aeon flux

ready for the action now, danger boy?

a hallgatás szabálya: a magyar szinkron Takács Máté
2013. május 14. 11:22:00

Kategória: film 12 komment

Csütörtök óta látható a magyar mozikban Robert Redford új filmje. A címmel ellentétben nagyon is beszélnek benne a szereplők, meglehetősen sokat, ráadásul rendkívül impozáns gárda verődött össze, de hát ki ne ragadná meg az alkalmat, hogy egy élő legendával dolgozhasson? A magyar változat munkatársai is ekképp viszonyultak a produkcióhoz, ez határozottan átsüt az eredményen. Az év szinkronja? Eddig simán.

the_company_you_keep_small.jpg

Robert Redford  – Tahi Tóth László. Már a '70-es években is akadt nem egy példa arra, hogy Tahi Tóth László szólaltatta meg Redfordot, márpedig sokan állítják: filmes berkekben ami régi, az jó.

Shia LaBeouf – Hamvas Dániel. A Transformersek is jobb filmek lettek volna, ha Hamvas Dániel szinkronizálja bennük LaBeoufot. Igen, ennyire jó a srác.

Julie Christie – Borbás Gabi. Mivel olybá tűnik jeleneteit nézve, mintha Borbás Gabié saját hangja lenne Christie-nek, inkább az a ragadja meg a figyelmet az Oscar-díjas színésznővel kapcsolatban, hogy 72 évesen is milyen jó fest.

Terrence Howard – Király Attila. Sok fekete színészt szinkronizált már Király Attila, de talán egyikükhöz sem passzol annyira orgánuma, mint Howardhoz.

Susan Sarandon – Kovács Nóra. Legutóbb Andresz Kati (A nagy nap) volt Sarandon magyar hangja, azelőtt Kovács Nóra (Csapda), így most megint utóbbin volt a sor.

Chris Cooper – Haás Vander Péter. Haás Vander Péternek igen markáns hangja van, úgyhogy csínján kell ráosztani szerepeket, de ebben az esetben meglepően jól jártak el. Nem olyan jól, mintha Rosta Sándorra esett volna a választás, de jól.

Nick Nolte – Reviczky Gábor. Perpillanat minden második moziteremben belebotolhatunk Reviczky Gábor hangjába (A nagy nap: Robert De Niro; Jurassic Park 3D: Martin Ferrero), de Nolte is olyan eset, amikor nem is akarnánk másba.

Brendan Gleeson – Csuja Imre. Ezúttal is kevés kommentálni való akad, hacsak az nem, hogy a Harry Potter-sorozaton kívül ez a második alkalom, hogy Gleeson már a moziban is Csuja Imre hangján szólal meg; az első a Mennyei királyság volt.

Stanley Tucci – Kulka János. Főszerkesztőnk mondta legutóbb, mikor szó esett jelen színészről: Stanley Tucci csak Stanley Tuccival jó. Ez nem teljesen helytálló. Stanley Tucci még Kulka Jánossal is jó. De mással már nem.

Sam Elliott – Vass Gábor. Elliott bajsza alól eddig nem sokszor dörmögött Vass Gábor, azt is csak jelentéktelen DVD-filmekben tette, de most ő is a helyén van.

Richard Jenkins – Blaskó Péter. Richard Jenkins éppen olyan színész, mint amilyen szinkronszínész Blaskó Péter: nincs túl sokszor reflektorfényben, de ha igen, annak mindig lehet örülni. Ők sem most találtak egymásra: moziban a Barátság extrákkalban hallhattuk ezt a felállást, Blaskó Péter meg egyébként a legutóbbi Die Hardban is fontos szerephez jutott.

Brit Marling – Bogdányi Titanilla. Bogdányi Titanilla minden 20-35 év közötti színésznő hangjaként képes funkcionálni. Itt az újabb példa.

Anna Kendrick – Csifó Dorina Csuha Borbála. (lásd kommentek)

Stephen Root – Bácskai János. Root ebben a filmben sem akar már semmit felgyújtani (például egy hivatalt), de azért így se túl barátságos Shiával. Bácskai János nem először közvetíti őt.

a magyar változat munkatársai:
magyar szöveg: Bajnok Gábor
hangmérnök és vágó: Cs. Németh Bálint
szinkronrendező: Berzsenyi Zoltán

A filmet az ADS Service Kft. mutatta be május 9-én. A mozik mellett elérhető a videotárban is.

the_company_you_keep_hun_poszter.jpg

Címkék

szinkron thriller shia labeouf robert redford susan sarandon nick nolte csuja imre brendan gleeson chris cooper stanley tucci richard jenkins kulka janos anna kendrick brit marling ads service reviczky gabor bogdanyi titanilla kiraly attila vass gabor haas vander peter csuha borbala kovacs nora blasko peter hamvas daniel tahi toth laszlo borbas gabi bacskai janos bajnok gabor berzsenyi zoltan cs nemeth balint

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr795299629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Daemiaen 2013.05.14. 12:29:00

Szerintem nem volt jó a szinkron, Tahi Tóth pedig egyáltalán nem illik Redfordhoz, de ami a leginkább megbocsáthatatlan, hogy blu-rayről nyomják moziban.

Visszatérve a magyarításra: szinkron terén nagyon-nagyon nehéz már engem meggyőzni.

Daemiaen 2013.05.14. 12:30:05

Ja, a film kurvajó. :) Több ilyet!

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.05.14. 12:48:38

"szinkron terén nagyon-nagyon nehéz már engem meggyőzni"

Éppen ezért nem számít a véleményed. ;)

De a "már" szót meglovagolnám: pontosan mióta? Mi volt utoljára jó?

Daemiaen 2013.05.14. 12:55:27

Talán a Men In Black. Az első.

m.martin91 2013.05.14. 13:04:01

Összességében jó a szinkron, de akár lehetett volna jobb is. A Redford-Tahi Tóth páros így elsőre nekem is igen furcsa, el sem tudom képzelni. Persze a legnagyobb (Szakácsi Sándor) halála óta sok színésszel vagyok így.
A többi páros viszont abszolut megfelelő, nekem speciel olyan mindegy, hogy Markovics vagy Hamvas szinkronizálja LaBeouf-ot. Szerintem mindkettő nagyon jól illik rá.

Tucci-Kulka. Erre az esetre emlékszem, mivel én írtam, hogy Stanley Tucci csak Kulka Jánossal jó. Erre reagált a főszerkesztő.
Nagyon örülök, hogy előkerítették Kulkát, az Óriásölőben is ott lett volna a helye.

Richard Jenkins esete még érdekes. Legtöbbször Barbinek Péter közvetíti, de pl. a legutóbbi Brad Pitt-féle filmben Rosta Sándor tette, most pedig Blaskó Péter.
Nekem a Dick és Jane trükkjeiben tetszett a legjobban a szinkronja, Uri Istvánnal. Persze akkor egy vicces, alkoholista főnököt játszott, gondolom itt nem azt fog.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.05.14. 13:16:06

@Daemiaen: Szerintem nem kéne minden filmet megnézned. Ez az eredménye. :P

Most nem kérdezem meg, hogy mi volt a hiba a három héttel későbbi Az elveszett világgal, vagy Az ötödik elemmel, vagy a Herkulessel...

Daemiaen 2013.05.14. 13:31:20

@Takács Máté: Az animációs filmek más tészta. :) De amúgy azt írtam: "talán". :) Az említettek szinkronjaival sincs baj, csak már nem azzal nézem őket (már ha egyáltalán), így nyilvánavlóan nem is emlékszem rájuk annyira, mint a MIB-ére, amit tonnányiszor láttam rajhonásan.

m.martin91 2013.05.14. 13:40:49

@Daemiaen: Ott még Will Smith magyar hangja is Reisenbüchler Sándor volt, aki ugyebár az igazi Will Smith. Persze ettől függetlenül Kálid Artúr is nagyon jó, nincs vele semmi gond. Rajhona Ádám viszont még rajta is túltesz.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.05.14. 13:55:59

@Daemiaen: Az már igaz, hogy a harmadik résszel össze sem hasonlítható az első ezen a téren sem. Mit meg nem adnék egy Men in Black 3D-ért! 16 év után újra moziban... :)

David S. 2013.05.14. 19:17:58

Először is: lehet h én emlékszem rosszul, de szerintem Anna Kendrick nem Csifó Dorina hangján szólalt meg, hanem Csuha Borbáláén.

Szerintem amúgy ez a szinkron egyáltalán nem lett jó. Tahi Tóth László nekem nagyon nem volt összeegyeztethető Redforddal. Hozzá valamilyen szigorúbb hang illik, Tahi Tóth meg inkább olyan bohókás figurákhoz passzol. De a hangok kiválasztásán túl, az egész szinkron nagyon rosszul lett megcsinálva. A beszédhangok üvöltöttek, még akkor is ha a szereplők csak halkan beszéltek, a háttérzajok meg elsikkadtak.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.05.14. 20:44:53

@Szatyi93: Ha csakugyan úgy van, akkor Bozai József nagyon benézte a felolvasást, vagy az, aki megírta neki a szöveget. Lehet, hogy tényleg így van; én a film közben nem ismertem rá Csifó Dorinára egyébként, és ez megmagyarázná, miért. :)

Üvöltésre én csak Terrence Howard részéről emlékszem, de őszintén szólva a hangkeverés (meg úgy a hangok kiválasztásán túl ami van) sosem érdekelt. Eleve az, hogy Blu-rayről ment, nyilván korlátozta a hatást.

Laci1985 2013.05.19. 23:27:15

@Takács Máté: Anna Kendrick hangja valóban nem Csifó Dorina, hanem Csuha Bori. Tehát téves bemondás hangzik el Bozai Józseftől a BZM szinkronstúdión keresztül.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása