aeon flux

ready for the action now, danger boy?

z világháború: a magyar szinkron Takács Máté
2013. június 23. 10:31:00

Kategória: film 11 komment

A soron következő megaköltségvetésű nyári szórakoztatóban újfent a küszöbön áll az apokalipszis. A zombihörgés minden nyelven ugyanúgy szól, de az nem árt, ha Brad Pitt a magyarok nyelvén beszél, ha már egyszer itt forgatott.


Brad Pitt – Stohl András. Nem tudom, ki-hogy van vele, én a mai napig nem bírtam napirendre térni Selmeczi Roland halála fölött, pedig balesete már öt és fél éve történt. Ezt követően látványosan próbálkoztak a szinkronrendezők ilyen-olyan helyettesítésekkel Brad Pitt esetében: a némileg hasonló hangú Varga Gábor csak egy ideig bizonyult jó ötletnek (Becstelen brigantyk), mint ahogy Fekete Ernőt sem erőltették a Benjamin Button különös élete után. A Pénzcsináló esetében az újító szándékot lehetett értékelni, kár, hogy Sarádi Zsolt egyáltalán nem vált a film javára. Az élet fájánál és az Ölni kíméletesennél már belátóbban jártak el, és Stohl Andrásra osztották a feladatot, aki már a Kalifornia - A halál nem utazik egyedülben felzárkózott Selmeczi mögé, mint a második legjobb választás. A Z világháborúnak az a szerencséje, hogy mozis szinkron készült hozzá, és mint ilyen, a kísérletező kedvet nélkülözi. Bármennyire hihetetlen, de leszámítva animációs munkáit (Megaagy, Táncoló talpak 2., Szindbád: A hét tenger legendája), most fordul először elő, hogy Pittet nem a saját hangján hallhatjuk a moziban.

valamint:
James Badge Dale – Barabás Kiss Zoltán
Moritz Bleibtreu – Seder Gábor
Ludi Boeken – Barbinek Péter
Peter Capaldi – Schnell Ádám
Mireille Enos – Zsigmond Tamara
Elyes Gabel – Szatory Dávid
Fabrizio Zacharee Guido – Straub Martin
Abigail Hargrove – Koller Virág
Michiel Huisman – Zöld Csaba
Sterling Jerins – Jelinek Éva
Daniella Kertesz – Solecki Janka
Fana Mokoena – Varga Rókus
David Morse – Csuja Imre
Ruth Negga – Bogdányi Titanilla

további magyar hangok:
Bálizs Anett, Bede Fazekas Szabolcs, Berkes Bence, Berkes Boglárka, Csuha Lajos, Fehér Péter, Frumen Gergő, Gáspár Kata, Gyuriny Zsolt, Király Adrián, Kiss Anikó, Korbuly Péter, Lázár Erika, Maróti Attila, Pál Tamás, Papucsek Vilmos, Pintér Gábor Attila, Potocsny Andor, Renácz Zoltán, Sági Tímea, Seszták Szabolcs, Sipos Eszter, Sótonyi Gábor, Stern Dániel, Törköly Levente, Vári Attila.

a magyar változat munkatársai:
magyar szöveg: Speier Dávid
hangmérnök: Illés Gergely
rendezőasszisztens és vágó: Simkóné Varga Erzsébet
gyártásvezető: Fehér József
szinkronrendező: Csörögi István

A szinkront a Mafilm Audio Kft. készítette. A filmet június 27-én mutatja be a UIP-Duna Film, de 26-án este már látható premier előtt.

world_war_hun.jpg

Címkék

szinkron brad pitt stohl andras csuja imre csuha lajos zsigmond tamara törköly levente bede fazekas szabolcs zöld csaba zombiemovie uip duna film post apocalyptic speier david bogdanyi titanilla szatory david csörögi istvan schnell adam barbinek peter solecki janka seder gabor barabas kiss zoltan berkes bence varga rokus gaspar kata sesztak szabolcs straub martin koller virag pal tamas vari attila stern daniel papucsek vilmos simkone varga erzsebet feher jozsef jelinek eva berkes boglarka illes gergely

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr175374169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.06.23. 11:10:35

Nálam a Kalifornia óta Brad Pitt elválaszthatatlan Stohltól. Még most is a fejemben cseng, ahogy azt mondja a vele incselkedő Juliette Lewisnak (boldog 40. születésnapot!"), hogy "Dugd vissza a ccsöcsöd, muter!"

Örökzöld. :)

m.martin91 2013.06.23. 13:16:27

Stohl András számomra a legjobb szinkronszínész az országban. Persze nehéz ilyet kijelenteni, mert rendkívül sok különleges hang dolgozik a szakmában, de Stohl minden egyes műfajban kiemelkedő.

Egyébként én sem tudtam napirendre térni Selmeczi halála fölött, elképesztően hiányzik az az ember. Ha Brad Pitt-et nézzük, akkor egyértelmű, hogy Stohl volt mindigis a második legjobb választás, de mivel az első már sajnos nem létezik, így értelemszerű, hogy ő viszi tovább a színészt. Kísérletezni egyébként sem lenne értelme Pitt esetében, hiszen Stohl már bevált, abszolut illik az emberre, nyilvánvaló hogy a jövőben is őt kell alkalmazni. Fekete Ernő bármennyire is nagy ász, Pitt-re egyáltalán nem illett, Varga Gáborról pedig inkább ne is beszéljünk. Nekem az egy totális melléfogás volt.

nemMáté 2013.06.23. 14:26:42

@m.martin91: @Takács Máté:

Selmeczi Rolanddal kapcsolatban ugyanígy érzek, igazatok van, pótolhatatlan veszteség. A Dobermann-ban és a Harcosok klubjában (meg úgy általában szinkronban mindig, de ebben a kettőben különösen) zseniális volt. Nálam hasonló kategóriába esik még Szakácsi Sándor és Kaszás Attila is, az ő hiányuk is nagyon fájó.

Stohl Buci illik Brad Pitt-hez, és már többször bevált, de számomra mindig is Selmeczi lesz Pitt "igazi" magyar hangja, ugyanúgy, ahogy Szabó Sipos Barnabásnál sem fognak soha jobb hangot találni George Clooney-hoz (bár szerencsére ebben az esetben nem haláleset áll a háttérben, de nem tudom megemészteni, hogy már nem ő szinkronizálja).

Dave Campestre 2013.06.23. 15:30:37

a blöffben ki volt a hangja pitt-nek?

TomPowell25 2013.06.23. 17:28:23

@m.martin91: @nemMáté:
Stohl-al nekem általában csak annyi a bajom, hogy sokszor ő is agyon van használva, és minden film szinkronjába bele rakják, még az olyanba is, amibe nem kéne (pl. a múltkori A zöld urai). Ennek ellenére az egyik legjobb hazai színésznek, szinkronszínésznek tartom (és még műsorvezetőnek is, de pssszt:)), és a szinkronmunkáit mindig magas szinten űzi.

Selmeczi viszont valóban pótolhatatlan veszteség (nekem is ő az első Pitt-el, és Banderas-al), ahogy Szakácsi is. Ilyen téren tök rossz megnézni a Batman: Kezdődik-et szinkronnal (pedig annak aztán tényleg jól sikerült): ott van Selmeczi, Szakácsi, Kaszás Attila, Kristóf Tibor. Az a film emlékeztet arra, hogy az elmúlt pár évben mennyire megcsappant a hazai szinkronállomány.

Egyébként minap a moziban Az Acélember előtt leadták a Gravity előzetesét szinkronosan. Clooney hangja Haás Vander Péter. Imádom Haás Vandert, de Clooneyhoz egyszerűen nem illik. Ha már Szabó Sípos nem vállalja, akkor kérjék fel a Viharzóna után Mihályi Győzőt, ő valamelyest jobban passzolna.

m.martin91 2013.06.23. 18:03:18

@TomPowell25: Valóban, Stohl is egy olyan színész, aki valamilyen szinten túlfoglalkoztatott, de azért ennek okait lehet sejteni. Egyrészt nyilván mindenki szerint a legjobbak közé tartozik, másrészt a botrány óta jóval nagyobb szüksége van a szinkronra, mint eddig. De igazából szerintem ezzel mi, filmszeretők csak jól járunk, hiszen ő a legmagasabb szinteken űzi az ipart.

A George Clooney-s híred gyakorlatilag sokkoló. Haás Vander Péter egy hatalmas figura, na de nem Clooney-hoz. Én is Mihályi Győzőt erőltetném, A hatalom árnyékában is ő volt. Az Utódok-ban viszont elővették Kőszegit, aki tulajdonképpen már a véget jelképezi ebben az esetben. Gondolom azért ez nem végleges szinkron lesz, és persze remélem, hogy olvasnak fórumokat a szinkronosok.

TomPowell25 2013.06.23. 18:28:56

@m.martin91: Az Utódokat csak feliratosan láttam, de akkor lehet, hogy bepróbálkozom vele szinkronosan, hogyha ott is Mihályi szinkronizálta.
Viszont a Gravity esetében szerintem ez a végleges szinkron párosítás lesz, ha már arra a pár mondatra Bullock-hoz Für Anikót is berángatták. Haás Vanderrel az a helyzet, hogy nem mindenkihez illik, és Clooney abszolút ilyen. Példának okáért Szakácsi halála után nem egy szinkronját ő kapta meg, de ahol abban az esetben jól jöttek ki, az a Harry Potter filmek Jason Isaacs-e volt.

m.martin91 2013.06.23. 19:20:42

@TomPowell25: Az Utódok-ban Kőszegi volt, A hatalom árnyékában volt Mihályi.
Csak nem lesz már végleges az a szinkron. Sokszor változtatnak rajta, hogy ha több szinkronos előzetes is kijön. Haás Vanderrel teljesen elrontanák a filmet (hihetetlen, hogy ezt kell írnom ezzel az emberrel kapcsolatban, de ez van). Nem hiszem el, hogy a szakmában dolgozók ezt nem látják.

TomPowell25 2013.06.23. 20:59:10

@m.martin91: igen, azt akartam írni.:) De manapság a szinkronban dolgozók sok mindent máshogy látnak. Sajnos.

Dark.Lion 2013.06.29. 22:04:44

Én is minden évben megemlékezek Selmeczi Rolandról az évfordulóján. :( Jobban megviselt a halála, mint olyané, akit személyesen ismertem. Gondolom azért, mert pont akkor kezdtem érdeklődni a szinkron iránt, és ő volt a kedvencem, valamint nagyszerű színész és apa volt. Érthetetlen a halála a mai napig számomra.
Itt viszont Stohl egész jó Pittnek. Sosem volt bajom a szinkronjával, sőt! Engem nem érdekel, hogy mit csinált a múltban. Ha jól végzi a munkáját a színpadon és a mikrofon mögött, akkor elfogadom. Márpedig most ez a helyzet.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása