aeon flux

ready for the action now, danger boy?

ezen a hétvégén, korábban... (2018/4.) Takács Máté
2018. január 27. 12:20:00

Kategória: boxoffice Szólj hozzá!

Az útvesztő: Halálkúra lezárja a trilógia a tervezettnél hosszabbra nyúlt jelenlétét a mozikban, egyúttal a young adult-adaptációk nagy folyamát is. Az első helyes start garantált Amerikában és Magyarországon is. 5, 10, 15, 20 évvel ezelőtt pedig az alábbiak trónoltak.

usa_2018_04.pngAz amerikai listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

5 éve...
odaát
2013 elején még akár létjogosultságot szerző tényező is lehetett a 3D, bár a Boszorkányvadászok  ($19.7M/$55.7M) azért önmagában is jó ötletnek tűnt, papíron. A megvalósítás más kérdés, mindazonáltal Jeremy Renner és Gemma Arterton jó pénzt hozott globálisan János és Júlia szerepében, az amerikai toplista élén betoppanva. Tommy Wirkola rendező mondjuk azóta sem kapott (vagy nem kért?) hasonló hollywoodi megbízást, és a morbid mesefeldolgozásoktól is a nyájas-mázas felé lendült a nézői érdeklődés.

errefelé
Szép kis tömegnyomor alakult ki, de az újdonságok garmadája mind csak többedik hegedűs lehetett a második hetét is nyerő Django elszabadul mögött. A legtöbben az Egyesült állatok című európai rajzfilmet nézték meg, és amúgy is ez járt a legjobban a brancsból csaknem 80.000 nézőjével, míg Arnold Schwarzenegger nálunk is rendesen bedobta a törülközőt az Erőnek erejévellel, midőn 12.000-es első víkend után 25.000 eladott jeggyel lépett ki. Denzel Washington sem szárnyalt túlzottan a Kényszerleszállással, de azonos kezdés után mégis jobb véget kanyarított 34.000 látogatóval. A UIP így végül jobban járt az Anna Kareninával, hiszen az "akciódús katasztrófafilm"-ként reklámozott drámát tízezerrel múlta felül kapuzárásnál a kosztümös adaptáció.

10 éve...
odaát
A Cloverfield a rekorder nyitány után rekorder zuhanást mutatott be, miközben az élen szoros harc alakult ki. Olyan idők jártak 2008 elején, amikor még a Spárta a köbön ($18.5M/$38.2M) jellegű fércek a paródia címszó alatt tömegeket mozgattak meg - ha csak ideig-óráig is -, és képesek voltak lenyomni ikonikus mozihősöket. A John Rambo ($18.2M/$42.8M) ugyanis nem hajtotta végre azt, mint a Rocky Balboa, így szemben a bokszolóval, ez a Stallone-figura megint a folytassuk/ne folytassuk kérdéskörbe süppedt, majd megállapodott utóbbinál.

errefelé
Nagy hazai reménység volt a Kalandorok, ám az első helyes nyitányt végül nem követte a 100.000. néző meghódítása; a mai körülmények között minden bizonnyal jobban menne Rudolf Péter és Haumann Péter határon túli és inneni kalandja. A Vágy és vezeklés dobogós helyen, harmadikként csatlakozott a körforgásba, és a díjszezonos felkapottság a 11 és félezer első hétvégi látogatót majdnem 60.000-re bővítette ki végül.

15 éve...
Lényegtelen, nem korhatáros horrorfilm szerzett vezetést, és A sötétség leple ($12M/$32.6M) még ahhoz is jól keverte kártyáit, hogy - csaknem fél évvel később - nálunk is bemutassák. Jonathan Liebesman rendező meg sajnos megváltotta jegyét a komolyabb költségvetésekhez is ezzel a semmiséggel.

errefelé
A gyűrűk ura: A két torony harmadszorra uralta már a hazai toplistát, maga mögött szorosan a Bazi nagy görög lagzival. Két ilyen nézőcsalogató kasszasiker mellé nem is szándékoztak érdemit ledobni a forgalmazók: a Best Hollywood a Kretének, de extrémekkel szemetelt tele pár filmszínházat, de összesen is csak nyolcezren álltak kötélnek. (Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy eredetileg ekkor mutatta volna be a UIP a 8 mérföldet, de aztán hirtelen elhalasztották egy hónappal.)

20 éve...
odaát
A Titanic rendíthetetlenül szelte a box office-vizeket, hatodik hétvégéjén is több mint 25 millió dollárral (ami mostanság csaknem a duplájának felelne meg). Oldalágon csörgedezett be a Spiceworld ($10.5M/$29.3M), ami arányaiban jó pénzre tett szert - ez viszont nem mondható el a Fantomokról ($3.1M/$5.6M), legfeljebb az, hogy Affleck állat volt benne.

errefelé
A Titanic kitartó hódításának köszönhetően két évtizede is megeshetett, hogy ugyanaz a film vezette az amerikai és a magyar listát. James Cameron filmje egy hónappal tengerentúli debütálását követően, már azért kellő hírveréssel úszott be hozzánk, szinkronizáltan és feliratosan, és "tekintettel a film hosszúságára", emelt helyáron a legtöbb moziban. Mindjárt meg is nézték 92.000-en, a folytatást pedig mindenki jól ismeri...

hu_2018_04.pngA magyarországi listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

Címkék

denzel washington box office titanic rambo django stallone atonement arnold schwarzenegger the lord of the rings gemma arterton jeremy renner haumann peter phantoms rudolf peter box office hazai regebbi hetvege

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr3413606907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása