aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: függetlenedés Takács Máté
2016. június 26. 17:57:00

Kategória: film Szólj hozzá!

Az amerikai nézők folytatják távolmaradásukat a folytatásoktól. A függetlenség napja: Feltámadás nem csak az első rész tükrében, hanem önmagában is csalódást keltett, pedig ennek elkerüléséhez még csak az első helyet sem kellett volna megszereznie. Szintén blamálta magát a Harc a szabadságért című történelmi dráma, ám A zátony meglepően erős versenyzőnek bizonyult. Második hete a mindent letaroló Szenilla nyomában vezet.

id4_2_kiskep.jpg

> új filmek
A függetlenség napja 1996 nyarán világméretű sikert aratott. Gondoljunk csak bele, hogy manapság is micsoda összeg 800 millió dollár, és ez a film húsz esztendeje kasszírozott ennyit globálisan. Pedig nem tartották és ma sem tartják különösebben jó filmnek. Az ok tehát az, hogy úttörő mozi volt, nagyszabásúságban, látványban, és egy minden mozinézőt foglalkoztató téma egyébként egyszerű feldolgozásában. Aratta a babérokat a kasszáknál, ám ez a siker az eseményszerűségének szólt, közkedvelt darabbá nem vált, s utóélete sem méltó említésre. Mi több, franchise-zá csak most, 2016-ban nőtt, amikor is Roland Emmerich leszállította a folytatást. A függetlenség napja: Feltámadás (Independence Day: Resurgence; hazai bemutató: már a mozikban) tulajdonképpen kilóg a mostanság új életre kelő régi portékák közül, hiszen csupán egyetlen film képezi az előzményt, ezen felül a Fox fő taktikája a húsz éves évforduló volt, azt már nem látták szükségesnek, hogy ne csupán a felturbózott ugyanazt adják el a nézőknek. A nézőknek, akik az elmúlt két évtized folyamán bizony bőséggel tanúi voltak annak, ami A függetlenség napjában a pláne volt, így hát tényleg nem akadt igazi kijátszható kártya a 165 millió dolláros film kezében (a két visszatérő, Jeff Goldblum és Bill Pullman aligha tekinthető annak, Will Smith-t meg képesek voltak "kinyírni"). Mindezek fényében sok reménye nem lehetett a produkciónak, ugyanakkor látványos rombolásra időnként csak úgy mellékesen is kapható a közönség (például tavaly a Törésvonalt is előre lesajnálták, és lőn), tehát a stúdió 50 milliós elvárása nem volt megveszekedett. Sajnos a közöny még e várhatónál is nagyobbnak bizonyult: 41,6 millió dollárt szedett össze a film, tehát az első rész húsz éves, 50 milliós nyitányát is vaskosan alulmúlta (mai árfolyamon 97 millió dollár lenne az). Nem lehet azt mondani, hogy a marketingkampány enervált volt, Goldblum is igazán kitett magáért, csak a fókuszpontok voltak elhibázottak; a régi nézőket nehéz megmozgatni gyakorlatilag ugyanazzal, az ifjaknak meg nem elég Chris Hemsworth tesója. A nézői visszajelzések érdektelenek, a kritikák hervatagok, szóval minden jel arra mutat, hogy éppen átkúszik a százmillión, aztán a megszellőztetett harmadik rész talán majd elkészül Kínának, és Angelababy lesz a fő szereplője. A nemzetközi nyitány egyébiránt 102 millió dollárt mutat.

Blake Lively rossz helyen szörfözik, és egy cápa vacsorájául szemeli ki. A zátony (The Shallows; hazai bemutató: augusztus 11.) roppantul tucatnak hat, kiváltképp, hogy a magyar címén fut egy másik film is, mégis látott benne fantáziát az amerikai közönség: 16,7 millió dollárral lepett meg a Sony thrillere, ami már csaknem egyezik is a költségvetéssel. Olybá tűnik, az egyszerűség ezúttal jól sült el, s a Démonok között 2. gyorsan lépdel lefelé a listán, úgyhogy az ifjúság könnyebben vevő is volt a frissebb borzongásra. Annál is inkább, mert kedvezőek a nézői visszajelzések (ami ritka a horroroknál) és a kritikusok is üdvözölték a filmet. 45 millióig simán elkúszik A zátony.

A Harc a szabadságért (Free State of Jones) a szezon kezdetén jó lónak számított a fogadóirodákban, ha egy alternatív sikerfilmre akart volna valaki tenni, ám a bemutató közeledtével nem mozdult el a film, így a bevételi elvárások is mérséklődtek. Aztán megtörténtek az első vetítések, és a kritikusok jól le is hordták Gary Ross filmjét, ami igen meglepő fordulat, különösképpen, ha A zátony mellé állítjuk. A kettő és negyed órás, száraz történelemóra Matthew McConaughey előadásában csak 7,8 millió dollárt fialt, ami az 50 millióra rúgó büdzsé mellett nem fest jól. A kiábrándító kritikai visszhanggal szemben áll az egész jó nézői vélekedés, de az sem fogja 30 milliónál messzebbre repíteni az STX Entertainment ezen kisebb csődjét - ami a nagy képet tekintve módfelett nagy gond, mert a Rendes fickók után megint a közepes költségvetésű, eredetinek tekinthető filmek egy hírmondója fürdik be.

Egy huszárvágással úgy döntött a horrorokra szakosodott Broad Green Pictures, hogy országos terepre küldi egyből Nicolas Winding Refn új filmjét. A Neon démon (The Neon Demon; hazai bemutató: már a mozikban) ínyenceknek való darab, így hát aligha van azon csodálni való, hogy 783 moziban teljesen elvérzett. 606 ezer dollár jött össze, ami a 15. helyet érte, és ami messze a kritikus ezer dolláros határ alatt leledzik per mozi. A kritikák ismeretesek, a nézők sem fogják különösebben hirdetni az igét, úgyhogy két hét múlva már nem lesz sehol a hétmillióból forgatott opus.

> korábbi filmek
A Szenilla nyomában elképesztő tempót diktált a rekorder nyitányt követően: az első hetet 213 millió dollárral zárta, azaz a hétfő-csütörtök időszakban 78 millió került a kasszákba. A második hétvége már e vaskos hétköznapi adatok miatt sem alakulhatott volna 70 millió alatt, a konkrét összeg pedig 73 millió dollár lett. Ez a nyolcadik legmagasabb második víkendes eredmény, 286 milliójával pedig a tíz leggyorsabb pénztermelő közé is bebocsátást nyert tíz nap után a Disney gondozottja. Folytatása következik...

50%-on belül csökkent a Központi hírszerzés bevétele is, így a Warner vígjátéka bebiztosította kilenc számjegyű végeredményét. Újabb felezése ellenére a stúdió Démonok között 2.-je is esélyes még hasonló zárásra (jelenleg 86 milliónál jár).

A csaknem 1500 mozit vesztő Warcraft: A kezdetek ismételten 70%-os mélyrepülést mutatott be, így a Universal játékadaptációja 24 milliós rajt után 2 milliós harmadik hétvégét zár. Jelenlegi 44 milliója 50-re már nem fejlődik, miközben a nemzetközi bevétel vígan 400 millió fölé nyúlik majd.

> végszó & ami jön
Szenilla menti mindenki becsületét, termel majd két blockbuster helyett is. Ez a hétvége lényegi konklúziója, ami A függetlenség napja: Feltámadásra nézve igencsak kellemetlen. A film csupán az első rész által hátrahagyott morzsákat szedi össze ezzel a circa 100 millióval, no meg gátakat állít Emmerich csillagkapus tervei elé, jóllehet ott legalább egy alapos franchise-ról van már szó. A Harc a szabadságért bukása inkább bizonyos filmek körére nézve káros, A zátony mindennemű sikere pedig a kevés derűs pont egyike a nyárban. A függetlenség napjának hétvégéje következik, két igencsak rázós projekttel, úgyhogy a szélirány aligha fog megfordulni. A barátságos óriással Spielberg talán a Tintin kalandjai sorsára jut (77,6 millió dolláros Észak-Amerikában), a Tarzan legendája pedig A függetlenség napja: Feltámadásét is meghaladó költségvetésének feléért imádkozhat majd végeredményként. A The Purge: Election Year akár nevető harmadik is lehet a második rész meglepően erős jelenléte alapján, bár az ilyen moziknál a többedik folytatás már képlékeny talajt jelent.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Szenilla nyomában
$73.2m $286.6m $200m
2  A függetlenség napja: Feltámadás
$41.6m $41.6m $165m
3  Központi hírszerzés
$18.4m $69.3m $50m
4  A zátony
$16.7m $16.7m $17m
5  Harc a szabadságért
$7.8m $7.8m $50m
6  Démonok között 2.
$7.7m $86.9m $40m
7  Szemfényvesztők 2.
$5.7m $52.1m $90m
8  X-Men: Apokalipszis
$2.5m $151.1m $178m
9  Tini nindzsa teknőcök: Elő az árnyékból
$2.4m $77.1m $135m
10  Alice Tükörországban
$2.1m $74.6m $170m

 

 

Címkék

fox horror sony sci-fi thriller anniversary box office sci fi drama jeff goldblum matthew mcconaughey sequel emmerich bill pullman blake lively nicolas winding refn independence day stx

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr188844914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása