aeon flux

ready for the action now, danger boy?

top film: minden idők legjobb képregényfilmjei #5-1 Cseh Dániel
2012. december 29. 14:31:21

Kategória: film 73 komment · 1 trackback

A várakozásnak vége. Ma öt hete, hogy lerántottuk a leplet a szerkesztőségi lista utolsó öt helyezettjéről, hogy aztán hétről hétre újabb ötösfogatokról mondjunk véleményt. Ma végre kiderül, melyik filmeket tartottuk mi a legjobbnak, és főleg, hogy milyen sorrendben. 

Aeon Flux - Top 25_1.jpg

5. Scott Pilgrim a világ ellen [Scott Pilgrim vs. the World] (2010)

Kiadó: Oni Press
Rendező: Edgar Wright
Szereplők: Michael Cera, Mary Elizabeth Winstead, Kieran Culkin

A film: Bryan Lee O'Malley egyszemélyes vállalkozása nem tartozik a kifejezetten népszerű képregények közé, és Edgar Wrighton kívül talán senkinek nem jutott volna eszébe, hogy a fekete-fehér kis zsebkönyvekből egész estés filmet varázsoljon. Pedig ez a történet ordít a nagyobb közönségért, aztán, hogy a megvalósítás kinek mennyire fekszik, az már teljesen szubjektív, de ebben a leírhatatlanul harsány, színes, zajos környezetben a legtöbben találnak maguknak kapaszkodót. Legalábbis, aki volt már valaha szerelmes, érezte magát becsapva, érezte magát rosszul azért, mert becsapott valakit, és emlékszik rá, hogy bizony volt élet a Play Station 3 előtt is. A női szívig vezető rögös utat ennél szórakoztatóbban aligha lehetne bemutatni, a minden 10 másodpercre jutó poénok tengerében pedig meg se próbáljuk a helyén tartani az állkapcsunkat, nem fog menni. Ha éppen nem a szédítő összecsapások és technikai megoldások tódulnak az arcunkba, akkor átsuhan a vásznon Mary Elizabeth Winstead fehérneműben, az ellenállás esélytelen. De mégis mit várunk egy olyan filmtől, ami még a Universal logót is 8-bitesre cserélte?

A jó: Valószínűleg az egyetlen képregényhős, akivel mindenki tud azonosulni, aki nem egy barlangban, egyedül élte le az életét. Kire jobban, kire kevésbé, de kicsit mindannyiunkra hasonlít, szerelmesen esetlen, bizonytalan srác, aki képtelen egyszerre két dologra figyelni. 
A rossz: Van itt vegetáriánus basszusgitáros ex-Superman, leszbikus Pa-Dö-Dö rajongó, deszkás rosszarcúnak álcázott plakátfiú, és még pár, nem kevésbé szürreális figura.
Trivia: Mint nagyjából minden, a filmben szereplő zenekarok neve is egy-egy utalás a játékvilágra; a Sex Bob-Omb a Super Mario második részében található bomba, a The Clash at Demonhead pedig az 1990-es Nintendo játék után kapta nevét.
Feledhetetlen: Talán nincs még egy ilyen film, ahol ha pislogsz, sok mindenről lemaradsz, de ha feltétlenül ki kellene emelni valamit, zseniálisan szánalmas, ahogy Scott hülyét csinál magából a házibulin, és betámadja élete nagy szerelmét.
Buborék: "I said lesbians."
Különvélemény: "Egy kinematikus varázslat, egy celluloid kincsesláda, minden pillanatában sziporkázó ötletroham, amely csupán az utolsó percekben bicsaklik meg kissé." (Zalaba Ferenc)
"Edgar Wright nem nagyon nyúlt még mellé, sőt, az idő előrehaladtával egyre szórakoztatóbb filmeket tett le az asztalra. Nem meglepő tehát, hogy a Scott Pilgrim jól sikerült, de az igen, hogy ennyire: a képregények esztétikai minőségét kifejezetten elegánsan ülteti át mozgóképre, ami meglepő, vicces és abszurd, de mindenek előtt durván ötletes megoldásokat eredményez. Tegye fel a kezét, aki az első gonosz ex-szel vívott párbaj után nem kérdezte meg magától, hogy ez mégis mi a here volt?" (Kofrán Gergely)
"Valósággal a rajongók jutalomjátéka. És nagyon jól áll neki az, ami kevés képregényfilmnek, tudniillik két vizuális műfaj: számítógépes játék és film összeolvasztása. Michael Cera telitalálat volt." (Kovács Erzsébet)

Kritika (Angyalosi Ádám)

Scott Pilgrim vs. the World.jpg

4. Bosszúállók [The Avengers] (2012)

Kiadó: Marvel Comics
Rendező: Joss Whedon
Szereplők: Robert Downey Jr., Mark Ruffalo, Chris Evans

A film: Nagyon kevés megelőlegezett bizalmat élvezhetett a Joss Whedonra bízott monumentális vállalkozás, a Marvel hőseit bemutató előzményfilmek között jócskán akadt közepes és alig élvezhető darab is, így érthető, hogy sokan a Bosszállóktól sem vártunk többet egy helyenként szórakoztató, bugyuta popcorn filmnél. Hogy helyette minden idők egyik legjobb blockbuster durranását kaptuk, azon talán még maguk a készítők is meglepődtek, miközben a film a bevételi rekordokat meg, a szőrös szívű kritikusokat pedig ledöntötte a lábukról. Sziporkázó egysorosok, tökéletes egyensúly a karakterek és a műfaji jellemzők között, elképesztő látvány, és kellő mennyiségű önirónia jellemezte a filmet, aminek legnagyobb bravúrja talán mégis az, hogy nem lett belőle Robert Downey Jr. "one man show". Ritkán készül olyan film, ami nemtől, életkortól és nemzetiségtől függetlenül egyaránt szórakoztat mindenkit, talán nem véletlen az sem, hogy az Empire magazin az idei év legjobbjának választotta.

A jó: Itt van mindenki, aki számít, és bármilyen hihetetlen, a harsogó Tony Stark éppen annyira érdekes, mint Fekete Özvegy és Sólyomszem.
A rossz: Loki, aki az egyik előzményfilmet már végiggonoszkodta, most, ha lehet, még aljasabb, nagyjából minden szemétségre képes a céljai elérésének érdekében, és az utolsó pillanatig eggyel a csodacsapat előtt jár.
Trivia: A szokásos Stan Lee cameo mellett ebben a filmben is szerephez jut Lou Ferrigno, aki a hetvenes évek végén indult TV sorozat óta áll szoros kapcsolatban a zöld óriással. A két mozifilmben biztonsági őrként tűnt fel, ezúttal pedig a monstrum hangját szolgáltatja.
Feledhetetlen: A monumentális csata Manhattan szívében, ami úgy tart majd' fél óráig, hogy egy pillanatra nem unod, és nem veszted el a fonalat. Abba már bele sem megyek, hogy néz ki...
Buborék: "Superheroes? In New York? Give me a break!"
Különvélemény: "A legjobb szuperhős-film a The Dark Knight óta. A legjobb látványfilm az Avatar óta." (Zalaba Ferenc)
"Tökéletes popcornfilm székbe szögező látvánnyal és Whedontól megszokott sziporkázó dialógusokkal, de túl sok nézői igényt akar egyszerre kielégíteni ahhoz, hogy igazán kiemelkedő legyen." (Kofrán Gergely)
"Ez az a szuperhősfilm, amire senki nem számított, hogy lehetséges, sőt, hogy ennyire jó ötlet. Külön dicséret az önironikus, apró kis poénokért, amelyekkel végre sikerült elérni, hogy ne a hamis pátosz lengje körül az alapvetően elszállt történetet." (Kovács Erzsébet)

Kritika

Kritika (Takács Máté)

The Avengers.jpg

3. Batman: Kezdődik! [Batman Begins] (2005)

Kiadó: DC Comics
Rendező: Christopher Nolan
Szereplők: Christian Bale, Liam Neeson, Michael Caine

A film: Még halványan derengtek emlékeinkben a közepes pizza átmérőjű gumimellbimbók, amikor szárnyra kapott a hír, hogy Hollywood újra nekifut Batman történetének. Érthető okokból némi bizalmatlansággal fogadta a sokszor csalódott rajongótábor az elég hülye címet kapott filmet, de ez hamar megváltozott, és a többi már történelem. Az idei évvel lezárult trilógia induló darabja még egészen más szellemiségben készült, mint az igazi robbanást hozó második rész, kevesebb az akció, több a gondolat, hosszabb az út, és a fókuszban maga Bruce Wayne áll, nem pedig az őt elrejtő maszk. Ami azt illeti, mire a film felénél előkerül a híres kezeslábas, már azt is elfelejtjük, hogy egészen eddig erre vártunk. Bármilyen közhelyesen hangzik, Nolan és írói megmutatták az embert az álarc mögött. 

A jó: A képregények történelmének talán legnagyobb alakja, és eddigi egyetlen hiteles, mozgóképes megszületése. Bruce Wayne eddig soha nem volt érdekesebb, mint Batman.
A rossz: Nemesnek mondott célja, hogy felégesse a bolygó egyik legnagyobb városát, amiben a helyi maffiafőnök és egy félőrült dilidoki is asszisztál. 
Trivia: Az eredeti tervek szerint a filmet Darren Aronofsky rendezte volna, Frank Miller Year One című képregénye alapján. Egészen apró változtatásokat eszközölt volna csupán, az ő filmjében Alfred például egy afro-amerikai autószerelő lett volna. (Caine hülyén is nézett volna ki annyi sminkben...)
Feledhetetlen: Nem tudok dönteni; a szülei temetése után kifakadó Bruce és Alfred jelenete épp' olyan emlékezetes, mint a Rachel előtt színt valló Batman utolsó csatába indulása.
Buborék: "It's not who I am underneath. But what I do that defines me."
Különvélemény: "Ritka bestia ez a film: egy gyermekien naiv téma jól megérdemelt felnőtté válása. Végre mindnyájan megtudhattuk, kit rejt a denevér álarca." (Zalaba Ferenc)
"Joel Schumachernek nem sikerült meggyőznie a Warnert, hogy Frank Miller Year One című Batman-füzetéből forgathasson filmet, de néhány évvel később létrejöhetett a projekt a Memento után csodagyereknek kikiáltott Christopher Nolan gondozásában. Ennek eredményeképp a jobb sorsra érdemes, kizsigerelt mítosz új erőre kapott, kritikai és közönségsikere pedig a mai napig meghatározza a szuperhősfilmek irányvonalát." (Kofrán Gergely)
"Ez a szükséges felvezetés a The Dark Knighthoz. Számomra talán ezért is törpül el egy kicsit a folytatáshoz képest, bár a főgonosz alakja, és maga a félelem kérdésköre nagyon jó választás volt." (Kovács Erzsébet)

Kritika (2005)

Kritika (2012)

Batman Begins.jpg

2. Erőszakos múlt [A History of Violence] (2005)

Kiadó: Paradox Press / Vertigo
Rendező: David Cronenberg
Szereplők: Viggo Mortensen, Ed Harris, William Hurt

A film: Ha azt mondom, Cronenberg, a legtöbb olvasónak egészen horrorisztikus képes jelennek meg a szeme előtt, legyen szó a szép lassan léggyé átalakuló Jeff Goldblumról vagy éppen egy elsődleges női nemi jelleget formázó nyílásról James Woods mellkasán. Ehhez képest az Erőszakos múlt, amiről annak idején még maga a rendező sem tudta, hogy képregényfilm, merőben más eszközökkel beszél egészen hasonló dolgokról. Bár Cronenberg számára talán inkább a film második fele volna otthonosabb, meglepő módon az első egy órában sokkal nagyobb profizmussal keveri a lapokat. A néző már éppen összerogyna az elviselhetetlen mennyiségű feszültség és bizonytalanság súlya alatt, amikor egy huszáros vágással széllel szembe fordulunk, két filmet kapunk egy áráért. A történetben magában persze koránt sincs ekkora potenciál, Cronenberg rendezése és főleg a zseniális alakítások kellettek hozzá, hogy az Erőszakos múltból ne legyen felejthető darab, ami éppen úgy beszél a múltunkkal való szembenézésről, mint bármelyik másik film.

A jó: Egy tisztességes családapa gyönyörű feleséggel, jól nevelt fiúval, jól menő kávézóval egy csendes kisvárosban. Vagy mégsem?
A rossz: Megfoghatatlan, megváltoztathatatlan, feledhetetlen, letakarhatatlan. Úgy hívják, múlt.
Trivia: William Hurt mindössze 5 napot töltött a forgatáson, a filmben alig 10 percnyi jelenete van, amiért az Akadémia meglepő módon jelölte a legjobb férfi mellékszereplő díjára.
Feledhetetlen: Amikor a végtelenségig elhúzott feszültség után a Stall birtokon elszabadulnak az indulatok, és a történet váratlan fordulatot vesz.
Buborék: "He's still crazy fucking Joey."
Különvélemény: "Cronenberg visszafogott, elégikus rendezésének és színészei bámulatosan "finomhangolt" teljesítményének hála az átalakulás szemmel követhető. Maria Bello és Viggo Mortensen zseniális. Akcentusok, tekintetek, apró mozdulatok, légzések, pozíciók változnak jelenetről jelenetre. A már-már hipnotikus erejű befejezéshez nélkülözhetetlen az erőszakos előjáték." (Zalaba Ferenc)
"David Cronenberg és Viggo Mortensen nagy egymásra találása mindkettőjük legjobbját jelenti. Csakugyan erőszakos film, ám ezen erőszakosság nem pusztán tettek jelzője, hanem figurák jellemébe integrálódott tulajdonság, ebből kifolyólag korántsem öncélú. A múlt pedig olyan dolog, ami megmérgezheti a jelent, s lezárni minden igyekezet ellenére sem lehet - vagy csak egy módon: erőszakkal. Mortensen mellett Maria Bello, Ed Harris és az alakításáért Oscar-díjra jelölt William Hurt is képességei teljét nyújtja, hogy e feszengést kiváltó, mégis rendszeres újranézésért kiáltó drámát az elmúlt tíz év egyik legjobb filmjének kiálthassuk ki, és ezzel együtt a legkiválóbb képregény-adaptációnak, amiben a szupererő nem hőstettekben, hanem kényszerű gaztettekben nyilvánul meg." (Takács Máté)
"Hogy ez képregényfilm lenne? Nem látszik meg rajta. Ez tipikus kései Cronenberg-film: látványos, horrorisztikus kellékektől és testi átváltozásoktól mentesen vet fel egy nagyon sötét témát, a rendező egyik legtöbbet foglalkoztatott színészével (és állítólag férfiszépséggel)." (Kovács Erzsébet)

Kritika

A History of Violence.jpg

1. A sötét lovag [The Dark Knight] (2008)

Kiadó: DC Comics
Rendező: Christopher Nolan
Szereplők: Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart

A film: Szinte látom, ahogy a blog olvasói most büszkén csettintenek, hogy ők bizony tudták előre, de őszintén, lehet ezen csodálkozni? A sötét lovag egy olyan monumentális vállalkozás, amilyenre nem csak a képregényfilm műfajában, de egyáltalán a hetedik művészetben nehéz példát hozni. Sikere egyben támadási felület is, hiszen ha nem Batman volna a film plakátján, soha nem ért volna el ekkora sikereket, mondhatják a fanyalgók, de éppen attól olyan zseniális, hogy képregényfigurákkal hoz össze akkora bravúrt, amilyenre éveket, évtizedeket kell várni, hogy megismétlődjön. Persze lehetetlen egyszerre mindenkinek a kedvére tenni, de talán nem véletlen, hogy erről a filmről még az is tud, aki nem akar. (Mint ahogy az sem a véletlen műve, hogy öt kritika is olvasható róla az oldalon, melyeket néhány sorral lejjebb meg is találhattok.) 

A jó: Ebben a felvonásban kiesik a gyeplő a kezéből, és a megvadult lóra kötve elvágtat egészen a saját határaiig, sőt, még azon túlra is.
A rossz: Egy arctalan, múlt nélküli anarchista, a grammra kimért káosz hírnöke, aki Gotham sötét és fehér lovagját is a mélybe löki.
Trivia: Nem titok, hogy Heath Ledger különösen komolyan vette szerepét, de kevesen tudják, hogy a hírekben leadott két "házi videót" ő maga rendezte, valamint improvizálta a híressé vált jelenetet, melyben megtapsolja Gordon kinevezését.
Feledhetetlen: A kihallgatás? Az autós üldözés? Joker látogatása a Dent tiszteletére tartott partin? Nagyjából minden a bankrablástól az epilógusig.
Buborék: "We burned the forest down."
Különvélemény: "Nolan áldozatot hozott. A Batman Begins szimbolikáját, belső hadviselését szögre akasztva ezúttal egy nagyívű, szövevényes történet elmesélésére összpontosított, s a cselekmény kibontásának alárendelte jellemeit. Valószínűleg nem én voltam az egyetlen, aki úgy állt fel a film után, hogy talán mégsem fogunk mindnyájan pokolra jutni." (Zalaba Ferenc)
"A sötét lovag legnagyobb erőssége, hogy - a Kezdődik!-kel és a címével szöges ellentétben - nem Batmanről szól elsősorban. Még csak nem is Heath Ledger zseniális Jokeréről, ez bizony Harvey Dent filmje: meddig mehet el egy társadalom a saját mocskának feltakarítása érdekében, és képes-e erre a törvény embere? Mit jelent fehér lovagnak lenni? Amíg Batman és Joker az idők végezetéig vívnák harcukat, sem istent, sem embert nem kímélve, addig Harvey Dent megpróbálja megtörni ezt az ördögi kört, és emberi alternatívát nyújt. A sötét lovag csak a felszínen szuperhősfilm, valójában inkább nagyregény-szerű betekintés a társadalom és az emberi természet anatómiájába, és mint ilyennek, a klasszikusok között van a helye." (Kofrán Gergely)
"Emlékezetes, túlságosan is emlékezetes Joker. Bármennyire is magával ragadó a film, és bármennyire is jó színész Christian Bale, sokszor úgy éreztem, Joker viszi el a hátán a filmet, az ő irracionális figurája rántja ki egész Gothamet, élükön a kelletlen Batmannel, az apátiából." (Kovács Erzsébet)

Kritika

Kritika (Angyalosi Ádám)

Kritika (Micsoda Dániel)

Kritika (dick laurent)

Kritika (Cseh Dániel)

The Dark Knight.jpg

Sem citrom-díjasokkal, sem egyéni listákkal nem jelentkezünk jövő héten, 2012-vel bezárólag ez volna az Aeon Flux szerkesztőségének kedvenc képregényfilmeket felvonultató listája, de ti ne legyetek restek véleményezni az eddig látottakat, sőt, ha valaki a saját kedvenceit is megosztaná velünk, a kommentek között megteheti. Reméljük, hogy Dredd, Vasember, Thor és az Acélember is olyan színvonalon érkeznek a jövő évben, ami miatt szívünk szerint újraírnánk majd a fenti listát. 

Kapcsolódó anyag:
Minden idők legjobb képregényfilmjei #25-21
Minden idők legjobb képregényfilmjei #20-16
Minden idők legjobb képregényfilmjei #15-11
Minden idők legjobb képregényfilmjei #10-6

Címkék

kritika joss whedon comics batman marvel comedy scarlett johansson thor hulk drama the dark knight heath ledger david cronenberg christian bale action samuel l jackson morgan freeman michael caine aaron eckhart christopher nolan batman begins robert downey jr liam neeson superhero iron man hans zimmer gary oldman chris evans avengers rutger hauer mark ruffalo dc comics michael cera chris hemsworth jeremy renner captain america edgar wright mary elizabeth winstead top film

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr94985723

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cseh Dániel · http://aeonflux.blog.hu/ 2012.12.29. 14:32:39

A fentiek tükrében talán érdekes, de a hét szerkesztői egyéni listák közül csak egyetlen egy volt, amelyiken a The Dark Knight végzett az első helyen.

(Nem, nem az enyémen, én Mr. Pilgrim mellett voltam.)

szkristof92 2012.12.29. 14:41:18

Nem tudtam, hogy a History of Violence képregény alapján készült. A listát pedig élvezetes volt olvasni, a dobogós kiléte sem volt meglepő! :)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2012.12.29. 14:44:31

Tetszik a lista, sőt az is, hogy 2 Batman is benne van a top 5-be.

Viszont én a Scott Pilgrimről nem nagyon hallottam jókat. Sok embertől hallottam, hogy kinyomták a felénél, mert értékelhetetlen... hát majd meglátom.

Spawn85 2012.12.29. 14:46:15

Azt én sem tudtam, hogy a History of Violence is képregény alapján készült.

Az én TOP 5-ömben a Watchmen is tuti benne lenne, de ez a lista is nagyszerű.

mrscottpilgrim · http://twitter.com/mrscottpilgrim 2012.12.29. 15:08:25

féltem, hogy lemarad az A History of Violence :) hasonló lenne nálam az a top5 (a sorrend más lenne, meg nálam kimaradna a The Avengers, picit szerintem túlértékelt)

disfear 2012.12.29. 15:20:27

Külöm öröm, hogy a két batman a lista elején van, viszont meglepő mennyire elsodródott a harmadik film a háttérbe kullogni.

Számomra a legnagyobb öröm pedig a Batman Begins, mert sokszor inkább alulértékelt (szerintem) a Dark Knight-hoz képest, de teljesen egyetértek azzal, hogy az Bruce Wayne filmje.

A harmadikrol pedig: épp mostanában néztem újra (még csak másodjára a mozi után) de vegyes érzelmeim vannak.
A Begins óta azért nagyon sokat fejlődött Nolan az akciók terén...a fejlődés nem is jó szó, mert a TDK az Inception és még a TDKR akciójelenetei is beleégtek a retinámba, és bevallom, bármennyire szeretem az akciófilmeket, nem gyakran történik ilyen:) Viszont sajna amit a TDK-ban egy magasabb szintre emelt, nem igazán sikerült még magasabb szintűre emelnie Nolannak. Inkább úgy érzem, a Begins és a TDK keverékével van dolgunk...valahol próbált újra karaktert adni Wayne-nek, mint az első filmben, de - igen, a Batman legyőzése zseniális jelenet - de a szenvedés a Pit-ben, az inkább unalmas..a Beginsben sokkal jobban átjöttek Wayne érzelmei, itt csak újrahasznositja őket..
Ettől függetlenül zseniális film:)

Nos és akkor a lista számomra legkritikusabb helyezésére értünk el: Avengers.

A remek forgatókönyv, és a szintén remek szinészek, akciók mellett én nagyon csalódtam ebben a filmben. Mert - tudom, mit várunk szines maskarában repkedő zsuperhősöktől -szerintem nem lett több a film bármely hasonló B-kategoriás filmnél hangulatában. Tudom, a hiba velem van, de ami az X-Men: Az elsők-nél sikerült - mégpdig a szines ruhás képregényhősök, szines, látványos filmje mögé - úgy itt nagyon hiányzott a mélyebb réteg a filmből. Tudom, hogy nem kell mindenhova mélyebb rétegeket tenni, de nem árt - nekem kifejezetten fontos - ha a dramaturgia mögött megcsillan valami dráma...és sajnos nekem ennek a filmnek a drámája nem volt elég erős ahhoz, hogy mesterműként tekintsek rá. Ennél én még a Captain Americát is jobban élveztem, mert volt egy erős stilusa.
És most jöhet a megkövezés, de ezt a filmet ellopja Robert Downey Jr...ami nem baj, de két vasember, két Sherlock Holmes és 8 évad dr. house után (ha-ha) ez a karakter kicsit "unalmassá" vált - hangsulyozom - számomra:)

Férfiasan bevallom fura izlésem miatt ebben az évben nekem jobban tetszett a Batleship az Avengersnél...éés most lehet hivni Lipótmezőt és a mentőket:)

2012.12.29. 15:21:45

Talán az előttem szóló nagyon nem ért majd velem egyet, de szerintem a Scott Pilgrimnek sokkal hátrébb lenne a helye. Bár lehet csak az én fejemben lévő listán.

disfear 2012.12.29. 15:22:22

ja igen, jogos kérdés hogy jön ide a második bekezdés: inkább csak magyarázni probálom, hogy miért van elől a Begins és a TDK, és hátrébb a TDKR:)

disfear 2012.12.29. 15:24:24

És én még a Supert is beraktam volna, bár jó kérdés: van helye egy ilyen listán?

DeadlyGr 2012.12.29. 15:56:17

én az Unbreakable-t tettem volna még a listába, ami bár nem képregényfilm, de nagyon majdnem. :)

összességében tetszik a top5, egyedül az A history of violence-et nem érzem idevalónak, mert én annyira nem rajongok érte és nem érzem képregényfilmnek, annak ellenére, hogy abból készült. mint pl az Időzsaru, ha remek film lenne és itt lenne mondjuk a listán, akkor sincs benne semmi képregényes.
az egyetlen ilyen még a listában szerintem a Road to Perdition.

kaamir 2012.12.29. 16:28:13

A Bosszúállók forgatókönyve (már ha ezt annak lehet nevezni) egészen borzalmas. Másfél órán keresztül annyi a konfliktus, hogy kinek a legnagyobb a farka azon a nyüves hajón. Utána meg jönnek az ufók. Se történet, se dráma, se semmi.

A Dark Knight meg, hát, még ha minden egyéb hibájától el is tekintek, az utolsó 40 perc Dent hisztijével, meg azzal a rettenetes komp-jelenettel egyszerűen nézhetetlen.

A Scott Pilgrim meg a Kezdődik nem rossz filmek, az Erőszakos múltat nem láttam.

Nálam valahogy így nézne ki egy top 5:
1 Sin City
2 Batman (1989)
3 Men In Black
4 300
5 Hellboy

@disfear: Azóta nem tudok komolyan venni egyetlen ilyen szuperhősős filmet se, mióta láttam a Supert. Kegyetlenül illúzióromboló (mellesleg zseniális)

Repce Manó 2012.12.29. 16:38:45

Pedig a Bosszúállók egy helyenként szórakoztató bugyuta popcornfilm. Engem szabályosan irritált ez a kakaskodás, amit műveltek egymás között a szereplők, a látványtól nem voltam elhalva, nálam az év legnagyobb csalódása.
Tudom, kinek a pap, nekem meg a se***m luka.

Takács Bálint 2012.12.29. 17:03:39

A sötét lovag kib@szottul túl van hype-olva IMHO.

A Scott Pilgrim-et nem egyértelműen képregény rajongóknak, inkább (régi) gamereknek való. Az összes alig hallható (szinte csak fejhallgatón jön ki) pici hangeffektnek is szerepe van és tele van zseniális vizuális megoldásokkal. Zseniális film!

Neolith 2012.12.29. 17:06:33

@kaamir: Nálam a SinCity iszonyat gyenge. És nem az, hogy nem értettem, vagy ilyesmi, egyszerűen csak nem tetszik, olyan hatásvadász az egész. Ettől függetlenül az egyedi színvilága miatt szerintem is azért egy top10-es listára ráférne.

vladimir964 2012.12.29. 17:10:37

Best of the best nálam: Conan the Barbarian

elmouse 2012.12.29. 17:25:26

@vladimir964: Az mióta képregényfilm?

Scott Pilgrimért pedig óriási hátbaveregetés. Nálam mondjuk első lenne. :)

vladimir964 2012.12.29. 17:41:44

@elmouse: Minthogy pluszkve 30 évig jelent meg a Marvelnél, sőt egyik vezérhajója volt. (melléküzemága volt a Red Sonja, mely eredetileg Conan csaja volt, de önállósította magát). Gyakorlatilag a fantasy képregény Rolls-Roycea volt...
Egyébiránt elfelejtettem beírni, hogy nem ezt az új szarságot értem jó film alatt, hanem a Dino de Laurentis produkciójú Schwarzeneggeres elsőt (a folytatása elég gagyira sikeredett, akárcsak a Red Sonja film). Vagy 50-szer láttam már, és még mindig nem találok benne hibát sem történetben, sem filmkészítésileg, sem pedig színászi játékban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.29. 18:23:05

a tdk első helyét tudtam, meg is tippeltem valamelyik alkalomnál. ;)

A scott pilgrim nem biztos, hogy beleférne egy ilyen 25ösbe, nemhogy top 5.

A begins igen túlértékelt sztem.

Po 2012.12.29. 18:31:57

@Takács Bálint: +1, a Dork knight egy "agyonhype-olt filmek" listán fix első helyes lenne, de csak ott... Nem rossz film, de tuti nem top5-ös. Scott Pilgrim dettó, egy blődli képregény blődli filmváltozata :) bár ha így nézzük, egy "képregényfilm" listán akár helye is lehet. (mondom ezt mint régi gamer és képregényfan, de gondolom ízlések és pofonok)

Erőszakos múlt nekem is új info volt, próbálom majd beszerezni mert a film tetszett, kíváncsi vagyok az alapanyagra.

@vladimir964: szintén +1, az első Conan jó kis film, de inkább a könyvekre hajaz mint a képregényre (mondjuk az utóbbiból csak párat olvastam a netről, de a Howard összes megvan :) ). A Destroyer már inkább a képregényes vonal, nem is lett olyan jó.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.29. 18:38:59

csodálkozom, hogy majdnem minden második kommentelő meglepődik, hogy az erőszakos múlt képregényfilm, azt hittem köztudottabb dolog.

Po 2012.12.29. 18:48:15

Jogos, most hogy keresgéltem kicsit a Mozinet is megírta korábban, akkor is jól rácsodálkoztam meg felírtam, hogy be kéne szerezni - aztán azzal a lendülettel jól el is felejtettem :)

TomPowell25 2012.12.29. 18:51:58

Azért én a teljes listáról nagyon hiányolok két filmet: az 1978-as Superman-t, valamint Tim Burton Batman-jét. És ha már a Denevérember: nálam a Begins és a TDK abszolút egy szinten van, nem tudnék közülük választani. Az első az emocionalitása miatt tetszik, míg a második a komplexitása okán.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.29. 18:53:29

@TomPowell25: hát igen, így visszanézve mindkettőnek helye lenne egy 25 ös listán, és simán felkerült olyan is aminek nem kéne itt lenni.

Thresher 2012.12.29. 18:59:30

@REMY: A Scott Pilgrim-et vagy zsigerből gyűlölik, vagy olvadozva imádják. Köztes állapot egyszerűen nincs.

TomPowell25 2012.12.29. 19:07:16

@doggfather: hát jah, van egy pár. De a lista ettől még tetszetős, és informatív.
@Thresher: Pedig én ide tartozom. Max. (erős jóindulattal) jónak nevezném. Ugyanakkor értem az iránta való rajongást, de engem nem fogott meg.

KeriJoe 2012.12.29. 19:07:38

A Dark Knight rendkívül túlértékelt film, én nem értem hogy lehet többször megnézni amikor az utolsó fél óra egy merő unalom a maga "kompos" jelentével, jajj most robbantsunk vagy ne robbantsunk, uncsiiiiii!
Scott Pilgrim-et 50 perc után kivágtam a lomtárba annyira nem láttam értelmét, egy kínszenvedés az a film. Még a macskanőt is érdemlegesebbnek tartom nála, azt legalább végignéztem :-D.
Ha már Batman akkor mindenképp a Begins a trilógia legjobbja nálam, alulértékelt, nem is tudom hogyan hiszen a legjobb története ennek a résznek van és az akciójelenetek is sokkla jobbak mint a harmadik rész bármelyike. A TDKR egy csalódás, sajnos!
Nálam mindenképp a bosszúállók a N.1. mögötte szorosan ott kullog a Batman Begins és a Hellboy majd a Penge 2 és az X-Men 2..

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.29. 19:21:40

@KeriJoe: penge 2?!
sír a szívem, miért nem az 1?!

Thresher 2012.12.29. 19:23:39

@TomPowell25: @doggfather: De ti kritikailag némák vagytok, mert kb. leszarjátok. Sokan viszont dühöngenek mert annyira, de annyira szar volt... máshol meg az évezred filmje.

mrscottpilgrim · http://twitter.com/mrscottpilgrim 2012.12.29. 20:59:29

úúú, most ugrik be egy ordító hiányosság a listáról: RoboCop!

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.29. 21:11:24

Sem a Conan, a barbár, sem a Robotzsaru nem képregényfilm: az előbbi novellák formájában látta meg a napvilágot, az utóbbi pedig filmforgatókönyvként.

Thresher 2012.12.29. 21:21:02

@mrscottpilgrim: Az egy kicsit kilóg, mert a film volt előbb (ha jól tudom) De volt Terminátor meg Predator képregény is.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.29. 21:21:51

@disfear: Sajnos nincs. Bármennyire jó darab, nem képregényfilm.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.29. 21:25:05

@TomPowell25: A Pókembert hogyhogy nem hiányolod? Csak úgy kérdem. :)

Thresher 2012.12.29. 21:28:35

@Zalaba_Ferenc: Az régi-elsőt én csak-csak beraktam volna, de jól hátul. Vagy a másodikat. A 3-at meg kilőném a Holdra.

Az új meg sajnos nagyon jellemtelen és erőtlen.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.29. 21:30:43

@Thresher: nincs olyan "hátul" ahova befért volna legyünk őszinték.

Viszont a Megtorló: háborús övezet továbbra is ide kéne, hogy férjen fenntartom.

mrscottpilgrim · http://twitter.com/mrscottpilgrim 2012.12.29. 21:32:32

az én top10-em valahogy így néz ki:
10. Iron Man
9. V For Vendetta
8. Kick-Ass
7. Watchmen
6. Sin City
5. Batman Begins
4. The Dark Knight
3. Oldboy
2. A History of Violence
1. Scott Pilgrim vs. The World

Thresher 2012.12.29. 21:35:00

@doggfather: Rám azért nagy hatással volt anno, és ez robbantotta be a comic-filmeket. (Hogy ez most jó vagy sem, más kérdés.)

Viszont valahol olvastam hogy ez volt a világ legbakisabb filmje :D Gyakorlatilag félpercenként benne egy ordas hiba.... és mekkora tabu volt akkor szidni Raimi-t, pedig kb. Bay szinten mozog.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.29. 21:35:31

@Thresher: Hm, meg voltam róla győződve, hogy ott lesz valahol hátul a Pókember 2., és nem. Valószínűleg a rossz casting (Maguire/Dunst) a hibás, de Raimi Pókember-filmjei nekem (nekünk?) sajna túl erőtlenek. Nem mintha ez az új azzal a szörnyű darus jelenettel meg a semmilyen főgonosszal sokkal combosabb lenne.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.29. 21:36:28

@Thresher: Szerintem a berobbantásért az X-Men felel.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.29. 21:36:42

@Thresher: nehéz nem találni benne bakit az biztos, és akkor még nem beszéltünk a főszereplőről...

Azért mert az volt a robbantó még nem feltétlenül kell rajta legyen egy ilyen listán, nem?

TomPowell25 2012.12.29. 21:37:08

@Zalaba_Ferenc: tudom én, hogy az új eléggé megosztó, úgyhogy nem volt olyan tévképzetem, hogy szerepelni fog (plusz bármilyen hihetetlen, eredetileg Batman-párti vagyok:)). Viszont korábban azt hittem a Pókember 2-nek lesz helye a listán, mert általában Raimi-trilógiájából az a legkedveltebb. Ezek szerint nem eléggé - nem mintha hiányolnám.:)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.29. 21:38:24

@Zalaba_Ferenc: én is így emlékszem, hogy az x-men előbb volt, és nagy siker is volt.

(nem számítva a penge első részét, mert arról a világ nem tudta, hogy képregényfilm)

És így van, az újabb Póki se jobb semmivel az előzőnél. :S

Thresher 2012.12.29. 21:38:43

@Zalaba_Ferenc: Melyikre gondolsz, amelyikre Pókembernek szakadt gúnyában kell megmentenie MJ-t, aki folyton sikít? :D

Más: Nem'tom hogy volt-e már, de egy ilyen tartalmas lista lehet mondjuk pl. a sci-fikkel is.

Thresher 2012.12.29. 21:40:30

@Zalaba_Ferenc: Én is úgy tudom hogy az X-men volt előbb, valóban, de a Pókember bevételei alapján kaptak a többiek vérszemet.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.29. 21:40:47

@Thresher: ezt az ötletet (hasonló lista másféle filmekkel) én is nagyon pártolnám, ha lehet szavazni vagy ilyenek.

@TomPowell25: nincs abban semmi megosztó, mindenki azt mondja, hogy a raimi féle nagyon gyenge, és az új se egy nagy eresztés. :)

Thresher 2012.12.29. 21:41:47

@doggfather: Nekem 25-ösként még befért volna, de mindegy, lapozzunk.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.29. 21:43:11

@Thresher: nekem a fenegyerek fért volna bele, pedig azt is savazzák ahol érik. :)

Thresher 2012.12.29. 21:45:13

@doggfather: Még mindig lefordulók a székről, amikor eszembe jut hogy Bullseye-t Bikaszemnek fordították le :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.29. 21:46:43

@Thresher: neeem, célpont volt a filmben is, nem?!

vagy rosszul emlékszem?!

Thresher 2012.12.29. 21:48:09

@doggfather: Én angolul láttam, de úgy emlékszem hogy a fél magyar net ezen röhögött.

Thresher 2012.12.29. 21:53:23

@Thresher: Nem találtam semmit a neten róla, szerintem én vagyok hülye.

Cseh Dániel · http://aeonflux.blog.hu/ 2012.12.29. 22:20:40

@doggfather: Ha jól emlékszem, csak én próbáltam meg beszavazni a rendezői változatot, de nem voltam elég erőszakos. :)

A Pókember filmek közül egyedül a második résznek lett volna helye valahol a lista második felében, de érthető okokból elég rossz a trilógia megítélése. (Az új filmről már nem is beszélek, az legalább annyira ment mellé, mint Raimi harmadik darabja.)

A régi Superman és Batman filmekre én is számítottam a végső listán, de újranézve Donner filmje nagy jó indulattal is csak erős közepes, Burton esetében meg úgy hozta a sors, hogy a folytatás kiszorította Nicholsonékat a listáról.

Po 2012.12.29. 23:17:18

@doggfather: még egy +1, Daredevil nálam is fent lenne a listán :) bár csak átlagos film, de jól hozza a képregényt, hangulatban, beállításokban, fényképezésben, szóval mint képregényfilm lazán beférne. Nem is beszélve MCD Kingpin-jéről (a Green Mile óta nagy kedvenc a fickó, r.i.p.).

Mondjuk nekem a rendezői van + magyarul még is nem néztem soha, de (kövezzetek meg) ez a bika szeme nekem valami Jim Carrey filmből rémlik... Ahogy áll idióta fejet vágva, közben Kerekes vonyítja, hogy "bika szemee..." (és a bullseye-ra gondol)

Ferenclabda 2012.12.29. 23:31:20

1. The Avengers
2. Batman Returns
3. The Dark Knight
4. Batman Begins
5. X2
6. X-Men
7. Thor
8. X-Men: First Class
9. Batman
10. Iron Man

A_Szilva 2012.12.30. 08:02:58

Én titkon reméltem hogy benne lesz a Dick Tracy....

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.30. 08:37:18

@Po: jim carrey-nél mintha én is emlékeznék ilyenre.
És ugye, hogy nem olyan rossz az, ahogy mindenki bántja?!

vargatom 2012.12.30. 10:33:05

@Zalaba_Ferenc: Biztos, hogy annak most van itt az ideje?

Na nem mintha ne kenne akár egy top 50-re való scifi (bár az jó kérdés, hogy a SW az-e, vagy inkább már fantasy), csakhogy 2013-ban rengeteg új film várható, és azért egy-két emlékezetes darab csak lesz közöttük...

Oblivion, All you need is kill, Ender's game, Elysium, After Earth, Star Trek, Riddick, Pacific Rim... Az utóbbi 5 évben össesen ha volt ennyi nagyszabású scifi.
(Transformers, Battleship nem ér)

Juraviel.Ihuan.Bedvin 2012.12.30. 11:56:23

@vargatom: Ha a Gattaca nem lesz benne a legjobb ötben, akkor nászing tú dú hiör! Jó, csak vicceltem, de igen "kényes" és kritikus vagyok ezen téren. Főleg, mivel máig úgy vélem, hogy sci-fi legremekebb ötletei többnyire az irodalomban születnek és a filmes szakma mindig is innen fog meríteni.

És előre félek Ender's game-től, mivel a 2. kedvenc sci-fi regényem és csak elcseszni lehet (szerintem), de ezt kifejtettem a Harrison Fordos képnél.

Idén év végén volt szavazás a Locusnál, négy listát hoztak a XX. századi TOP50 sci-fi és fantasy, valamint a XXI. századi TOP20 sci-fi fantasy regényekről (utóbbiak a listák legvégén vannak), valamint ezek átfedésként hat másik listát a XX. és XXI. századi novella/novellette/short story körében (TOP50, illetve TOP20).

www.locusmag.com/2012/AllCenturyPollsResults.html

Már ezeket végigböngészve is igen grandiózus és széleskörű választék tárul elénk.

És nagyon remélem, hogy Lnych-féle "Dűne" címszó alatt "keseregtetett" borzalom messze elkerüli a TOP25-öt.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.30. 12:14:25

@vargatom: No, pont ezért van értelme csinálni egy ilyen toplistát: hogy bevezessük 2013-at, amely kétségkívül a sci-fi éve lesz. Az pedig egyáltalán nem baj, hogy ezek az új filmek majd akkor kerülnek megmérettetésre, amikor már némileg leülepedtek a nézőben - mondjuk úgy öt év múlva.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.30. 13:06:02

@A_Szilva: tényleg a dick tracy is remek kis film volt!

Roki1 2012.12.30. 13:16:08

Trollista, es unalmas Nolan-nyalas. Az Avengerst meg meg a het eves unokaocsem is unta, pedig az o korosztalyanak szolt. Egyebkent is: kihagytatok Howardot, a kacsat, Fritzet, a macskat, a Mystery Ment, Barbarellat, es Popeyet.

Thresher 2012.12.30. 13:57:34

@doggfather: Visszatérve erre a témára, nekem is van egy elárvult mostohagyermekem: Az Eric Bana-s Hulk. Tudom hogy a többségnek alatta megalszik a szájában a tej, de nekem nagyon bejön.

@Zalaba_Ferenc: Arról nem is beszélve, hogy ha nem csak a mainstream filmek lesznek beválogatva, akkor sok "új" filmre is fel lehet hívni a figyelmet. A Primer-ről is csak egy blogon hallottam, nem győzőm dicsérni magam hogy izé... khm "megvettem"

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.30. 14:51:49

@Roki1: A Howard, a kacsánál esett le, hogy te csak viccelsz.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.30. 15:02:41

@Thresher: hát a hulkok nekem nem jöttek be, sőt az az érdekes, hogy a régi hulkok még jobban is tetszettek: www.imdb.com/title/tt0098512/?ref_=fn_al_tt_8

ezekben volt valami kedves báj, vagy nem is tudom, hogy mi.

vargatom 2012.12.30. 23:36:47

@Zalaba_Ferenc: Jogos érvek, meg hát a te blogod :)

@Thresher: Én is imádom azt a filmet, bár én elsősorban a Hulk miatt, de hát mindig is erős volt bennem a szakbarbár hajlam

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása