aeon flux

ready for the action now, danger boy?

2014-es előzetes: universal Takács Máté
2013. december 31. 08:17:00

Kategória: film 5 komment

A Universalnál sokáig emlegetni fogják 2013-at: a Gru 2. meglepő módon egészen közel férkőzött a milliárd dolláros határhoz, de a Halálos iramban 6. is szériacsúcsot állított be csaknem 800 millióval. Emellett kijutott a veretes hasalásokból is: a 47 ronin hazai terepen már két nap után kifulladt, nyáron pedig az R.I.P.D. - Szellemzsaruk felelt meg a lesajnáló várakozásoknak. 2014-ben nincs kilátásban ilyen mértékű bukás, ámde a Halálos iramban hetedik fejezetének továbbállásával a tuti sikerek is hiánycikké váltak...

studio_universal.jpg

#10 Get on Up
amerikai premier: augusztus 1.
James Brown élete elevenedik meg filmen, és a már éltükben is legendássá vált énekesekről jobbára sikeres mozikat faragtak az elmúlt évtizedben, elég csak a Rayre vagy A nyughatatlanra gondolni. A Get on Up rendezője Tate Taylor, aki augusztus havában már sikerre vitt egy elsősorban, de nem kizárólagosan fekete közönségre számító drámát (A segítség), a főszerepet pedig az ugyancsak kasszát robbantó A 42-es sztárja, Chadwick Boseman alakítja. Ne lepődjünk meg, ha 100 millió fölé dalolja magát a film Észak-Amerikában. A nemzetköz már egy más kérdés, de mégis csak a soul jól ismert keresztapjáról van szó, úgyhogy tisztességes kört futhat.

#9 Stretch
amerikai premier: március 21.
várható magyarországi premier: március 20.
Joe Carnahan (Füstölgő ászok, Fehér pokol) akcióvígjátékában egy sofőr egy milliárdos szolgálatába áll, ám az alaposan megkeseríti az életét. Patrick Wilson és Chris Pine játssza a két főszerepet, akik nem kimondottan tényezők a kasszáknál, ám utóbbira a Jack Ryan-film kedvező fogadtatása esetén lehet alapozni valamicskét melegében, de a végső szót egy előzetes mondja majd ki, no meg a nézői visszhang. Ránézésre azonban világszinten 100 millió felett illene teljesítenie a Stretch-nek.

#8 Non-stop (Non-Stop)
amerikai premier: február 28.
magyarországi premier: február 27.
Liam Neeson ragad fegyvert ismét ebben a thrillerben, és az ilyesmiből rendszerint valami jó sül ki a kasszáknál. Most még a köré épülő sztori is nyerő: zárt helyen, konkrétan egy repülőgépen kezd egy ismeretlen gyilkolászásba, és az ebben rejlő izgalmakat könnyű felismernie a felnőtt közönségnek ahhoz, hogy megismétlődhessen a főszereplő és Jaume Collet-Serra előző közös munkájának, az Ismeretlen férfinek pályafutása, ami 130 milliónál ért véget világszinten.

#7 Dracula Untold
amerikai premier: október 17.
várható magyarországi premier: ősz
A stúdió klasszikus rémei is ismét előkerülnek, most éppen Drakula, hogy gyorsan ő is kivegye a részét a vámpíros divatból, mielőtt ismét eltűnnek a vérszívók három évtizedre. A Dracula Untold iránti bizalmat az ezredfordulón készült Drakula 2000 és videóra gyártott folytatásai alacsony szinten tartják, de az alkotói szándék szerint a hitelesség is a lapok között van, vagyis legalább annyira fog szólni a vámpírról a film, mint Vlad Tepes grófról, és bizony a műfaji meghatározások között a fantasy, horror és akciófilm mellett a dráma is szerepel az IMDb-n. A címszerepet Luke Evans játssza, a rendezői székben egy elsőfilmes. Az októberi, halloween-közeli premier jól is elsülhet, de teljesen érthető lesz az is, ha semmibe veszi majd az amerikai közönség a Dracula Untoldot. A többi ország a közismert film(anti)hős révén azért kompenzál majd, ha kell.

#6 A túlélő (Lone Survivor)
amerikai premier: január 10.
várható magyarországi premier: február
Az első vetítések kedvező visszhangja némileg elhalt, mikor a kritikusok is megtekintették Peter Berg filmjét. Ha az Oscar-játékból ki is szállt, mielőtt beszállt volna, A túlélő a közönségnél még szép sikert arathat, hiszen az erőteljes háborús akciófilmeknek van keletje, Mark Wahlbergre is kellő mértékben kíváncsiak a nézők, és a januári premier is kedvezett már hasonszőrű filmnek, gondolhatunk itt a Zero Dark Thirtyre vagy A Sólyom végveszélybenre is. A túlélő 50 milliós költségvetésének másfélszeresére joggal tarthat igényt csak hazájában, a nemzetközi bevételek pedig simán 100 millió fölé lökik majd.

Lone_Survivor.jpg
#5 Lucy
amerikai premier: augusztus 8.
Luc Besson nagyot gondolt: tudományos-fantasztikus szuperhős-filmet készít, melyben Scarlett Johansson egy Tajpejben élő nőt játszik, aki drogfutárként ténykedik, s mikor egy adag a szervezetébe kerül, emberfeletti képességekre tesz szert. Az angol nyelvű francia produkció további szereplői között ott van Morgan Freeman is, az EuropaCorp vezetőjének elmondása szerint pedig Besson ennyi effektet még egyetlen filmjébe sem rakott, így a gyártó cég történetének legdrágább munkájáról van szó. Annyi biztos, hogy Európában és Ázsiában tárt karokkal fogadja majd a közönség a Lucyt, de hogy a tengerentúlon miként is, az fogas kérdés. Olyan pórul biztosan nem jár, mint a Babylon A.D. pár éve, ám Az ötödik elem 1997 nyarán gyűjtött 63 milliójának megismétlése már kihívásnak tűnik.

#4 A Million Ways to Die in the West
amerikai premier: május 30.
várható magyarországi premier: május 29.
Seth MacFarlane előtt a Ted sikere után megnyíltak bizonyos ajtók, hiszen a Universal egy westernkomédia elkészítésére bólintott rá, márpedig ez a műfajkeverék notóriusan nem működik a közönségnél. Azért az egy fontos kritérium, hogy az egyveleg egy működő filmet alkosson, mert erre eddig ritkán akadt példa, szóval ha az író-rendező őrzi még kreatív frissességét, akkor az A Million Ways to Die in the West nem fog kudarcot vallani. A nem kudarcot vallás nyilván kilenc számjegyű amerikai bevételnél kezdődik, s ez az a helyzet, amikor a hazai termelés nagyobb hányadot tesz majd ki, mint a nemzetközi. A főbb szerepekben MacFarlane-en kívül Charlize Theron, Liam Neeson, Amanda Seyfried, Giovanni Ribisi, Sarah Silverman és Neil Patrick Harris láthatók.

#3 Doboztrollok (The Boxtrolls)
amerikai premier: szeptember 26.
magyarországi premier: október 23.
A Coraline és a titkos ajtó, illetve a ParaNorman című filmekkel nevet szerzett Laika animációs műhely harmadik filmje az elsőhöz hasonlóan egy könyvadaptáció. A Doboztrollok főhőse egy kisfiú, akit a csatornákban élő, hulladékgyűjtögető lények nevelnek fel, majd mikor őket egy féregirtó fenyegeti, a srácon a sor, hogy segítsen barátain. A cég eddigi két filmje meglehetősen sötét hangulatú volt, ami korlátozta a bevételeket is, szóval a Doboztrollok sikerének függvénye alighanem az, hogy mennyivel lesz játékosabb és gyermekbarátabb a korábbiaknál. A sztori mindkét lehetőséget magában hordozza, úgyhogy csak találgatni lehet, hogy az eddig is összehozott, kötelezőként jelentkező globális 100 milliót mennyivel is fogja meghaladni a film bevétele. (Focus Features)

#2 Rossz szomszédság (Neighbors)
amerikai premier: május 9.
várható magyarországi premier: május 8.
Nicholas Stoller, a Lepattintva, a Felhangolva és az Ötéves jegyesség direktora rendezte ezt a vígjátékot, amelyben Seth Rogen és Rose Byrne újszülött babájukkal olyan házba költöznek, amelynek a szomszédságában egy hangos partizókkal, köztük Zac Efronnal tömött kolesz található. A konfliktus tapintható, és vélhetően a humor is jól illeszkedik majd az ettől a bandától (producerként Rogen mellett közreműködik Evan Goldberg is, akivel az Itt a végét írták-rendezték) megszokott komédiák sorába. Ha csakugyan bejön a humor a nézőknek, akkor a 100 milliót is viheti a film már hazájában, feltéve, ha levegővételhez jut a májusi blockbuster-özönben. A keményebb dió a többi ország megszólítása lesz, de a már említett Itt a vége rongyos 25 milliójának minimum a duplája, de akár háromszorosa is nagyobb nehézségek nélkül teljesíthetőnek tűnik.

#1 Dumb and Dumber To
amerikai premier: november 14.
várható magyarországi premier: november
A Universal várhatóan legnagyobbat szóló bemutatója egy húsz éves film folytatása. A Dumb és Dumber - Dilibogyók rettentő népszerűnek bizonyult világszerte, a kilencvenes évek egyik legsikeresebb vígjátékává nőtte ki magát és persze feltette a Farrelly-fivéreket a térképre, nem mellesleg Jim Carrey triplabombájának (a másik kettő: Ace Ventura, A maszk) legzajosabb sikere volt. Az persze, hogy eme közkedveltség mennyire aktuális 2014-ben, nem tudható, de sületlenkedésnek és a folytatásoknak mindig lesz helye a palettán, szóval bizakodva tekinthet a stúdió az év végi premier felé. Az igazán biztató terület persze –vígjátéktól kissé szokatlanul– az Amerikán kívüli piacok, hiszen Carrey ott még manapság is képes 100 milliókat kitermelni (Mr. Popper pingvinjei, Az igenember), miközben Észak-Amerikában nem. Biztosra vehető, hogy a Dumb and Dumber To a rendezőpáros legsikeresebbje lesz a Keresd a nőt! óta.

dumbanddumberto03.jpg
további kitűzött premierek:
1.17. Ride Along. Road-movie az odaát egyre népszerűbb Kevin Harttal és Ice Cube-bal. Ott szakítani fog.
1.31. Csajkeverők (That Awkward Moment). Vígjáték a fiatalok párkapcsolatainak problémáiról Zac Efron főszereplésével. (Focus Features)
2.14. Végtelen szerelem (Endless Love). Bálint napra szánt remake.
3.28. Bad Words. Jason Bateman kiskaput talál, hogy felnőttként benevezzen a betűzőversenyre. A színész rendezői debütálása. (Focus Features)
4.25. Walk of Shame. Elizabeth Banks eljátszani látszik esélyét hírbeolvasói karrierhez, mikor egy kaland után minden nélkül ébred L.A. belvárosában. (Focus Features)
6.20. The Purge 2. A bűn éjszakája folytatása.
8.29. The Loft. Egy belga thriller remake-je az eredeti rendezővel, középpontban öt házas baráttal, akik egy női hullára bukkannak légyott-lakásukban.
9.12. Search Party. Pár barát útnak indul, hogy egyesítsék haverjukat a nővel, akit anno el akart venni.
12.25. Unbroken. Angelina Jolie második rendezése a Coen-fivérek forgatókönyvéből egy világháborús fogságba esett olimpikonról.

kapcsolódó:
2014-es előzetes: Sony
2014-es előzetes: Paramount
2014-es előzetes: Fox
2014-es előzetes: Disney

Címkék

horror western thriller comedy animation sci fi scarlett johansson angelina jolie drama jim carrey action morgan freeman luc besson zac efron universal mark wahlberg seth rogen coming soon sequel liam neeson peter berg jason bateman romance dracula elizabeth banks patrick wilson biopic seth macfarlane chris pine joe carnahan luke evans farrelly war movie

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr625718417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.12.31. 09:49:03

2014-ben a Uni csak a túlélésre játszhat, pedig néhány hónapja még sokkal jobban nézett ki az év az említett Furious 7-nel, a Minyon-filmmel és A szürke ötven árnyalatával. Ehhez képest mindhárom elment 2015-re.

TomPowell25 2013.12.31. 11:11:26

@Zalaba_Ferenc: A kérdés, hogy ezzel nem jártak e még rosszabbul, elvégre abban az évben érvényesülni, nem lesz egyszerű egy filmnek sem. A Halálos Iramban mondjuk még így is siker lesz az elmúlt részeket és szegény Paul Walkert figyelembe véve, de hogy a Minyonok mennyire lesznek képesek elvinni a hátukon egy filmet (úgy, hogy ne váljanak idegesítővé) és A szürke 50 árnyalata még nagyobb kérdőjelnek látszik.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.12.31. 11:25:30

@TomPowell25: Szerintem a Gru 1-2. eredményei után a Minyoknak egyenes út vezet a sikerhez, akármilyen film is születik végül.

Jester. 2015.01.24. 13:03:10

Tudtok valami frisset a SeIect Videoról? Elég nagy a csend körülöttük.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2015.01.24. 13:30:40

@Jester.: Nem tudok semmit, de a hallgatásnak lehet, hogy köze van ahhoz, hogy 275 forint a dollár.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása