aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: karácsonyi pusztaság Takács Máté
2013. december 29. 17:46:00

Kategória: film 20 komment

Harmadik hetére is megőrizte a vezető pozícióját A hobbit: Smaug pusztasága. Akadt ugyan kihívója, ám ez mégsem a karácsony napján induló bagázsból került ki: a Jégvarázs szorongatta ugyanis meg a fantasyt. Az újak közül A Wall Street farkasa élvezte a legnagyobb figyelmet, közepesen muzsikált a Walter Mitty titkos élete, míg a továbbiak leszerepeltek: a 47 ronin nagyot bukott, nem váratlanul, A pofon egyszerű című Stallone/De Niro párharc is magára maradt, ahogy Justin Bieber Believe-je is rajongók nélküli termekben futott.

> új filmek
November közepéről került az utolsó hétvégére, ám a szoruló hurkot lasszóvá varázsolva nyerte a karácsonyi véghajrát A Wall Street farkasa (The Wolf of Wall Street; hazai bemutató: már a mozikban). Martin Scorsese három órás, épphogy R-es filmjétől ez derék teljesítmény, de hát rendelkezésére állt egy szupersztár Leonardo DiCaprio személyében és egy jól összerakott felvezetőkampány; egyszerűen a legérdemesebb produkciónak tűnt a Paramount terjesztése a premierek közül, és ezt szerda és vasárnap között 34 millió dollárral hálálta meg a közönség. Az a közönség, amely ugyanakkor nem volt elájulva a látottaktól, ami tulajdonképpen nem csoda, hiszen nagy kedvencük 180 percen át kokózik és kurvázik, márpedig a kedvelők nem szeretik rajongásuk tárgyát kicsapongani látni. Azért a kritikai visszhang talán kompenzál némiképp, és nagy erőfeszítésekkel megközelíti végül a film a 100 milliót, de erre mérget (vagy részvényt) senki ne vegyen. Pedig illene, tekintve, hogy pontosan ennyit tapsolt el Scorsese a gyártásra, no de nincs is más, akinek ennyit megszavaznának egy ilyen felszabadult, szertelen munkára.

A 20th Century Fox talán csakugyan azt remélte a Walter Mitty titkos életétől (The Secret Life of Walter Mitty; hazai bemutató: már a mozikban), hogy az idei év Pi életéje lesz számukra, már csak az emberemlékezet óta húzódó elkészülte miatt is, vagy akár a karácsonyhoz illő hangvétele okán. Bár halvány esély volt rá, hogy erre kap rá legjobban a szünetben mozizó közönség, Ben Stiller filmje végül másodhegedűs maradt (a teljes mezőnyt illetően pedig a top 5-től is távol lépett be), a visszafogott előrejelzéseket éppen hogy teljesítve. 25 millió dollárt számlál a bevétel öt nap után, ami Ben Stillertől már nem akkora csalódás (a csillaga tagadhatatlanul leáldozóban van), de egy 90 milliót kóstáló fantasytől annál inkább. A gond az, hogy nem tűnik elég családi mozisnak Stiller ábrándozó hőse, az idősebbeknek pedig megint csak bizonytalanul csenghetett – szóval két szék között esett a pad alá a Walter Mitty titkos élete. A nézői visszhang nem rossz, úgyhogy még szépíteni lehet, de a költségvetés összege tűnik a legeslegeslegvégső határnak hazai terepen, vagy inkább a 75-80 millió.

Ám mégsem Mitty a legnagyobb vesztes költségvetés/bevétel vonatkozásban: a 47 ronin (47 Ronin; hazai bemutató: már a mozikban) több mint egy esztendő halogatás után végül színre lépett mérsékelt számú (2700-nál is kevesebb!) moziban, hogy bevégezze elkerülhetetlen sorsát. A Universal főfőnökei szerint már a korábbi negyedévekben elkezdték kalkulálni a film várható veszteségeit, így nem éri őket akkora csapásként, hogy a 175-225 millió dollárt felemésztő fantasztikus kalandfilm mindösszesen 20 millió dollárt kardozott össze magának öt nap leforgása alatt. A nyitónap még a várakozások felett alakult azzal a hét millió dollárral, ám csakhamar magára hagyták a nézők, így alakult ki a 10 millió alatti péntek-vasárnap nyitány, amivel az elsőfilmes direktor munkája megszabadítja az R.I.P.D-t és A magányos lovast az esztendő legnagyobb anyagi csődje címtől. A kórisme a megszokott: aki látta az előzetest, tudja, mennyire nem sikerült akár csak az érdeklődés szikráját is kicsikarnia a filmnek, és ez maga a csőd egy fantasynél, nem számít mellette egy jól ismert főszereplő se, de egyébként azzal is rossz lóra tett a film, hogy... hogy elkészült. Egy japán monda, japán szereplőkkel nem túl érdekes az amerikai közönségnek, ráadásul eddig Ázsiában is elutasításra talált a 47 ronin. 40 millió alatt fog zárni Észak-Amerikában, s még az is előfordulhat, hogy globálisan a 100 milliót sem csípi meg, bár ez azért nem túl valószínű.

Sylvester Stallone hellyel-közzel jól járt az elmúlt évtizedben régi szerepei megidézésével és egy új franchise elindításával, ám új egyéni próbálkozásai rendre célt tévesztenek Amerikában. A Bullet to the Headtől nem is várta senki, hogy kasszát robbant, ám a Szupercella megfeneklése már kínosabb volt, tekintve, hogy abban Schwarzi is benne volt. Ezek után nem annyira meglepő, de cseppet sem mulatságos, hogy Sly bárki mással társulva sem képes érdemi eredményt produkálni: Robert De Niróval karöltve kaptak be most egy K.O.-t A pofon egyszerű (Grudge Match; hazai bemutató: március 27.) című sportkomédiában, amiben a pláne az lett volna, hogy a '70-es évek bokszolói, Rocky Balboa és a Dühöngő Bika mérkőznek meg egymással. A probléma a '70-es években keresendő, mármint abban, hogy most nem azt az évtizedet írjuk, és a maiakat nem hatja meg egy ilyen találkozó, a régiek meg kevesen vannak ahhoz, hogy sikerré kovácsolják a filmet. 13 millió dollárra tellett csupán öt nap folyamán, ami esetleg a rendes nyitánynak elfogadható lett volna, ám így viszonylag korán vége lesz a dalnak. A 40 milliós költségvetés persze feloldja a túlméretezett bukást, ám a Warner Bros. nem véletlenül szenvedett össze a projektnek 2800 mozit ebben a zsúfolt szezonban. A kritika eléggé szapulja Peter Segal (Bölcsek kövére II., Ki nevel a végén?) filmjét, de a nézők azért elviselték, úgyhogy nem fog túl gyorsan elpárologni, de a büdzsé összege komoly kihívásként jelentkezik.

Justin Bieber a napokban jelentette be visszavonulását, és az időzítés nem lehet annyira véletlen: szerdán került fel 1000 mozi műsorára a Believe című dokumentum/koncertfilm, amely a fiatal énekest járja körül a szokványos módon. Még eme alacsony terjesztési szint mellett is kiábrándító adatok születtek: az Open Road Films ötmilliót sem számlálhatott össze a hét folyamán. Bár a költségvetés nem volt ennél sokkal nagyobb, azért ez súlyos mélyrepülést jelent a Never Say Never 2011-es szárnyalásához képest. Minden csoda három napig tart, ahogy mondani szokták, vagy addig, míg az a csoda fel nem nő és szőrösödni meg mutálni nem kezd.

Pár hét jóféle limitált futás után a Weinstein Company országos szintre emelte a Mandela: Long Walk to Freedom vetítéseit. A dél-afrikai vezető halálával ingyen jött publicitást nem sikerült kamatoztatni, lévén az Idris Elba főszereplésével készült dráma 2.4 millióval zárta a hagyományos hétvégét, ami 2500 dollár alatti mozinkénti átlagos bevételt jelent. A Golden Globe-on ugyan megszórták a filmet pár jelöléssel, de ez a maximum, amire számíthat, úgyhogy innen már nem vezet túl hosszú út a boltok polcai jelentette szabadságba, ami 10 millió dollár alatt ér majd véget.

> korábbi filmek
Bár már a második hétvégi elsőséget is mondhatni ajándékba kapta, A hobbit: Smaug pusztasága szívósabbnak bizonyul az első víkend után vártaknál, vagy talán a konkurencia az, ami nem teljesít kellő szinten ahhoz, hogy véget vessen a film regnálásának. Akárhogy is, a Warner fantasyje csaknem 30 millióval harmadjára is nyert, és ez az összeg már közeli az első rész azonos körben mért adatával, ámbár az összbevétel továbbra is le van maradva jó pár hosszal. Eddig 190 milliót költöttek Bilbóék kalandjára az amerikaiak; hogy a vége hol lesz, majd még eldől.

Némileg váratlan pályázó is bejelentkezett az első helyre, mivel a Jégvarázs volt a legnagyobb bevételt produkáló film pénteken, és csak kevéssel veszített végül A hobbit ellenében. A Disney féktelenül kasszírozó rajzfilmje 29 milliót gyűjtött az ötödik hétvégéjén, ami bizony az öröklista élvonalába helyezi ebben a lebontásban, lévén csak az Avatar és a Titanic jegyzett magasabb összeget ezen a ponton. A frenetikus siker, ami már most csaknem negyedmilliárd dollárt jelent a kasszákban, nemcsak a film saját érdeme, hanem a konkurenciamentességé is: nincs más, amire a gyerekeket jó szívvel lehet vinni a téli szünetben. A 300 millió feletti végeredmény most már biztos, és ez nem semmi.

Közelít a 400 millió felé Az éhezők viadala: Futótűz, és van még halvány esélye arra, hogy lenyomja a Vasember 3.-at az élről éves szinten. Araszol a 100 millió felé az Anchorman 2: The Legend Continues és az Amerikai botrány is. A Banks úr megmentése egyelőre gyűjtöget, ellenben a Dinoszauruszok, a Föld urai most már megmarad kudarcnak.

> végszó & ami jön
Kiugró új film nélkül a szokottnál látszólag unalmasabbnak bizonyult ez a karácsonyi hétvége, ám valójában nagyobb összforgalmat bonyolítottak a mozik, mint egy éve, mikor A nyomorultak és a Django elszabadul szabadultak el. Januárban még gyűjtöget majd többségük, s az is kiderül pár nap múlva, hogyan is alakultak az éves bevételek a 2012-eshez képest (minden bizonnyal sikerül megfejelni az összeget). Egyúttal megkezdődik az új esztendő, méghozzá a Paranormal Activity: The Marked Ones című horrorral. Ijesztően boldog új évet!

cím | becsült moziszám | nyitóhétvége-előrejelzés
Paranormal Activity: The Marked Ones | 2500 | $19m

> a top 10 (előzetes becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1 1  A hobbit: Smaug pusztasága
$29.9m $190.3m $225m
2 3  Jégvarázs
$28.8m $248.4m $150m
3 2  Anchorman 2: The Legend Continues
$20.2m $83.7m $50m
4 4  Amerikai botrány
$19.6m $60.0m $40m
5 ú  A Wall Street farkasa
$18.5m $34.3m $100m
6 5  Banks úr megmentése
$14.0m $37.8m $35m
7 ú  Walter Mitty titkos élete
$13.0m $25.6m $90m
8 6  Az éhezők viadala: Futótűz $10.2m $391.1m $130m
9 ú  47 ronin
$9.9m $20.6m $225m
10 7  A Madea Christmas
$7.4m $43.7m $25m





Címkék

disney fantasy box office animation keanu reeves stallone robert de niro martin scorsese leonardo dicaprio ben stiller the hobbit idris elba biopic justin bieber

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr685716285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.12.29. 17:51:58

Durva, hogy mennyire nem kíváncsiak a Roninra, de még a Wall Streetre sem.

Itthon szerintem Wall Street és Ronin tarolni fog. Eszméletlen, hogy mennyi ember ült be rá. Legalábbis Pécsen.

Dzsedáj 2013.12.29. 17:54:35

Amelyik amerikai produkció nálunk készül, el van átkozva?
Hellboy 2 - bukta
Die Hard 5 - bukta
47 Ronin -bukta
World War Z- csak azért nem bukta, mert kivágták az itthon forgatott jeleneteket, így az átok megszűnt létezni! :)

ha a Hercules is befürdik, akkor intő jel, ide nem szabad jönni forgatni..

szkristof92 2013.12.29. 17:58:17

Megbukott a 47 Ronin? Mekkora meglepetés....not. A Wall Street-et én nem féltem, szerintem a pozitív nézői visszhanggal legalább a költségvetés visszahozza.

Tnitike 2013.12.29. 17:58:58

@Dzsedáj: Pedig a Hellboy 2 az jó film!!

szkristof92 2013.12.29. 17:59:34

Hoppá most veszem észre, 90-be került a Walter Mitty? 50-nél nagyobbnak nem tippeltem.

Torres 2013.12.29. 18:14:19

@Dzsedáj: ezt remelem azert te sem hiszed el. ezek a filmek hol lettek buktak?

Dean6 2013.12.29. 18:25:08

@Torres: A Die hard amerikában megbukott, a hellboy mindenhol,a 47 ronin is megfog világszinten.

kescefko19 2013.12.29. 19:37:31

@Dzsedáj: erről nem a magyarok tehetnek

Torres 2013.12.29. 20:24:16

@Dean6: Hellboy 2
Production Budget: $85 million
Domestic: $75,986,503
+ Foreign: $84,401,560
= Worldwide: $160,388,063

A Good Day to Die Hard
Production Budget: $92 million
Domestic: $67,349,198
+ Foreign: $237,304,984
= Worldwide: $304,654,182

mesélj még!

zolij 2013.12.29. 20:30:13

@Torres: ezzel pont hogy Dean6-t igazolod, mert az USA bevétel kisebb, mint az elkészítési költség:)

Torres 2013.12.29. 20:38:56

@zolij: vegyuk mar eszre, hogy ha bar a nemzetkozi bevetelt nem is lehet egeszben hozzaadni az usa bevetelhez ezek a filmek kurvara nem lettek buktak vilagszinten. igen vilagszinten. vagy szerintetek ezek a filmek kizarolag az usa piacra keszulnek? ha meg valami veletlenul kurva nagy siker lett, mint a world war z, azt meg ne szamitsuk be nehogy megdoljon a kis osszeeskuves elmeletunk. vicc

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.12.29. 23:48:54

@Dzsedáj: Mission Impossible - Ghost Protocol, Transporter 3 ;)

isvaen 2013.12.29. 23:56:33

ha már két hete ezzel kopogtatok, még idén utoljára megkérdem:
coenék filmje kap nagy terjesztést, vagy csordogál, mint allen filmjei?
amúgy BUÉK a BO szerk.-nek! az egyetlen filmes valami, amire időt szánok. és/mert ez jó.

Deepblue Noir (törölt) 2013.12.30. 00:12:03

@isvaen:

már wide release-en van, ez 160 körüli mozit jelent, tehát elég kevés. én legalábbis így tudom
(lehet hogy már előző nickemen is írtam, hogy dec 20-tól lesz "wide", már erre sem emlékszem. mindenesetre több ezer mozi nem fogja játszani.
még így is jobban jár, mint jópár másik film.

isvaen 2013.12.30. 00:13:20

az persze kérdés, hogy sly-nak, miért nem szól már valaki, hogy az a korszak, amit ő élesztget nem menő? és ezt az eretnekséget finanszírozni... mi lesz köv. commando vs. rambo? tango & riggs? szánalmas..... és de niro is...

isvaen 2013.12.30. 00:16:24

@Deepblue Noir: igen, azt olvastam, de nem tudtam, mit jelent, mikortól, stb.
megnéztem a bomojot, és láttam, hogy csak 160. nekem ez semmit nem mond :D
aztán megijedtem, hogy coenéket nem adni országosan... jó, nem egy mr. menő farrll meg tsai, de azért legyen már tartása amerikának, hogy az egyik fetishüket, a folkzenét nem wide-ban tolni...

Deepblue Noir (törölt) 2013.12.30. 00:23:34

@isvaen:

ennyire kevés mozi a coeneknél nem megszokott, bár pl. a serious man esetében sem volt sokkal több...

isvaen 2013.12.30. 00:33:40

@Deepblue Noir: pedig az aztán az évfilmje volt. komolyan... és ki se adták dvd-n...
láttam, a farkasból meg vagy egy tucat verzió is van...
azért ez is jó... megnyugtató...
valahol...
innen taps és
konfetti az értelemnek,
ami dúl
dunán innen
dunán túl...

-creeper- 2013.12.31. 08:28:25

Hiányzik a hazai box office. Vagy egyben jön majd egy ünnepi?
B.Ú.É.K.!

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.12.31. 08:58:42

@-creeper-: Tegnap este futottak be az adatok, úgyhogy most szépen nekiállok. Addig lehet tippelni, melyik dec. 26-i premiert nézték a legtöbben. :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása