aeon flux

ready for the action now, danger boy?

ezen a hétvégén, korábban... (2018/33.) Takács Máté
2018. augusztus 19. 09:48:00

Kategória: boxoffice Szólj hozzá!

Az amerikaiak a Crazy Rich Asiansra kattantak rá ezen a hétvégén, aminek nálunk se híre, se hamva, a verseny pedig igencsak nyitott a hosszú hétvégén az első helyért... 5, 10, 15 és 20 éve pedig az alábbiak történtek.

usa_2018_33.jpgAz amerikai listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

5 éve...
odaát

Késő nyári, lassan gyűjtögető kasszasiker lett A komornyikból ($24.6m/$116.6m). Hála Oprah mindig nyerő marketingtevékenységének, a sokszereplős dráma már az első hétvégén mély benyomást tett, és szeptember végéig, vagyis másfél hónapig a top 10 vendége maradt. Mostanság egy-két Oscar-jelölés se maradna el... Nem tudott felérni eleve csalódást keltően szereplő elődjéhez a Kick-Ass 2. ($13.3m/$28.8m); a képregény-adaptáció a harmadik hétvégéjén már csak a tizenhetedik helyet tudta magáénak. Szintén kudarcot vallott az első Steve Jobs-életrajz, a Jobs - Gondolkozz másképp! ($6.7m/$16.1m) Ashton Kutcherrel, a Paranoiát ($3.5m/$7.4m) pedig nemhogy Liam Hemsworth, de még a veterán színészek se tudták érdekessé tenni senki számára.

errefelé
Az igen hosszú augusztus 20-i hétvégére felsorakozott mindenféle, az első helyet pedig az Elysium - Zárt világ szerezte meg csaknem 40.000 nézővel. Matt Damon mentőexpedíciója így valamivel jobban szerepelt nálunk, mint hazájában, és a rendező előzőjét, a District 9-t is határozott mértékben felülmúlta a maga 141.000 eladott jegyével. Szárnyalhattak a gyerekek is a Repcsik révén, amire több mint 22.000-en szálltak fel a második helyen. A Disney másodvonalas gyártmánya majdnem 120.000 főt szállított végül. Eközben a Percy Jackson: Szörnyek tengere nálunk se tudott partra vetődni. A fantasy-folytatásra 15.000 fő se volt kíváncsi az első négy nap során, vagyis 50% feletti visszaesést könyvelt el az első részhez képest - hosszabb távon ezt sikerült aztán 35% alá tornázni, vagyis kis híján 58.000-en fürödtek meg benne.

10 éve...
odaát
Ben Stilleréket bedobták a dzsumbiba, és ezzel véget vetetettek A sötét lovag hosszú uralmának. A Trópusi vihar ($25.8m/$110.5m) elég elszállt volt, hogy a nézők ajánlgassák egymásnak, így az akció-vígjátéknak álcázott költséges hollywood-szatíra a nyár utolsó százmilliós kasszasikere lehetett. Eközben a Star Wars: A klónok háborúja ($14.6m/$35.2m) az egyetlen Star Wars-mozifilm lett, ami viszont nem jutott százmillió dollár fölé, mi több, igen hamar eljelentéktelenítette magát a csaknem 3500 mozira szabott premierrel. Kevesen tudtak tükörbe nézni a Tükrök ($11.2m/$30.7m) alakítása után is. A természetfeletti horror többe került, mint amennyit gyűjtött, és ez ebben a műfajban tényleg paranormális.

errefelé
A sötét lovag erélyes belépője után szaltózott egy kicsit, s ez az 54%-os alászállás a Mamma Mia! számára biztosította a lehetőséget, hogy több hét után újfent az élről árassza az ABBA-dalokat. A képtelen, de már láthatóan nem megismételhetetlen sikerű musical 35.000-nél is több patrónust szerzett ötödik víkendjén, összesen pedig ekkor csaknem 430.000 főnél járt - még több mint 300.000 volt hátra. A negyedik helyen találunk újdonságot. Eddie Murphy jobban őrizte monyóját nálunk, de itt is csak árnyéka volt régi vígjátékos önmagának. Az üresfejű szűk 13.000 látogatót érdekelt első körben, ami már csaknem kétszerese a Norbit nyitányának, de amúgy halovány. Végül 62.000-en ültek be Murphy fejébe, pedig biztosan lett volna jobb dolguk is.

15 éve...
odaát
Nagy összetűzésre került sor: a Freddy vs. Jason ($36.4m/$82.6m) a horrorkedvelők kedvére téve eresztett össze két, szólóban már kasszaképtelen figurát, remek anyagi következményekkel - folytatás mégse készült, csak remake-ek. Közben Kevin Costner lassan haladt a Fegyvertársakkal ($14m/$58.3m). A meggyőző kezdést hosszú érdeklődés követte, mai árfolyamon csaknem 90 millió dollár értékben. A színész azóta is csak Az acélember és A számolás joga révén volt részese magasabbra jutó filmben.

errefelé
Ha már Murphy, hát az Oviapunak lehetősége volt két héten át is vezetni a magyar toplistát. Ennek fő oka, hogy e hétvégén nem prezentáltak érdemi újdonságot a forgalmazók, a legtöbb moziban a Sporttolvajok című francia akciófilm debütált, szerény figyelemmel övezve...

20 éve...
odaát
Ryan közlegény megmentése negyedjére is első maradt, bevétele már meghaladta a 125 millió dollárt (csaknem kétszer ennyi lenne mai körülmények között). A második helyen a Kortalan szerelem ($11.3m/$37.7m) című dráma kezdett, ami csupán 1395 moziból ugrasztott ki 11,3 millió dollárt. Angela Bassett romantikázása odaát hellyel-közzel emlékezetes maradt, nálunk csak videón jelent meg, de úgy se látták túl sokan, alighanem. Bronzérmes lett a Bosszúállók ($10.3m/$23.4m), amelyben Ralph Fiennes és Uma Thurman játszották a szuperhősöket, Sean Connery meg Thanost. A tévés remake a - költségvetés fényében - gyenge kezdés után erősen visszaesett, nem mellesleg az esztendő legnagyobb kritikai égései közé sorolt be.

errefelé
Valamiféle nyári blockbuster érkezett a Halálos fegyver 4. képében, s erre csak egyetlen hónapot kellett várnia a magyaroknak. Hálásak voltak, bár nyitány még nem bontott kasszákat: 67.000-en érezték úgy, bírják még a gyűrődést (a.k.a. nem túl öregek ehhez a szarhoz). Aztán csak sikerült messze a legnézettebb fegyvert kovácsolni belőle, hiszen 391.000 látogatóval fejezte be ámokfutását, 1998 ötödik helyezettjeként.

hu_2018_33.jpgA magyarországi listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

Címkék

star wars box office eddie murphy ben stiller kevin costner sequel mamma mia kick ass freddy krueger angela bassett adaptation elysium percy jackson jason voorhees saving private ryan box office hazai lethal weapon 4

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr5414189329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása