aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: a zátony [the shallows] (2016) Duba Dániel
2016. augusztus 12. 20:21:20

Kategória: film 22 komment

 - SPOILERMENTES -

A legutóbbi mozis élményem, A zátony amellett, hogy messze felülmúlta a vele szemben támasztott elvárásaim, még arra is képes volt, hogy a rengeteg pozitívum ellenében mindössze két valós negatívumot állítson csatasorba. Ehhez persze az is hozzá tartozik, hogy a magam részéről a helyén kezelem a filmet, és a saját műfaji és stílusbeli keretei között értelmezem. Ha ti is így tesztek, ez a másfél órás kis légyott a csodás Blake Lively-val a lehető legkellemesebb módokon ingerel majd benneteket. Először arra gondoltam, hogy valami frappáns szőke nős viccel nyitok, de ez nem lett volna túl tisztességes, hiszen a főszereplőnk elég szépen kitesz magáért. Ez igaz a lassan 29 éves Blake Lively-ra, és az általa alakított karakterre, Nancy-re is. Míg az előbbi zsigeri átéléssel vérzik, retteg, vonaglik és mondja bele a kamerába mindeközben, hogy "nagyon szeretlek titeket", addig az utóbbi meglehetősen szimpatikus és (majdnem) végletekig lecsupaszított jellemfejlődési ívet képes felmutatni a túlélni akarás és saját maga megváltása jegyében.

the_shallows_01-b.jpg

Lively bikinibe bújtatott teste és a forgatókönyv szoros összefüggésben áll egymással, mindkettőt szigorú diétára fogták. Erről meg is bizonyosodhatunk, a színésznő esetében inkább többször, mind kevesebbszer, a kamera néha szinte rámászik a csajra. Ezzel párhuzamosan a szkript teljesen letisztult és sallangmentes, egy gramm felesleg sincs rajta, csakis a lényeges dolgokra koncentrál, minimálon tartva a túlzott körítést, maximumon a valós időben zajló, flashbackek nélküli történetmesélést. Nancy múltját az iPhone-ja fedi fel, amint a képeket böngészi és videotelefonál. Anyja betegségben elhunyt, emiatt elkallódott az orvosi egyetemről. Egy titkos mexikói partszakaszt felkeresve, szörfözéssel próbál kiszakadni a mindennapokból, arra azonban nem számít, hogy hamarosan önmaga is szakadni fog, mégpedig szanaszét. Arra téved egy cápa, méghozzá az 1975 óta rettegett "nagy fehér", ami természetesen éhes, de ennél is rosszabb, hogy rettenetesen kitartó.

Már a film elején szépen érezni az apró kisüléseket a levegőben, de a gyönyörű képekkel operáló szörfös montázs után a rendező, Jaume Collet-Serra (Ismeretlen férfi, Non-stop, Éjszakai hajsza) elkezdi feltekerni a potmétert, Marco Beltrami finoman beint a vonósoknak, hogy készüljenek, Blake Lively pedig a lehető legjobb, manírok nélküli alakításra kapcsol, hogy cápa jelenlétét már akkor érezzük, mikor még meg se mutatta magát. Amikor pedig eljön a pillanat, az a horror legtisztább formáját ölti magára, az év talán legiszonyatosabb belépőjével, mindezt egy csepp vér és belezés nélkül.

the_shallows_02-b.jpg

A nő két jókora harapással a combján felkúszik egy apály miatt előbukkanó zátonyra, ahol a film a következő klausztrofób háromnegyed óráját tölti. Társasága egy sirály, akit elnevez Stevennek (Na és vajon melyik két Steven játszik itt, és miért?), a dagály viszont araszol, az idő ellenük dolgozik, a falatnyi menedék a tengerben pedig egyre fogyatkozik. A képek gyönyörűek végig a film alatt, Blake Lively alakítása pedig nem kevesebb, mint lenyűgöző. Legtöbbször a 127 óra, vagy Sandra Bullock Gravitációja merül fel párhuzamként, bár azért azt hozzá kell tenni, hogy mind a két film jobb ennél.

És akkor azok a bizonyos negatívumok... Sajnos a vége őrülten bugyutára sikerült. Egy viszonylag a racionalitás tiszta lagúnájában hömpölygő filmet törnek derékba egy borzalmasan lehetetlen végkifejlettel, ami ha nem is rántja teljesen az óceán fenekére a művet, azért jól pofon vág, mi pedig csak értetlenül állunk egy jókora piros folttal az orcánkon. Olyan ez, mint egy másfél órás randi, ahol végig jól megy minden, aztán valahol a desszert és a második üveg Dom Perignon között rájössz, hogy nincs nálad a tárcád. Jó nézni ezt a filmet, de ennek ellenére sajnos nem fog sokáig megmaradni a kollektív emlékezetben, a cápa első jeleneteinek és Blake Lively alakításának kivételével. Lehetett volna ezt egy kicsit bátrabban. Azért ez ne szegje teljesen a kedvünket, ez a film bőven megvan:

Kövess minket facebookon és twitteren!

the_shallows_magyar_poszter_01-b.jpg

Címkék

kritika horror sony intercom columbia blake lively 6csillagos jaume collet-serra

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr5110380142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Edrick 2016.08.12. 22:44:07

Én valahogy rosszabbra számítottam, de akkor ha tudom, majd nagy vásznon lesem meg. Jó kritika lett! :)

Lord Shen 2016.08.13. 11:38:12

Nem tudom ti, hogy voltatok vele, de ettől a TERMINÁTOR cápától engem csak a kínos nevetés kerülgetett.

Duba Dániel · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2016.08.13. 11:43:16

@Edrick: A film vége miatt kárpótol az előtte lévő 80 perc. Javaslom a mozis megtekintést :)

isvaen 2016.08.13. 11:44:10

kritika! juhúúú!

Dr. Nagy László 2016.08.13. 16:15:07

10/6 ??? Az az azért nagy alápontozás gyerekek!

Duba Dániel · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2016.08.13. 17:20:18

@Dr. Nagy László: De az a hat csillag legalább olyan szikla szilárdan áll, hogy még így a Perseidák kellős közepén se fognak lehullani ;)

bcrics 2016.08.13. 21:05:11

A másik Zátony (The Reef) c. Film jobban sikerult.
Kezdve azzal hogy nem CGI hallal oldottak meg a jeleneteket hanem valós capas felvetelekkel operaltak, ugymint a Nyílt vízen esetében is.

Addig egesz jo a film amig SPOILER a cápa el nem kezdi szetragni a vaskeretet a bólyán.
Es még morog is közben! Wtf!?
Tisztara mint ahogy az :
- Animania,
- gyalogkakukk,
- tom & jerry mesekben lenni szokott.
A vége meg egyenesen duhíto, az mar Sharknado szinvonal...
SPOILER vége.

Nade várjuk a 47 Meters Down c. Filmet.
Az talan feledteti a sok gagyi capas moviet, es hatására tobben kezdenek el normális elképzeléssel és mederben leforgatni nehany jaws filmet.

Repce Manó 2016.08.14. 00:11:32

@bcrics: nagyon sok normális cápás film van, csak kapcsolj a Nat Geo Wild-ra.

bcrics 2016.08.14. 02:15:51

@Repce Manó:
Es ha nincs natgeo wildom, sem semmi egyeb?

alexqq 2016.08.14. 08:37:03

Ultra gáz volt jopar jelenet. Kínosan éreztem magam a moziban. Ami biztos Blake Lively zsenialis színésznő, fedezzék mar fel rendesen, illetve az eleje, a fényképezés a hangulata iszonyatosan jo, de aki irta a forgatókönyvet egy barom lehetett!
Illetve nem iPhoneja van, hanem Sony!!

Repce Manó 2016.08.14. 09:52:51

@bcrics: akkor meglátogatod arról a betegségről elnevezett videótékát (N-kór) és kijön néhány Discovery és Nat Geo film, ami cápákról szól, ha beírod, hogy cápa.

sung_tongs 2016.08.14. 14:26:30

@bcrics: Kövér spoiler feliratok közé zárva leírnád a végét? Több helyen olvastam, h az cseszi el az egészet, és ha nagy faszság, inkább megkímélném a pénztárcám.

bcrics 2016.08.14. 17:25:43

@sung_tongs:

Azert a vége ne riasszon el a filmtol.
Mindezek ellenére azert nagyvasznon jol mutat a film, es ha a vége eleg ócska is, egy mozijegyet mindenképp megér.
Pláne hogy eleg nagy eséllyel nyerhetsz most ingyen jegyet a cinemacityben.
A héten 3 Filmet néztünk meg baratnostul, az Ongyilkos osztagot, a kiskedvencek titkos életét, es a zatonyt.
Es mind3 filmbol az egyik jegy ajándék jegy volt.

Akkor a vége SPOILER!!
Miutan a cápa módszeresen szetkapkodta a vasketrecet a bolyan, -nagy morgasok kozepette - elharapott egy láncot is ami a tőkesúlyt fogta.
Mivel a csajszi alól a jaws kiragta a ketrecet, a lány mas kiutat nem latva elkapta a láncot ami egy csorlo segitsegevel a tengerfenekre repitette a kisasszonyt.
A tokesulynak a végén persze ilyen hegyes kiálló vasdarabok - rudak meredtek az eg felé.

Szoval a kisasszony a lanc segitsegevel zuzott a tengerfenek felé, a cápa utána, majd az utolso pillanatban blake.l. elrugaszkodott a mar elotte tornyosulo tuparna elől, amibe a capa 220-szal es teli fogsorral belerongyolt, belole es tuparnat csinalva a törmelék.

SPOILER vége.

Jester. 2016.08.14. 23:24:17

@bcrics: Azt ugye tudod, hogy a jaws nem cápát jelent.

Jester. 2016.08.15. 12:40:44

@venomspawn: ...de nem oda, hanem Texasba.

sung_tongs 2016.08.16. 10:07:02

@bcrics: Hát azért ezen felröhögtem. :) Köszi. Meglátjuk, bevárom a Vaksötét premierjét, és lehet, hogy letudom ezt is moziban a végétől meg a BL-ellenszenvemtől függetlenül.

zaturek 2016.08.16. 19:15:20

Kíváncsi vagyok, hogy tudta ez a derék állat azt a tenyérnyi C betűt beleharapni a csaj combjába, azzal a hatalmas fogsorával.

Repce Manó 2016.08.20. 15:13:13

Az, hogy a vége hülyeség, az egy dolog, de már az elejétől kezdve tele van a film hülyeségekkel, mint és akkor SPOILER
- a fehér cápa nem támad emberre, csak tévedésből, de pláne nem, ha van egy bazinagy bálnája, ami tökéletes tápértéket jelent számára, ellentétben az emberrel, aminek zsírszegény testét meg sem tudja normálisan emészteni. A bikacápa és a tigris cápa viszont nem válogatósak
- irreálisan nagy volt a cápa a filmben, mondjuk a legnagyobb cápát eleve Mexikóban fogták/filmezték, de még ahhoz képest is sokkal nagyobbnak ábrázolták ezt a példányt
- nem vagyok benne biztos, de én kételkedek benne, hogy a cápa bőrének ártanának a medúzák, elvégre sokkal keményebb és védettebb bőrük van
- egy ekkora cápának a másodperc tört része alatt kellett volna gond nélkül letépnie a csaj lábát, vagy legalább azt a húsrészt kitépni belőle, amit megfogott, de még egy közepes méretű, azaz kb tizedekkora bikacápa is nagyobb kárt okoz a csajban ennyi idő alatt, amit szenvedett a víz alatt.
- attól, hogy a cápa 30 mp alatt tesz meg egy kört, az nem jelenti azt, hogy annyi időbe is telik neki majd elkapni a csajt, ahogy én is 5 km/h-s sebességgel sétálok, de ha sietek, tudok én 15-el is.
- amilyen sebességgel húzta le a lánc a csajt a mélybe, simán el kellett volna ájulnia a víznyomás kedvezőtlen hirtelen változása miatt.
- A bója szétharapgálásánál éreztem egy kis homage jelleget Spielberg Cápája felé, ahol hasonló túlzással harapgálja szét a cápabiztos ketrecet.
- és ha már Spielberg Cápája, akkor az 1974-es gumicápa még mindig sokkal realisztikusabb, mint ez az animált rajzfilmcápa

Amúgy élveztem a filmet, felülemelkedtem a hülyeségeken, csak úgy fogtam fel, hogy egy Sharknado szintű baromság, de a feszültséget megteremtésének jó alkalmat ad a cápa témája, bár ennél lustább háttérzenét nem lehetett volna neki írni, mint ami ebben a filmben van. A film ér mondjuk 10/5-öt, de én élveztem vagy 7-8-ra, mert elfogult voltam.

ZebWolf · http://vietnamihetkoznapok.blog.hu/ 2016.08.21. 21:39:18

2x is megneztem amint lesz normalis angol verzio ugyis megnezem

Hiaba tudtuk hogy tuli en vegig tudtam szurkolni Nancynek. Sok filmnel tojok arra hogy mi lesz a fohossel.

Felnyarsalt capa vege sem zavart valahogy vege kellett volna lennie.

Akit meg zavart a sok hulyeseg akkor igazan valosagos akkor lett volna ha a gyerek megtartja a go prot es torli a videot. :D

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása