aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: bellum Takács Máté
2019. május 19. 18:02:00

Kategória: boxoffice 2 komment

A Bosszúállók: Végjáték regnálásának a John Wick, 3. felvonás: Parabellum véget vetett, de nem is akárhogyan: az akciófilm közel dupláza a második felvonás nyitányát, jócskán rálicitálva az előrejelzésekre. Eközben az Egy kutya négy útja és A Nap is csillag című könyvadaptációk felsültek.

johnwick3_1.jpg

> új filmek
'He's back' - mondtam rögtön a John Wick módosabb nyitányakor négy és fél évvel ezelőtt, s akkor még nem is sejtettük, mennyire visszatért. Keanu Reeves immáron vitán felül második legkedveltebb, legemlékezetesebb figurája (sorry, Ted, sorry Utah) a John Wick, 3. felvonás: Parabellum (John Wick Chapter 3: Parabellum; hazai bemutató: már a mozikban) élén az akciófilmek box office-határait feszegeti 57 millió dolláros nyitányával. Azt készpénznek vette mindenki, hogy a jól fogadott, sőt meglepően jól fogadott (30 millával indított és ezt meg tudta háromszorozni) második eresztés után előre vezet a széria útja, de csaknem duplázásban alig-alig hittek, és tessék. Ez persze részint megint annak köszönhető, hogy a Bosszúállók: Végjáték légüres teret teremtett, ami után a férfiközönség most tudott igazán másra koncentrálni. A Lionsgate jól érzett rá, hogy ennek a filmnek a nyári szezonban a helye, hiszen a Pikachu, a detektíven is túltesz, úgy fest, és könnyen lehet, hogy Godzilla sem tud majd felérni hozzá. Szóval jó üzlet hagyni egy profi szakembert, hogy villogtassa kraftját, Chad Stahelski pedig ezúttal sem sokból, 55 millió dollárból gazdálkodott (a második rész 40 millióból készült). Szóval ha érvényesül a kritikusok - változatlan és ez ebben a szimpla műfajban, sokadik részeknél egészen meglepő - szeretete, s még inkább a nézők elégedettsége, akkor 150 millió dollár közelében zárul ez a fejezet. A negyedik pedig hol fog kezdeni?

W. Bruce Cameron kutyakönyv-gyáros harmadik munkáját vakkantották vászonra az Egy kutya négy útja (A Dog's Journey; hazai bemutató: június 6.) cím alatt, ám a 2017 elején játszott Egy kutya négy élete óta az amerikaiak lelkesedése alaposan alábbhagyott. Akkor a rossz sajtóvisszhang ellenére korrekt nyitányt (18M) derék lefutás követett (64,5M), ám idén a Sony kissé beintett a Universalnak azzal, hogy az Egy kutya hazatért - érthetően - hasonló keretek között prezentálta, és már csak 42 milliót hasított vele. Ez csak néhány hónapja volt, így a mostani film, ami direkte folytatása is a két évvel ezelőttinek, már érdektelenségbe fulladt 8 milliós rajtjával. Ez egy 3200 mozis premiertől roppant szerény, ám a kutyás családi filmek mindig hosszú távra terveznek, és a nézői reakciók ezúttal is kiválóak, mint az első résznél. Azért biztosra vehető, hogy a stúdió nem 25-30 millió dollárral számolt...

Már a Minden, minden sem robbantott kasszát odaát, és most újabb Nicola Yoon-adaptáció mondhatja ezt el magáról. Már ha szerény akar lenni, ugyanis A Nap is csillag (The Sun Is Also a Star; hazai bemutató: július 25.) nem csak az eleve nem túl reményteli 5-6 milliós prognózisokat múlta alul vastagon, de még az ezer dolláros mozinkénti átlaggal is küszködött: alig több mint 2000 helyről 2,6 millió dollárt hozott, vagyis nem sikerült sem az afro-amerikai, sem az ázsiai-amerikai szerelmes lelkületű fiatalságot befogni érdemi mértékben, pedig ez egy igazán multikulturális próbálkozás volt, ráadásul sorozatsztár főszereplőkkel. A Warner Bros. forgalmazta, MGM gyártotta románc így hát hipphopp a süllyesztőbe kerül, még mielőtt túlzottan meghaladná a felét a 9 milliós költségvetésnek.

 > korábbi filmek
A Bosszúállók: Végjáték tehát három hetet töltött az élen, ami idén az Üvegnek sikerült még eddig. A Disney forgalmazta blockbuster 29 millió dollárt szállít negyedik víkendjét, ami változatlanul magas csökkenési tempót jelent, ám ilyen emberes számok mellett aligha meglepőt. Sőt: 770 milliójával immáron a második legtöbbet termelő mű a Star Wars: Az ébredő Erő mögött, szóval James Cameron már csak a dobogó aljába kapaszkodik - három és fél év alatt a Disney teljesen kipattintotta az első két helyről.

> végszó & ami jön
Bár az összforgalom egy hónapja nem volt ilyen alacsony, legalább az elmúlt három év 20. hétvégéjéből kettőt így is üt. John Wick a Memorial Day-hétvégén az Aladdinnak lesz kénytelen átengedni a gyeplőt, miközben az ottaniak is figyelmen kívül hagyhatják a Brightburn - A lángoló fiút és Olivia Wilde rendezését, az Éretlenségit.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  John Wick, 3. felvonás: Parabellum $57.0m $57.0m $55m
2  Bosszúállók: Végjáték $29.4m $770.8m $356m
3  Pokémon: Pikachu, a detektív $24.8m $94.0m $150m
4  Egy kutya négy útja $8.0m $8.0m n.a.
5  Csaló csajok $6.1m $23.1m n.a.
6  The Intruder $4.0m $28.1m $8m
7  Csekély esély $3.4m $25.7m $40m
8  A Nap is csillag $2.6m $2.6m $9m
9  Poms $2.1m $10.0m $10m
10  Undipofik $1.6m $17.2m $45m

 

Címkék

box office warner keanu reeves drama action universal sequel romance adaptation lionsgate teenager flick john wick chad stahelski john wick 3 felvonas parabellum a dogs journey the sun is also a star

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr914835392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Feiertag Erik · http://fastfoodcentral.blog.hu 2019.05.19. 18:40:40

Pikachu azért nem egészen úgy muzsikál mint sokan várták. Persze mostantól lehet izgulni, hiszen a Shazammal ellentétben itt nem lesz világverő Végjáték ami elszippant mindenkit a vetítésekről. A költségvetés viszont elég meredek, a jelenlegi adatok szerint világszinten 200 millió felett jár valamivel, még ennyi kéne hogy tényleg sikeres lehessen. Lehet, hogy korai volt máris ráállítani a készítőket a második részre?

Repce Manó 2019.05.19. 19:56:01

@Feiertag Erik: a múlt heti nemzetközi eredmény volt 100 millió, szerintem még nem frissítették a Pikachu nemzetközi számait erre a hétvégére, ahogy a Bosszúállók is 2.614 millió körül jár, nem 2.564-nél, ahogy még írva vagyon a boxofficemojo-n. Közben rákerestem a deadline-on egy cikkre, 287 milliónál tart a Pikachu.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása