aeon flux

ready for the action now, danger boy?

titanic 2014: best of Németh Barna
2014. március 27. 12:24:00

Kategória: film 3 komment

Összeállt a jövő pénteken startoló 21. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál teljes programja. A versenyfilmekről, a magyar premierekről és a zenei szekció filmjeiről már esett szó, úgyhogy most a többi blokk ínyencségei közül válogattuk ki a leginkább kedvünkre valót. Volt miből szemezgetni, a sokat méltatott fesztiválkedvenceken át a legtöbbet emlegetett zsánerfilmekkel bezárólag egy színes és izgalmas programot állítottak össze a szervezők, úgyhogy napi két-három filmes maratonnal érdemes számolni...

titanic-lead.jpg

Kálvária (Calvary)
r.: John Michael McDonagh
sz.: Brendan Gleeson, Chris O'Dowd, Kelly Reilly, Aidan Gillen, Dylan Moran, Marie-Josée Croze

A rendező, John Michael McDonagh már az előző filmjével (A guardista) belopta magát a szívünkbe, úgyhogy nagyon kíváncsiak vagyunk, mihez kezdett egy attól merőben eltérő stílusú történettel.

James atya jó pap, akit lelki tartása vezérel. Egy nap, amikor vezeklőket fogad, egy számára láthatatlan férfi közli vele, hogy pontosan azért fog végezni vele, mert nem tett semmi rosszat. James egy hetet kap arra, hogy megbékéljen sorsával, és ezalatt sorra meglátogatja felekezete bűnös lelkeit — akik a potenciális gyanúsítottak is egyben. A halálra való felkészülést tovább nehezíti lányának érkezése, aki nemrég kísérelt meg öngyilkosságot. (Trailer)

A bűn érintése (The Touch of Sin / Tian zhu ding)
r.: Jia Zhangke
sz.: Zhao Tao, Jiang Wu, Wang Baoqiang, Luo Lanshan

Mostanában egyáltalán nem voltunk elkényeztetve jó ázsiai filmekkel, úgyhogy különösen várjuk ezt a világ minden táján felmagasztalt alkotást, ami sokak szerint a tavalyi év legjobbja volt.

A film négy, Kínában megtörtént esetet dolgoz fel – egyik felkavaróbb, mint a másik. Az első epizód egy bányászról szól, aki úgy érzi, átverik, ezért megpróbál fellépni korrupt főnökeivel szemben, de nevetségessé válik, ezért végez velük. A második főhőse egy olyan férfi, aki csak puskával a kezében érzi erősnek magát. Embereket rabol ki, majd golyót ereszt beléjük – indítékai nem világosak, akcióit nehéz megérteni. A harmadik eset egy szauna recepciósáról szól, aki ultimátumot ad barátjának: az vagy elválik feleségétől, vagy vége a kapcsolatuknak. Amikor egy részeg vendég megtámadja a nőt, valami elpattan benne, és wuxiába illő leszámolásba kezd. Az utolsó epizódban egy fiatal férfi a jobb élet reményében munkát vállal egy fura bordélyban, és beleszeret az egyik prostituáltba.

Frankenstein serege (Frankenstein's Army)
r.: Richard Raaphorst
sz.: Karel Roden, Joshua Sasse, Robert Gwilym, Alexander Mercury, Luke Newberry, Hon Ping Tang

Még ha nem az utóbbi idők legjobb b-filmjeként emlegetnék, egy steampunk nácis-zombis mókára akkor is felkapnánk a fejünket. De mivel úgy emlegetik, mi is borzasztó kíváncsiak vagyunk rá.

A második világháború végnapjaiban egy orosz katonai egységnek eltűnt bajtársaikat kell megkeresnie és kimentenie egy félreeső kelet-németországi faluból. A helyszínre megérkezve a katonáknak furcsa dolgok tűnnek fel: a helyi temetőből valaki kiásta a halottakat, amelyek közül több is szerteszét hever a faluban. Aztán egy elhagyatottnak tűnő gyárban félelmetes náci tervet lepleznek le, amelyben egy doktor elesett katonákból kreál élőhalott szörnysereget. Az orosz katonák egy igazi kísértetházban találják magukat, ahol ezekkel az összetákolt rémségekkel kell megküzdeniük.

Blackfish – egy kardszárnyú delfin története (Blackfish)
r.: Gabriela Cowperthwaite

A sokat méltatott, szívszorítóan fájdalmas dokumentumfilm szégyenszemre lemaradt az Oscar-jelölésről, de ez nem változtat a tényen, hogy már nagyon szeretnénk moziban látni ezt a nagyszerű alkotást.

Tilikum, a világ legnagyobb fogságban tartott kardszárnyú delfinje a kaliforniai Seaworld lakója. A dokumentumfilm a hírhedt, 6 tonnás tengeri emlős által megölt három áldozat történetével indul – egyikük a szakma legnevesebb delfintrénereként számon tartott Dawn Brancheau volt, ezért úgy tűnik, jogos a gyilkos bálna elnevezés. A film azonban sokkal többnek láttatja a legnagyobb delfinfaj e tagját, mint izmokból, csontokból és borotvaéles fogsorból álló vadállatot. Elmeséli, hogyan ejtették fogságba Tilikumot 30 évvel ezelőtt,  hogyan tartották újszülöttként vaksötétben konténerekben, ahol a többi fogva tartott bálna zaklatta; és hogyan élt 25 éven keresztül egy fürdőkád méretű medencében.

Lételem (Battery)
r.: Jeremy Gardner
sz.: Jeremy Gardner, Adam Cronheim, Niels Bolle

Nagy körülötte a buzz, meg különben is, zombis sportfilm nem terem minden bokorban.

Egy zombi apokalipszis után két volt baseball játékos, Ben és Mickey céltalanul vág keresztül az elnéptelenedett New Englanden. Kerülőutakon és erdőkön keresztül mennek, hogy kikerüljék a csoszogó élőhalottakat, akik az egykor nyüzsgő városok mellett járőröznek. Hogy életben maradjanak,  muszáj felülkerekedniük az egymás különböző személyiségéből adódó nehézségeken. Benhez egy teljesen elvadult, törvénytelen, nomád életmód passzol, míg Mickey képtelen elfogadni az új világ teremtette, durva szabályokat, és régi, megszokott komfortjához ragaszkodik. Egy ágyhoz, egy barátnőhöz és egy biztonságos helyhez. Amikor a srácok befognak egy rádióadást egy védettnek látszó közösségtől, Mickey mindent megtesz, hogy megtalálja őket, annak ellenére, hogy tudja, őt ott nem fogadják szívesen.

Fruitvale Station
r.: Ryan Coogler
sz.: Michael B. Jordan, Melonie Diaz, Octavia Spencer, Kevin Durand, Chad Michael Murray

Talán nem kell bemutatnom, hogy miért akarjuk már a nagy vásznon is megtekinteni 2013 egyik legtöbbet emlegetett amerikai független filmjét.

Ez a lebilincselő filmdráma Oscar Grant igaz és megdöbbentő története, egy 22 éves afro-amerikai férfié, aki 2008. december 31-én egy különös és megfoghatatlan érzéssel ébred. Mindezt egy új kezdet jeleként értékeli, és nekiáll, hogy valóra váltsa újévi fogadalmait azokkal kapcsolatban, akik a legközelebb állnak hozzá – szentimentális édesanyjával, barátnőjével, Sophinával és négyéves kislányával, Tatianával. Éjfél után két órával azonban különös megérzése teljesen más formában ölt testet, amikor a fiatalembert egy rendőrtiszt lelövi a helyi érdekeltségű vonat Fruitvale megállójában. (Trailer)

Gonosz lélek közeleg (Here Comes the Devil / Ahí va el diablo)
r.: Adrián García Bogliano
sz.: Francisco Barreiro, Laura Caro, Michele García, Alan Martinez

A gyerekhorror egyébként is a frászt hozza ránk, ez pedig tényleg olyannak tűnik, ami teljesen kirángat majd a komfortzónánkból.

Felix és Sol átlagos fiatal szülők, akik vakációzni mennek a gyerekeikkel, Sarával és Adolfóval Tijuanába. Hazafelé megengedik a gyerekeknek, hogy egy elhagyatott hegyoldalt egyedül fedezzenek fel, ahol azok egy sötét barlangot találnak, de amint bemennek, el is tűnnek. Felix és Sol a helyi hatóságokkal keresésükre indulnak, de a rémálom csak akkor veszi kezdetét, amikor a gyerekeket megtalálják. Egyre biztosabbak benne, hogy Sara és Adolfo eltűnése mögött valamilyen gonosz erő áll. A fokozódó paranoiával egyre kitapinthatóbb lesz a feszültség.

Joe
r.: David Gordon Green
sz.: Nicolas Cage, Tye Sheridan, Heather Kafka, Sue Rock, Ronnie Gene Blevins

Amikor Nicolas Cage ötévente csinál egy jó filmet, azt érdemes megnézni. Az új fényében tündöklő David Gordon Green pedig mindig megérdemli a figyelmet, mint ahogyan a jövő nagy ígéreteként számon tartott Tye Sheridan is.

A barátság, az erőszak és a megváltás megkapó keveréke ez az Egyesült Államok déli részén játszódó film, amelyet Larry Brown egyszerre kemény és mélyen megindító könyvéből adaptáltak. Az Oscar-díjas Nicholas Cage David Gordon Green rendezésében visszatér független filmes gyökereihez, az életet habzsoló, heves vérmérsékletű, valaha börtönt is megjárt Joe Ransom címszerepében. Joe folyamatosan próbál a balhék elől kitérni, egészen addig, amíg egy nehéz sorsú gyerekkel nem találkozik (Tye Sheridan a Mud-ból), aki újra előhívja belőle a heves és lágy szívű védelmezőt. (Trailer)

A mesterlövész (The Shooter / Skytten)
r.: Annette K. Olesen
sz.: MedvirkendeTrine Dyrholm, Kim Bodnia, Kristian Halken, Nikolaj Lie Kaas

A skandináv krimikben ritkán csalódunk, ebben pedig tényleg benne van a dán színjátszás három óriása, szóval várólistára vele!

A mesterlövész izgalmas politikai/környezetvédelmi thriller, amelyben egy orvlövész tesz kísérletet arra, hogy pár napig befolyásolja a dán belpolitika történéseit. A kormány arra készült, hogy választási ígéretét megszegve megállapodást írjon alá az Egyesült Államokkal, engedélyezve az olajfúrások megindítását Grönlandon. Egy televíziós vitaműsor során Mia, a politikai tudósító azt állítja, hogy megértené, ha a környezetvédelmi aktivisták erőszakos eszközökhöz nyúlnának a fúrások leállításának érdekében. A geofizikus és egykori olimpiai céllövő Rasmus szó szerint veszi Mia üzenetét, és elkezdi a gondosan kiválasztott célpontok kiiktatását, hogy rávegye a politikusokat döntésük visszavonására. A férfi felveszi a kapcsolatot Miával, aki a jól kidolgozott terv részévé válik.

Harmónialeckék (Harmony Lessons / Uroki garmonii)
r.: Emir Baigazin
sz.: Timur Aidarbekov, Aslan Anarbayev, Mukhtar Andassov, Anelya Adilbekova

Annyi szépet és jót lehetett róla hallani a tavalyi fesztiválszezonból, és még az egzotikus utáni éhségünket is csillapíthatja kicsit.

Emir Baigazin bemutatkozó filmjével az iskolai és állami intézményes kegyetlenséget tárja fel. Aslan a 13 éves fiú nagymamájával él egy kis vidéki faluban Kazahsztánban. Iskolai életét megkeseríti egy srác, Bolat, aki minden diákot terrorizál, és megpróbál pénzt kiszedni belőlük. Bolat egy megalázó tréfát tartogat Aslan számára, aki inkább visszahúzódik önmagába, és kínzó szükségletet fejleszt ki magában a önkontrollra és tisztaságra. Tanulásra szenteli idejét, főleg biológiával, elektromosságtannal foglalkozik, de vizsgálja a háború és béke fogalmát is, és gyakran kínoz meg kis állatokat. Sok azonosságot talál a hozzá hasonlóan terrorizált diákokban, akik azonban nem tudják lebeszélni arról, hogy bosszút tervezzen Bolat ellen.

A fesztivál teljes programja itt böngészhető.

Címkék

trailer fesztival independent titanic dijszezon eurocinema dijszezon 2014 titanic 2014

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr205881038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.03.27. 12:41:16

Joe nagyon érdekelne, remélem lesz kritikától róla.

Frankenstein serege egész jó volt. A Fruitvale Station pedig nagyon jó.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.03.27. 13:01:17

Évek óta nem volt ennyire érdekes a Titanic felhozatala. Most már csak a gyorsaságra kéne jobban rákapcsolni, ezeknek a filmeknek a nagyja ugyanis már elérhető DVD-n, BD-n, ennek köszönhetően pedig alternatív forrásokból is. Ettől függetlenül megyünk!

Németh Barna 2014.03.27. 13:06:45

@Zalaba_Ferenc: És mindegyiknél kibírtam alternatív forrás nélkül :) Titokban reménykedtem egy Inside Llewyn Davisen is, de most már nem várok tovább :/

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása