aeon flux

ready for the action now, danger boy?

2015/16 legígéretesebb új sorozatai Németh Barna
2015. május 18. 09:40:00

Kategória: tv 10 komment

Már sok mindenről esett szó a következő tévés szezon kapcsán, de most, hogy a nagy amerikai adók előálltak az őszi műsorrendjükkel, itt az ideje átnézni, mit fogunk látni a kis képernyőn, ha véget ér a nyár. Ahogy tavaly, most sem kötöttük magunkat a kereskedelmi adók kínálatához, így a kábelcsatornák, a külföldi adók és az alternatív sorozatgyártók (pl. Netflix) kínálatát is bedobva a kalapba válogattuk ki a legérdekesebbnek tűnő sorozatokat a szeptemberben induló 2015/16-os szezonból.

A kérdés persze adott: Ti melyik újoncokat várjátok a legjobban? Melyikben látjátok a legnagyobb erőt, esetleg egy új klasszikus lehetőségét?

tv.jpg

The Alienist

ABC-rendben haladva egy félig-meddig magyar vonatkozású produkcióval nyílik a sor. Caleb Carr azonos című regényének (magyarul: A halál angyala) adaptációját a Paramount TV készíti majd a TNT-nek Cary Fukunaga (True Detective) rendezői felügyelete alatt. A nyolc részesre tervezett limitált széria (értsd: ha sikeres lesz, úgyis folytatják) meglehetősen magas, nagyjából Trónok harca-szintű büdzsével dolgozik majd, amire szükség is lesz, hogy szépen jelenjen meg a 19.-20. század fordulójának New York-ja, ahol az akkor még rendőrségi vezetőként tevékenykedő Theodore Roosevelt szövetkezik egy magyar lélekbúvárral, hogy a lehető legnagyobb titokban, de együtt tegyenek pontot egy brutális sorozatgyilkosság végére, amelynek főleg gyerek-prostituáltak az áldozatai. Őket segíti a The New York Times egyik újságírója és a New York-i rendőrség első női alkalmazottja. A könyv pont annyira volt precíz, mint amennyire brutális, remélhetőleg az adaptációért felelős Hossein Amininek (Drive-Gázt!) sem törik bele a bicskája.

Aranyélet

Második helyen már nem csak magyar vonatkozású, hanem egy ízig-vérig magyar produkció áll. A magyar HBO következő, november 8-án debütáló új sorozata itt, az adócsalók paradicsomában játszódik majd, nem meglepő módon Buda hegyei között, a felső tízezer világában: Miklósi Attila (Thuróczy Szabolcs) nem éppen tisztességes módon szerezte meg első millióját, de ez az utána következő sokról sem mondható el. Az aranyéletnek is megvan a maga árnyoldala, a férfi egyre többször érzi, hogy meg kéne állapodni a helyes – de legalábbis legális – úton, felesége (Ónodi Eszter) azonban foggal-körömmel ragaszkodik ehhez az életszínvonalhoz, miközben kamasz gyerekeik is elkezdenek rájönni, miből származik a családi vagyon. A nyolc részes első évadot egy finn tévésorozat alapján* Tasnádi István, Zomborácz Virág és Bárány Márton írta, a rendezői székben Dyga Zsombor és Mátyássy Áron foglalt helyet, további szerepekben pedig Anger Zsolt, Lengyel Tamás, Lukács Sándor és Vándor Éva látható.

*a harmadik résztől eltűnnek majd az eredeti sorozat elemei, onnantól lényegében eredeti sorozatként aposztrofálhatjuk az Aranyéletet.

aranyelet.jpg
Billions

Első blikkre talán nem tűnik túl érdekesnek egy "nagy hatalmú államügyész összecsapása egy befolyásos tőzsdeügynökkel", de Paul Giamatti és Damian Lewis leszerződtetése máris izgalmas projektté teszi a Billionst, amely a Showtime csatornán talán meg is kapja a megfelelő élt, már ami a pénzvilág és a jog vérre menő csatáit illeti. Az első pár részt Neil Burger rendezi.

Codes of Conduct

Ilyen az igazi aranycsapat: az HBO gyámsága alatt A király beszéde Oscar-díjas producerei (Iain Canning és Emile Sherman) és a Sírhant művek mögött is bábáskodó Alan Poul producer karolta fel Steve McQueen (12 év rabszolgaság) egyelőre limitáltnak nevezett sorozatát egy talpraesett, ám szegény sorból származó afro-amerikai fiúról, aki azon igyekszik, hogy bekerüljön a manhattani elitbe, ahol olyanok várnak rá, mint Helena Bonham Carter, Rebecca Hall és Paul Dano. Aki tisztában van a színészek életművével, az már tudja, hogy furcsa figurákban nem lesz hiány, de mit is várnánk egy világtól, ahol a bennfenteseknek mindent szabad.

Counterpart

J.K. Simmons sosem volt lusta színész, de a Whiplash sikere óta különösen kelendő portékának számít a szereposztó rendezők körében. Nem csoda, hogy a Starz csatorna úgy gondolta, egy már nem is elég belőle ebbe a drámai alapokon nyugvó sci-fibe, amelyben egy ENSZ-ügynökség hivatalnoka (Simmons) rájön, hogy a hivatal átjárót talált más dimenziókba, így irodistánknak alkalma nyílik, hogy a tér-idő más szegleteiből származó alteregóival közösen nézze végig, hogy mi lett volna, ha... A sorozat készítője az a Justin Marks lesz, akinek a forgatókönyvéből Jon Favreau éppen most forgatja az élőszereplős Dzsungel könyvét, a pilotot pedig Morten Tyldum (Kódjátszma) rendezi majd. 

The Get Down

Baz Luhrmann is kipróbálja magát a tévében, ahol kezdésnek vissza is kanyarodik ahhoz, amihez a legjobban ért: a zenéhez. A The Get Down a hetvenes évek második felébe kalauzol a bronxi utcakölykök közé, akiknek nem volt semmijük, csak néhány improvizált tánclépésük, jól pörgő nyelvük, de ez éppen elég volt, hogy átrajzolják a város, és vele együtt a világ zenei térképét. Igen, a modern hip hop születésének ideje ez, ezt mutatja majd be a Netflix új sorozata, melyet az eddig jobbára csak drámaíróként ismert Stephen Adly Guirgis szövegez (ő egyébként színészként beugrott már néhány New York-i illetőségű függetlenbe, legutóbb például a Birdmanben cameózott), az első két részt és a finálét Luhrmann rendezi majd, aki producerként is részt vesz a projektben Shawn Ryan (The Shield) oldalán.

Hot and Bothered

Ó, a telenovellák varázslatos világa, ahol a vakság és az amnézia is csak húsz epizódig tart, mindenki dögös és mindenki lefekszik a másikkal, és senki nem tudja, hogy ki kinek a gyereke. Nos, a Hot and Bothered nem telenovella, viszont egy tipikus szappanopera díszletei közé vezet, újabb szelettel egészítve ki a "színfalak mögött" típusú sorozatok egyébként is széles spektrumát, ráadásul Eva Longoriával a főszerepben, amiért további plusz pont jár. Ha jól kufárkodik az NBC, ebből valami nagyon jó is kisülhet, én mindenesetre remélem a legjobbakat.

hot-and-bothered.jpg
The Last Panthers

Angliai székhelyű, de valójában nemzetközi krimi a This is England és a Glue alkotójától (Jack Thorne), a főszerepben Samantha Mortonnal, John Hurttel és Tahar Rahimmal egy nagy gyémántrablásról, amelyben nem csak bűnözők, de bizonyos bankárcsoportok is érintettek. Az Európa több országában forgatott bűnügyi történet a nyilatkozatok alapján egy napjaink problémáira erősen reflektáló, ugyanakkor régimódi „heist-sztori” lesz.

Limitless

Emlékeztek még a 2011-es Csúcshatásra, amelyben Bradley Cooper egy csodaszernek köszönhetően tágította ki tudatát? Nos, ha szerettétek, lehet hálálkodni A CBS-nek, hogy visszahozta a sztorit (és Coopert visszatérő szereplőként) a kis képernyőre. A folytatásnak titulált sorozat főszereplőjével ugyanaz történik, mint anno Cooperrel, de emberünk a megnövekedett agykapacitását arra használja, hogy az FBI-nak segítsen a nehezebb ügyekben. Az egy rész - egy eset felállás mellé azért kapunk majd némi átívelő szálat is, ami remélhetőleg érdekes lesz, de már az is elég volna, ha meghagynák a film stílusát. Erre van némi esély, hiszen rendezőként visszatér majd Neil Burger is, de a pilotot Marc Webb rendezi. A főbb szerepekben Jake McDorman (Manhattan Love Story, Shameless), Jennifer Carpenter (Dexter) és Mary Elizabeth Mastrantonio (Grimm, Hostages) látható majd. 

Living on Video (aka Video Synchronicity)

David Fincher a legutóbbi, Hollywood-ellenes kifakadása során már sokadszor állt a kábeltévék mellé. Habár már legalább három terv kapcsán is felmerült a neve (a brit Utopia amerikai feldolgozása és a James Elroy-jal közös Shakedown), most úgy tűnik, hogy a videoklipek hőskorába vezető 10 részes HBO-sorozat lesz az első befutó. A nyilatkozatok alapján Fincher kvázi saját pályakezdő éveit mutatja majd be néhány fiatal filmes történetén keresztül, akik a nyolcvanas években érkeznek Los Angeles-be, ahol belecsöppennek a zenei videók világába. A hivatalos bejelentés még nem történt meg, de több forrás szerint is 2016 tavaszán/nyarán kerül majd adásba az első évad. A két vezető író Rob Wilkes és Bob Stevenson lesz, a főbb szerepekben pedig Charlie Rowe (Red Band Society), Sam Page (House of Cards, Mad Men) és Kerry Condon (Better Call Saul) látható majd.

The Man in the High Castle

Valószínűleg nem sok embernek kell bemutatni az Amazon Prime legutóbbi pilot-adagjának abszolút nyertesét, ami rövid idő alatt megnyerte magának a közönséget tengeren innen és túl, úgyhogy a "csatorna" nagy elvárásokkal a háta mögött rendelte meg az első évadot, ami a következő szezon egyik legjobban várt darabja egy olyan alternatív jelenről, amelyben nem a szövetségesek, hanem a náci Németország nyerte meg a második világháborút. Természetesen Philip K. Dick díjnyertes regénye nyomán, Ridley Scott produceri felügyelete mellett érkezik majd az első szezon többi epizódja is.

The Muppets

A gyerekek már bőven megkapták belőle a magukét, szóval éppen itt volt az ideje, hogy Breki és a többiek kicsit a felnőttekhez szóljanak. Igen, a hősök visszatérnek az ABC-re ebben a dokumentarista stílusban fogant vígjáték-sorozatban, hogy megismerjük magánéletük minden apró részletét, hogy beleshessünk munkahelyi problémáikba, szerelmi életükbe és sok másba. A sorozat mögött Bill Prady (The Big Bang Theory) és Bob Kushnell (Anger Management) áll majd, és reményeink szerint a jövő évad egyik legütősebb darabja válik belőle.

Quarry

A napjaink egyik, ha nem a legjobb indie sorozatán (Rectify) edződött szerzőpáros, Michael D. Fuller és Graham Gordy adaptálta sorozattá Max Allan Collins Quarry-ciklusának első darabját, amelyben egy Vietnámból 1972-ben hazatért mesterlövész keveredik egy bűnbandába, miután szerettei nem úgy fogadták, mint amire számított. Az első évad mind a nyolc epizódját Greg Yaitanes (Banshee, Banshee Origins) rendezi, a főbb szerepekben Logan Marshall-Green (Prometheus, Brookly mélyén) és Peter Mullan (Top of the Lake, Tirannoszaurusz) látható. A Cinemax-nak hála egy sötét hangulatú, megalkuvástól mentes bűnfilm várható, amit ezzel a stábbal már tényleg művészet lenne elrontani.

Scream Queens

Oké, ennek pár napja megosztottuk az előzetesét, csak a történeten nem időztünk túl sokat, habár azon nem is nagyon lehet. 1995-ben rosszul sül el egy beavatási ceremónia, 2015-ben pedig rejtélyes halálesetek ütik fel a fejüket ugyanazon az egyetemen. A két dolognak persze köze van egymáshoz, de nem is ez a lényeg. Nagyon kellene már egy hangulatos, kellőképpen ironikus és mindenekelőtt szaftos kis slasher, Ryan Murphy (American Horror Story, Glee) pedig képes rá, hogy ötvözze előző két sikerét. A szereplőgárda adott: Emma Roberts, Lea Michelle, Keke Palmer és Abigail Breslin sikoltozik majd nekünk az igazi nagybetűs SIKOLYKIRÁLYNŐ, Jamie Lee Curtis társaságában. Ezek után nem csoda, hogy a szerkesztőség valamennyi tagja bizalmat szavazott a szériának, illene nem elrontani.

Kis adalék: nem kell attól tartani, hogy a főszereplők nem hullhatnak el, antológia-sorozat lévén minden évben új történet kezdődik majd, szóval...

scream-queens.jpg
Shades of Blue

Mit ne mondjak, nem a legjobb ajánlólevél, ha valami mögött a 3 nap a halálig és a Párizsból szeretettel írója áll, de talán majd az izgalmasnak tűnő Jennifer Lopez - Ray Liotta - Drea de Matteo trió elfeledteti Adi Hasak inkompetenciáját. No meg a pilotot rendező Barry Levinsonban is van némi reményünk, hogy összehoz majd valami értelmeset ebből a történetből: adott egy korrupt rendőrnő, aki a kollégáival együtt piszkos pénzekből szerzi a napi betevőt. Rendőrnőnk ráadásul egy okos és tehetséges lány anyja, akinek a taníttatása sok pénzt emészt fel, így különösen nehéz helyzetbe kerül, amikor az FBI lekapcsolja és arra kényszeríti, hogy informálja őket társai ügyleteiről.

Superstore

Egy munkahelyi komédia bármikor jöhet, főleg ha a The Office-ban is tevékenyen részt vett (na jó, egy darabig) Justin Spitzer jegyzi azt. Ezúttal egy hipermarket alkalmazottainak mindennapjaiba pillanthatunk be, és hát mi más lehet viccesebb, mint egy opportunista árufeltöltő vagy egy elmebeteg kasszás, aki már az ötvenedik hülye vevőn van túl a nap végére? Na ugye. A pilotot Ruben Fleischer (Zombieland) rendezi, a mosóporokkal pedig America Ferrarra (Ugly Betty) és Ben Feldman (Drop Dead Diva) bajlódik.

superstore-cast.jpg
Trapped

Részemről én már így is elégedett vagyok a skandináv krimik mozgóképes átirataival, de Baltasar Kormakur most azt ígéri, hogy még egy csavart visz a műfajba legújabb, 10 részes sorozatával, amelyben egy szörnyű gyilkosság borzolja fel egy világtól elzárt izlandi közösség életét. A szériának majd a BBC 4 ad otthont, előreláthatóan egy kora őszi premierdátummal.

A listából kimaradt, de oda való sorozatok, amelyeket csak azért hagytuk ki, mert már bőségesen írtunk róluk:

The X-Files - hír, szereposztás
Ash vs Evil Dead - ismertető, teaser
Westworld - hírcsokor, teaser
Outcast - ismertető, poszter, szereposztás
Fear the Walking Dead - ismertető, jelenetfotó, teaser
Jessica Jones - hír
Twin Peaks (újra David Lynch felügyelete alatt!) - hír, még több hír, újabb hírek, azóta megjavult hír

Bónuszként pedig meg kell említeni Woody Allen kitérőjét az Amazon Prime-hoz, viszont a mester sorozatáról még mindig csak annyit tudunk, hogy lesz. 

Az idei évad újdonságairól (és persze a visszatérő sorozatok is) itt találtok egy jó adag visszajelzést.

Címkék

abc hbo cbs nbc bbc ash showtime steve mcqueen amazon twin peaks baltasar kormakur tv show philip k dick marvel jennifer lopez woody allen helena bonham carter ridley scott baz luhrmann john hurt netflix ray liotta starz david fincher tv sorozat x files paul giamatti samantha morton rebecca hall bradley cooper emma roberts tahar rahim cary fukunaga the walking dead tv trailer tv hir jk simmons tv kep peter mullan

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr657467026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rockjano 2015.05.18. 19:58:35

És mi van az új True Detective-vel???

Németh Barna 2015.05.18. 21:37:12

@rockjano: Az egyrészt nem új, másrészt még ebben a szezonban lesz.

@Spiritmonger: Szintén ez a szezon.

Richter Géza 2015.05.19. 06:50:30

az előzményük okán nyilvánvaló érdeklődést kiváltó sorozatokon – Twin Peaks, X-akták, Evil Dead, Jessica Jones, The Muppets, Limitless – kívül engem a Superstore, és a két, itthon az Agavénál megjelent könyvet adaptáló The Man in the High Castle (K. Dick 4 life!), illetve The Alienist csigázott fel. utóbbi irodalmi alapanyaga az általam valaha olvasott legjobb és legkedvencebb regények között van, a folytatása meg még inkább. genyó Carr írhatna végre egy harmadik részt :/ .

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.05.19. 12:05:17

jó magam majdnem akkora sorirajongó és néző vagyok, mint @Németh Barna: de ezek közül semmi nem hozott lázba egy picit sem.

komplikato 2015.05.20. 02:53:05

Limitlessre kíváncsi vagyok azért ... HA nem szúrják el.
A Sense8 az jövőhéttől megy?

Németh Barna 2015.05.20. 08:05:39

@komplikato: Nem, majd június elején indul.

@doggfather: Majd fog :) Annyira még nem ismertem ki az ízlésedet, de szerintem például a Quarry és a The Alienist a te sorozatod lesz :)

Richter Géza 2015.05.20. 08:13:14

@Németh Barna: @doggfather: Az Alienist simán. sztem vesd rá magad a regényre ízibe: www.agavekonyvek.hu/agave/krimi/a-halal-angyala.html - igen sötét hangvételű és k*a izgalmas krimi, egyben realista történelmi regény hiteles korrajzzal és a nyomozati munkához kapcsolódó, szenzációs tudománytörténeti részekkel, lélegző, élő szereplőkkel és háttérrel. imádni fogod, azt garantálom simán.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.05.20. 10:22:09

@Németh Barna: @Richter Géza: okés, köszi, akkor először a könyv, aztán a soriba is belesek.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása