aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: tolvajhatás Takács Máté
2013. február 10. 17:47:00

Kategória: film 6 komment

Megszületett az év első igazi sikerfilmje a Személyiségtolvaj képében, miközben a Mellékhatások című thriller folytatja Steven Soderbergh felemás mintázatú utóbbi másfél évét.

identity_thief.jpg

> új filmek
Melissa McCarthyból a Koszorúslányok igazi sztárt faragott; Oscar-jelölése mellett még a show-t is csaknem ellopta Kristen Wiig elől. A színésznő most először látható főszerepben, és a Személyiségtolvaj (Identity Thief; hazai bemutató: február 21.) sokat táplálkozott az ő és a műfajban jól beazonosítható arcot jelentő Jason Bateman személyéből, ugyanakkor ennél is könnyebb dolga volt a Universal filmjének. Nagyon egyszerű, ám annál szórakoztatóbb, a cím által nem rejtegetett sztorijával és kiválóan időzített premierjével sikerült felnőnie az elvárásokhoz –legyűrve a viszontagságos időjárást és az ebből kifolyó átmeneti mozibezárásokat– 36 millió dolláros nyitányával. Ez már meg is haladja a költségvetést (35 millió), ráadásul messze jobb Seth Gordon rendező és Bateman előző munkájáénál, ami a 117 millióig zakatoló Förtelmes főnökök volt, de a Koszorúslányokat is bőséggel felülmúlja. A nyári szezonon kívül persze kell is a magasabb start a mozgalmas hétköznapok hiányában, s ami miatt még fontos volt a jó kezdés, az az, hogy a kritikák igencsak elutasítóak. Ugyanakkor komédiáknál a legritkább esetben hordják le a nézők is úgy a filmet, mint az újságírók, így a 100 millió dollár feletti végeredmény garantáltnak tekinthető.

Steven Soderbergh megszaporázta lépteit lantletétele előtt, így a Mellékhatások (Side Effects; hazai bemutató: május 9.) című thriller már a negyedik filmje az elmúlt másfél éven belül. A Fertőzés helytállását és A bűn hálójában gyenge szereplését a Magic Mike kiugró sikere követte, s most ismét szerényebb számok jutottak osztályrészül. Az Open Road Films által forgalmazott 30 milliós dráma ugyanis alig ütötte meg a 10 millió dollárt, hiába a díszes szereplőgárda (Rooney Mara, Jude Law, Catherine Zeta-Jones, Channing Tatum) és a jó kritikák. Utóbbi hatása persze csak később lép működésbe, kérdés azonban, hogy a jövő héten érkező filmáradat hagy-e elég helyet a 2605 moziban futó produkciónak. Hogy miért nem tudott legalább egy ideális 15 milliós rajtot prezentálni a Mellékhatások, az nagyjából azzal magyarázható, hogy látszólag egy érett nézőkre szabott, nem feltétlenül felhőtlen szórakozást nyújtó alkotásról van szó, szóval nem olyasmiről, amire a rendszeres visszatérő nézők beneveznek, ha éppen egy intenzíven reklámozott vígjáték fut a szomszédos teremben. Ha a következő hétvégén (ami amúgy hosszú lesz a hétfői President's Day miatt) nem zuhan nagyot, akkor 30 millióig eljuthat Soderbergh utolsónak mondott moziban is vetített filmje.

A Blu-ray megjelenés felvezetéseként 300 IMAX-mozi tűzte műsorára 3D-ben a Top Gunt. A modern nyári kasszamozi első mintapéldányának tekintett akciófilm 1986 legsikeresebb bemutatója volt a maga 176 millió dolláros bevételével, és a mai napig népszerű bírt maradni, elég csak arra gondolni, hány filmben utalnak rá manapság is (a közelmúltban például a Tedben, bár abban a világon mindenre utaltak). E népszerűség most is meglátszik, hiszen közel 2 millió dollárral gyarapította mai árfolyamon amúgy 378 milliót érő bevételét a Paramount produkciója. Ez jó, 6000 dollár feletti mozinkénti átlagos jövedelmezőséget takar, de valószínű, hogy a tavaly őszi Az elveszett frigyláda fosztogatóihoz hasonlóan gyorsan lerendezik a nézők.

> korábbi filmek
A Super Bowllal sikeresen megmérkőző Warm Bodies a második helyen futott be a második hétvégéjén, 11,5 millió dolláros eredménnyel. Ez 43%-os csökkenést jelent, ami nem lenne rossz alap a következő hetekhez, ám a csütörtökön érkező Lenyűgöző teremtmények biztosan sokakat csábít el a zombirománctól. A Summit kritikailag is kedvezően fogadott adaptációja 36 millió dollár felett jár 10 nap után.

A Napos oldal továbbra is kamatoztatja a jó nézői véleményeket, hiszen ezúttal is 20% alatt csökkent hétvégi bevétele. A Weistein Company terjesztése 90 millió dollárnál jár, így már alig több mint egy hét kérdése a 100 millió dolláros léc. A Warner Bros. sem tétlenkedik, hiszen Az Argo-akció most újra több mint 1000 moziban látható, s így a top 10-be is visszaküzdötte magát az októberi bemutató. Ben Affleck thrillere 130 millióig még elevickélhet, ha pedig az Oscar-gála neki kedvez, akkor akár 150 milliót is kigazdálkodhat belőle a forgalmazó.

> végszó & ami jön
A hétvégi összeredmény nem túl bizalomgerjesztő, ami az elmúlt hetek általában gyengélkedő kínálatának eredménye. A Warm Bodies után azonban a Személyiségtolvaj is képes volt hozni azt a szintet, ami szükséges a box office életben tartásához; a Universal vígjátéka egyúttal tovább bizonyítja, hogy az év második hava jó talaj a nagyobb ambíciókat dédelgető bemutatóknak is, illetve hogy egy egészen szimpla, de legalább a fantáziát megragadó sztorival is elég megtámogatni pár éppen jól csengő nevet a dollártízmilliókhoz. A dollártízmilliókra a következő hétvégén négy versenyző is pályázik: csütörtökön, azaz Valentin napot debütál a Safe Haven című Nicholas Sparks-adaptáció és a Lenyűgöző teremtmények című romantikus fantasy. Őket szeretné alaposan letaposni a június-július időszakon kívül először jelentkezve John McClane; a Die Hard - Drágább, mint az életed talán kellemetlen meglepetéseknek néz elébe ezt illetően. Pénteken mutatják be továbbá az Escape from Planet Earth című animációs sci-fit, ami jókor jön ugyan a családoknak, csak nem jó műfajjal.

cím | becsült moziszám | nyitóhétvége-előrejelzés (péntek-vasárnap)
Die Hard - Drágább, mint az életed | 3500 | $30m
Escape from Planet Earth
| 3000 | $14m
Lenyűgöző teremtmények
| 2900 | $18m
Safe Haven
| 3000 | $21m

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
össz-
bevétel
1 ú Személyiségtolvaj
$36,6m $36,6m
2 1 Warm Bodies
$11,5m $36,6m
3 ú Mellékhatások
$10,0m $10,0m
4 3 Napos oldal
$6,9m $90,0m
5 2 Boszorkányvadászok $5,8m $43,8m
6 4 Mama
$4,3m $64,0m
7 5 Zero Dark Thirty - A bin Láden-hajsza $4,0m $83,6m
8 11 Az Argo-akció
$2,5m $123,7m
9 8 Django elszabadul
$2,3m $154,5m
10 6 Bullet to the Head
$2,0m $8,2m

Címkék

thriller box office comedy drama jason bateman steven soderbergh melissa mccarthy

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr65072887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.10. 18:24:20

Közben Arnie még nem érte el a 12 milliót, és mivel ezen a hétvégén már csak 70e dollárt keresett, így valószínűleg nem is fogja. Szégyen. Nem mintha Sly ezt az összeget meg tudná fejelni.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.02.10. 18:30:12

@Zalaba_Ferenc: vicc... erre a Személyiségtolvajra meg mennek az emberek. Amikor láttam a trailerét, már akkor lemondtam a filmről. Az a baj, hogy nem tudnak már manapság normális vígjátékot készíteni. Erőltetettnek tűnik az összes, mint ahogy ez is. Most nézem a maflást, és hát... na.

Regggie 2013.02.10. 18:43:07

Ennek a Személyiségtolvajnak már a trailere is übergagyi..számomra hiheteten, hogy erre van igény, Arnie meg Sly pedig senkit nem érdekel már. Szomorú.

bcrics 2013.02.11. 01:57:34

Épp a Last Stand előtt vetítették a szemelyisegtolvaj film traileret és nem értettem ez most mi akar lenni.
Vmi nagyon fanyar massza, nem tudom kinek az izlesere lett irva, de röhej hogy egy Arnold S. Film már csak ennyire jó.
És ez az unalmas együgyű kopia ennyire megy.
Semmi vicces nem volt benne, és marhara hosszúnak is tűnt a trailer.

abelh 2013.02.11. 09:31:29

a Die Hard inkább 20-22M körül és lehet már 60 alatt megáll. már ott eldőlt sajnos, hogy ez lesz a széria leggyengébb darabja, amikor Moore lett a rendező. egyszerűen nem értem ez kinek pattant ki az agyából, egy jól futtatható franchise, erre elássák az egészet egy szar rendezővel. olyan, mintha Shawn Levy rendezne egy Monty Python filmet, aztán pislogna a nép, hogy mi a szar ez.

dipresso 2013.02.11. 12:37:11

Én a Die Hardot 40 fölé tenném, de majd meglátjuk.

Már előzetesen is úgy nézett ki, hogy jó éve lesz a Universalnak (Fast & Furious 6 és Despicable Me 2 miatt pláne, bár utóbbi sikerét a fene se érti), de ilyen évkezdés után meg aztán főleg. Nagyon gatyába rázták magukat.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása