aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: 127 óra [127 hours] (2010) Zalaba_Ferenc
2011. március 03. 08:46:10

Kategória: 13 komment

Danny Boyle egy rocksztár a filmrendezők között. Egyszerű akkordokat penget, sodró lendülettel, frázisai könnyen megjegyezhetők, a végeredmény pedig minden esetben intelligens, de nem várja el, hogy te is az legyél. Hősei rendszerint olyan sarkantyúval a farpofáik közt világra jött hétpróbás túlélők, akik hatalmas köveket görgetve törnek előre, hol izzadva, hol szellemes egysorosokat ontva, de mindvégig töretlenül. Boyle műveinek sorában a változás a körülmények és az egyén viszonyában megy végbe.

Danny Boyle egy rocksztár a filmrendezők között. Egyszerű akkordokat penget, sodró lendülettel, frázisai könnyen megjegyezhetők, a végeredmény pedig minden esetben intelligens, de nem várja el, hogy te is az legyél. Hősei rendszerint olyan sarkantyúval a farpofáik közt világra jött hétpróbás túlélők, akik hatalmas köveket görgetve törnek előre, hol izzadva, hol szellemes egysorosokat ontva, de mindvégig töretlenül. Boyle műveinek sorában a változás a körülmények és az egyén viszonyában megy végbe.

A Trainspotting önpusztító, önimádó, drogos hipszterei még saját maguk alkotta pokol által szenvednek, és kitörni abból nem sokuknak van esélye, ezzel szemben a Sunshine asztronautái mártírok, a Slumdog Millionaire Jamalja pedig egy úthenger, aki a adott sanyarú körülmények ellenére úgy megy végig a számára kijelölt úton, mintha zsinóron húznák. A változásra irányuló vágy nem a konfliktus forrása többé, hanem a cselekmény megkérdőjelezhetetlen mozgatója. Ennek a tematikának akár ars poetica-ja is lehetne Aron Ralston, a sziklák közé szorult, majd a szabadulásért fél jobb kezét levágni kényszerülő hegymászó története.

Aron egyszerű figura. Amellett, hogy találékony mérnök, elcseszett kapcsolatok sora áll mögötte, az anyját ritkán hívja vissza, és egy hiperaktív adrenalinfüggő. Hétvégéit általában sziklákon ugrálva tölti, de nem afféle extrém sport gurmán ő, inkább csak mindenevő megszállott, aki ha elesik feláll, röhög egy nagyot, aztán rohan tovább. Egy rossz mozdulat azonban megállásra kényszeríti, 127 óra kényszerpihenőre egy sziklakanyonban, karjával egy méretes kődarab és a kanyon fala közé szorulva. A reménytelen helyzet először elkeseredett próbálkozásokat, majd mérnöki pontossággal megtervezett szabadulási kísérleteket eredményez.

Néhány nap alatt azonban Aron eljut a lehangoló felismerésig: elvesztette jobb alkarját. A fájdalmas műveletet megelőzi a felismerés, a jelenet pedig több mint kellemetlen. Boyle diszkrét realizmussal ad órát anatómiából és amputálásból, ami igazán karunkba csalja a fájdalmat az Rahman fülsiketítő elektronikus sikolya, amit csak kevesen hallottak életükben, de mindenki tudja mit jelent. A pár másodperc órák hosszú sorának tűnik, de Aron szabadulását jelenti az embertelen körülmények közül- emberként.

James Franco kultusza Amerikában jelenleg John Lennonéval vetekszik. Ha azt mondom nagyszerű alakítást nyújt, épp úgy hazudok, mintha azt, hogy Oscart érdemel, vagy húsz milliós gázsit filmenként. Úgy uralja végig a vásznat, hogy egyszerre az idegenvezetőd, a legjobb haverod és Aron maga. A dolga nem egyszerűen színészet, sokkal több annál. Eladhatóvá tesz egy olyan történetet, melyben jóformán egyedül ő szerepel, és rajta keresztül tud kilépni a történet egy motivációs poszter dimenziójából.

A végeredmény a Slumdog parafrázisaként sem utolsó, de önmagában is épp úgy megállja a helyét. Boyle és két operatőre ritkán látható alázattal állítják újszerű és egyedi képi világukat a történet szolgálatába, a film – noha nagy része egyetlen helyszínen játszódik néhány flashbackkel tarkítva – a most trendinek mondottnál is tovább gyorsul, épp olyan nyughatatlan adrenalin-bomba, mint hőse, de legalább annyira magával ragadó is.

Címkék

kritika danny boyle james franco 9csillagos samlowry

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr994539100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr.Fünke 2010.12.23. 14:19:12

Egyvalamit nem említettél: Franco tényleg annyira jó volt?

Ismeretlen_100236 2010.12.23. 14:22:42

Több, mint jó, minden dicséretet megérdemel. Van egy olyan érzésem, ha ezt a szerepet nem ő kapja, akkor nem a lépcsőn kell ülnöm a moziban.

Deadly 2010.12.23. 14:29:16

ez mikor lesz itthon? mert felcsigáztál. Boyle még nem hibázott, a teaser pedig jól mutatja, hogy az egyszerű történet ellenére van feszültség és izgalom a filmben. off: mikor lesz 2011es bemutató naptár?

Ismeretlen_1068 2010.12.23. 14:32:57

Mikor lesz 2011-es bemutatónaptár???? Már fél éve van! http://aeonflux.freeblog.hu/archives/2010/07/01/hazai_bemutatonaptar_2011/

Ismeretlen_1068 2010.12.23. 14:35:08

Másik kérdésre válaszolva: nem tudom. Elvileg ez a film is InterCom matéria lenne és meglehetősen ódzkodnak a bemutatótól, de ha nem látnak benne fantáziát, akkor talán a BLACK SWAN-hoz hasonlóan ezt a filmet is lepasszolhatják egy másik forgalmazónak.

frmn 2010.12.23. 17:05:31

És akkor miért csak 9 csillag? Hol tűnik el az az egy?

Ismeretlen_100236 2010.12.23. 19:09:06

Apróságok...a film végén bevágott képsor a valódi Aron Ralston-ról és nejéről eléggé kizökkent, meg amúgy is elég második vonal beli bipic-es húzás. Eszembe jut néha egy-egy ilyen, de szőrszálhasogatás lenne mindet megjegyezni.

Edit 2011.01.07. 18:05:36

Nem mellékes: a bemutatóra megjelenik magyarul a könyv is, amiből a film készült. Az sem akármilyen szenzáció!!! E

buckhurst 2011.02.20. 05:00:45

nem mindennapi élmény ez a film.

Pizsama 2011.03.03. 19:49:05

Mennyire kell hozzá erős gyomor?

Reggie 2011.03.04. 09:22:32

Nagyon jó film, de az elég hasonszőrű Buried legalább ennyire jó volt, sőt...

buckhurst 2011.03.04. 18:35:41

nem tudok napirendre térni afölött, hogy az egyik, ha nem a legnagyobb hírportál fölöttébb népszerű tévés blogjának egyik szerzője franco teljesítményét 0-ra értékelte az oscar gála előtt. oké, annyira azért nem nyújtott kiemelkedőt, mint amilyennek a trailerekben beharangozták, de végig meggyőző volt, egy konkrét jelenetben pedig zseniális.

Remo 2011.03.05. 18:17:12

Voltak nagyon erős pillanatai, máskor pengeélen táncolt a giccsel. Összeségében tetszett, de most úgy vagyok vele, hogy nem szívesen nézném újra. A film magyar plakátján egyébként felfedeztem egy vicces elírást: "6 Oscar-díj jelölés - köztük a legjobb ADOPTÁLT forgatókönyv."

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása