aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: atonement (2007) Zalaba_Ferenc
2007. december 30. 00:24:39

Kategória: 8 komment

bámulatos ez a film. bámulatos bukás. és mégis kiemelkedő darab. aligha tudnék olyan rendezőt említeni, aki képes lett volna filmvászonra ültetni ian mcewan több részre szabdalt, nyelvezetében, ritmusában, leíró készletében, alle zusammen: stílusában váltakozó művet, s elkerülte volna a "zagyvaság!" vádját. joe wright meg sem próbálkozott ezzel: filmjének elejétől végéig markáns jegyei vannak, nem csupán a kertes-lombos albioni rezidencia, de a háború sújtotta észak-franciaország is varázslatosan fest, és még a haldoklók sóhajaival feltöltött kórház-falak is mesés kalandokat ígérnek.

kalandokat érzelmekről, vágyakról és bűnökről. valahol a második világháború küszöbén a kis briony (saoirse ronan) látott valamit, amit nem kellett volna, de legalábbis nem úgy, ahogy azt 13 évesen, tinédzser álmokkal terhes fejjel értelmezte. briony bűnt követett el, s ezzel néhány ember élete örökre megváltozott. eme tettnek múltját, jelenét és jövőjét tárja fel az atonement epikusan, nagy hatású képek és erőteljes dramaturgia kíséretében (utoljára talán a notes on a scandal volt ennyire feszes), ám mégsem hiánytalanul.

a nyitány elsietett: még szinte meg sem szárad a jellemek felszkiccselésénél használt festék, de már meg is történt tragédia, s mielőtt megtalálhatnád a karaktereken az érzelmi fogodzkodókat, már el is sodorta őket a cselekmény vihara. a könyv ismeretében is úgy éreztem, mintha egy-két lépéssel le lennék maradva - no nem a cselekmény mögött, hisz azt wright kiválóan közvetíti. amit a fiatal direktor és christopher hampton forgatókönyvíró képtelen átadni, az azok az apró nüánszok, gondolatfoszlányok, külső és belső élmények, melyek nem csupán a szereplőket árnyalják, de tetteiket is megmagyarázzák. a kapaszkodót vissza- és előre utaló magyarázatok, jelszavak és elég gyakori szerelmi vallomások szolgáltatják. hangsúlyozom: ötletem sincs, én hogy ültettem volna át ezeket az egyéniségeket a mozgóképes médiumra, hisz a vásznon látható figurák is élnek és éreznek, csak felületesebben.

de a film minden sekélyességével együtt is kiválóan működik. és nem csak a remek történet miatt. joe wright nagyszerű direktor: csodálatosan bánik a látvánnyal és a ritmussal, már játékfilmes bemutatkozása, a büszkeség és balítélet is olyan volt, mintha nem rendezték, hanem komponálták volna: az atonement is végig zenél, még akkor is, mikor dario marianelli fenomenális taktusai épp elhalnak. a dunkirki káoszt bemutató, több száz statisztát mozgató, vágás nélküli képsorok előtt csodálattal hajtok főt - simán az év legnagyobb jelenete. a színészek - még a vészesen lefogyott keira knightley is - meggyőzően pumpálják a vért karaktereik ereibe, s nem először mondom, hogy james mcavoy előtt óriási jövő áll. a film valószínűleg jól fog teljesíteni az idei díjszezonban, és úgy tűnik, a merchant-ivory filmek öröksége  - rendes adag modern színezékkel átmosva, de - jó kezekbe kerültek. (trailer)

Címkék

keira knightley atonement romance james mcavoy eurocinema war movie 8csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr574534986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

McCl@ne 2007.12.30. 12:19:31

Néha verem a fejem a falba, hogy felpontozok egy-egy filmet, amire napok múltán már nem emlékszem, de most ez telitalálat: én egy kilencest dobtam rá, úgyhogy nagyjából egyetértünk. Még napok múltán is aktívan él az emléke, be-bevillannak képek, főleg az a megoldás, amikor időben váltunk néhány percet és újranézzük az eseményeket más szemszögből (pl. az elején Briony arcát látjuk így többször is)... Csak azt nem értem én sem, hogy miért kell egy ilyen epikusnak ígérkező sztorit lehúzni 100-110 perc környékére, elnéztem volna 3 órán át.

zsé 2007.12.30. 16:01:28

érdekes, nekem néha kicsit lassú volt, de ennek a vontatottságnak volt funkciója. En még nem olvastam el a könyvet, de sztem a film pontosan elég hosszú/rövid volt. sajnos Keira iránt érzett végtelen ellenszenvem azt mondatja velem, hogy könnyen helyettesíthető lenne, de a többi szereplő remek volt és úgy egészében pontosan olyan csodálattal adózóm a film iránt, mint ae.

frmn 2007.12.30. 16:29:34

dunkirk az inkabb dunkerque :) a kritika pedig felkeltette az erdeklodesemet a film irant.

Ismeretlen_1068 2007.12.30. 16:38:21

very kozmopolita vagyok, mi? :)

Ismeretlen_37621 2008.01.04. 10:35:40

nem túl depis ez?

Ismeretlen_1068 2008.01.04. 10:39:34

a kérdésre adott válasz kimerítené a spoiler témakörét.

Ismeretlen_76970 2008.01.11. 22:06:23

SPOILER! Egyébként ne nézzetek hülyének, de lehetetlen, hogy az az 5 és fél perces tracking shot a parton már a vérmérgezés lázálma? Hogy olyan dolgokat láttat velünk Wright, ami csak Robbie képzeletében létezik, miközben persze valóban körbemegy a parton? Minghella cameo megvolt?

szabus 2008.10.17. 21:28:36

..megnyerő képek vannak a filmben,és a könyvben tökéletes,ahogyan le vannak vezetve a gondolatok..Egy-két rész olvasásánál szabályosan.."beleborzongtam"..később a filmnél is ezt tapasztaltam.Nagyon tetszett!Bár bevallom..az utolsó oldalt kitépném a könyvből..de akkor túl szép lenne a történet vége,hogy igaz legyen..

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása