aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: mamma mia! (2008) Zalaba_Ferenc
2008. július 08. 22:44:08

Kategória: film 2 komment

a kritika DCIJB vendégblogger szüleménye. köszönet érte!

Előre szólok, elfogult leszek. Négy évvel ezelőtt láttam a Mamma Mia! eredeti, színpadi verzióját. Addig életemben egy ABBA számot sem hallottam (és a musical számain kívül azóta sem), de imádtam minden percét. A darab végén megvettük az előadás CD-jét, amit azóta vagy ezerszer meghallgattam. Ezek után nem csoda, hogy ha nem is nagy elvárásokkal, de nagy várakozással süppedtem bele a moziterem egyik kényelmes foteljába. A film, akárcsak az eredeti musical négy éve, teljesen magába szippantott.

Amint feltűnt a film legelején Amanda Seyfried, azonnal tudtam, hogy tökéletes választás volt Sophie szerepére, és ezt a film során még tucatszor bizonyítja. Nem csak tehetséges színésznő, de a hangja is gyönyörű. Akárcsak Meryl Streepnek, aki ezúttal úgy mutatja meg, hogy ő korunk egyik legtehetségesebb színésznője, hogy közel 60 évesen egy (az eredeti változatban) 40-es éveiben járó nőt játszik el. Ezzel együtt sikerül fiatalosabb alakítást nyújtania a nála fiatalabb apajelölteknél (Brosnan, Firth, Skarsgård). A hármasból szerintem simán Stellan Skarsgård a legjobb színész, de a filmen sajnos sem neki, se Colin Firthnek nem jut elég nagy szerep ahhoz, hogy megcsillogtassák tehetségüket. Pierce Brosnan már egy kicsit jobban járt, de neki a hangja nem az igazi. Mindenesetre mindhárman derekasan helytállnak. A színészek közül egyedül a leendő férjet játszó Dominic Cooper a negatívum: baromira unszimpatikus.

A filmet az a Phyllida Lloyd rendezte, aki az eredeti változatot is jegyzi, ez mindenképpen pozitívum abból a szempontból, hogy a kisujjában van a musical minden porcikájával együtt. Az viszont meglátszik, hogy ez az első filmes munkája: olyan részleteket emel át tucatjával a darabból, ami filmen nem működik olyan jól, mint színpadon. Erre rátesz még egy lapáttal az a tény, hogy a két változatnak az írója is ugyanaz. Amiről ők nem tehetnek, az az, hogy nem lehet egy moziteremben, vagy otthon, a tv előtt ülve 100%-osan reprodukálni azt az érzést, ami a színpadi verzió alatt járja át a nézőt.

A kóla és a popcorn közt ülve nem fognak az emberek felpattanni és össznépi éneklésbe kezdeni. Nagyon kellemes élmény volt ennyi idő elteltével ismét képeket társítani az agyonhallgatott dalokhoz és ez az, ami a filmben a legjobban tetszett. A történet pofonegyszerű, de szellemes és szívet melengető, és tulajdonképpen lényegtelen is (négy év távlatából már nem is emlékeztem, hogy mi lesz a végkifejlet). Itt a daloké a főszerep! Ami a darabban sántított, az itt is sántít, különösen azok a musical-betétek, melyek szinte alig illeszkednek a történetbe, de hát a Mamma Mia! elsősorban a szórakozásról szól és a film tényleg szórakozat.

Az ABBA-rajongók adjanak hozzá 1-2 csillagot az értékeléshez, akik pedig ki nem állhatják az együttes dalait, azok vonjanak le legalább kettőt.

Címkék

zene kritika pop music musical meryl streep universal pierce brosnan colin firth stellan skarsgard amanda seyfried 7csillagos uip duna film

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr414535630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_87470 2008.07.09. 14:02:58

Én levonok 5-öt, és elnézést kérek az ABBA-rajongóktól. Elnézést! :)

Ismeretlen_87170 2008.08.20. 15:19:01

Én meg hozzáadok 1et és elárulom, hogy régen szórakoztam ilyen önfeledten! Kiváló nyári film, "flower-power" power!!! xD Meryl Streep pedig egy istennő!

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása