aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: iron man 2 (2010) Zalaba_Ferenc
2010. április 28. 22:42:04

Kategória: 23 komment

Hogy kicsit elferdítsem Peter Parker kedvenc jelmondatát: a hatalom óriási nyomással jár. Két évvel ezelőtt a Marvel háza táján túl kevesen gondolták azt, hogy Vasember szárnyalni fog. A 2008-as nyarat nyitó szuperhősmozi címszereplője sosem volt az a megasztár, mint pókok által megcsípett vagy denevérek által megrémített pályatársai. Rendezőjét csak azok tartották számon, akik tudták, mi fán terem az a SWINGERS, főszereplője, nos ő pedig látott már sokkal szebb napokat is. Erre mi történt? Tony Stark odamutatott Indiana Jones-nak és ha A Sötét Lovag nem szállta volna meg a mozikat, bizony, bajnokot is avathattunk volna.

Az időközben eltelt két évben Robert Downey Jr.-ra egyetemben a Vasember is intézménnyé vált - valószínűleg itthon is minimum 50%-kal több nézőt csal majd be a mozikba, mint az első rész -, így az elvárások is más képet mutattak, mint két éve.

Hogy kicsit elferdítsem Peter Parker kedvenc jelmondatát: a hatalom óriási nyomással jár. Két évvel ezelőtt a Marvel háza táján túl kevesen gondolták azt, hogy Vasember szárnyalni fog. A 2008-as nyarat nyitó szuperhősmozi címszereplője sosem volt az a megasztár, mint pókok által megcsípett vagy denevérek által megrémített pályatársai. Rendezőjét csak azok tartották számon, akik tudták, mi fán terem az a SWINGERS, főszereplője, nos ő pedig látott már sokkal szebb napokat is. Erre mi történt? Tony Stark odamutatott Indiana Jones-nak és ha A Sötét Lovag nem szállta volna meg a mozikat, bizony, bajnokot is avathattunk volna.

Az időközben eltelt két évben Robert Downey Jr.-ra egyetemben a Vasember is intézménnyé vált - valószínűleg itthon is minimum 50%-kal több nézőt csal majd be a mozikba, mint az első rész -, így az elvárások is más képet mutattak, mint két éve.

Csupán két dolog nem változott: az előzetesei alapján az IRON MAN 2-től sem túl sok jót vártam. Túl sok a bábú a sakktáblán, gondoltam, miközben képzeletben megpróbáltam elhelyezni az új belépőket - Scarlett Johnassont, mint a kérdőjeles oldalt képviselő Natasha Romanoff ügynököt, Sam Rockwellt, mint rivális fegyvergyárost, a Predator földi hasonmásaként tetszelgő War Machine-t, meg persze Mickey Rourke tetkókkal és fuksszal telepakolt Ivan Vankóját, művésznevén Whiplash-t. Fel is ötlött bennem a saját súlya alatt összerogyott SPIDER-MAN 3 keserű rémképe, s ezen sem a trailer betyárosan karikázó ostorosa, sem a gumi módjára pattogó vasmonstrumok látványa nem segített.

És mint két éve, ezúttal is kellemesen csalódtam. Többé-kevésbé. Szerencsére a filmnek nem csak figurái és méregdrága akciójelenetei vannak, de cselekménye is: a publikum előtt színt vallott Tony Starknak meg kell felelnie a nemzetbiztonságnak, amely teljesen érthető módon aggódik az egomán milliomos önjelölt hősködései miatt. De ennél is nagyobb probléma az, hogy a mellkasába szerelt reaktor, amely életben tartja Starkot, lassan meg is öli egyben, s ez nem csupán hatékonyságán, de szellemi integritásán is meglátszik.

Mielőtt még bárki azt hinné, hogy az IRON MAN 2 az elmúlásról regél, netalántán egy franchise "sötét középső" része lenne, gyorsan leszögezem, hogy Tony Stark, azaz Robert Downey Jr. ugyanazt a sármör viccládát szállítja, akit anno szívébe zárt a világ apraja, nagyja. Ennek érdekében be is áldozzák az első rész végén bimbózó kapcsolatát Pepper Pottsszal, hisz Stark úgy nem lenne képes olyan excentrikus életmódot folytatni, ha otthon várná az asszony.

A történet gyenge oldalát inkább a gonosztevők képviselik, egészen pontosan Whiplash (Sam Rockwell derekasan hozza az impotenciáját fegyverkezéssel álcázó Stark-imitációt), akinek csupán ködös indokai vannak arra, hogy Tony Stark haragosa legyen, s kisebb megvillanások, meg a közhelyszámba menő orosz mentalitása ellenére meglehetősen mostohán bánnak vele. Ééérted, vedeli a vodkát. A kilépője pedig sokakban kelt majd hiányérzetet.

A vitriolnál maradva, az időközben színészt cserélő Rhodey és Stark civakodása - melynek eredményképpen tulajdonképpen megszületik War Machine - jobban emlékeztet egy tinidráma épületbontással kiegészített változatára, mint éles fordulópontra. Elkerülhetetlen kibékülésük is legalább ennyire felületes - viszont mint sok más a filmben, ezek a sánta momentumok sem mentesek a humortól.

S talán képmutatás igazi mélységet várni egy nyárnyitó blockbustertől, amelyben szerencsére csupán két(!) nagy akciójelenet van, melyek tényleg gigantikusak, de egyáltalán nem nyomják agyon a történéseket. Jon Favreau villoghat Stark testőre szerepében, a csúnyán összement, de kamaszos szépségéből mit sem veszítő Scarlett Johansson igazi gyilkos, már ami a mozdulatait illeti és nem gondoltam volna, hogy valaha ilyet mondok, de a legélénkebb Gwyneth Paltrow, mint Pepper Potts, akinek nem csupán főnöke egóját, de a vállalat vezetésének súlyát is el kell viselnie.

De persze az igazi sztár maga Robert Downey, Jr., aki azon ritka szuperhős-figurát hozza, aki legalább annyira érdekes alteregón innen és túl. Végül pedig egy jó tanács: üljétek végig a feliratokat! Ó, és figyeljétek Captain America kameóját!

Címkék

kritika marvel scarlett johansson mickey rourke sequel robert downey jr superhero iron man sam rockwell jon favreau 7csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr464537970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nosferatue 2010.04.28. 14:47:07

Örülök, hogy nem szúrták el, az első rész kellemes meglepetés volt.

Ismeretlen_1068 2010.04.28. 15:16:49

Nálam az is 10/7. Nem tökéletes, de pokoli szórakoztató.

Ismeretlen_6782 2010.04.28. 15:47:40

Az első rész pokoli szórakoztató volt, ez csak simán szórakoztató. Viszont az kellemes meglepetés is volt egyben - ez meg, pont azért, mivel az első magasabbra tette a lécet, inkább negatív csalódás...

frmn 2010.04.28. 16:23:01

"csúnyán összement" hagyjuk már ezt :) Most van a legjobb formájában.

Ismeretlen_1068 2010.04.28. 16:45:21

Frászt. A MATCH POINT-ban még melle is volt, itt már csak akkor, ha aládúcolják.

Ismeretlen_14454 2010.04.28. 18:01:42

Felkeltetted az érdeklődésem, köszi! Most már majdnem, hogy várom a hétvégét, hogy megnézhessem:-D Tényleg, és szinkronosan nézted vagy feliratosan? Azon gondolkodom, hogy elmegyek a MOM Parkba (akármennyire a világ végén van), mert Robert Downey eredetiben a király, illetve azt hatványozottan nem tudom elviselni, amikor magyar szinkronszínészek orosz akcentust utánoznak. Eredetiben egy fokkal elviselhetőbb:-D

Ismeretlen_1068 2010.04.28. 18:37:58

Szinkronos volt. Sajtóra elég ritkán hoznak feliratos kópiát, sajna. Egyébként nem rossz a szinkron, habár Mickey Rourke figuráját néha elig tudtam kisilabizálni, Don Cheadle magyar hangjával meg nehezen lehetett megbarátkozni.

Shifty · http://www.jatekok.hu 2010.04.28. 19:04:41

Pedig Cheadle-nek mindig ez volt a szinkronja, vagy tévednék? Rourke esetében amúgy tényleg akadt jó pár szó - mondat?:) -, ahol nem lehetett kivenni, mit is akar mondani. Szerintem kicsit súlytalan volt Whiplash karaktere, pedig az előzetesek nagyon rá voltak kihegyezve, aztán a "rosszfiú" szerepében mégis Hammer virít.

Ismeretlen_1068 2010.04.28. 19:16:46

Az feltűnt-e, hogy tulajdonképpen ugyanazt a történetet mesélték el még egyszer, csupán Starkot ezúttal Vanko helyettesítette?

Shifty · http://www.jatekok.hu 2010.04.28. 19:58:31

9: Ez azért így elég sarkított, nem? Azért ez a történet inkább szólt Starkról, mint Vankóról, hiszen itt a Vasember vállát nyomó terhek a fajsúlyosabbak, nem pedig Vanko bosszúállása.

Ismeretlen_1068 2010.04.28. 20:04:22

Hát persze, de Vanko szemszögéből a történések nagyban lefedik Stark kanosszáját az első részből. SPOILER: Kivételes tudós - kvázi elrabolják - arra kérik, hogy készítsen el egy fegyvert - el is készíti, de nem azt, amit rendeltek, hanem valamit, amit a saját javára fordíthat.

Shifty · http://www.jatekok.hu 2010.04.28. 20:41:01

11: Na igen, a SPOLIER mögött olvasottak valóban korábbi kérdésedre adják meg a választ, tehát valahol jogos:):)

Ismeretlen_6782 2010.04.28. 20:45:52

Ahá, hát ez a magyarázata annak, miért érzi az ember úgy, hogy Vanko az igazzy főszereplője a filmnek. Sokkal könnyebb vele azonosulni, mint az arrogáns, nagyképű, gazdag bunkóval - aki persze azért ennek ellenére szeretetreméltó... :)

Ismeretlen_82723 2010.04.29. 14:42:44

Teljesen olyan, mint az első rész, szerintem. Remélem a harmadik epizód tetőpontja fényes nappal, nem városi környezetben, maximum egy gépesített résztvevővel fog játszódni, mert ebből a felállásból így kettő is bőven elég volt. Garry Shandling jelenetei a legjobbak amúgy. :)

Ismeretlen_1068 2010.04.29. 14:52:01

Többnyire igen, de az a beszólás a meghallgatás végén szerintem elég gagyi volt. Amúgy tényleg teljesen olyan, mint az első, csak nekem egy kicsit jobban tetszett mindkettő, mint neked. :)

Ismeretlen_37621 2010.04.29. 14:55:34

korábban van a magyar bemutató, mint az amcsi, wtf? kiváncsi vagyok rá, nem is várok többet, mint, hogy szórakoztasson.

Ismeretlen_1068 2010.04.29. 15:04:04

16: És így lesz ez a ROBIN HOOD és a PRINCE OF PERSIA esetében is. Hollywood, eat ypur heart out! :)

gaillard 2010.04.29. 18:27:37

Nagy kár, hogy a film fő konfliktusa csupán annyi, hogy Starknak sikerül-e időben hardvert fejleszteni. Az elsőben volt némi súlya a történéseknek, de ami itt van az csak üres intrika - lényegében végigpofázzák az egész filmet, s ez alól sajnos az akciójelenetek sem kivételek.

Locutus · http://locutus.sfblogs.net 2010.04.30. 10:26:00

A kritikával teljesen egyetértek, valóban a rosszfiúk képviselik a film gyengébb pillanatait, ám szerintem azért nekik is kijut az emlékezetes momentumokból - még ha nem is olyan sok, mint Downey Jr.-nak. Még jó, hogy ő úgy szórja az aranyköpéseket, mint War Machine minigunja a golyókat. De az nagyon önző volt Favreau-tól, hogy a film egyik legjobb dumáját megtartotta magának. :-) És persze annyira jó nem lehet, mint az első rész, de a 10/7 nagyon korrekt értékelés.

Ismeretlen_88813 2010.04.30. 13:56:21

!!!SPOILER!!!-ek is vannak ebben a hozzászólásban. Nekem nagyon tetszett a film, főleg az, hogy úgy tudtak igazi képregénymozit csinálni, hogy szinte alig láthattunk benne csihipuhit (csakúgy, mint az első részben). Whiplash valóban nem volt az igazi, de amikor Stark a házi részecskegyorsítóját Amerika Kapitány pajzsával dúcolja alá, kárpótol ezért. Remélem a következő részben szerepet kap majd néhány déligyümölcs - például egy mandarin - is.

tristram 2010.05.01. 21:50:33

Nekem az első rész is túl volt nyomva, ez sem rosszabb, mint az, mindkettőre repül részemről a 6.5. Túl képregényes, túl sablonos, de el lehet rajta szórakozni. És itt is a poénok, a laza hangulat viszi el a filmet, meg Downey, aki tökéletes, én szomorúan temettem pár éve, aztán látjuk mi lett belőle. Csodálatos tálentum, de örülnék, ha a kasszarobbantók mellett visszatérne az egyéni, eredeti hangú filmekhez is.

kekec 2010.05.05. 15:35:39

Az első epizód tetszett. Ez azonban szinte értékelhetetlen. Története tulajdonképpen nincs, a humorát teljesen elvesztette és a karakterek végig a nagy semmiben jönnek-mennek, anélkül, hogy bármiféle fejlődést vinnének végbe. Mindezeken felül mérhetetlenül unalmas a film. A teljesen felesleges folytatások és a teljesen felesleges filmek mintapéldánya. 10/2 - nagy jóindulattal.

Ismeretlen_1068 2010.05.05. 16:06:09

Ezek azért elég kemény szavak, de tény, hogy ez a film gyorsabban fakul majd, mint az első rész - ott még megvolt az újdonság ereje (jé, ez a vasember nem is gagyi!, jé ez a Robert tök sármos!, stb.).

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása