aeon flux

ready for the action now, danger boy?

titanic 2014: zenék és magyarok Németh Barna
2014. március 24. 13:52:00

Kategória: film Szólj hozzá!

A Versenyprogramot már ismeritek, most pedig belekóstolhattok a mindig ínyenc  Zene Mindenkinek szekció kínálatába is, ráadásként pedig megtudhatjátok, a magyar filmgyártás milyen módon képviselteti magát a 21. Titanicon.

titanic-lead.jpg

Magyar jelenlét...

Novák Erik: Fekete leves

A profi stábot és neves színészgárdát felsorakoztató független magyar produkció egy itthon eddig példátlan módon létrehozott, közösségi finanszírozású alkotás, melynek minden résztvevője gázsi nélkül vett részt a film létrehozásában, s ezáltal tulajdonossá is vált benne. A történet egy pénzrablás köré fonódik: egy adósságba keveredett DJ kap az alkalmon, hogy könnyű pénzt csináljon, amihez a diliházban ülő haverját (Novák), és annak sorstársait (Nagy Zsolt, Szabó Simon, Fátyol Hermina) hívja segítségül. A furán verbuválódott csapat el is végzi a munkát, de hamar rá kell jönniük, hogy a megszerzett pénzzel több gond van, mint remélték.

Szabó Simon: FAL

A rövidfilm főszereplője Laci, egy 16 éves, alkalmi munkákból élő cigány fiú, aki egy nap kőművesmunkát kap. Egy falon dolgozik több társával együtt, amely egy rossz állapotban lévő panelsort választ majd el a főúttól. Megkérik, hogy ő fejezze be az építményt, és ekkor pillant be először a fal mögé. Az alkotás idén díjat nyert a finnországi Tampere nemzetközi rövidfilm fesztiválján. A díj automatikus jelölést jelent az Európai Filmakadémia 2014-es rövidfilmes díjára, amit decemberben hirdetnek majd ki Rigában.

FAL_2.jpg

Bucsi Réka: Symphony no. 42

A Berlini Filmfesztivál versenyprogramjába is beválogatott rövidfilm 47 képben mesél egy minden moralitástól mentes mitikus világról. A film elején két jegesmedve ül kempingszéken a folyóparton, és horgásznak, majd lövés dördül el. Egy nő élő rókát hord a nyakában stólaként. Két néni vár a zebránál a zöldre, az egyik izgatott kiskutyát tart pórázon, a másik elővesz egy ollót, és elvágja a pórázt.

A fesztivál idén retrospektív vetítéssorozattal emlékezik az idén elhunyt Jancsó Miklósra az Örökmozgó moziban. Az ismeretlen Jancsó című válogatásba a világhírű rendező filmjei közül olyan kevésbé ismert darabok, csemegék kerültek be, amelyek segítségével a közönség a hatalmas és páratlanul összetett életmű újabb dimenzióit fedezheti fel. Látható lesz az 1985-ös Hajnal, A pacifista 1970-ből, az 1982-es koncertről készült Omega, Omega, az 1996-os Hősök tere I-II. című kétrészes szubjektív történelmi mese és egy rövidfilmes blokk. Az alkotásokat filmesztéták vezetik be, majd az utolsó vetítést követően egy kerekasztal-beszélgetés zárja a programsorozatot.

Zene mindenkinek...

Dave Grohl: Sound City

A Nirvana egykori dobosának és a Foo Fighters frontemberének első rendezése az 1969-es nyitástól a 2011-es bezárásáig követi az azonos nevű Los Angeles-i stúdió történetét, középpontban a legendás keverőpulttal, melyen több száz világhírű lemez készült (többek között a Nevermind című Nirvana-album is), s melyet a Sound City bezárásakor maga Grohl vásárolt meg saját stúdiójába, hogy a filmhez meghívott zenészbarátokkal rögtön egy teljes albumnyi közös új dalt rögzítsen (a Real To Reel alcímű filmzenelemezen a Nirvana túlélői mellett Paul McCartney, Stevie Nicks, Rage Against The Machine-tagok, sőt a Queens Of The Stone Age, Nine Inch Nails-, Slipknot- és Black Rebel Motorcycle Club-frontemberek is feltűnnek).

Tom Berninger: Mint egy idegen (Mistaken for Strangers)

A dokumentumfilm az amerikai National együttes 2010-es albumának koncertkörútját dokumentálja, mely a következő évben aztán a Sziget Fesztiválra is eljutott. Ez a film véletlenül született: Matt Berninger frontember a lógós öcsikéjét, Tom Berningert zenekari roadként vitte magával a turnéra, és azt is megengedte neki, hogy kis kézi kamerájával filmezze az utat, a koncerteket és a backstage-ben zajló eseményeket, interjúzzon a tagokkal. A szórakozott (és folyton szórakozni akaró), megbízhatatlan Tom pocsék munkaerőnek bizonyult, többet foglakozott a kamerájával, mint a feladataival, végül meg is fosztották munkakörétől, de közben kiderült, hogy az általa forgatott anyagból egy lenyűgözően intim és őszinte dokumentumfilm állt össze a zenekarról, és persze a két fivér problémás kapcsolatáról.

A szekció további filmjei között olyan alkotások kaptak helyet, mint az egykori manchesteri csúcszenekarnak számító The Stone Roses 2012-es újjáalakuló turnéját bemutató The Stone Roses: Kőbe vésve (The Stone Roses: Made of Stone), a Bikini Kill együttes frontleányaként és a riot grrrl mozgalom vezéregyéniségeként ismertté vált Kathleen Hanna pályaképét ismertető A punk csaj (The Punk Singer), a nyolcvanas évtized hajnalán hardcore punk együttesként feltűnt, majd zenei-szövegi palettáját színesítő, dupla albumot megjelentető és az amerikai alternatív színtér kulcszenekarai közül elsőként nagykiadós szerződést kapó Hüsker Dü trió biszexuális dobos-énekesének a sztorija (Minden és mindenki: Grant Hart élete és zenéje), a korát megelőző Death nevű formáció krónikája (A banda neve: Halál), a "a legjobb fekete, meleg, félszemű, drogos, New Orleansban született zongoristazseni", a "Fekete Liberace”-ként is emlegetett James Booker életét bemutató Az Öböl maharadzsája (Bayou Maharajah) és a The Source Family, amely a hetvenes évek első felében az önjelölt guru, a nagy szakállú Yod atya vezetésével ezen a néven működött hollywoodi hippikommunát és vallási szektát mutatja be.

A fesztivál teljes programja csütörtökre (2014.03.27.) várható, és a jegyelővétel is ekkor kezdődik majd a résztvevő mozik pénztáraiban.

Címkék

trailer magyarfilm titanic dijszezon dijszezon 2014 film hir

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr725876727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása