aeon flux

ready for the action now, danger boy?

magyar box office: olcsón adott élet Takács Máté
2013. február 25. 19:39:00

Kategória: film 4 komment

A Die Hard - Drágább, mint az életed ugyan megőrizte vezető helyezését, túl méreteset esett ahhoz, hogy továbbra is biztonságban remélje a 200 ezer nézős határ elérését. A premierek közül a Személyiségtolvaj nyitott a legjobban, ám korántsem olyan jól, mint azt amerikai szereplése sugallta. A top 10-be ezen kívül A pingvinkirály című 3D-s film és a Zero Dark Thirty nyert bebocsátást; utóbbi nálunk a botránykrónikából jött ingyen publicitás híján nem vert nézettségi hullámokat.

identity_thief.jpg

> új filmek
Mikor már azt hittük, Jason Bateman megfelelő leading man a magyaroknak és Melissa McCarthy is elég követőre tett szert a Koszorúslányok megjelenése óta, mikor már azt gondoltuk, ha a 40 és annyi képes volt egyetlen hétvége alatt sikerré válni, akkor a Személyiségtolvaj visszaránt minket kicsit a földre, hogy emlékeztessen rá: a mozizás az év eleji beerősödés után ilyentájt visszaszorul, hogy aztán a nyári szezon beköszöntéig csak vegetáljon. Arról nincs szó, hogy a UIP vígjátéka megbukott volna, de a 22,7 milliós start 1345 forintos átlagos jegyár mellett túl kevés nézőt takar ahhoz, hogy 100 ezres nagyságrendről lehessen beszélni, mire bezár a bazár, s ez azért kedvezőtlen fordulat, mert a Universal és a Paramount vígjátékainak hazai bemutatójáért folyvást imádkoznunk kell – s ha egy a tengerentúlon kasszát robbantó darab csak hellyel-közzel boldogul minálunk, az nem lesz jó előzmény az eljövendőek számára. A 34 moziban pergő film, ha nem is kétszer ekkora (azaz kétszer 16 896), de egy másfélszeres közönséggel került volna igazán sínre. Persze komédia lévén még jó sokáig a top 10 vendége lesz majd, s legalább a Koszorúslányok 55 ezer nézőjére azért számot tarthat.

Az MTVA tavaly októberben sikerrel lépett a moziforgalmazás mezejére, hiszen A boldogság sosem jár egyedül című francia romantikus film több mint 50 ezer nézőt toborzott, méghozzá szép hosszúra nyúlt pályafutással. A közszolgálati arzenált a háta mögött tudó disztribútor ezúttal talán kisebb elánnal, de alighanem nem kisebb reményekkel vágott bele A pingvinkirály bemutatásába. A 3D-s dokumentumfilm ideális produkció számukra, hiszen ismeretterjesztő, családi, meg minden egyéb, amivel szolgálhatják a közt a tévés sugárzás alkalmával. A mozis bevetésről a kezdeti eredmények alapján azonban csak óvatoskodóan nyilatkozhatunk: 10,5 millió forintos összeggel a bevételi lista negyedik helyére léphetett, azonban nézettség szempontjából csak az ötödik, lévén az Egyesült állatok című rajzfilm ötödik hetében is nagyobb gyermekseregletet toborzott. Kellett tehát konkurenciával is számolni, de végső soron egy dokumentumfilmtől nem rossz eredmény ez, és a továbbiakban még bőven számíthatunk a jelenlétére – a Pingvinek vándorlását például könnyedén felülmúlhatja végül.

A bombák földjénnel kezdve a legjobb film Oscarját elnyerő produkciók nem produkáltak túl jó nézettségi eredményt nálunk (eltekintve A király beszédétől), de Kathryn Bigelow filmje ezzel együtt is képes volt profitálni díjazásaiból, el lehet tehát képzelni, mennyi lett volna az a 30 ezer eladott jegy az elismerések nélkül. A direktorasszony Zero Dark Thirty - A bin Láden-hajsza című új munkája sajnos híján maradt a kamatoztatható kitüntetéseknek, így önerejéből kell boldogulnia, s mint Az Argo-akció és a Lincoln korábban, úgy a Fórum Hungary bemutatója is csak keveseket mozgatott meg itt a Kárpát-medencében. Bár az amerikaiak közel-keleti bonyodalmai és Oszáma bin Láden cseppet sem ismeretlen akár egy átlagos magyar számára sem, egy ezt taglaló két és fél órás filmdráma formájában érthetően kevesen kívánják felidézni a dolgot. A nyolcadik helyen szerzett 8,7 millió forintot így meg kell becsülni, s alighanem a nemzetközi érdeklődés nagy átlaga nem is lesz sokkal kiemelkedőbb. Ez legfeljebb akkor mentené fel a magyarokat, ha legalább a győztest, azaz a nézőbarátabb Az Argo-akciót figyelmük alá vonták volna. Az meg most már késő bánat.

A Vertigo Média mutatta be 13 kópián A vadászat című dán alkotást. Mads Mikkelsen kálváriájára szép számmal akadtak érdeklődők, hiszen csaknem kétezer főt (1974-et) számláltak össze a nézőtereken, ami 2,6 millió forintos bevétellel járt. Van rá egy nagyon halvány esély, hogy a film végül megközelíti a rendező Születésnap című korábbi munkájának kilenc és félezer nézős eredményét.

A Cirko Film által forgalmazott Tabura 341 magyar volt kíváncsi hét moziban, ami 357 ezer forintot generált. A további bemutatók (Gyilkos Joe, Cycle, Ne zavarjanak!) szerepléséről nincs adat.

> korábbi filmek
41 milliós hétvégi bevételével továbbra is magasan első a Die Hard - Drágább, mint az életed, ám 57%-kal alacsonyabb összeggel, ami egyrészt várható volt a Valentin nap miatt megugrott első hétvégi eredmény után, másrészt vészharangot kongató, hiszen a hazaiak ritkán büntetnek ekkora zuhanással egy blockbuster-jelöltet. Az InterCom háza táján így joggal aggódhatnak a 200 ezer nézős határ távolodását illetően, mert előfordulhat, hogy most az egyszer hallgatnak a hazaiak a szájhagyományra, ami ugyanúgy nem kíméli a filmet, mint a kritikák. Eddig 114 ezren vették drágán a jegyüket, a mostani 30 ezres hétvége után még hasonlóan intenzív eróziók közepette is összegyűlik úgy 160 ezer fő, de hogy ennél nem sokkal több, az azért nem csak a biztató kezdés fényében csalódás.

100 millió forintos bevétel felett jár a 40 és annyi című vígjáték, ami ugyan két 20% alatti csökkenés után ezúttal felezte hétvégi bevételét, de tagadhatatlanul az év eddigi legnagyobb meglepetése fűződik hozzá. A UIP számíthat arra, hogy bőséges januári repertoárjuk egyetlen (na jó, az Anna Karenina sem megy rosszul) fényes pontja megugorja a 100 ezer érdeklődőt. Tegye fel a kezét, aki erre fogadott volna előzetesen!

Két hónappal premierjét követően a Pi élete még mindig csimpaszkodik a top 10-be, s az InterCom terjesztése immáron az all-time bevételi lista első 40 helyezettje mögé zárkózott 400 millió forint feletti összbevételével. Jelenlegi, 280 ezres nézettségéből 300 ezer már biztosan nem lesz, de így is talán a 2012-es esztendő legnagyobb pozitív meglepetését jelenti Ang Lee 4 Oscar-díjas filmjének teljesítménye.

> végszó & ami jön
Látszik a magas csökkenési mutatókon, mennyire fontossá vált a mozik számára a Valentin nap intézménye. Az űrt a Személyiségtolvaj csak nehezen tudta betölteni, a további premierekről nem is beszélve, s ha a Die Hard is tovább bukfencezik, a következő hétvégén nagy szükség lesz egy tuti tippre. Tuti az nincs, de a Budapest Film első 2013-as bemutatója, az Az a bizonyos első év talán egy húron pendül a hazai közönséggel, és esetleg Jason Statham is a jobbik formáját hozza majd a Parker című akció-thrillerrel (nem fogja). Jön még Matt Damon és az Ígéret földje és az Úton című adaptáció is.

A TOP 10 (csütörtök-vasárnap)

# volt
#
film csüt-vas
Ft bevétel
változás Ft össz-
bevétel
össznéző
1 1 Die Hard - Drágább, mint az életed
41,0m -57,1% 154,2m 114,003
2 ú Személyiségtolvaj
22,7m - 22,7m 16,896
3 1 40 és annyi
11,3m -49,8% 109,0m 84,348
4 ú A pingvinkirály
10,5m - 10,5m 8,283
5 3 Boszorkányvadászok
9,6m -51,3% 67,7m 44,847
6 6 Egyesült állatok
9,2m -1,9% 67,0m 56,162
7 4 Django elszabadul
9,1m -39,4% 233,7m 179,679
8 ú Zero Dark Thirty - A bin Láden-hajsza
8,7m - 8,7m 5,938
9 5 Lenyűgöző teremtmények
6,4m -49,3% 21,4m 16,987
10 8 Pi élete
4,7m -20,6% 404,7m 280,154

 

 

 

 

 

 

 

a cikk elkészültében segítségünkre volt: UIP-Duna Film

Címkék

box office comedy die hard forum hungary drama mads mikkelsen cirko jason bateman documentary kathryn bigelow melissa mccarthy mtva eurocinema magyarvalosag children movie 3d cinema uip duna film box office hazai vertigo media

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr805105102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsedáj 2013.02.25. 19:45:46

De legalább a Django nem rekedt meg 150 és 180ezer között.
Sőt az Oscar díjaknak köszönhetően hátha gyarapszik a nézősereg, és meglesz a 200ezres küszöb.

freddyD 2013.02.25. 21:58:33

Fura, a ZD30 amiben én voltam egész sok ember ült. Meglepően sok nővel. Több nézőt érdemelne ez a klassz film

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2013.02.25. 22:37:50

hú de kíváncsi lennék a Cycle eredményére....

A Road-al mi történt? Ugye nem véglegesen kaszálták el?

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.25. 22:46:59

@Adam Van Helsing: A VOX infói szerint korhatár-besorolási problémák miatt márciusra tolódott. Ez azért fura, mert kb. a könyv első megjelenése óta nyilvánvaló, hogy ez egy 16 éven felülieknek szóló történet.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása