aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: a király beszéde [the king's speech] (2011) Zalaba_Ferenc
2011. február 03. 23:00:27

Kategória: 17 komment

Colin Firth idén Oscar-díjat nyer. Ez annyira biztos, mint amennyire biztosnak tűnt 1-2 hónappal ezelőtt az, hogy a The Social Networknek szól majd a gong. Ám időközben a régóta pihenő Weinstein-gépezet maximális fordulatszámra kapcsolt, és ha nem pörgetik túl magukat (vannak erre utaló jelek), akkor ezzel a minden tekintetben míves gesamtkunstwerkkel bedarálhatják az Akadémiát épp akkor, mikor a tagok már megint valami merészet készülnének húzni.

Colin Firth idén Oscar-díjat nyer. Ez annyira biztos, mint amennyire biztosnak tűnt 1-2 hónappal ezelőtt az, hogy a The Social Networknek szól majd a gong. Ám időközben a régóta pihenő Weinstein-gépezet maximális fordulatszámra kapcsolt, és ha nem pörgetik túl magukat (vannak erre utaló jelek), akkor ezzel a minden tekintetben míves gesamtkunstwerkkel bedarálhatják az Akadémiát épp akkor, mikor a tagok már megint valami merészet készülnének húzni.

Szerencsére ez a dolog még kétesélyes, ám az vitathatatlan, hogy a VI. György király - közvetlen családtagjainak és doktorátussal nem rendelkező beszédtanárának csak Bertie - szerepében feszítő Colin Firth aranyszoborral távozik a február 27-ei ceremóniáról. Nem mellékesen eme díjat javarészt kompenzáció gyanánt veheti majd át, melyet Mr. Darcy vizes ingétől kezdve George tavaly levetett szarukeretes szemüvegéig bezárólag érdemelt ki. És mi mindnyájan elégedettek leszünk, mikor köszönőbeszédet mond, és egyszer sem botlik meg a nyelve közben. Maximum poénból.

A The King's Speech minden történelmi vonzatával, kultúra-kompatibilis jellegével együtt is olyan, mint egy jó kis akciófilm. A hősnek le kell gyűrnie az ellent (jelen esetben a dadogását), és hogy felkészüljön eme viadalra, megnyer magának egy unortodox módszerekkel dolgozó, excentrikus, ám rendkívül bölcs edzőt (ez lenne Geoffrey Rush), aki tulajdonképpen csak annyit tesz, hogy szembesíti a hőst saját félelmeivel és erényeivel. Az edzés unalmasabb perceit felgyorsító montázs elengedhetetlen eszköz!

Végül elérkezik a nagy összecsapás napja, és baromi izgi lesz, pedig tudjuk, hogy minden megingása ellenére a hős győz, és mindenki boldogan távozhat a moziból.

Nem hibáztatnálak érte, ha ehhez hasonló filmeket a Disney csatorna délutáni matinéjától várnál el, ugyanakkor néha-néha a díjátadókon is felbukkan egy ehhez hasonló darab (gondoljunk csak Rocky lépcsőzésére vagy Seabiscuit nagy ügetésére), és narratív szempontból tényleg csak egy hajszál választja el a közhelyes giccset a lélekemelő átszellemültségtől, de ha egy filmet olyan nagy színészi átéléssel, olyan könnyed és tehetséges dirigálással és olyan döbbenetesen jó dialógusokkal kísérve adnak elő, mint ahogy kritikám tárgyát, akkor az ember hajlamos azt is elnézni, hogy ez is csak egy csinált film. Mert hát iszonyatosan jól meg van csinálva.

Címkék

kritika oscar comedy drama helena bonham carter geoffrey rush historical colin firth dijszezon 7csillagos brit flick dijszezon 2011

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr704539263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_178753 2011.02.03. 23:16:41

eddig azt hittem a történet alapján, hogy egy My fair lady koppintás lesz betétdalok nélkül, de most elkezdett komolyabban érdekelni.

cineplex 2011.02.04. 00:06:45

Eddig is érdekelt, de most már biztos nem hagyom ki.

Ismeretlen_116121 2011.02.04. 00:51:42

Naná, hogy meg akarom majd nézni, mert én is beszédhibás vagyok (bár "csak" raccsolok, azért a dadogás durvább...). Colin Firthre meg ráférne az az Oscar szerintem is.

kekec 2011.02.04. 08:26:01

Én meg pusztán annak is örülnék, ha nem a The Social Network lenne a legjobb film díjazottja. Ez már látatlanban is jobban tetszik.

Ismeretlen_20417 2011.02.04. 08:50:35

Kevésnek érzem a hét csillagot...

Ismeretlen_1068 2011.02.04. 08:54:50

Miért? A Kerge Kacsák végén is legalább ekkora a katarzis. :)

phelan 2011.02.04. 08:57:46

a kerge kacsákat imádom, bár a 3. rész már gyengébb :D a Király beszéde szerethető, jó film, remek alakításokkal, úgyhogy én adok neki egy 8,5/10-et :) épp tegnap néztem meg este én is. igaz itthon..

Ismeretlen_20417 2011.02.04. 09:03:24

6: Ahhoz én túlságosan elfogult vagyok ezzel a -számomra-csodával, hogy ilyet meghalljak.:)

Ismeretlen_1068 2011.02.04. 09:07:23

Hát nekem továbbra is a Toy Story 3 a favorit lovam az Oscar-versenyben. Igaz, hogy az esélytelenek nyugalmával poroszkál a háttérben, viszont egymilliárd dolláros nyergével és 98%-os RT-s kantárjával meglehetősen szépen néz ki. :)

Ismeretlen_20417 2011.02.04. 09:23:20

Nem láttam az első két részét sem ... A királlyal, a beszéddel, Firth-szel, a brit angollal és a britséggel amúgyis elfogult vagyok, ergo nálam toronymagas kedvenc ez a film. Bízom egy gyors BD-megjelenésben.

dr.Fünke 2011.02.04. 09:50:59

Abszolút feelgood film, jó színészekkel. És a nyelv szeretete árad belőle, amit külön nagyon értékeltem. Guy Pearce pedig nagyon furán nézett ki.

Action 2011.02.04. 10:21:41

Az Oscar-hype miatt néztem meg és nem bántam meg. Egyáltalán nem unalmas, nagyon jó színészekkel, helyenként érdekes képi megoldásokkal tarkított film. Pedig én az ilyen filmeket nem nagyon nézem meg (nem robbantanak fel benne semmit, nincsenek benne kilassított akciók, ilyesmi). :) Guy Pearce meg vicces volt idősebb testvérnek. Az meg hogy ki kapja az Oscart, hát nem tudom. Tök jó filmek indulnak, mostanában a 127 óra felé hajlok, de jó lenne a TS3 is.

Ismeretlen_169693 2011.02.04. 10:45:03

Tegnap néztem meg a filmet, és nagyon elégedett voltam vele. A tíz jelölt filmből már csak a Winter's Bone-t és a Black Swan-t nem láttam, de egyelőre úgy vagyok vele, hogy A király beszédénél lenne legjobb helyen a szobor. (És szerintem csak a nagyon várt Black Swan változtathat a véleményemen.) Hiába vagyok oda az Inceptionért, és a Social Network is tetszett nagyon, a True Grit pedig az utóbbi idők egyik legkellemesebb meglepetése volt, de ez a film tipikus nyertesnek született. Colin Firth is bezsebelhetné érte a díjat, mondjuk nekem Rush játéka volt a csúcs, de ő ugye Bale miatt elég esélytelennek tűnik egyelőre. Az egyetlen dolog, amire ráncoltam a homlokom, az Oscar-díjra jelölt zene, amiből én nem sokat érzékeltem, elfért volna valami feltűnőbb muzsika is a háttérbe, de ezen kívül nem találtam támadható felületet. Nálam 5/5, 10-es listán 9.

tristram 2011.02.04. 12:34:27

Igen jó kritika, a 7 pont is stimmel, egyetértek. Nagyon igényesen megcsinált, szerethető, de semmi meglepőt, izgalmast nem tartogató rutinmunka. Korrekt, de felejthető. Ilyen filmeket ne nevezzünk az év filmjének, még akkor sem, ha az Oscart általában nem az kapja. Ez is a tömegízlést szolgálja ki, csak igényesebben; bármilyen szépen is volt találva, bármilyen ízletes is volt, jól nem laktunk tőle.

hahakocka 2011.02.05. 10:06:19

Toy Story 3-nak mint sikeres folytatás család film és 3D-s film nem volt meglepi az 1 milliárd, de hát az agyon nézett Avatar a 2.6 milliárdjával és korábbi filmek a milliárdjukkal se nagyon érdekelték az Akadémiát meg kell hagyni szerencsére, A Toy Story 3 meg mégis csak egy mese a gyerekkoról pl az Up első 30 perce vagy a WaLL-E-é vagy a Lecsó, A Hihetetlen család sokkal jobb volt. Eleve egy animációs film nem egyenlő egy élőszereplős normál filmmel, elég nagy a különbség a belefécőlt munka, színészi teljesítmény, operatőri munka stb terén. mMás a rendezése a forgatókönyvírása, hisz a CGI miatt sokkal más s sokszor több lehetőség van és sok minden ott egyszerűbb is talán mint a valós dirigálás esetén. Nálam Fekete Hattyú-The Fighter-Király beszéde-Eredet Oscar szurkolás lesz. Már láttam az összes jelöltet szerencsére.

Ismeretlen_169693 2011.02.05. 12:42:05

Szerintem sem túl jó gondolat animációs filmet indítani a saját kategóriáján kívül is, függetlenül attól, hogy a Toy Story 3 jelen esetben tényleg fantasztikusra sikerült. Ha pedig a The Fighter bármilyen díjat kap eltekintve Bale borítékolható és megérdemelt szobrától, panaszt teszek.

chris92 2011.02.06. 18:59:58

Visszafogott, stílusos, semmi meglepetést vagy extrát nem nyújtó ujjgyakorlat a történelmi dráma műfajban, mégis tiszta élvezet volt minden képkockáját nézni és tökéletesen át tudtam élni. Ebben pedig sokat segített az értő rendezés, a jól megírt forgatókönyv, az unalmat kizáró jól időzített vágás és legfőképpen a bravúros színészi játék. Helena Bonham Carter és Geoffrey Rush is fantasztikusak, de amit Colin Firth bemutatott az egyszerűen az a "karakteré való átlényegülés" fogalmának definíciója és még visszafogott voltam. Ha valami akkor az Oscarja betonbiztos (persze én is tévedhetek:)). 9/10

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása