aeon flux

ready for the action now, danger boy?

2014-es előzetes: a függetlenek Takács Máté
2014. január 02. 14:32:00

Kategória: film 6 komment

2013 felemás év volt a független amerikai forgalmazóknak. A Lionsgate soha nem látott pénzeket biggyeszthetett Az éhezők viadala: Futótűz mögé és nem várt összegeket halmozott fel a Szemfényvesztők is. A FilmDistrict csaknem bevette a 100 milliót Észak-Amerikában a Támadás a Fehér Ház ellennel (nem mellesleg keresztbe is téve a Sonynak és Az elnök végveszélybennek) és az Insidious - A gonosz házával is bankot robbantott – ennek ellenére idén nem jegyeznek új bemutatót, lévén 2014 februárjával zárják kapuikat. Az Open Road Films küszködött, a Relativity Media szintén. Az idei esztendőre vonatkozó előzetesünk utolsó állomása a fennmaradó cégek kínálatát egyesítve prezentálja. Lóbadzset horrorok, ifjúsági regény-adaptációk és régi motorosok (Stallone, Schwarzenegger, Costner) az oldalsávban.

studio_others.jpg

#10 Vampire Academy
amerikai premier: február 14.
A Weinstein Company fittyet hány rá, hogy pontosan egy évvel korábban a Lenyűgöző teremtmények csúnyán lebőgött: Richelle Mead természetfeletti romantikát kínáló regénysorozatában látnak annyi fantáziát, hogy a Bálint nap elvigye a hátán. A vámpírosdi már kissé kopottas, de a forrásanyag kedvelői bizonyára népes tábort tesznek ki, úgyhogy az amúgy ismeretlenekből álló szereplőgárdával dolgozó produkció járhat szerencsével, ami a világszintű százmilliót jelenti. De valószínűbb, hogy a többi hasonszőrű próbálkozás sorsára jut. (Weinstein Company)

#9 Sabotage
amerikai premier: április 11.
várható magyarországi premier: tavasz
Arnold Schwarzenegger ezúttal nem nyugger seriff és nem is sidekick Slynak, hanem kőkemény és tettrekész drogrendész. Ez máris javít a Sabotage esélyein, de az igazi biztosíték (vagy legalábbis esélyadó) arra, hogy a film nem jut az Erőnek erejével és a Szupercella sorsára, az David Ayer, aki 2012 őszén Az utolsó műszakkal kellemesen kellemetlen perceket szerzett a valószerű rendőrfilmek kedvelőinek. Új mozija ettől odébb áll, de sztorija legalább magában rejti a szükséges izgalmakat ahhoz, hogy Arnold végre értékelhető számokat produkáló filmet fémjelezzen. A 40 milliós költségvetés elvárható a bevételi oldalon is csak Észak-Amerikában, amit ideális esetben kilenc számjegyűre egészít ki a világ többi része. (Open Road Films)

#8 Én, Frankenstein (I, Frankenstein)
amerikai premier: január 24.
magyarországi premier: január 23.
Az Underworld alkotógárdájának egy jelentős része újabb természetfeletti akciót zúdít a közönségre: vámpírok helyett ezúttal Frankenstein szörnye a főszereplő (Aaron Eckhart megformálásában), aki teremtője nevét fölvéve éli a halhatatlanok életét már több évszázada, és fajok közötti haddelhaddba csöppen. Ennyi elég is ahhoz, hogy Amerikán kívül szépen termeljen a képregényalbum-adaptáció, ám a 68 millióra rúgó büdzsé megköveteli, hogy a tengerentúlon is felérjen az Underworld 50 milliós szintjéhez. A szellős januári kínálat mellett ez kivitelezhető, ha a film nem lesz annyira rossz. (Lionsgate)

#7 A mogyoró-meló (The Nut Job)
amerikai premier: január 16.
magyarországi premier: január 23.
A Martin Luther King-emlékhétvégén rajtol el az esztendő első animációs filmje, ami egy száműzött mókusról szól, aki egy mogyoróüzletben rálel az elemózsia-hiány megoldására. Az állati főszereplők és kedvezőnek mondható premieridőpont a film malmára hajtja a vizet, és az alacsony költségvetés (43 millió dollár) könnyen sikerre ítéli az amerikai–kanadai–dél-koreai koprodukciót. (Open Road Films)

nut_job_still.jpg
#6 The Giver
amerikai premier: augusztus 15.
A Férfias játékok, A csontember és a Salt ügynök direktora, azaz Phillip Noyce rendezi Lois Lowry 1993-as regényének filmváltozatát, amely egy háború és betegség nélküli, tökéletes világban játszódik. A főhős egy 16 éves fiú, aki a társadalom által reá szabott feladatát végezve felfedezi a világ múltját érintő igazságot. Lévén nem egy mostanság kapós irodalmi műről van szó, a The Giverrel lesz dolga a Weinstein Companynek annak érdekében, hogy ne jusson a Végjáték sorsára, vagyis ne fulladjon –léptékéhez mérten– érdektelenségbe, jóllehet annak 60 milliós amerikai bevétele már egy stabil összeg volna ebben az esetben. A cég rendre bízik az augusztusi premierekben, de lehet, hogy ezúttal túlvállalták magukat a nyár utolsó havában, és még a konkurencia is erős lesz, de Jeff Bridges és Meryl Streep jelenléte hozhat némi égető szükségű kiegészítést a felnőtt közönség köreiből is. (Weinstein Company)

#5 A beavatott (Divergent)
amerikai premier: március 21.
várható magyarországi premier: március 20.
Az év újdonságként jelentkező regényadaptáció-özönéből legjobb esélyekkel a Veronica Roth könyve nyomán készülő sci-fi emelkedik ki. A beavatott elsődleges erénye, hogy bár vélhetően nem nélkülözi a románcot, Az éhezők viadalához hasonlóan egy jövőbeli, nem túl bizalomgerjesztő társadalomból kitörni vágyó fiatal leányzó a főszereplője. A Lionsgate tehát még legnagyobb aranytojást tojó tyúkjának bevégezte előtt pótlék felé tekint a filmmel, amire 80 millió dollárt költöttek, és ez az összeg már nem lenne olyan rossz kezdőtét hazai bevételként, noha kétségtelenül 100 millió fölé pályázik Neil Burger (Csúcshatás) rendezése. Sok áll azon, konkrétan jó lesz-e a film, de globális 150 millió dollár alá más esetben sem adhatja, hogy a folytatások is bizonysággal megérjék a mozgóképes változatukat. (Lionsgate)

#4 Sin City: A Dame to Kill For
amerikai premier: augusztus 22.
várható magyarországi premier: 2014
Robert Rodriguez be szokta tartani ígéretét, még ha rendszerint bele is telik némi időbe. A Sin City: A Dame to Kill For csaknem kilenc és fél év múltán követi az első részt; a Sin Ctiy - A bűn városa szépen termelt a kasszáknál és nagy-nagy kedvence volt a filmbarátoknak 2005-ben. Ez utóbbira éppenséggel lehet alapozni, hogy átvészelje a produkció a súlyos hiátust, ami nemzetközileg azonban inkább javára válik; a kibővült piacoknak hála az egykori 85 millió dollár most könnyen 100 millió fölé kúszhat, ami mellett könnyebb lesz elviselni, ha netalán hazájában nem teljesít az elvártak szerint. Erre azért kicsi az esély; a stílus értelemszerűen veszít eredetiségéből, de javarészt ugyanazok a szereplők, ami sosem hátrány a folytatásoknál. (Weinstein Company)

#3 Paddington
amerikai premier: december 12.
Jó pár 20. századi (elsősorban angolszász) gyermekkorban foglalt el fontos helyet Paddington maci, aki először az '50-es években bukkant fel, Michael Bond könyveiben. A nevét a londoni Paddington állomásról kapó, illemtudó medve történetének filmváltozata régóta érlelődött már, és most 2014 karácsonyának nagy slágere lehet, elsősorban Európában, de egy ilyen figura könnyen megnyeri azokat is, akik nem ismerik korábbról. Az angol előszereplős film (melyben a címszereplő hangját Colin Firth szolgáltatja és amelynek producere a Harry Potter-sorozattal igencsak jól járó David Heyman) Észak-Amerikában konkurál majd nem egy év végi családi mozival, szóval ott csak finomabban érdemes megfogalmazni az elvárásokat Weinsteinéknek, ám az biztosra vehető, hogy világszinten 200 millió dollár fölé cammog majd a Paddington. (Weinstein Company)

#2 The Expendables - A feláldozhatók 3. (The Expendables 3)
amerikai premier: augusztus 15.
várható magyarországi premier: augusztus 21.
A feláldozhatók koncepciója eléggé bejött a világ közönségének, másodjára már inkább csak az Amerikán kívülieknek, de Stallone szerint ezt egy életen át kell játszani. Az a bizonyos koncepció is módosul közben, hiszen az új színészek között található Mel Gibson, Harrison Ford és Antonio Banderas nem kifejezetten akcióhősként vált ismertté, de persze a részüket kivették a műfajból. Rajtuk kívül Wesley Snipes ugrott még be, és ennyi szereplő mellett most már aztán kénytelen lesz Sly csakugyan feláldozni néhányat. A sztori magját képező Gibson–Stallone szembenállás talán elég lesz ahhoz, hogy ne maradozzanak el a nézők, már ami ugye az amerikaiakon kívül esőket jelenti, arrafelé pedig megint lehet majd kalkulálni némi visszaeséssel, de annyival nem, hogy ne valósuljon meg újfent minimum negyedmilliárdos bevétel, ami egy negyedik részt is igazolhat. (Lionsgate)

the_expendables3_03set.jpg
#1 Az éhezők viadala: A kiválasztott, 1. rész (The Hunger Games: Mockingjay, Part 1)
amerikai premier: november 21.
várható magyarországi premier: november 20.
Példátlan, amit Az éhezők viadala: Futótűz végrehajtott az amerikai mozikban (második rész még nem kaszált 400 milliót úgy, hogy már az első is), és nemzetközileg is nagyot ugrottak a bevételek, így a legsikeresebb független forgalmazóhoz köthető film válik belőle rövidesen (lenyomva az utolsó Alkonyat-részt). Ezek után a második folytatásra, egyben az utolsó felvonás –ahogy ez mostanság szokás– első felénél is észnél kell lenniük az elemzőknek: A kiválasztott, 1. rész is képes lesz vajon bevenni hazájában a negyedik százast, hogy az első filmsorozattá váljon, mely három részt is idáig katapultál? Simán elképzelhető, de ha nem idén, hát majd jövőre, a zárással bekövetkezik. Addig is tartsuk számon ezt, mint a Transformers: A kihalás kora és A hobbit: Oda és vissza méltó kihívóját a 2014 legsikeresebb filmje címért. (Lionsgate)

további kitűzött premierek:
1.10. Herkules legendája (The Legend of Hercules). 2014 szerényebb kiállítású Herkules-filmje. (Lionsgate)
2.21. 3 nap a halálig (3 Days to Kill). Kevin Costner halálán lévő titkosszolgálatos, ki egy kísérleti gyógyszer fejében elvállal egy utolsó megbízatást. (Relativity)
3.14. Grace of Monaco. Film Grace Kellyről, akit Nicole Kidman alakít. (Weinstein Company)
3.14. Single Mom's Club. Tyler Perry soron következő produkciója. (Lionsgate)
3.28. A Haunted House 2. A nálunk azóta se látott A Haunted House folytatása. (Open Road Films)
4.11. Draft Day. Sportdráma, megint Kevin Costnerrel. (Lionsgate)
4.11. St. Vincent De Van Nuys. A szülei válásától sújtott kisfiú összebarátkozik a szomszédjában élő, mizantróp, hedonista háborús veteránnal, akit Bill Murray játszik. (Weinstein Company).
4.18. Oculus. Katee Sackhoff bizonyítani próbálja a mélyen tisztelt bíróságnak, hogy nem testvére, hanem egy természetfeletti jelenlét az elkövető. (Relativity)
4.25. Earth to Echo. Ifjúsági film egy baráti társaságról, akik rejtélyes SMS-eket kapnak, miután valamiféle építkezés kezdődik környékükön. (Relativity)
4.25. The Quiet Ones. Egy egyetemi fizikatanár csapatot toboroz, hogy együtt megalkossanak egy kopogószellemet. Nem jó ötlet. (Lionsgate)
5.9. Chef. A szakács Jon Favreau elveszíti állását, így egy furgonos büfében valósítja meg önmagát. (Open Road Films).
7.25. Step Up All In. A címéből érzékelhetően a mindent egy lapra tevő, utolsó Step Up-epizóddal van dolgunk. (Lionsgate)
8.29. Jane Got a Gun. Natalie Portman már sokat sínylődött westernje. (Relativity)
8.29. Jessabelle. Ifjú hölgyemény rémisztő jelenléttel kerül szembe most elhunyt apja lelakott házában. (Lionsgate)
9.5. Addicted. Egy nő szexfüggősége a családi életét fenyegeti. (Lionsgate)
9.5. The Green Inferno. Kannibálos horror Eli Roth-tól. (Open Road Films).
10.17. The Best of Me. Romantikus dráma két fiatalkori szerelmesről, akik évek múltán újra találkoznak szülővárosukban. (Relativity)
11.14. Blackbird. Dráma egy a sikerrel nehezen birkózó zenészről. (Relativity)

kapcsolódó:
2014-es előzetes: Warner
2014-es előzetes: Universal
2014-es előzetes: Sony
2014-es előzetes: Paramount
2014-es előzetes: Fox
2014-es előzetes: Disney

Címkék

comics fantasy mel gibson animation sin city sci fi vampire action stallone meryl streep aaron eckhart arnold schwarzenegger rodriguez coming soon sequel colin firth jeff bridges phillip noyce adaptation lionsgate the expendables weinstein david ayer the hunger games children movie 3d cinema

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr715721425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.02. 14:54:55

a sin city várós ezek közül igazából.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2014.01.02. 15:34:22

megszűnik a Film District? Hiszen éppenhogy csak létrejött...
És beolvadnak valahova? Mi lesz a filmjogokkal? (Drive, Olympus, stb...)

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2014.01.02. 15:49:39

@Adam Van Helsing: Eddig is a Sonyval álltak kapcsolatban, a home videós jogok ott vannak.

Daemiaen 2014.01.02. 16:01:42

@Adam Van Helsing: Azért szűnik meg, mert a Filmdistrict tulaja beül a Focus elnöki székébe, és úgy döntött, hogy a FD jövőbeni címeit a Focus égisze alatt hozza forgalomba. Hiába, no, mégiscsak jobb az élet a Comcast/Universal védőszárnyai alatt.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.01.02. 16:16:01

@doggfather: Sabotage, és persze a FELÁLDOZHATÓK 3 ;)

Sin City és a The Green Inferno is várós.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.02. 16:19:19

@REMY: tudom, tudom nálad a feláldozhatók... :D

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása