pedig abban, hogy marad a növekvő tendencia, ami az utóbbi pár részt jellemezte (Tokiói hajsza: 100 ezer, Halálos iram: 102 ezer, Ötödik sebesség: 143 ezer). A zöld urai című rajzfilm biztos utat kap a nyári szünetbe, így a Croodékéhoz hasonló futásban bizton reménykedhet.

Júniusban a nálunk is kedvelt Will Smith lendül akcióba A Föld utánnal; a 200 ezer néző olyan filmek lepipálását jelentené az ő esetében, mint a Hancock (179 ezer), a Legenda vagyok (139 ezer) vagy az Én, a robot (152 ezer), úgyhogy lesz miért hajtani. Rá egy héttel kiderül, mennyire csípik még a honiak Owen Wilsont és Vince Vaughnt; a Gyakornokok olyan vígjátéknak néz ki, ami szólhat nagyot, ha a magyar nézők nyelvén beszél. A Pixar is felvonul, méghozzá régi ismerősökkel: a Szörny Rt. annak idején 350 ezernél is többeket érdekelt, úgyhogy a Szörny Egyetemnek fel van adva a lecke. Az acélember a nálunk meglehetősen érdektelen Supermannel áll elő, ám a Superman visszatér (52 ezer) óta eltelt időben a képregény-hősök árfolyama eleget növekedett ahhoz, hogy legalább a 100 ezres közönség megvalósuljon. A hónap a Z világháborúval zárul, ami bár zombikat zúdít a magyarokra, Brad Pitt jelenléte és a kapcsolat hazánkkal (emlékezetes még, hogy itt is forgott, problémáktól nem mentesen) jótékony hatással lehet rá.

poster_djangounchained_hun2.jpg

Címkék

western box office tarantino intercom box office hazai

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr625235447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsedáj 2013.04.19. 20:48:53

Végül sikerült a Djangonak. Szuper!
Jó a cikk.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.04.19. 22:48:30

@Dzsedáj: Kösz. És le merném amúgy fogadni, hogy ennek a 201 ezer főnek legalább a fele nem férne bele a feltüntetett korhatárba. De ez a téma már lerágott csont, tudom.

csgergo 2013.04.20. 09:18:28

@Takács Máté: Szerinted a mai fiatalokat érdekli egy western? Vagy Tarantino ennyire népszerű lenne a körükben?

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.04.20. 10:26:16

@csgergo: Bár többször is leírtam, hogy western mivolta miatt kifejezetten figyelemreméltó a film teljesítménye, valójában a műfaj nem osztott/szorzott. Mert igen, Tarantino ennyire népszerű, az egészen fiatalok körében pedig alighanem egyet jelent neve a durvasággal (vagyis nem a Ponyvaregény-stílussal vagy azzal, amit tulajdonképpen képvisel a filmvilágban), és hát jellemző dolog, hogy a durva filmeket keresik abban a korban. A tartalom és minden más mellékes.

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2013.04.20. 14:45:10

"A magyar hang érthető: nagy sikerre számító filmeknek már elengedhetetlen tartozéka"

Úúúúgy utálom a sok prolit, akik miatt magyar szinkronnal kell szívjak. Én kivettem a részem a 200 000-ből, mivel háromszor is megnéztem moziban, de kénytelen voltam kétszer szinkronosan nézni.

Oké, voltak jó megoldások a szinkronban is, de akkor is az eredeti filmet nézném inkább :(

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.20. 17:38:06

@Takács Máté: lehet a 3/4-e nem felelne meg a korhatárkarikának...

Atkakukac1989 2013.04.20. 18:54:35

Örülök a film sikerének, remélem a következő Tarantino is (bármi is lesz), közel ilyen teljesítménnyel zárja pályafutását.

Wintermoots (törölt) 2013.04.21. 22:07:43

tragikomikus. az oscarok is, a nézőszám is.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása