aeon flux

ready for the action now, danger boy?

ezen a hétvégén, korábban... (2018/35.) Takács Máté
2018. szeptember 02. 11:18:00

Kategória: boxoffice Szólj hozzá!

A Crazy Rich Asians harmadjára győzedelmeskedik az amerikai mozikban, ráadásul megint ugyanakkora összeggel, miközben itthon - ugyancsak életképes kihívó híján - az Alfa és a Fák jú, tanár úr! 3. feszül megint egymásnak. 5, 10, 15 és 20 éve pedig az alábbiak történtek.

usa_2018_35.jpgAz amerikai listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

5 éve...
odaát
Öt éve a Labor Day-hétvégét a One Direction: This Is Us ($15.8m/$28.9m) című koncert-dokumentumfilm nyerte, manapság meg az ilyen próbálkozások már hamvukban holnának. Akkor viszont még tízmilliós vállalkozásként úgy is kifizetődő volt a fiatalság rajongására gyúrni, hogy aztán pikk-pakk ki is kopott a mozikból a produkció. Nagyobb szám volt, hogy Eugenio Derbez is megmutatta értékét: a Derült égből apu ($8.1m/$44.5m), leánykori nevén az Instructions Not Included, alig 350 moziból és spanyol nyelven produkált 22 ezres átlagbevételt teátrumonként a premierkor. Ennek is volt köszönhető, hogy aztán a Hogyan legyél latin szerető és az Átejtve már minket is szórakoztathatott.

errefelé
A Családi üzelmek gond nélkül maradt első másodjára is, miközben azért valamivel mozgalmasabb napokat éltek a hazai mozik, mint az amerikaik. A 100.000 nézőn alig 11 nap alatt átzakatoló vígjáték mögött Az elnök végveszélyben próbált szerencsét, s itt valamivel jobban járt, mint tavaszi vetélytársa, a Támadás a Fehér Ház ellen. Nem egészen 17.000 nézős nyitánya azonban végül 50.000 eladott jegyhez sem volt elég, és így Roland Emmerich pályafutásának mélypontja kerekedett belőle. Hasonlóképpen pórul járt minálunk is A végzet ereklyéi: Csontváros. A young adult fantasy-románcok túlcsordulásának első hullámának védtelen áldozataként 11.000 nézőt kerített magának a premierjét követő négy folyamán, majd 39.000 látogatót hagyott végül folytatásért epekedve.

10 éve...
odaát
Nem akadt érdemi kihívója a Trópusi viharnak, így harmadjára is Ben Stiller szatírája trónolt az élen, egy szokás szerint eseménytelen hosszú hétvégét vezényelve. Másodikként nyitott a Babylon A.D. ($9.5m/$22.5m), aminek idején Vin Diesel már komolyan fontolgathatta, hogy kéne egy negyedik rész a Halálos irambanból az ő mellbedobásával. A francia sci-fi amerikaiak elé tárt verziója senkinek sem tetszett (még a rendezőnek se), és hát egy nagyon sok moziban propagált, költséges film attól még bukhat Amerikában, hogy európai gyártmány. Bukott is. És hozzánk csak két évvel később érkezett meg.

errefelé
Tíz éve is igencsak pihenőre fogták a forgalmazók a nyár végét, és így a Mamma Mia! több mint egy hónappal bemutatója után is az élen viríthatott, méghozzá 100%-os fölénnyel a második helyezetthez viszonyítva. A már félmillió néző fölött járó dalolda mögött az előző hetek filmjei népesítették be a top 5-öt, az egyetlen valamirevaló újdonság, a Szex telefonhívásra csak a hatodik helyig kapaszkodott fel 5.600 nézőjével. A Hugh Jackman, Ewan McGregor és Michelle Williams által is vélhetően már tagadott thriller egy moziünnepi rásegítéssel végül 30.000 néző fölé kapaszkodott - és ezzel fényévekkel múlta felül amerikai szereplését, arányaiban.

15 éve...
odaát
Freddyt és Jasont a Creeper váltotta az élen, midőn az Aki bújt, aki nem 2: A második este ($15.3m/$35.7m) hozta a frászt a nézőkre a kibővített víkenden. Végül azonban nem érte utól az első részt, így a továbbiakat nem forszírozták a producerek - egészen tavalyig, amikor is a horrorrajongói kultuszra alapozva limitált időre mozikba került a harmadik epizód is. 

errefelé
Változatlanul a Terminátor 3: A gépek lázadása bankolt legnagyobb intenzitással a nyár utolsó napjaiban, de már készülve a szeptemberi blockbuster-áradatra (merthogy tizenöt éve még akkor volt, nyár helyett). Egyelőre a legfőbb kihívó a Doktor Szöszi 2. volt, ami derekasan gyűjtögetett, de az első részt nem tudta befogni: 158.000 nézője több mint félszázezerrel múlta alul a két évvel korábbit.

20 éve...
odaát
A Penge kényelmesen tartotta magát az élen, miközben igen jellegtelen premierek szorultak a dobogón kívülre. Ezek közül az 54 ($6.6m/$16.8m) haloványkodott nyerőbben, de nem csak az anyagiak maradoztak el az ideálistól, hanem maga a film sem vált azzá a kultikus darabbá, amire hivatott lett volna - pár éve mutathatta be a rendező a saját elképzelésének megfelelő, Weinstein-nyírbálásoktól mentes verzióját, jóval nagyobb megelégedést szülve. Az 54 hozzánk pontosan egy évvel később futott be.

errefelé
Az első igazán látványosan globális marketinghadjáratból kifolyólag a Godzillát a magyar nézők is tűkön ülve várták, sőt az amerikai eredményeket elnézvén, inkább várták tűkön. Ugyan mai szemmel sok, három hónap várakozás már gyorsított tempónak minősült a filmek behozatalában, és az őszi csúcsszezont megkezdve 142.000-en rohanták le a mozikat az óriásgyíkot látni, s ezzel éves nyitánybajnok is lett. Szemben 2014-es kiadásával, az erős nyitányt hosszú maradás is követte, így végül kis híján félmillióan konstatálhatták, hogy a méret a lényeg. A Godzilla 1998. harmadik legnézettebb filmje lett a Titanic és a csak kevéssel beelőző Armageddon mögött.

hu_2018_35.jpgA magyarországi listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

Címkék

blade box office godzilla 54 mamma mia emmerich vin diesel jeepers creepers one direction box office hazai the mortal instruments legally blonde eugenio derbez regebbi hetvege terminator 3

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr6514217189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása