aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: anchorman 2 - the legend continues (2013) Cseh Dániel
2013. december 22. 11:40:00

Kategória: film 18 komment

Rühellem Will Ferrellt. Tényleg. Van valami, ami miatt már az előtt a hátam közepére kívántam, hogy szóra nyitotta volna a száját. Ezért aztán, ahogy tehetem, kerülöm is a filmjeit, egyedül az A Night at the Roxbury járta meg többször a lejátszómat, de az még VHS volt az ezredfordulón, és a néhány évvel ezelőtti újranézést követően körlevélben kértem elnézést mindenkitől, akinek valaha ajánlottam a Butabi fivérek kalandját. A helyzet viszont az, hogy imádom Ron Burgundyt. Az Anchorman pedig minden idők egyik, ha nem a legzseniálisabb vígjátéka, amibe akkor sem tudnék belekötni, ha az életem múlna rajta. Kössétek fel a bajuszt, elkészült a második rész!

Anchorman-2-Teaser.png

A fent említett okok miatt egészen néhány hónappal ez idáig nem is volt szerencsém a négyes csatorna idiótáihoz, de amikor a főszerkesztő úr több fordulós Anchorman kampányát a bátyám is megtámogatta a saját szavazatával, elgyengültem, és milyen jól tettem! Adam McKay és Ferrell filmje a nagybetűs komédia, nem egyszerűen poénos, de fergeteges, intelligens, tudatosan idióta és úgy fest korrajzot, mint legjobb pillanataiban Scorsese. Ráadásul hatványozottan áll esetében a tézis, mely szerint minden egyes újranézéssel új értékei szabadulnak fel, így aztán a második rész premierjének hetében tartott sokadik ismétlésnél már nehezen bírtam magammal.

Bár a Paramount sokáig útjukat állta, közel egy évtizeddel az instant klasszikus első rész után Ron, Brick, Brian és Champ elindultak a Nagy Alma felé, hogy forradalmat csináljanak. A híradó világától ki így, ki úgy, de végül mindannyian meglehetősen messzire kerültek, legalábbis latyak részegen delfineket felkonferálni, panírozott barlangi csirkehúst árulni és főleg halottnak lenni aligha egyeztethető össze az eddigi élettel. Egy 24 órás hírcsatorna ötlete aztán újra játékba hozza a mindenre elszánt brigádot, akik éppen csak arra nincsenek felkészülve, hogy New Yorkban már bőven beköszöntött a ’80-as évek: fekete nők, melegek, dauerolt hajkoronák és valódi híradósok keresztezik útjukat.

A történet pedig ennek megfelelően rengeteg szálon fut, széthulló, és újra egymásra találó családokon, rossz apákon, rivalizáló híradósokon, szerelembe eső retardáltakon és saját gyermekként felnevelt cápákon hajózunk át a bő két órásra duzzasztott játékidő alatt, amivel el is érkeztünk az Anchorman 2: The Legend Continues első, és egyetlen igazi gyenge pontjához. Félreértés ne essék, az utolsó hetekben befutott az év vígjátéka, és meg lennék lepve, ha a következő időszakban kihívóra akadna. És talán igazságtalan az első részhez hasonlítani, de ha ebben az értékrendszerben maradunk, akkor a folyatás alulmarad, mert olykor elvéti a kényes határvonalat túlzás és jó ízlés között, amit 9 éve olyan hibátlanul eltalált.

Ha viszont eltekintünk a 2004-es első fejezettől, túl sok panaszra nem lehet okunk. Ferrell és színészkollégái ezúttal is csak kifogástalan minőségben képesek gondolkodni, a nagyobb szerepet kapott Steve Carell például legalább annyira szórakoztató, mint az új belépők, a Burgundyval kakaskodó James Marsden vagy Kristen Wiig, aki egy csapásra képes Brick fejéből kiverni a szőnyeg és a lámpa iránt érzett szerelmi kötődést. A talán túlzásba is vitt cameo feltűnések során pedig csak az nem néz ránk vissza a vászonról, aki nem számít Hollywoodban, legalábbis ha Kirsten Dunst fújja meg a harci kürtöt a kötelező híradós csörte előtt, akkor ott valami már nagyon nincs rendben.

Megkockáztatom, hogy a hosszabb játékidő okán evidensnek tűnőnél is több poén került a filmbe, mint az első nekifutásban, és bár némi minőségi ingadozás észlelhető a film során, szüntelenül ennyit nem mostanában röhögtem, és a teremben nem voltam egyedül, tapsolásig és különös, fulladással ötvözött sikoltásig fajuló tetszésnyilvánításig is jutottak páran. Nagy dicséret illeti az írópárost, amiért csak bizonyos esetekben építettek poénokat eddig látottakra, talán csak a csatornák közti vérgőzös harc során estek túlzásba, ott a kevesebb valóban több lett volna, de Brian ezúttal is szolgál egy rejtett szekrénnyel és kiderül, hogy Baxter nem csak a medvékkel kommunikál olyan ügyesen.

A feltehetően legnagyobb hazai Anchorman fanatikus a következőket írta a Talladega Nights kritikájában: „az elvárásaim hihetetlenül magasak voltak, s a film csak részben tudott megfelelni nekik, de hát az Anchormanhez felnőni képtelenség”. Ez így van. Akárcsak Nolan trilógiájának záró akkordja, elődjeivel szemben alulmaradt, de a műfajon belül állva hagyott mindenkit. Az Anchorman 2: The Legend Continues mindent megtesz, de lehetetlent vállal, így be kell érnie azzal, hogy klasszikus helyett csak az elmúlt, és feltehetően az elkövetkezendő néhány év legjobb vígjátéka legyen. Did Ron Burgundy stay classy? Hell, yes, he did! ae4csillag.jpg

kövess minket facebookon és twitteren!

Az új pontozási rendszerről itt olvashatsz.

Anchorman-2-The-Legend-Continues-poster.jpg

Címkék

kritika **** comedy will ferrell sequel paul rudd adam mckay steve carell kristen wiig anchorman ron burgundy

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr425704115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FCBARCELONA 2013.12.22. 12:31:07

Azt hittem 5 csillag lesz :D

Mester0523 2013.12.22. 14:57:59

Úgy látom csak engem nem fogott meg ennek az 1. része...

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.12.22. 15:10:39

@Mester0523: Csak téged? Magyarországon gyakorlatilag mindenki utálja.

m.martin91 2013.12.22. 15:16:48

Engem sem fogott meg. Ha 2 poén volt benne, akkor már túlzok. Ha ez alulmarad az első részhez képest, akkor konkrétan tragédia lehet.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.12.22. 15:18:42

@m.martin91: Minden idők egyik legtöbbet idézhető, illetve idézett komédiája. Gyakorlatilag millió poén van benne, csak az a baj, hogy ezek nagyja Amerika- és korspecifikus. Meg persze Ferrell-függő. :)

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2013.12.22. 15:25:46

Imádtam az elsőt, minden nap remegek egy imád, hogy újra kiadják dvd-n.
A másodikat is nagyon várom, csak hát esélyes sincs a hazai forgalmazásra.

nortonp 2013.12.22. 15:31:27

megértem, hogy sokan utálják Ferrellt, de hogy pont az Anchormannel kapcsolatban kivételt tenni, ahol a leginkább "önmaga", igazán harsány és idióta, hát meglepő, úgyhogy ez érdekes Dánieltől :)

Szerintem a maga együgyű(nek tűnő) idiotizmusa elég sajátságos manapság, de én pont ezért szeretem, minden filmjében ugyanaz a marha, de végtelenül szórakoztató tud lenni.

szorítok a filmnek, de meglepően nagyot zakózott a hétvégére, necces a 40M is öt nap alatt :S

m.martin91 2013.12.22. 15:48:51

@Zalaba_Ferenc: Hidd el, nekem semmi bajom Ferrell-el, szinte minden filmjét láttam, de ez az Anchorman nekem egyáltalán nem jött be. Azon kívül, amikor Jack Black lerúgja a kutyát a hídról, illetve Ferrell végigkérdezi az "emberei" nevét, Carell pedig ugyanazt a nevet mondja, ami Paul Rudd-é, nem volt benne poén. Számomra. Ha a második rész az elsőtől is gyengébb, az nem jó hír. Nagyon nem.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.12.22. 16:06:31

@Adam Van Helsing: Sajna ahhoz nem szólt elég nagyot Amerikában, hogy a stúdió minden piacra rákényszerítse a folytatást (meg aztán egyébként is szinkronnal jönne, ami kész istenkáromlás), mondjuk buktáról sem lehet beszélni, hisz 50 milliós költségvetésre elég jó válasz a 40 milliós nyitány, és szinte biztos, hogy az ünnepeknek hála bezsákol 100 milliát, de ez nem elég nagy ahhoz, hogy a magyar forgalmazó küzdjön a bemutatóért.

Mindegy, DVD-n biztos megjelenik. Az első rész meg nem kapható?

theus 2013.12.22. 17:37:09

Egy jó Will Ferrell filmnél nincs rosszabb.
Az első istentelenül rossz volt, nem régen láttam.
Gyakorlatilag az összes filmje rossz. Volt ami majd nem jó volt, de végül még sem.
Vannak ezek a "színészek" akik hitványabbnál hitványabb filmeket készítenek, és folyamatosan jönnek az újabb alkotások tőlük.
Ferrell, Stiller, Sandler, Carell, borzasztó.
Régen láttam jó vígjátékot.
Olyanra gondolok aminek tényleg van története, és nem csak egyébként élvezhetetlen poénok egymásután.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2013.12.22. 17:50:12

@Zalaba_Ferenc: hát már kábé ezer éve kihalt az első rész, és én hülye nem vettem meg, amikor lehetett.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.12.22. 19:59:10

@theus: Valóban, az első résznek nincs sztorija. Pontosabban az emancipálódásról meg egy korszakváltásról szól, de ez apróság, és tulajdonképpen Burgundyék nem csinálnak semmit. :)

Eredetileg leforgattak egy sztoriszálat, melyben fülön csíptek egy bűnbandát, de ez olyan szinten felduzzasztotta a filmet, hogy végül kivágták, és csináltak belőle egy csak DVD-n megjelent másfeledik részt.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.12.22. 23:30:18

Hmmm... nálam a legtöbbet idézett vígjátéklasszikusok közé az Ace Ventura 1-2 meg a Eurotrip tartoznak...

Erről az Anchormanról még nem is hallottam. Ha a fenti filmeket szeretem, akkor érdemes megnéznem az Anchormant?

isvaen 2013.12.22. 23:49:40

utálja, nem utálja itthon a coming out-ra éhes zomibközönség, én megígértem AE-nek, hogy megnézem. és úgy is lesz. o jesz. max utána leakasztok egy bajuszt...

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.12.23. 06:51:01

@Werewolfrulez: Jó kérdés. Melyik a viccesebb? Ha látod, ahogy egy állat (talán egy orrszarvú?) kiszarja a főhőst, vagy pedig az, hogy az egyik (eléggé együgyű) főhős arról beszél, hogy tegnap olyan durva buli volt, hogy ma reggel kakilt egy csokiba mártott mókust, amely még élt.

Nekem egyértelmű. :)

Piréz Atya 2013.12.23. 11:46:36

Will Ferrell napjaink Charlie Chaplin-je. A Taplógáz, az első Ron Burgundy, a Fél-profi, Jégi dicsőségünk vagy a Pancser police zseniális alkotások. Örök értéket tett hozzá az Ünneprontók ünnepéhez, a temetéseken potyázó pinavadász figurával is. Akkor is jó, mikor szar a film, mint az Elveszettek földjében, és amúgy harmatos szösszeneteket képes megtölteni lélekkel, tűzzel, mint a Földre szállt boszorkány című film esetében.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.01.30. 09:47:59

Nos, a folytatás "classy as hell", ahogy azt Dani is írja, de nem olyan legendás, mint elődje volt, s mint ahogy azt a címe sugallja. Talán szemellenzős dolog, ezért hiba lenne arra hivatkozni, hogy az Anchorman forradalmi volt, mert ugyan az volt, de mivel vígjátékról van szó, ezért egy elődöt simán lehet azzal überelni, ha a folytatás viccesebb. Nos, ilyen szempontból az Anchorman 2 alulmarad, ugyanis egyáltalán nem olyan vicces, mint az első rész, de ez nem jelenti azt, hogy nem jó komédia, sőt, az utóbbi évek egyik legjobbja. Abszurditásban verhetetlen, ugyanolyan akkurátus és intelligens, mint az első, és még legalább tucatszor meg kell néznem ahhoz, hogy minden, első pillantásra elrejtett kincsét felfedezzem - mert hát néhány szitun percekig gurultam, és így még jó, hogy lemaradtam egy-két újabb aranyköpésről. A kritikával csak olyan szempontból nem értek egyet, hogy McKay és Ferrell eléggé önismétlő volt: a film sztorija kb. ugyanaz, mint az első részé, és az ismert tagok is ugyanazokat a fegyvereket veszik elő, ami helyenként kissé erőltetett. No de ez írható annak számlájára is, hogy ez a film elsősorban a rajongóknak készült, akikből szerencsére egyre népesebb számban akad világszerte.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2017.06.05. 09:08:40

Fiúk, létezik az, hogy ebből egy csonkított verzió van nálunk forgalomban?
Itt két óráról van szó, az imdb és az xpress szerint is 119 perc. Viszont a minap néztem dvd-n, aminek a borítója szerint csak 108, és tényleg, egy óra negyvenpár percnél jön a stáblista.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása