aeon flux

ready for the action now, danger boy?

szókátrány: fertőzés [contagion] (2011) Takács Máté
2011. október 13. 08:52:52

Kategória: 1 komment

Mogyoróstál a reptéri váróban. Kapaszkodó a metrón. Pohár egy bárban. És sok-sok ezt-azt megfogó kéz közelije. Ilyen jelenetsorral nyit Steven Soderbergh filmje, hogy már az első fél percben nyugtalan mocorgásra késztesse nézőjét. A rémület pedig fokozatosan nő: a film igyekszik megmaradni a realitás talaján, ami egy H1N1-et és egyéb katasztrófákat elszenvedő 21. században jobban a frászt hozza az emberre, mint bármely "talált felvételes"-horrorfilm. A forgatókönyv mellőzi a nagy csinnadrattával bevonuló hadsereget és a katonai vezetők nyomása alatt álló politikusokat (sőt, politikus nem is tűnik fel), hogy nagyjából egy tucatnyi emberen keresztül, ám kellően nagy górcső alatt láttassa egy világjárvány felbukkanásának és lezajlásának menetét. Vállalásában látványos megmozdulások híján is sikert arat, s még egy vészszituáció kulcsszereplőinek motivációit is ügyesen térképezi fel. Beleélni az egészbe magunkat elkerülhetetlen, ám nem túl egészséges az idegekre, mert tényleg, mit tennél akkor, ha lakókörnyezetedet potenciálisan fertőző, fegyveres fosztogatók fenyegetnék, ám a szükségállapot értelmében nem hagyhatod el?

Címkék

kritika thriller matt damon jude law drama gwyneth paltrow kate winslet intercom laurence fishburne marion cottilard 7csillagos steven sodebergh

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr884540553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_82723 2011.11.11. 23:09:30

SoZi: 2011. 10. 14. 12:33 Hogyhogy ide még senki nem írt? Szinte ez az egyetlen film, ami érdekel a hónapban. csakb: 2011. 10. 18. 3:13 1: Nincs benne szuperhíró, meg nem képregényből készült. Naná, hogy senki sem nézi. ;] Csak majd mi holnap az asszonnyal. Errefelé (nagyon vidéki nagyon kisváros) még ez tűnik a legértelmesebbnek a két mozi eheti felhozatalában. aeon_flux: 2011. 10. 28. 14:09 Lebilincselő kiselőadás olyan szerkezettel és képsorokkal, melyeket katasztrófafilmben még nem láthattunk. A zenéje pedig egyenesen mennyei.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása