aeon flux

ready for the action now, danger boy?

jurassic park 3D: a magyar szinkron Takács Máté
2013. április 30. 17:41:00

Kategória: film 11 komment

Minden idők 31. legjobb sci-fije premier előtti vetítések keretében már a holnapi munkaszüneti napon visszatér a magyar mozikba, teszi mindezt kedvező visszajelzéseket kapott térhatásban. A Jurassic Park dinoszauruszai így két évtized után ismét méltó hanggal üvölthetnek, s ha már hang, akkor felelevenítjük a szinkront is.

topscifi50_31_jurassicpark.jpg

Sam Neill – Dörner György. Gyanítom, sokan fájlaljuk, hogy Neillből nem vált egy Bruce Willis vagy egy Eddie Murphy, azaz nem hívják hozzá automatikusan Dörner Györgyöt, ha feltűnik valamiben, legfeljebb csak a John Hammond mentalitásának szellemében fogant szinkronoknál, vagyis ahol nem spórolnak semmin. Moziban csak a második folytatásban ismétlődött e felállás, ezen túl pedig néhány home videós szinkronban, így a Halálhajóban vagy Daybreakers - A vámpírok korában. Legutóbb, a Fogadom című romantikus filmben Haás Vander Péter szólaltatta meg (amúgy már nem először), ami bizony egy teljes tévedés, nincs mit szépíteni rajta (Haás Vander Pétert egyébiránt persze kedveljük).

Laura Dern – Vándor Éva. Ha Dörnert nem különösebben szorgalmazták Neill esetében a Jurassic Park után sem, az Laura Dern és Vándor Éva esetére hatványozottan igaz. Olyannyira, hogy a harmadik részben már valaki mást, Spilák Klárát hallhattuk  mint ahogy az egyetlen további, már moziban is szinkronizáltan futó filmjében, az Utódomra ütökben is.

Jeff Goldblum – Szabó Sipos Barnabás. Goldblum igen sajátos előadásmódja verbális részének közvetítéséhez Szabó Sipos Barnabás komoly tehetséggel bírt, nem csoda hát, hogy vagy egy tucat további közös pontja van a két színész filmográfiájának. Szabó Sipos visszavonulását követően Schnell Ádám kapott lehetőséget már több filmben is Goldblum magyar hangjaként  ám visszavonulás ide vagy oda, már a második 3D-s újrabemutató emlékeztet arra, mit is vesztett a szinkronszakma néhány éve.

Richard Attenborough – Velenczey István. Az idén 90 esztendős Attenborough hosszú idő, csaknem másfél évtized kihagyás után állt kamerák elé Spielberg kedvéért 1993-ban, és tette mindezt abban a szerepben, ami aztán a legemlékezetesebb színészi munkája lett. Nálunk ezen emlékezetességhez nagyban hozzájárult magyar hangja, Velenczey István. A filmen végzett munkáján átsüt, hogy a régi iskola tanai szerint, teljesértékű alakításként tekintett John Hammond szinkronizálására Attenborough minden rezdülése hiánytalanul ott van a magyar változatban is. A Walter Matthauként is gyakran hallott színész halálának hetedik évfordulója volt április 18-án.

Wayne Knight – Gesztesi Károly. Az elégedetlenségében meglehetősen felelőtlenül cselekvő Dennis Nedryt játszó Knight sem tartozott azok közé, akik hosszú távú képzeletbeli szerződést írtak alá a Jurassic Park-os magyar hangjukkal, annak ellenére, hogy Gesztesi Károly cseppet sem meglepő módon képes volt hangban ugyanolyan szórakoztató lenni, mint az eredeti színész mozdulataiban és pofavágásaival (elég csak arra a szenvtelenül odavetett megjegyzésre gondolni, hogy: "Ha végeztem, kivasallak a dzsippel."). Alighanem a figura kívánkozott az ő hangja után, nem konkrétan a színész, bár akadt még elvétve példa az együttműködésre a későbbiekben.

Bob Peck – Gáti Oszkár. Muldoon figurájának alapvető tartozékait, úgymint a vadőri pozícióját jelző kalapja, izzadsággal teli homloka és kémlelő szemei, méltó módon egészítette ki egy olyan hang, mint amilyen Gáti Oszkáré, egy olyan időben, amikor őt sem csak kötelező jelleggel hívták a szinkronstúdiókba. Peck 1999-ben bekövetkezett haláláig még kétszer tűnt fel a magyar mozikban, de mind a Túlélni Picassót, mind A hó hatalma feliratosan futott (videón Barbinek Pétert ill. Szokolay Ottót hallhattuk).

Samuel L. Jackson – Jakab Csaba. Jackson ekkor még a Ponyvaregény előtt állt, azaz nem volt az a jelenség, mint manapság; hétköznapi fizimiskája sok lehetőséget adott a szinkronrendezőnek, és olyasvalakire esett a választás, akire aztán a későbbiekben csak egy újraszinkron (Férfias játékok) alkalmával. Jakab Csaba szintúgy megismételhetetlen munkát végzett, így nyugodtan üzenhette Jackson későbbi magyar hangjainak, hogy "Felkötni a bugyogót!"

valamint:
Ariana Richards  Vadász Bea
Joseph Mazzello  Szőke András
Martin Ferrero  Reviczky Gábor
B.D. Wong  Felföldi László
Miguel Sandoval  Kisfalussy Bálint
Cameron Thor  Forgács Péter
Gerald R. Molen  Uri István
Greg Burson  Kerekes József
Richard Kiley  Kardos Gábor
Dean Cundey  Várkonyi András

a magyar változat munkatársai:
magyar szöveg: Lajos Géza
hangmérnök: Királybíró Sarolta
rendezőasszisztens: Orosz Ildikó
vágó: Baja Gábor
gyártásvezető: Németh Piroska
szinkronrendező: Lengyel László

A szinkron a Videovox Stúdióban készült, 1993-ban. A UIP-Duna Film május 2-án mutatja be a film 3D-s változatát, de már május 1-jén látható országszerte több moziban premier előtt.

poster_jurassicpark3d_hun.jpg

Címkék

szinkron thriller anniversary sci fi 3d gesztesi karoly jeff goldblum samuel l jackson spielberg laura dern adventure jurassic park varkonyi andras dörner györgy sam neill lengyel laszlo uip duna film reviczky gabor vandor eva kerekes jozsef gati oszkar vadasz bea jakab csaba forgacs peter szabo sipos barnabas uri istvan nemeth piroska velenczey istvan lajos geza kiralybiro sarolta orosz ildiko baja gabor felföldi laszlo

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr175258023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kaamir 2013.04.30. 17:49:56

Minden idők egyik legjobb filmjének minden idők egyik legjobb szinkronja dukál.

Azon kevés kedvenceim egyike, amit még soha nem is néztem meg eredeti hanggal.

SoZi · https://www.facebook.com/SosGraphicDepartment 2013.04.30. 17:55:50

Én örülök neki, szeretem a 3Ds újrákat. A Titanic szerintem nagyon jól sikerült! A Star Wars ep.I mondjuk nem volt éppen jó.

A Jurassic Park volt anno "életem meghatározó moziélménye" ahogy szokták mondani. Ki nem hagynám ismét. Erre 3D nélkül is simán beülnék újra!

Thresher 2013.04.30. 18:19:33

Beszarás hogy ez a két évtizedes film mennyire időtálló.

natS 2013.04.30. 18:23:42

Passzolom, de egy 2D-s vetítésre elmennék.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.04.30. 18:27:24

Megnéztem moziban, aztán még egyszer, aztán VHS-en is még néhányszor, de össze sem lehetett hasonlítani azzal az élménnyel, melyet az Amerikából rendelt DVD adott a világ legelső dts hangkeverésével. Onnantól kezdve soha nem láttam szinkronnal a filmet. Gondolom, azóta a magyar hang keverése valamelyest felnőtt hozzá, de soha nem felejtem el, mikor a T-Rex megjelenésével a szobám is megremegett. :)

Drakeamarth 2013.04.30. 19:21:09

Hihetetlen, mennyire várom. Szerintem évek óta nem izgultam ennyire mozipremier előtt és imádkoztam, hogy a régi szinkronnal szerepeljen a film. A 3D-ről is jókat hallottam :)

K. Kálmán 2013.04.30. 22:12:00

Én is vártam, hogy ezúttal a kislányommal nézzem meg a filmet a moziban, vele is megosztva a moziélményt, de jellemző módon a helyi multiplex nem tűzi műsorára a filmet. Dühítő. Bár, hozzáteszem, a 3D-s újrának szinte semmi reklámja nem volt egy-egy kósza plakáton kívül. Legalább egy hatásos előzetest vetíthettek volna a térhatású filmek előtt, de én nem találkoztam ilyesmivel.

zolij 2013.04.30. 22:54:32

4dx-ben nem lesz? Szeretnék dinószart szagolni :-)

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2013.05.01. 08:48:13

Mondanom se kell, számomra is életem meghatározó filmélménye a Jurassic Park, amely a mai napig "kísért" :) 20 éve még túl fiatal voltam, hogy moziban láthassam, azóta láttam kalóz VHS-n (először), eredeti VHS-n, a két DVD kiadáson és immáron BD-n (bár még ezen nem tekintettem meg, megvárom a mozis megtekintést). Itt a helyi mozit most építik át, de a korszerű, digitális vetítőgép már megvan és üzemel máshol, de sajnos májusban sem JP, sem Star Trek nem lesz műsorn, pedig pl. Vasember 3 két héten keresztül is :S És a közeli Szolnokon sincs JP :S

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.05.02. 13:17:36

@Lord Picard: ha Szolnok közel van onnan már csak egy ugrás AZ ALFÖLD MOZI MEKKÁJA = Kecskemét :D ott lesz minden

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2013.05.03. 05:24:19

@scal: A másik irányból van közel, de régen közel volt Kecskemét, szomszédváros, csak elkalandoztam északra :)) Sajnos (vagy inkább sem), a munka mellett most már értékeli az ember, ha 1-1 napot otthon tölthet nyugiban, nem megy vándorútra. De bízok benne, hogy ha más nem, júniusban lesz itt is Jurassic Park, de Star Trek ügyileg úgy néz ki, mindenképp Szolnokra kell mennem. De köszi :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása