aeon flux

ready for the action now, danger boy?

2014-es előzetes: warner Takács Máté
2014. január 01. 11:17:00

Kategória: film 10 komment

A Warner Bros. számára valahogy mindig jól jön ki a lépés – emlékszünk akár egyetlen esztendőre, amit úgy megszenvedtek, amiről a Sony vagy a Universal mesélhetne? Ezt a biztos kínálatuknak köszönhetik, amiknek gerincét az elmúlt évtizedben olyan franchise-ok alkották, mint a Harry Potter és A sötét lovag. Most A hobbit van terítéken, melynek középső fejezete jelenleg is küzd a milliárd dollárért, s közben szépen maga mögé utasítja majd az egyébiránt lehengerlően teljesítő Gravitációt és a nagyot, ámbár a vártnál kisebbet szakító Az acélembert is, mely két produkció együttes bevétele meghaladja az 1.3 milliárdot. Intenzíven gyarapította még a bankszámlát 2013-ban a Démonok között és a Családi üzelmek, ahogyan a csöppet többet kóstáló A nagy Gatsby is. A csalódások sem voltak túl nagyok: míg Az óriásölő csak kicsit fedezte a hazai hiányokat a többi országból, addig a Tűzgyűrű bőséggel. 2014-ben is a legstabilabb pozíció jut a stúdiónak...

studio_warner.jpg

#10 Blended
amerikai premier: május 23.
Adam Sandler a soron következő filmjével átcuccolt a Sonytól, és tizenhat év után ismét összeállt a Nászok ásza gárdája, hiszen a partnerhölgy ezúttal Drew Barrymore, a rendezői székben pedig Franc Coraci ül, aki még a Távkapcsot és A vizesnyolcast is elkövette. A Blended sztorija kivételesen gyomorgörcs-oldó nélkül is emészthetőnek tűnik, lévén csak egy rossz vakrandi után egy hotelben egymásra utalt párról és mindkettejük gyerekeiről szól. Persze nem árt így is óvatosan hozzáállni a dologhoz, de talán pont ez a romantikus vonal kell most megint Sandlernek, hogy a Jack és Jill és az Apa ég! csalódása után ismét "önként" fizessenek be rá az amerikaiak. Ha a trailerben elég vastagon aláhúzzák a sztorit és a valamiféle poénokat is felvonultatnak, akkor a nyári premier annyit garantálhat, amennyit Az 50 első randi gyűjtött kereken tíz évvel korábban.

#9 Tammy
amerikai premier: július 2.
Melissa McCarthy nem nyugodhat két olyan bomba után, mint a Személyiségtolvaj és a Női szervek, így hát autóútra indul szabadszájú, piás nagyanyjával (Susan Sarandon), miután kirúgják állásából és férjét is hűtlenkedésen kapja. Ez, plusz a függetlenség napjának hetére időzített premier már elég is egy laza százmillió dollárra az Államokban, bár azt nem árt szem előtt tartani, hogy ezúttal McCarthy és az eddig komikus mellékszereplő színészként ténykedő Ben Falcone tehetségére hárul minden, lévén ketten írják a forgatókönyvet és utóbbi ül a direktori székben.

#8 Förtelmes főnökök 2. (Horrible Bosses 2)
amerikai premier: november 26.
Még mindig vígjáték, ezúttal 2011 egyik nagy slágerének folytatása. A Förtelmes főnökök sztorija igencsak egyfilmes ötletnek hangzott anno, de a kreatív elmék valahogy kifundálták, hogyan is lehetne visszahozni a három szerencsétlen flótást (Bateman, Sudeikis, Day) és az életben maradt címszereplőket még egy körre. A buliban most részt vesz Christoph Waltz és Chris Pine is, de már ilyen impozáns adalékok nélkül is egyszerű ügynek tűnik a november végi premierrel ismételten belasszózni a százmilliót, s most a nemzetközi vizek is jobban megdolgozzák majd a kasszákat.

#7 Transcendence
amerikai premier: április 18.
várható magyarországi premier: április 24.
Wally Pfister operatőr rendezői bemutatkozása egy trükkösnek ígérkező sci-fi, melyben a főszerepet Johnny Depp játssza. Ez így felettébb sokat ígér jegyeladási szempontból, elsősorban Észak-Amerikán kívül, ahol Depp nem csak családi fantasyjeivel, de még a semmilyen Az utazóval is összekalapozott 200 millió dollárt. A Transcendence ennek tudatában inkább hazájában lehet látványos, esetleg meglepő siker; ha a tavaly azonos hétvégén elrajtoló Feledésnél jobban meggyőzi a kritikusokat, de sokkal inkább a nézőket, akkor nem fogja elsodorni a májusi blockbuster-özön úgy, mint Tom Cruise-t, és kilenc számjegy felett végez a tengerentúlon is.

transcendence_still_1.jpg
#6 A Lego-kaland (The Lego Movie)
amerikai premier: február 7.
magyarországi premier: február 6.
Kész csoda, hogy eddig kellett várni arra, hogy minden idők egyik legnagyobb brandje a mozit is uralma alá hajtsa: a Lego ezer éve elmaradhatatlan, de legalábbis felettébb gyakori felszereltsége a gyerekszobáknak, és elmés módon folyvást hozzákapcsolják az éppen aktuális slágerfilmekhez (talán Harry Potterrel tettek a legjobb lóra, ki tudja). Szóval minden adott ahhoz, hogy apraja-nagyját a filmszínházak felé irányítsa ez a szuperhősösre szabott sztori. Az persze még kérdéses, hogy kifejezetten gyerekekre szabott a 21 Jump Street - A kopasz osztag (és na jó, a Derült égből fasírt) rendezőpárosának filmje, vagy inkább a tizenéves, PG korhatár feletti csoportot szeretnék meginvitálni. Ha mindkettőt, az még járhat némi konfliktussal, de a 100 millió dollár feletti amerikai bevételt így is elkönyvelhetjük, amihez akár 200 millió feletti összeggel is hozzájárulhat a többi nemzet.

#5 A holnap határa (Edge of Tomorrow)
amerikai premier: június 6.
várható magyarországi premier: június 5.
Tom Cruise újfent science fictionben domborít, ezúttal egy jól ismert és kedvelt motívum köré építve: újraéli napját, mely halálával végződik a csatatéren, ahol űrlények ellen harcol az emberiség. A Doug Liman (A Bourne-rejtély, Mr. és Mrs. Smith) rendezte filmnek nyári premierje elviekben nagyobb összeget tartogat, mint a 90 millió alatt ragadó Feledésnek a tavaszvég, ám egyúttal zsúfoltabb terepet is jelent, szóval sok múlik majd azon, ténylegesen milyen is lesz a film. Ez nem áll az Államokon kívüli piacokra, ahol a Feledés, de például a nagyon szapult A Föld után is csaknem 200 milliót serénykedett össze. Ha esetleg 2013 helyett 2014 lesz a sci-fi éve, akkor A holnap határa az egyik zászlóshajó lehet.

#4 Jupiter Ascending
amerikai premier: július 18.
várható magyarországi premier: július 24.
A másik pedig a Wachowski testvérek nagyívű projektjéből válhat: a Jupiter Ascending egy űrsci-fi, s mint ilyen, valamicskét piacképesebbnek mondható, mint a "földhözragadt" háborúsdi, és hát Channing Tatum és Mila Kunis neve is jobban cseng perpillanat a fiatalság körében, mint az 52. életévét taposó Cruise-é. Megint csak elmondható, hogy nemzetközileg a film génjeibe van kódolva a kasszarobbantás, és pillanatnyilag olybá tűnik, otthonában sem fog úgy eltaknyolni, mint a rendezőpáros előző két munkája, a Felhőatlasz és a Speed Racer - Totál turbó, de ha a júliusi hármasból (A majmok bolygója: Forradalom – Jupiter Ascending – Hercules) egynek buknia kell, akkor alighanem ez lesz az.

#3 300: A birodalom hajnala (300: Rise of an Empire)
amerikai premier: március 7.
várható magyarországi premier: március 6.
Lehet, hogy régen volt már 2007, ám a 300 nemcsak feldúlta akkor a mozikasszákat, hanem szépen be is masírozott a popkultúrába. A sokat húzott-halasztott folytatás-szerűség kereken hét esztendővel később kerül a nézők elé, akik közkedvelt filmeket nem felejtenek el, ám ha jelentős tartozékaitól fosztják meg, az még visszaüthet. Gerard Butler, az általam nemrég a zsúfolt 4-es/6-osra felszállni próbálótól hallott "This is Sparta!" szöveg verbális elkövetője nélkül kétségtelenül nehezebb lesz A birodalom hajnalának érvényesülni, de inkább csak Észak-Amerikában. A köztes idő ugyanis eleget bővített a nemzetközi piacokon ahhoz, hogy az első rész 245 millióját lazán megismételje az újabb eresztés, pláne térhatással kibővítve. Az valószínűtlen tehát, hogy hazájában is ismét beveszi a 200 milliót, de egyelőre ki sem zárható, mint ahogy a globális félmillió dollár sem.

#2 Godzilla (Godzilla)
amerikai premier: május 16.
várható magyarországi premier: május 15.
Tizenhat év után visszatér a világ vásznaira a filmtörténet egyik, ha nem a legismertebb szörnyetege. Az 1998-as Godzilla annak idején elsősorban reklámkampánya révén hagyott maradandót, amerikai bevétele messze elmaradozott a várt szinttől. Ez az új változatot könnyű helyzet elé állítja, hiszen nem csak az infláció dolgozik javára az összevetéseknél, hanem egy teljesítményében és hírében is erőtlen elődöt kell lepipálnia. Az első előzetes az eredeti japán elképzelésekhez hűbb mozit ill. címszereplőt ígér, bár ez aligha számít a Japánon kívüli közönségnek; az viszont már annál inkább, hogy némi sejtelmet is vigyenek a marketingbe, mert hiába áll már úgy a mozivilág helyzete, hogy amiről nem tudjuk mi, arra inkább nem is költünk, néha igenis rá kell dolgozni a kíváncsiságra, és erre a nagy szörnyetegek a legmegfelelőbbek (lásd JJ Abrams munkásságát: Cloverfield, Super 8). Itt persze nincs szó különösebb rejtélyről, Godzilla elég ismert figura ahhoz, hogy –a katasztrófafilmes jelleget felerősítve– Amerikában is romba döntse kicsit a pénztárakat, a nagy lóvé ugyanakkor Európában és Ázsiában rejlik. Utóbbi hozzáállását viszont nem árt a Warner számítóembereinek kipuhatolnia, hiszen tavaly a Tűzgyűrűvel elég pórul jártak az ötletadó szigetországban. Alapvetően 500 millió dollár fölé tervezhet a stúdió a május közepi premierrel, aztán majd elválik, hogy Gareth Edward rendező jobban boldogult-e a mutáns hüllővel, mint Roland Emmerich.

godzilla2014_01.jpg
#1 The Hobbit: There and Back Again
amerikai premier: december 17.
várható magyarországi premier: december 18.
Hobbit, hobbit, hobbit. Így teltek-telnek a Warner évei most, ami a leget jelenti bevétel tekintetében. A Váratlan utazás csak egy keveset erőlködött a milliárdos terep meghódításáért, ellenben a Smaug pusztasága vért izzadva veheti majd csak be ezt a jelentőségteljes mérföldkövet. Ennek oka elsősorban az amerikaiak csökkenő érdeklődése, ami 260-270 milliónál többet biztosan nem enged a középső fejezetnek, ám mint minden befejező (és nem mellesleg cliffhanger-feloldó) epizód, a There and Back Again is számíthat némi kompenzációra majd, még ha a 300 millió megismétlése valószínűtlen is marad. Ezzel szemben a többi nemzet, ha nem is simán, de kiegészíti majd az összeget a legfelső ligába jutáshoz, úgyhogy a stúdiónak nincs sok dolga. Az év végi kihívók az elmúlt hetekben nem bizonyultak igazi vetélytársnak, idén pedig az Éjszaka a múzeumban 3. és az Into the Woods című Disney-musical pályázik majd vezető helyre a toplistán. Majd kiderül.

további kitűzött premierek:
1.10. A nő (Her). Spike Jonze díjkedvenc, 21. századi romantikus filmje.
2.14. Téli mese (Winter's Tale). Mark Helprin fantasyregényének adaptációja, Akiva Goldsman rendezői bemutatkozása. Főszerepben Colin Farrell, úgyhogy bukni fog.
3.14. Veronica Mars. A népszerű televíziós sorozat közösség által finanszírozott, vélhetően csak limitáltan bemutatandó mozifilmes kiteljesedése.
6.20. Jersey Boys. Clint Eastwood filmje az azonos című, többszörös Tony-díjas színpadi musical alapján, ami a The Four Seasons együttes történetét meséli el.
8.8. Into the Storm. Thriller egy csapat főiskolásról, akik egy tornádó pusztítását dokumentálják.
9.12. This Is Where I Leave You. A Gyakornokok és a Vasököl rendezőjének vígjátéka egy vallását nem gyakorló zsidó családról, akik egy végrendelet okán kénytelenek lesznek változtatni ezen.
9.19. Dolphin Tale 2. A 2011 őszén csaknem 100 milliót termelő Delfines kaland folytatása.
10.10. The Judge. Az Ünneprontók ünnepe és az Anyámon a tanárom direktorának drámája egy ügyvédről (Robert Downey Jr. hétköznapi szerepben), aki anyja temetésére hazaérve azzal szembesül, hogy a város bírájaként tevékenykedő apját gyilkossággal gyanúsítják.

kapcsolódó:
2014-es előzetes: Universal
2014-es előzetes: Sony
2014-es előzetes: Paramount
2014-es előzetes: Fox
2014-es előzetes: Disney

Címkék

fantasy musical comedy sci fi johnny depp tom cruise drew barrymore godzilla clint eastwood colin farrell susan sarandon wachowski mila kunis adam sandler coming soon sequel robert downey jr the hobbit romance doug liman spike jonze disaster movie monster movie adaptation wally pfister channing tatum melissa mccarthy gareth edwards akiva goldsman

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr175719835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

isvaen 2014.01.01. 11:31:54

"Főszerepben Colin Farrell, úgyhogy bukni fog."
:D:D:D:D:D:D ez nagyon vicces volt - és talán igaz is

nem úgy volt, hogy eastwood visszavonul? mint jay-z és bíber?

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2014.01.01. 11:41:13

@isvaen: Csak úgy vonult vissza, ahogy a színészkedéstől a Gran Torino után. :)

isvaen 2014.01.01. 11:47:21

@Takács Máté: na, azzal is már egy éve szemezgetek egy tékában, de nem vitt rá a lélek. clint és timberlake... na ne...

isvaen 2014.01.01. 11:49:07

azért tanulságosak az általatok összeállított bemutatók:
úgy néz ki, 2014-ben sem a mozi lesz az, ami leszívja a pénztárcám tartalmát. kb 2 film volt eddig cakk-pakk, amire azt mondom, oké az oké, de a többi...

Deepblue Noir (törölt) 2014.01.01. 12:16:15

@isvaen:

a most wanted man, the immigrant, magic in the moonlight, under the skin, the grand budapest hotel, grace of monaco, serena, her, t.mallick film ha lesz valami, inherent vice, és még az összes sci-fi, fantasy, akció stb. kimaradt a felsorolásból, és ezek csak az angol nyelvűek. azért pár nézhető akad.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.01. 12:19:28

nah tőlük azért nézek moziban nem egy filmet.

isvaen 2014.01.01. 13:48:29

@Deepblue Noir: lehet, hogy téged megbabonázott ez a sok cím és tartalom, de engem a felsoroltakból csak a her és a grand hotel érdekel. utóbbi biztos mozi, előbbi... téka... ha egyáltalán bejön. szájfájtól, fantasytől, kiütésem van (kivéve peter jackson privát világát - megyek is mostan corvinba hobbitkára), az akciók meg ostobák, klisék, tucatáruk. és nem érnek még 1000 ft-ot sem. de remélem, téged igazol az év, és bejön a 14-es kínálat.

Deepblue Noir (törölt) 2014.01.01. 15:08:19

@isvaen:

én nem azt mondtam hogy bejön, hanem azt, hogy vannak filmek, melyek érdekelnek. első négy biztosan, a maradék hat is de már kevésbé, és még ezen kívül is lehet pár szórakoztatónak/érdekesnek tűnő alkotás.
sci-fit, fantasyt én sem szeretem különösebben, bár nekem pl. peter jacksontól van kiütésem, legjobb esetben középszerű filmek jó látványosan, és nekem mesterműnek kellett volna őket tekintenem:)

A nép fia 2014.01.01. 15:25:02

Idén is ellátogatok néhányszor a moziba, az biztos. Bár 2013-ban voltak olyan alkotások, amikről kisétálva azt mondtam, ez most nem érte meg annyira... Ilyen mindig van és lesz, szóval belefér. :)

prick 2014.01.02. 13:04:56

"Gerard Butler, az általam nemrég a zsúfolt 4-es/6-osra felszállni próbálótól " Micsoda? :D

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása