aeon flux

ready for the action now, danger boy?

top film: a legnézettebb sci-fik magyarországon #10-1 Takács Máté
2013. május 24. 16:07:00

Kategória: film 21 komment

Barátságos és felettébb barátságtalan idegen lények népesítik be az itthon legnézettebb tudományos-fantasztikus filmek első tíz helyét. Van köztük, aki a cserepes virágra esküszik, akad, akitől visszafordíthatatlan gyomorrontást lehet kapni és sok a szőrös egyed is, nem csak a talpat illetően. Legfőképpen azonban az Erő hatja át az élmezőnyt. De hogy Bud Spencer hogy jön ide? Az is kiderül. Íme a legnézettebb sci-fik Magyarországon, a tizediktől az első helyezettig.

(a legnézettebb sci-fik Magyarországon #50-41)
(a legnézettebb sci-fik Magyarországon #40-31)
(a legnézettebb sci-fik Magyarországon #30-21)
(a legnézettebb sci-fik Magyarországon #20-10)

top_sf_title_10.jpg

10. Star Wars I. rész: Baljós árnyak [Star Wars: Episode I - The Phanom Menace] (1999)
nézőszám: 1.251.531 (1.196.113 + 55.418)
mozistart: 1999. szeptember 16. / 2012. február 9.
forgalmazó: InterCom

Az egyre-másra érkező nagyszabású blockbusterek világában réges-régennek tűnik, ám pontosan ebben a galaxisban történt, hogy George Lucas a Jurassic Park után felállva úgy érezte, megérett a technológia újabb Star Wars-trilógiájához. Néhány évvel később addig nem látott felhajtás alakult ki a Baljós árnyak körül, filmet nem várt annyira a világ korábban – és azóta sem. Európában ráadásul még kínzóbb volt a visszaszámlálás, hiszen Guatemala, Honduras, Bolívia és más, box office-ügyileg kevéssé releváns ország javában élvezte már a fénykard-párbajokat, mire július közepétől Nagy Britannia, majd augusztus-szeptemberben a kontinens is láthatta az eredményt. A klasszikus trilógia elsöprő erejét jelzi, hogy ezen eredményről született felemás visszajelzések ellenére a csillagos égig meneteltek a bevételek. Magyarországon, ahol a kereskedelmi híradók is rendre tudósítottak teljesítményéről, ugyancsak rekordszámokkal indult hosszú útjára a film: 212.136 fő nézte meg az első hétvégén (csütörtök és vasárnap között), a harmadik hétvégét már 651.285 eladott jeggyel zárta, az 1999-es esztendőt pedig 1.146.986-tal. Még a 2000-es év is termett csaknem félszáz ezer új látogatót, és bár az Avatar ideig-óriág átvette a vezetést a rendszerváltozás utáni időszak legnépszerűbb filmjeinek listáján, a 2012-es 3D-s verzióval visszakövetelte a trónt George Lucas filmje, amely így az elmúlt 29 év legnézettebb sci-fije.

érdekesség | A premier hetében a filmet a Corvin Budapest Filmpalota minden nap éjjel 1 órakor, a Hollywood Multiplex Duna Plaza pedig éjfélkor is vetítette, utóbbi péntek-szombaton éjjel kettőkor és fél háromkor is.

top_sf_09.jpg
9. A majmok bolygója [Planet of the Apes] (1968)
nézőszám: 1.469.383
mozistart: 1981. augusztus 6.
forgalmazó: Mokép

Hátraarcot vevő evolúció, visszafejlődő társadalom. Jelképpé duzzadt építmények apokaliptikus vidékbe vesző maradványai. Izgalmas és ijesztő jövőkép, amit Franklin J. Schaffner filmre vitt Pierre Boulle műve nyomán, de A majmok bolygója nem is biztos, hogy ezért kiváló film, még ha fontosnak ezért fontos talán az Amerikai Kongresszusi Könyvtár megítélése szerint. Sikerét és hatását jól mutatja, hogy még manapság, 45 évvel később is a csúcson van a franchise, igaz, akadt néhány rosszul bevett kanyar karrierjében. És nem arról van szó, hogy a 20th Century Fox egyszerűen képtelen levenni mocskos mancsát a matériáról: a történet magja a sok-sok változást megélt évtizedek alatt sem veszített aktualitásából, minden újabb moziközönséget foglalkoztatni fog, hogy az ember hogyan tékozolja el létét, s hogyan lesz más a világ ura ennek nyomán. Minden idők tizenharmadik legjobb sci-fijére a magyaroknak még az akkori mércével mérve is kicsit sokat kellett várni (talán tízszer is meg kellett vizsgálnia a cenzoroknak, nincs-e valamilyen kellemetlen áthallás a sztoriban), de így feltehetőleg már jó alapos hírnévvel kerülhetett a honiak elé, s egy ilyen fantasztikus produkció esetében nagyon hálásak tudtunk lenni.

érdekesség | A filmet az országos mozihálózatban ugyan csak 1981-ben mutatták be, a Filmmúzeum (más időkben Barlang mozi, Ady mozi, Broadway mozi, ma Belvárosi Színház) már 1977. január 20-tól vetítette.

top_sf_08.jpg
8. Kóma [Coma] (1978)
nézőszám: 1.634.767
mozistart: 1981. július 2.
forgalmazó: Mokép

Képzeld el, hogy az életed egy hajszálon függ. Képzeld el, hogy a tested egy dróton függ. Képzeld el, hogy nem képzelődsz – vadászta a hatást ez a Robin Cook-adaptáció, és ha az orvosi krimi, vagy inkább horror királyához hozzárendelünk egy másik élénk fantáziájú írót, aki nem más, mint Michael Crichton, akkor az eredménytől joggal várhatunk borzongató izgalmakat. Nos, az biztos, hogy átlag felettiek, talán ahhoz is elegendőek, hogy jó időre elmenjen a néző kedve a kórházi látogatásoktól, műtétektől meg aztán pláne. A sebészi szike alatti kiszolgáltatott helyzettel könnyű –és ijesztő– azonosulni, ami a kómába esett áldozatok testével történik, azzal már kevésbé, de itt lép színre a most az orvostudományt felhasználó élénk fantázia. Ezek után nem meglepő, hogy nagy sikert aratott a film hazájában, pár évvel később pedig nálunk is.

érdekesség | A film látogatóinak 67.4%-át gyűjtötte a bemutató évében. Ezalatt 59.8%-ig teltek meg átlagosan a nézőterek.

top_sf_07.jpg

7. A seriff és az idegenek [Chissà perché... capitano tutte a me] (1980)
nézőszám: 1.779.984
mozistart: 1982. augusztus 5.
forgalmazó: Mokép

A Földre látogató idegen életformák nem csak hollywoodot foglalkoztatták az 1970-80-as évtizedekben: Olaszország ugyanakkor nem kifejezetten az a nemzet volt akkoriban (de tán még most se), aki a frászt hozná ily módon a nézőkre. Helyette bűnüggyel kevert komédiát faragtak ötletükből, ami tulajdonképpen csak egy újabb állomásként szolgált annak a Bud Spencernek a számára, aki után itthon is három kézzel kaptak a nézők. A seriff és az idegenekben (ami mellesleg egy folytatás) az űrlények csak a ráadást képezték, újszerű néznivalót mellé, s lényegében arra hivatottak választ adni, hogy nekik miként oszt ki néhány ízes sallert a szeretett ex-vízilabdázó. Hatásosan. Spencer kultusza –talán termete, talán természete miatt– valamivel nagyobb volt, mint országos cimborájáé, Terence Hillé, éppen ezért jóval több egyéni filmje készült és jutott el a magyar mozikba.

érdekesség | A bemutató évében, vagyis cirka öt hónap alatt 1277 vetítést tartottak a filmből, s ezalatt a termek átlagosan háromnegyedükig telve voltak.

top_sf_10.jpg
6. A nyolcadik utas: a halál [Alien] (1979)
nézőszám: 2.222.119
mozistart: 1981. január 15.
forgalmazó: Mokép

A világűrben talán nem hallhatók a sikolyok, de az űrhajóban –és a mozi nézőterén– annál inkább, márpedig A nyolcadik utas: a halál addig nem láthatott riadalmakat hozott a magyar közönség francia vígjátékokhoz, olasz krimikhez és szovjet drámákhoz szokott világába. Ridley Scott nevezetes science fiction horrorjánál, amely még ma, a Prometheus korában is igen nagy népszerűségnek örvend, nagyobb érdeklődést kiváltó angol film (a Mokép legalábbis tőlük vásárolta meg) azóta sem került a mozikba. Manapság meglehetősen olcsó hatást keltő, nevezetes magyar címe külön történet: tulajdonképpen nem is ez és a szerkezetéhez ragaszkodó folytatások értéktelenítették el, hanem a temérdek másolmány, úgymint Az utas neve: Halál vagy a Chupacabra - Potyautas a halál, A bolygó neve: Halál deriváltjairól meg már nem is beszélve. A magyar címadók ezen merényletei azonban minden idők legjobb sci-fijének jó hírén aligha tudtak akár csak egy karcolást is ejteni.

érdekesség | A film 1994. szeptember 1-jén jelent meg videokazettán.

top_sf_06.jpg
5. Seriff az égből [Uno sceriffo extraterrestre - poco extra e molto terrestre] (1979)
nézőszám: 2.227.899
mozistart: 1981. augusztus 20.
forgalmazó: Mokép

Bud Spencer rosszfiúk ön- és ebédvédelmi jellegű felpofozása mellett alkalomadtán a törvény szolgálatába is állt karrierje folyamán, és akkor talán még népszerűbb volt a magyar nézők körében. Jelen esetben társat is kap, egyenesen a világűrből: a harmadik típusú találkozás fűszere, hogy az ufó kissrácot játszó Cary Guffeyt pár évvel korábban embergyerekként vitték magukkal az idegenek Steven Spielberg közvetítésével. A Seriff az égből amilyen sületlenség, olyan nagy érdeklődés övezte, de ezen megint nincs mit csodálkozni: még ma is milliós nagyságrendű nézettséget produkálnak ezek a filmek, ha valamelyik országos televíziós csatorna műsorra tűzi őket, bár nem lehet nem észrevenni, hogy az RTL Klub száműzte őket másodrangú csatornáira.

érdekesség | 2.2 millió néző ide vagy oda, Bud Spencer ugyanazon évben volt ennél is népszerűbb: a Piedone Egyiptomban hárommillió feletti tábort toborzott.

top_sf_05.jpg
4. E.T., a földönkívüli [E.T. the Extra-Terrestrial] (1982)
nézőszám: 2.258.660 (2.214.268 + 44.392)
mozistart: 1983. december 22. / 2002. március 28.
forgalmazó: Mokép / UIP-Duna Film

A Földre érkező, békés szándékú idegen lények szerencsésnek mondhatják magukat, ha gyerekekbe botlanak bele elsőként. E.T.-ből a barátság és a hazatelefonálás jelképe lett csakhamar, az amerikai mozitörténet legsikeresebb filmjévé nőtte ki magát, megelőzve a Cápát és a Csillagok háborúját is, amelynek 1997-es felújításáig őrizte is ezt a kiemelt pozíciót. Ez bizony több mint másfél évtizedet jelent. Magyarországon másfél évvel az amerikai bemutatót követően, karácsonykor kezdte meg hódító útját, az év hátralevő részében tartott alig ezer előadáson kevés üres széket számlálhattunk, szép lassan pedig az 1983-as nézettségi rangsor első helyére is felkúszott. A huszadik évfordulós változat egy igen kompetitív tavaszi időszakban érte a hazai mozikat, s akkori korrekt eredményének köszönhetően egy hellyel előrébb bérelhetett magának helyet minden idők negyvenhetedik legjobb sci-fije.

érdekesség | A filmre az eredeti bemutatókor átlagosan 16.85 forintért lehetett jegyet váltani, 2002-ben pedig 577.51 forintért.

top_sf_04.jpg
3. A Jedi visszatér [Return of the Jedi] (1983)
nézőszám: 2.734.011 (2.574.358 + 159.653)
mozistart: 1984. szeptember 13. / 1997. április 24.
forgalmazó: Mokép / InterCom

"A Birodalom felépítette új Halálcsillagát, ott tartja fogságban Han Solot és Leia hercegnőt a gonosz Jabba." Hiába volt része a '80-as évek legmeghatározóbb filmsikerének, akadt olyan ebben az országban, aki nem látta a Star Wars-trilógia befejező részét, és az illető a filmet videokazettán elsőként kiadó Guildnél kapott állást. A rajta kívül eső embertömegeknek már csak tizenhat hónapot kellett várnia a fináléra, amiben lekerül a sisak, az ewokok megmentik a galaxist, Boba Fett pedig pancserhez méltó halált hal. Az 1984-es év elég erős hollywoodi felhozatallal rendelkezett (A piszkos tizenkettő, Kelly hősei, King Kong, A kicsi kocsi újra száguld), talán ez is közrejátszott abban, hogy A Jedi visszatér sereghajtó lett a trilógiából, de nem mintha sajnálni kéne: minden idők tizennegyedik legjobb sci-fije egyúttal az elmúlt három és fél évtized harmadik legnézettebbje is.

érdekesség | A felújított változat itthon a négy héttel korábbi Egy új remény közönségének 43%-át tudta megtartani, míg a tengerentúlon csak 32.9% bizonyult ilyen kitartónak.

top_sf_03.jpg
2. Csillagok háborúja [Star Wars] (1977)
nézőszám: 3.112.394 (2.741.481 + 370.913)
mozistart: 1979. augusztus 16. / 1997. március 27.
forgalmazó: Mokép / InterCom

Ama távoli galaxisból nagyjából két éves csúszással lehet megérkezni Magyarországra, de ennek előnyei is vannak: 1979 nyarára méretesre duzzadt az érdeklődés az Amerikában rekordbevételhez jutó Csillagok háborúja iránt, s ennek nyomán kevesen mertek kimaradni a kalandokból: még Bud Spencert, azaz Piedonét is lekörözve szerezte meg az év legnézettebb filmje címet minden idők hetedik legjobb sci-fije, amelynek furcsa lényeit, világát a nézőkkel ellentétben a szocialista idők jobbára sorsdrámákra, lélektani krimikre, európai díjnyertes filmekre berendezkedett sajtójának kissé nehezére eshetett feldolgoznia – a plakátillusztrátor viszont legalább szabadjára engedhette fantáziáját, ami úgy elszabadult, hogy a rendező is Georges-ként van feltüntetve rajta.

érdekesség | A Pesti Műsor korabeli tartalomleírása: "Látványos filmmese a jövőből, a halál csillaga elleni küzdelemről".

top_sf_02.jpg
1. A Birodalom visszavág [The Empire Strikes Back] (1980)
nézőszám: 3.196.834 (2.996.471 + 200.363)
mozistart: 1982. január 28. / 1997. április 10.
forgalmazó: Mokép / InterCom

A Csillagok háborúja már-már ijesztően nagy rajongótáborra tett szert, ez tulajdonképpen a felújított változatok és az újabb trilógia bemutatójával tudatosulhatott igazán, de már az is figyelemreméltó tett volt, hogy A Birodalom visszavág, két és fél évvel követve elődjét, felülmúlta azt, méghozzá több mint negyedmillió eladott jeggyel, egyenesen az 1982-as évad toplistájának élén landolva. A tizenöt évvel későbbi speciális változat látogatóinak köszönhetően –hasonlóan az Egy új reményhez– átlibbent a hárommilliós korláton, így minden idők második legjobb sci-fije igen magasra bővítette nézőszám alapú listánk intervallumát. Vele volt az Erő!

érdekesség | A felújított változatból 2158 vetítést tartottak, és átlagosan mindegyiken 92.8 néző ült, 28.9%-os kihasználtság mellett. Utóbbi adatból kiindulva a film maximálisan 693 ezer nézőt bírt volna fogadni.

top_sf_01.jpg

Címkék

star wars toplista bud spencer anniversary alien sci fi george lucas ridley scott spielberg intercom michael crichton adaptation mokep alien invasion movie planet of the apes eurocinema

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr295316233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2013.05.24. 16:52:27

Bárki bármit mond, én nagyon kedvelem a Baljós árnyakat :) Még a 3D-s verzióra is beültem a moziban.

Az érdekes, hogy egy ilyen erősen korhatáros film, mint az Alien bekerült a top 10-be, manapság ilyesmi nem fordulhatna elő szerintem.

"amely még ma, a Prometheus korában is igen nagy népszerűségnek örvend"

Szerintem épp azért ekkora a gyűlölet a Prometheus irányába, mert nagyon más lett, mint az Alien-filmek. Aki nem úgy ült be, hogy egy Alien előzményt akart látni, annak többnyire tetszett, ismerőseimből és magamból kiindulva legalábbis.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.24. 17:14:34

vazz és két spencer film is van a top 10ben?!?!?!

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2013.05.24. 17:26:19

Emlékszem, mekkora szó volt anno az Episode 1 - a Corvin előtt még sátoroztak is a rajongók, ha jól tudom.

@Pitypalatty úrfi: én a Promot nem azért nem szerettem, mert más, mint az Alien, hanem az óriási logikai bakijai miatt.

Atkakukac1989 2013.05.24. 17:47:08

@Pitypalatty úrfi: Haveromnak mikor megmutattam a Prometheust, annyival elintézte a végén, hogy amire nincs válasz, azt nyilván tudatosan hagyta ki a rendező és majd meg lesz válaszolva a 2. netán 3. részben. Tehát az ő meglátásában ez egy nagyon jó és érdekes film volt (semmi nem zavarta a végén). Kár, hogy sokan nem így gondolnak erre a filmre.

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2013.05.24. 17:52:23

@Atkakukac1989: Én is így látom. De az Alien idején sem hiszem, hogy felzúdulás lett volna, amiért nem lett kifejtve a Space Jockey (sőt, így volt izgalmas). Persze a Prometheus kapta a sarat, amiért azt megmagyarázta, és azokért a dolgokért is, amiket pedig nem.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.05.24. 18:01:36

@Pitypalatty úrfi: A korhatáros dologra: igazából akkor még a felnőttek alkották a közönség gerincét (akárcsak a tengerentúlon), szóval nem sokat osztott vagy szorzott a korhatár. Meg hát nagy szám volt a film, nyilván mindenki látni akarta.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2013.05.24. 18:03:56

@Pitypalatty úrfi: szerintem ebbe ne itt menjünk bele már megint :-))

Inkább a SW premierek kapcsán oszlassa el valaki a ködöt: én valamiért abban a tudatban éltem, hogy Birodalom előbb került nálunk a mozikba, mint az Új remény - és ezzel ő volt az első Star Wars itthon.
Ez valami legenda, vagy miért hihettem én ezt?

Thresher 2013.05.24. 19:48:03

A top10-es sci-fiben 2-szer is benne van Bud Spencer. A bokám lefosom.

Az úriember 2013.05.24. 20:10:51

@Adam Van Helsing: Lehet hogy az kavart be, hogy 79-ben Új Reményt csak magyar felirattal vetítették. 82-ben már a Birodalom visszavág volt az első szinkronizált Star Wars-film a magyar mozikban.

batboy 2013.05.24. 22:16:50

@Az úriember: bizony hogy akkoriban felirattal ment az Új remény! Az anyám olvasta és súgta a szakértő fülembe...de nem emlékszem hogy rászóltak volna hogy fogja be a száját. :D

theus 2013.05.25. 10:27:40

Egy jó Bud Spencer filmnél nincs rosszabb.

freddyD 2013.05.25. 11:18:26

Ezek a nézőszámok übermegahipergigabrutálok.

Ha ma van egy filmnek 200.000 nézője, akkor már nagy sikerről beszélünk. Tudom, hogy azóta sok dolog változott, de akkor is

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.05.25. 17:08:44

Hát, ha jól látom, akkor ezek zöme 79-84 közt, leginkább 81-82-ben volt. Úgy tűnik, az egy más világ volt, mint a mostani.

Wintermoots (törölt) 2013.05.25. 17:15:22

@lisztes:

nyilván sokkal többen jártak moziba, na de videó, internet akkoriban nemigen volt ahogy kismillió tévécsatorna sem.

burakefendi 2013.05.25. 21:23:29

a majmok bolygóját szerettem ezek közül egyedül.

IvánkaiIván 2013.05.26. 06:13:50

@Atkakukac1989: nem a "nincs válasszal" van baj, hanem a logikátlan válaszokkal! tessék:
- 10-ből csak hárman tudják, hogy minek szálltak űrhajóra, évekre, hibernálva, a többinek ébredés után mondják el? ugyan!
- szakállas barom tudós(? hiteltelen!!!) beszarik egy idegen hullától, miközben az évezredek legnagyobb felfedezéséről van szó éppen? ugyan!
- ezek után szakállas hazaszalad, de útközben eltéved (?) hiperszuper technológia mellett se GPS, se pár útjelző magnéziumégő? ilyesmit 100 éve használnak a mai földlakók is...ugyan!
- jabár fél a szakállas barom, a sisakot mégis levéve, egy élő, ronda idegennek nyújtogatja az ujját, hogy cucli-mucli-aranyosakám-de-kis-aranyooos....ugyan!
- fertőzött ember fertőzés után 1 nappal megdugja a nőt, aki 1 nap múltán szülőképes állapotban van? ez nem sci-fi, ez hiper-baromság!

a sci-finek is vannak határai, de scott ezt elfeledte. szar rendező lett. mint lucas. ez van, át vagyunk b@szva.

Void Bunkoid 2013.05.26. 09:13:27

sztm a legdurvább scifi az, amikor egyedül vagy egy szobában, fingszagot érzel, és NEM TE VOLTÁL - akkor ki lehetett? :)

Void Bunkoid 2013.05.26. 09:16:57

@Void Bunkoid: de van többféle magyarázat is

a MISZTIKUS magyarázat: minden kétséget kizáróan egy szellem

a SCI-FI magyarázat: Mr. Spock belefingott egy transzporterbe, és gonosz módon lesugározta a szobádba

a HORROR magyarázat: a gonosz zombi az, aki ott áll már mögötted, csak nem vetted észre

a THRILLER/KRIMI magyarázat: mégiscsak te voltál, csak skizofrén vagy és nem tudsz róla...meg még ezenkívül sok más dologról sem, amit művelsz :)

Void Bunkoid 2013.05.26. 09:18:25

no elég az offolásból, a kérdésem inkább...hogyhogy nincs EGYETLEN Star Trek film sem a legnézettebb között? a star trek tényleg ennyire geektéma? :)

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.05.26. 12:58:09

@Void Bunkoid: Amikor még lett volna esélyük, akkor nem hozták be őket. Csak A nem ismert tartománytól kezdve adták őket nálunk, szerény eredményekkel.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása