aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: toy's play Takács Máté
2019. június 23. 17:37:00

Kategória: boxoffice Szólj hozzá!

Játékok gyerekeknek és felnőtteknek: a Toy Story 4. és a Gyerekjáték folytatja a franchise-ok sokadik nevezéseit, ám ezúttal valamivel jobban vizsgáztak, mint szezonbéli társaik. Ettől függetlenül mindkettő a várakozásokon alul nyitott...

ts4.jpg

> új filmek
A Toy Story-sorozat a Pixar számára olyan különleges, hogy sosem rontják el. Vajon miért nem megy ez a többivel? A Toy Story 4. (Toy Story 4; már a mozikban) megint sokat váratta kedvelőit, hiszen a történelmi nyitányt és futamot produkáló harmadik rész óta kilenc esztendő telt el. Ha meg az első részt vesszük, egy elsősorban gyerekeket célzó, animációs sorozat esetében 24 esztendő elképesztő idő, olyannyi, hogy már új alapokra is helyezi a folytatás-bizniszt: az új gyerekek mellett ugyanis a régieket, a mostanra már felnőtteket is teljes arzenállal célozhatja be. Kellett is ez a tartalék, így újfent 100 millió dollár feletti rajt valósulhatott meg, igaz, az előrejelzéseknek nem tudott megfelelni a Disney filmje. A 150 millió dollár fölé mutató jelek csalókák voltak, de így is a legjobb TS-rajt alakult 118 millió dollárral. A filmet több mint 4500 mozi játssza, csak a Bosszúállók: Végjáték ment több helyen egyszerre, szóval a rekordhajtás azért tetten érhető a körülményeken, hiába maradt messze A hihetetlen család 2. 180 milliót is meghaladó robbantásától, de még a Szenilla nyomában 135 milliójától is. Vajon ennyire szívükön viselték a nézők, hogy úgy bolygatták az alkotók a dolgot, hogy a harmadik rész határozott lezárást kanyarított a történetnek? A protestálást mindenesetre enyhítheti a továbbiakban a fantasztikus kritikai és nézői fogadtatás, úgyhogy 400 millió dollár feletti összeggel zárhat a Toy Story 4. - ez már a stúdió harmadik bemutatója lesz ilyen magasságban idén.

Akad még horrorrém a '80-as évekből, akit nem ért utól a remake-hullám: ez Chucky babával csak azért esett így, mert az eredeti széria még pár éve is ontott DVD-s folytatást. Ez egyúttal már jó jele volt annak, hogy megérett az újrázásra, így a Gyerekjáték (Child's Play; hazai bemutató: már a mozikban) harmincegy évvel az eredeti után birtokba vett 3000 mozit - természetesen a remake-gyáros MGM és az Orion produkciójában, a United Artists forgalmazói logója alatt. Az életre kelő és gyilkoló játékbaba elég piacképes a zsáner kedvelőinek körében, úgyhogy igazán jó biznisz is kerekedhetett volna a filmből. Csak némileg jó biznisz kerekedett: a szokásosan olcsó, 10 milliós költségekre a közönség válasza egy 14 milliós rajt volt, ami igencsak az alját súrolja a józan prognózisoknak is - hát igen, 20 millió dollár fölé illett volna kerülni. Az előzetes nemigen árulkodott a komikus hangvételről, teljes érvényű horrorként kínálta a filmet, ami érthető döntés a két műfaj keveredésének nehézkes eladhatóságát ismerve, de talán segített volna, ha az eredeti szellemet tetten érik a régi rajongók. A kritikák nem olyan rosszak, és ez valahol meglepő, ellenben a nézői vélekedések nem emelik ki a szokásos horror-megvetésből a Gyerekjátékot, vagyis mentőöv nem jut már Chuckynak. 30-35 millió dollár között végzi majd be, és ezzel az öt korábbi mozis részből csak kettőt nyom le nézettségben, ellenben bevétel szempontjából az élre is állhat. Az is valami.

Luc Besson megint gyilkos nőt szabadít a férfiakra az Anna (Anna; hazai bemutató: július 18.) című akciófilmben. A Summit, azaz a Lionsgate nem különösebben remélhette a 30 milliós büdzsé fedezetének befolyását - talán majd Franciaországban -, de 3,5 millió dollárnál azért valamivel többre volt hivatott a 2100 moziban pergő produkció, és legalább egy top 10-es helyezésre. A szinte teljes érdektelenség nem meglepő, ez a fajta film is kikopóban van, pláne, ha egyszer ritka róla a jó vélemény. Jóval 10 millió dollár alatt lesz vége a dalnak.

> korábbi filmek
A kis kedvencek titkos élete 2. átlépte a 100 milliós határt a hét folyamán, mielőtt harmadik víkedjébe lépett - közel 55%-kal marad el az első résztől ezen a ponton a Universal animációsa.

Szintén csatlakozott a százasokhoz a Godzilla II: A szörnyek királya. A Warner terjesztésének ez a negyedik hétvégén sikerült, míg az első rész négy nap alatt letudta a mérföldkövet öt évvel ezelőtt.

> végszó & ami jön
Két hónapja, a Végjáték debütjekor volt utoljára a top 12 összbevétele 200 millió dollár fölött, s azóta sem. A Toy Story 4. legalább valamelyest érzékeltette, hogy az idény kínálatának zöménél érdekfeszítőbb a közönség számára (ha azt vesszük, hogy az előző hétvége top 12-jének 90%-át egymaga kitermelte). A film még arathat, hiszen az Annabelle 3. nem lesz kihívója az első helyért a következő körben - de vajon a horrorfolytatás tartja-e a Démonok között-univerzum szintjét? Jön még a Yesterday is, hogy valami friss is jusson a levesbe.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Toy Story 4. $118.0m $118.0m $200m
2  Gyerekjáték $14.1m $14.1m $10m
3  Aladdin $12.2m $287.5m $183m
4  MIB - Sötét zsaruk a Föld körül $10.8m $52.7m $110m
5  A kis kedvencek titkos élete 2. $10.3m $117.6m $80m
6  Rocketman $5.7m $77.3m $40m
7  John Wick, 3. felvonás: Parabellum $4.1m $156.1m $55m
8  Godzilla II: A szörnyek királya $3.7m $102.3m $200m
9  X-Men: Sötét Főnix $3.6m $60.2m $200m
10  Shaft $3.6m $15.9m $35m

 

Címkék

horror remake disney mgm orion anna box office animation action luc besson pixar sequel united artists summit lionsgate childs play children movie french cinema toy story 4

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr8314907862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása