aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: the dark knight (2008) #2 Zalaba_Ferenc
2008. augusztus 07. 09:00:22

Kategória: 35 komment

Ez Batman franchise mostanra túlnőtt saját korlátain. Bruce Wayne, ahogy a filmben is elhangzik, nem hős többé, inkább védelmező. Megtépázott hírnevű igazságosztó, akit pont azok tagadnak meg, akiknek éjről-éjre a védelmére kel. A Dark Knight legalább annyira szembemegy a szuperhős filmek konvencióival, mint amennyire ellentmondásossá válik Batman karaktere Gotham lakói számára. De mik is a Sötét Lovag hajmeresztő innovációi, melyek kilométerekkel emelik az eddigi legjobb képregényadaptációk fölé Nolan moziját? Az egyik dzsókere vitathatatlanul Joker maga. A kiszámíthatatlan és pszichotikus gonosztevő az emberi elme legsötétebb oldalának materializálódása. Lenyűgözően karizmatikus figura ő, akivel önös érdekektől mentes, jéghideg motivációi hatására nem lehet nem azonosulni valamilyen szinten.

Amiért viszont végképp megsüvegelem mindkét Nolant az Harvey Dent története. Nem kis hozzáértést, és bátorságot igényel egy igazi hús-vér ember drámájának mesterien kimunkált bemutatása egy ilyen, "bohócokkal" teli közegben. Persze erős túlzás lenne Bruce Wayne-t egydimenziós karakternek nyilvánítani, de ahogy anno a Batman Beginsben főként Wayne alakja volt az, ami testközelbe hozott egy szuperhősmozit, úgy jelen esetben Harvey Dent az összekötő kapocs hétköznapjaink és a képregények lapjain csatázó teátrális hősök és gonosztevők között. Az ifjú, és becsületes ügyész tragédiájának köszönhetően szippant be minket igazán a mozi, az adja érzelmi töltetét, míg Batman és Joker emblematikus harcának az idézhető mondatok sokaságát, és a helyenként torokszorító feszültséget köszönhetjük.

Christopher és Jonathan Nolan tehát tökéleteshez közelítő munkát végeztek. A szkript olyan érzelmi csúcspontokkal szolgál, amilyenekkel eddig egyetlen képregényfilmnek sem sikerült. Gotham városában a jóság jussa pusztulás, az olyan r betűs szavak, mint reveláció, vagy remény, légből kapott fogalmakká válnak, melyek jelentésének puszta emlékét is elsöpri a káosz. Bizony rendkívül negatív, és nyári blockbusterhez képest meglepően érzelemdús film a Dark Knight, melyben tökéletes egyensúlyban van a body count a lerágott körmök számával. Az új karakterek felvezetése hibátlan, csupán régiekre jut kicsivel kevesebb figyelem mint eddig. A hibátlan forgatókönyv mellé ezúttal tökélyre fejlesztett akciójelenetek is társulnak. Heath Ledger utolsó teljes alakítása hosszú ideig emlékezetes lesz, de akik eddig nem is tették ezután biztos eszükbe vésik Aaron Eckhart nevét is.

A Warner Sötét Lovagja nem elégszik meg azzal, hogy felülmúlja várakozásainkat, annál sokkal többre hajt. Nem azt kapjuk amit vártunk, hanem - az apróbb hibák ellenére - sokkal többet annál. A Dark Knight nem csupán egy arányaiban, és tematikájában tökéletes blockbuster, inkább olyan stúdiófilm, melyre már nagyon régóta fenjük a fogunkat. Pesszimista óda a pusztuláshoz, annak okozóihoz és áldozataihoz, valamint a jó és a rossz örök harcához, melyből senki sem kerül ki győztesen. És hogy miként fordulhat elő, hogy midnez egy száznyolcvan millió dolláros közönségfilmben valósul meg? Jó kérdés, de én egy cseppet sem bánom.

Címkék

kritika comics batman heath ledger christian bale action morgan freeman aaron eckhart christopher nolan 9csillagos samlowry

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr674535728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

phreeq · http://phreeq.blog.hu/ 2008.08.07. 10:15:23

csak ismételni tudom magam: 10/10, semmi fölös sallang, abszolút sikerült kilépni puszta gyerekfantasyból a nyers valóság mezejére, fel sem tűnik, hogy egy nagyra nőtt denevér és egy öntörvényű skizo bohóc kergetik egymást. korrekt és feszült krimi, abszolút gördülékenyen átvezetett jelenetekkel. és ezen még az a - figyelem, SPOILER SPOILER SPOILER! - tény sem változtat, hogy a film első képkockáiban scarecrow váratlan feltűnése nekem kissé túl gyorsan lezavartnak tűnt, mint ahogy a jelleme sem volt az a sötét gondolatoktól terhes, pszichotikus ex-agyturkászé, akit láttunk a batman beginsben. de ez mit sem változtat azon, hogy tényleg óriási a movie, és tényleg semmi de semmi túlzás nincs benne, ha azt mondjuk - halál ide vagy oda - hogy ledger alakítása a filmtörténelem egyik legnagyobbja. nicholson a beteg vigyorával volt jó joker - de hát ezt használja valamennyi filmjében -, a szépfiúnál viszont épp ezt a trademark ha-ha-hát redukálták szinte a nullára, erről a nulláról kellett neki felépíteni ezt a zseniális karaktert. sikerült neki. lehet, hogy túl jól is, és ebbe rokkant bele... ki tudja.

Ismeretlen_1068 2008.08.07. 10:35:23

ugyan kissé már leülepedett a film, de kritikát majd csak szombaton írok, miután megnéztem - immáron normális körülmények között - újra. ja, s üdvözöljük köreinkben sam lowry-t, aki nem csak divatbolond és nagy tippbűvész, hanem régebben az action.freeblog.hu főmuftija volt. mostantól nálunk rontja a szelet.

Ismeretlen_1068 2008.08.07. 10:36:45

SPOILER: phreek: a madárijesztő csupán kameózott, annak viszont nagyon jó volt. :)

Pizsama · http://yofilm.blogter.hu 2008.08.07. 11:03:10

Szerintem a madárijesztő a folyamatosságot volt hivatott képviselni. SPOILER KÉRDÉS Nem éreztétek a lezárást egy kicsit mesterkéltnek? Kicsit túl gyors volt ez a pálfordulás Gordonék részéről.

Ismeretlen_1068 2008.08.07. 11:06:34

SPOILER: gordon részéről nem volt pálfordulás. én pont azt éreztem kissé mesterkéltnek, hogy harvey two-face pont vele és családjával akart példát statuálni. a konklúzió viszont remek.

Pizsama · http://yofilm.blogter.hu 2008.08.07. 11:24:42

Hm, ebből is látszik, hogy újra kell néznem mégegyszer. A felirat javulására van esély? Legalább a DVD-ig?

Balfas 2008.08.07. 11:28:19

Bakker, én csak egy tökös akciófilmet vártam.

Pizsama · http://yofilm.blogter.hu 2008.08.07. 11:31:28

Amúgy meg Jack Nicholson legutóbbi filmjeit elnézve rájöttem, hogy ő már régóta szinte minden szerepében egy kicsit saját magát adja. És így visszagondolva a 89-es filmben is inkább Nicholson jelenik meg, mint a képregény beli Joker. Ledger alakítását látva pedig - páran most biztos keresztre fognak feszíteni - Nicholson játéka puszta ripacskodásnak tűnik.

Ismeretlen_1068 2008.08.07. 11:38:51

no, ezért én nem feszítelek keresztbe, velem viszotn már megtették a dvdextrán publikált hosszú batman review-m kapcsán :) http://www.dvdextra.hu/dvd-teszt.php?oid=T51c35159e676f814e0b774be0e6ffd8

Pizsama · http://yofilm.blogter.hu 2008.08.07. 11:52:47

Közben beszereztem a Soundtrack-et is és rádöbbentem, hogy mitől állt fel a szőr is a hátamon néha. Meg hát amikor tök csend volt a film alatt (nem a hanghibára gondolok) SPOILER: pl. ott van az a jelenet, mikor Joker egy rendőrautó hátsó ablakán kihajol. Másik kedvencem Ledgertől a kihallgatószobás jelenet, mikor megkérdezi a zsarut, hogy hány társát ölte meg, majd tök némán rákérdez a válaszra! XD

Ismeretlen_62806 2008.08.07. 12:29:43

ae #5: SPOILER ha második nézéskor megfigyeled, a kórházas monológjában a Joker direkt Gordonra próbálja irányítani Dent haragját, ő az egyetlen, akit név szerint megnevez, Batmanről egy szót sem szól. ehhez még hozzájön a film első felében többször megismételt vita, mely szerint Dent nem bízik a Major Crimes Unit embereiben (két embert említ név szerint, pont ők a későbbi árulók). Miután bebizonyosodik, hogy igaza volt, nem csodálom, hogy egy intenzív "told you so" beszélgetéshez van kedve. :)

Tallinn 2008.08.07. 12:53:41

Pizsama tegnap néztem meg a filmet és épp erre gondoltam én is Nicholsonnal kapcsolatban, csak én soha nem mertem volna kijelenteni :D

pimp 2008.08.07. 13:11:33

a kritika teljes tárháza a filmkritikai közhelyeknek. az értékeléssel azonban egyetértek

Pizsama · http://yofilm.blogter.hu 2008.08.07. 13:26:02

Tallinn. Értem én, hogy 19 évvel ezelőtt mindenki odaáig volt Nicholson Jokerétől (bevallom nekem is tetszett), de azóta már sok másik gonosz is megelevenedett a mozivásznakon, ráadásul Nicholson sem sokat változtatott a módszerein, szóval szerintem nem szentségtörés újraértékelni az akkori alakítását. Én pl. a Lesz ez még így se, a Ki nevel a végén, a Minden végzet nehéz és a Bakancslista című filmekben is találtam "egy kicsi Joker"-t a játékában. A Batman előtti filmjeit épp ezért sokkal jobban szeretem.

Tallinn 2008.08.07. 13:34:53

nálam a Ragyogás-sal lopta be magát a szívembe :) olyan kedvesen senki sem tudja mondani hogy "Szétb*szom a fejed" :D

Pizsama · http://yofilm.blogter.hu 2008.08.07. 13:37:47

SPOILER: közben utánanézem a body countnak, nem is olyan sok - harminchat.

Ismeretlen_84170 2008.08.07. 14:27:09

pimpnek abszolut igaza van: ezt a kritikát úgy is meglehetett volna írni (pusztán a hype-ból), h a kritikus meg sem nézi a filmet. jófajta, de akkor is csak közhelyparádé.

Ismeretlen_1068 2008.08.07. 14:43:58

"meglehetett volna"? :)

Ismeretlen_89754 2008.08.07. 17:54:34

Jó lett a kritika, samlowry :)

megacrash · megacrash.wordpress.com 2008.08.07. 18:32:14

SPOILER ket nagy kedvencem, amikor a ceruzas jelenet utan a (talan) gamble nevu gengszterrel szoparbajozik, es a masodik valasza helyett mar a tobbiekhez beszel, de kozben meg visszanez a pasira egy olyat, amiben benne van minden (you're crazy! no, i'm no-tt) a masik meg a mozdulat ahogy leszankozik a hegynyi bankjegyen nicholson tenyleg mindig magat adja, de sztem elete (talan) legnagyobb alakitasa a ragyogasban van. ebben az adaptacioban ilyen idosen azert o se hozta volna szarul ezt a fajta jokert, csak a burton-fele batman az meg egy olyan adaptacio volt. viszont az uj joker nekem is jobban tetszik a reginel :) nicholsonra meg pont ugyan olyan azt mondani hogy ismetli onmagat mint al pacinora. o talalta ki tony montanat, akit meg ledger jokere is megidez egyszer-ketszer a dark knightban. jack nicholson meg kitalalta jack nicholsont, ami lassuk be nem kis teljesitmeny :P

Ismeretlen_1068 2008.08.07. 18:37:18

nicholson sok filmben ripacs - pl. a batmanben :) -, de aki le akarja írni, az vessen egy pillantást az about smith-re. ha lehet ilyet mondani, abban abszolút "anti-jack" volt. semmi sárm, semmi harsánykodás. hasonlóan jó volt a the pledge-ben is. abban viszont igazad van, hogy könnyen lehet, hogy 30 évvel ezelőtt ő is valami hasonlót szállított volna. kár ledgerért, nagy kár. :(

Pizsama · http://yofilm.blogter.hu 2008.08.07. 18:38:41

Nem bántom én Nicholson, de nem is magasztalom az égbe a Joker alakítását. Az meg talán sose fog kiderülni, hogy Ledger Jokeréből hány százalék maga Ledger? SPOILER: Észrevettétek amúgy, hogy mikor Rachel-nek azt mondja "you look nervous", akkor kicsit meglágyul a hangja?

Ismeretlen_1068 2008.08.07. 18:40:19

SPOILER: nem annyira. szerintem jokert egyáltalán nem érdekelte, hogy egy 70 éves tatát, egy benga mobbosst vagy egy csajszit szorongatott. mindenkinek ugyanazt a számot adta elő, csak mindig másképp. :)

Ismeretlen_43584 2008.08.07. 18:54:01

Csak két gondolat röviden a filmről. Nagyon tetszett az immár abszolút tökéletesen földhözragadt történet. A Begins esetén is már a realizmus volt a kulcsfogalom, de akárhogy is nézzük, akkor egy hős születésének lehettünk tanúi, és ez az egész egy kolostorban ment végbe, egy évezredes társaság irányítása alatt...hm. A Dark Knight nézése közben viszont fel sem merült, hogy egy képregény fiktív univerzumában vezetnek körbe, abszolút "eviláginak" hatott a történet, és Batman tényleg egy ambivalens jelmezes bohócként hatott, akinek léte/nemléte tényleg egy bazi nagy kérdőjellel párosul. A második dolog, hogy a film ugyan elég hosszú, és sok jelenetnél éreztem, hogy na itt a vége, mégis csak ment tovább, de valahogy nem bántam, annyira beszippantott a sztori. SPOILER Harvey kalandozását viszont át lehetett volna tolni a következő epizódra, egy kicsit elnagyoltnak tűnt az ő gonosz szála főleg Joker előtte elkövetett két órányi ámokfutásának köszönhetően SPOILER VÉGE

megacrash · megacrash.wordpress.com 2008.08.07. 19:00:30

hu tenyleg, joker sztorijaibol meg tobb verziot is meghallgattam volna, pl ez is egy oriasi otlet volt twoface-el nekem is annyi volt csak a bajom hogy tul gyorsan letudtak, a 'maszk' a lyukakkal az arcan sztem meg kicsit sok volt

DCIJB 2008.08.07. 19:42:08

SPOLIEREK! @bardock: Nem hiszem, hogy a The Dark Knight realisztikusabb lenne a Batman Begins-nél, figyelembe véve Batman Hong Kongból való felszállását, a szonáros cuccot vagy azt, hogy Harvey nem hal bele ilyen fokú sérülésbe. De persze ez nem is baj. Eleinte én is úgy éreztem, hogy Harvey átalakusása és az az utáni tevékenysége maradhatott volna a harmadik filmre, de akkor ez a film teljesen másról szólna, mint így!

numpi 2008.08.07. 19:47:05

'mikomá november. :)

Ismeretlen_87626 2008.08.07. 20:36:49

SPOILER Ki mondta, hogy Dent meghalt?Túl egyszerű halál lenne...

Ismeretlen_87626 2008.08.07. 20:38:50

SPOILER Szerintem , mivel Dent őrült, őt is bezárják. Viszont a halálát el kellett játszani, mint Gordonnál, hogy a városlakók hite megmaradjon, és ne lássák meg Two Face-t. De lehet, hogy hülyeség, még csak egyszer láttam a filmet, és elég tömény élmény volt xD

VVega · http://halfpecssquad.blog.hu 2008.08.07. 21:17:54

SPOILEREK Nicholson Jokere sztem eddig se volt egy nagy szám, de most egyértelműen mehet a levesbe. Már a ceruzás jelenet az elején emlékezetesebb Jack egész alakításánál. Bale továbbra is remek, csak ne hörögne ilyen hülyén néha. Az akció, a dráma, a fekete humor, mind-mind megfelelő arányban van belekeverve ebbe a tökéletes produkcióba. Dent meg sztem sem halott, de remélem nem tér vissza ennél nagyobb szerepben, mert egy idő után már rossz volt ránézni.

Ismeretlen_100236 2008.08.07. 21:39:19

Én Dent torzulásának megvalósítását éreztem kicsit röhejesnek. Talán bal szem nélkül félelmetesebb lett volna. Így kicsit olyan érzésem volt néha, mintha a karib tenger kalózaiból ugrott volna be kétarc. Ez persze nem sokat von le a film értékéből.

hahakocka 2008.08.07. 21:44:42

The Dark Knight: "Nolan changed comic -book action films. Forever. There no going back. See to them , the Departed and others they just a freak. Like a shit.":) No, azért ne legyünk ennyire durvák, de tény Nolan megint lerakott az asztalra egy bombasztikus, szinte tökéletes filmet. Begins ehhez képest kezdőlöket. Kezdem a pozitívumoknál: Jokeré annak ellenére a film, hogy a forg. könyv ls Nolan is Dentnek nyílvánítja. Ledger színészi játéka földbe döngölő. Tényleg csak Jokert láttam végig nem egy színészt. Nicholsont is szerettem, de nálam Ledger most megverte. Ha egymás mellé állítanám a 2 Jokert, Nicholsoné szerintem iszkolna azon nyomban a világ túlsó végére, Ledgertől. Ennyire hihető pszichopata örült alig volt a filmtörténetben. (talán csak Hannibal Lecter0 úr hasonlítható, de ő más műfaj szüllőtje azért) Nagyszerűen jellemzi a taps, amit a közönségtől kapott és a sok beszólás, mint pl.: "ez örült!" , ennyire örült pasast, ez hülye! és stb beszólások a film közben. Számomra Oscar winning eddig Ledger. ÁMEN. Sajnálatos a távozása máginkább így nékem. Aaron Ekhart is szuper volt de ő is eltörpült Ledger mellett, a káosz ura mindenkit elhalványított. Two-face átalakulása nem volt rossz, rosszabbra számítottam, úgyhogy Ekhart nagyon is + csalódás lett nekem. A sorsa ami fájó lehet kicsit, én amondó vagyok várjunk a 3. részig, akkor majd eldől, hogy mi a sorsa, vagy csak túl sok lesz a gonosz a 3. részben és azért tette Nolan mit tenni akart. Christian Bale: nagyszerű Batman megint, de rá is igaz a Káosz átok. Emellett több Batman kevesebb Wayne jellemző most rá. Nekem ezzel nem volt bajom, de biztos van akinek ez fájó lehet majd.A hangja engem nem irritált, kivéve 1 esetet talán a végén. Maggie Gyllenhall: Hát igen, ő talán a leggyengébb láncszeme a filmnek, de így is jobb Holmesnál. Sípítozó hangja , végső kétségbeesésének pillanatában, hát elég füllfájó volt. De azért megtapsolhatjuk őt is Katie Homes + lecserélésée így is sikerült.Szépségével nekem nem volt bajom, kivéve a partynál az a haj tákolmány és a ruha pfff. Michael Caine, Eric Roberts (pozitív meglepi szintén) , Morgan Freeman és a többiekhozzák a jól ismert, jó öreg színvonalukat. Ami nagyon tetszett a filmben Nolan rendezése által, az a káosz érzékeltetése. Tényleg azt éreztem itt hatalmas káosz van , végre egy igazi történet melyben nem viccelik el, nem cseszik el, vétik el, másítják meg a káosz fogalmát és bemutatását. A sokszor egyszerre váltogatott/vagy iősíkban ugráló eseményekis káoszt adtak néha majdnem annyira kellett figyelnem a feliratokra és a fejrángatásra. :) A káoszra még értem azt is, hogy nem nagyon lehetett tudni mi következik majd. És ez nagy szó manapság, az előre való kiszámíthatóság, filmes világa terén. :) A ZENE a következő + pont. Zimmer és Newton a film alatti zenével tökéletes összhangot alkot az adott eseményekkel. Különösen tetszett amint Joker ideje jött el, vagy színrelépése a süsstörgő félelmetes taktusok jöttek mindig elő. (kése előráncigálásakor szintén. Az átdolgozott Batman téma is nagyon hatásos volt a film allatt, így a 85% os filmzene értékelésem egészen 94% ig jutott el, a film allatti filmzenét tekintve. Ez a film kilép már a megszokott képregényfilmek szűk, keretek közötti világából, és már leginkább egy akció-pszicho-thrilere-drámának mondható, mint sem egy szimpla szuperhősös filmnek. Ez csak jót tesz a filmnek, élénkít, frissít, űdít és meglep a képregény stílus rajongói számára A vége a filmnek szintén lehengerlő, igazi BIG END , melyre talán sokáig emlékezni fogunk még és a zene allatta hmmm. Kis negatívum is akad: Mint írtam már Gyllenhall az aki kicsit gyengébb a többiekhez képest, emellett több teret adtam volna egy ekkora színészi játéknak kb 10-15 + perccel. (a film 144 perces szóval még akkor is alig több 2.5 óránál) A morális döntések előhozása (s kicsit fájónak érzödőtt számomra eleinte de végül megbarátkoztam vele. (a kompos rész). Negatívuma??? emellett még ,hogy még egyszer meg kell tekintenem mert annyira jó , és feszes gyors tempójú a film, ezért egy újabb 1000 es látja kárát. :DD Joker kicsit többet nevethetett volna, de így is elég félelmets kacajai voltak. :) A 2. trailerben is látott furgonos résznél sok részletet kihagyhattak, pl. kés elővétele, Joker és bandájával való hosszabb, nagyobb harc a furgonnál , az egyes képek tanúsága szerint legalábbis kihagyhatták ezeket. (dvd-n majd a kihagyott jelenetek? ) Szóval, bravó Nolan még egy ilyen 3. részt kérünk. Nagyon nagy hatással volt rám a film, már most nézném újra és várom ezerrel a 3. részt. ( SPOILER: Joker pótlását meg nem kérném, inkább említését max. a 3. részbe vagy hangfelvételt róla, és jöjjön Depp és Hoffman hasonlóan jól dirigálva) 10/10 Ui.: Olga úrnő felirata tényleg sok félre fordítással és elírással volt tele. Fehér háttérnél, pedig a betűtípusok miatt is nem lehetett látni semmit.!! A hangerő Pécsett is flottul ment. Nem volt megszakadás, hiba és szünet sem!! Ha már itt tartunk mi az a flepnis??? Az a freak magyarul állítólag. :))))

Ismeretlen_100236 2008.08.07. 21:49:54

hahakocka: éjjel voltál, vagy a mai nap folyamán?

DCIJB 2008.08.07. 22:44:55

"Begins ehhez képest kezdőlöket." Miért nem lehet a Begins lealacsonyítása nélkül dicsőíteni a filmet? A superherohype fórumán is minden második ember az előzményt fikázza. Gondolom 3 év mulva, a harmadik rész bemutatójakor a Dark Knight kerül terítékre... A film szerintem kiemelkedőre sikerült, de a Begins egy hajszálnyival jobb volt. Persze másodszori megnézés után még változhat a sorrend...

Ismeretlen_84170 2008.08.08. 08:46:31

bb 10/10 tdk 9/10 indok: bb: újdonság ereje, következetesség, realizmus tdk: túl tömör forgatókönyv (dent, scarecrow), túlzások túlzásba vitele, sok kompromisszum, ami egy ekkora szuperprodukció körül elkerülhetetlen

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása