aeon flux

ready for the action now, danger boy?

díjszezon 2012 - második rész Németh Barna
2013. január 07. 08:15:00

Kategória: film 23 komment

A blog.hu szabta keretek miatt itt folytatódik gyűjtőcikkünk (az első rész fesztiválokkal, kritikusi díjakkal és a szezon más eseményeivel itt olvasható),

FYC1.jpg

2013.02.25.
Megkoronázandó az évet, íme az Oscar-nyertesek: hosszabb verzió, rövidebb verzió. A zenei betétekkel bőven megtűzdelt, mérsékelten érdekes ceremónia kétszeres Oscar-díjast csinált George Clooney-ból, Ang Lee-ből, Ben Affleckből, Christoph Waltzból és Quentin Tarantinóból - háromszorost pedig Daniel Day-Lewisból. Tanulság: Hagyd a statisztikákat, egy jól irányzott sajtóhadjárat, egy közkedvelt stáb és egy korrekt, nem megosztó film bőven elég a fődíj megszerzéséhez. Ugorhatunk 2013-ra...

2013.02.23.
Amerikán kívül is zajlik az élet, időközben átadták a Brit Filmakadémia díjait, és a Francia Filmakadémia sem tétlenkedett. A spanyoloknak nem szenteltünk külön bejegyzést, de a minap a Goya-ceremónia is lement, méghozzá a fekete-fehér, finoman szürreális Hófehérke-adaptáció, a Blancanieves tarolásával. A film 10 kategóriában nyert, így a nagy esélyes A lehetetlennek "csak" a rendezői (Juan Antonio Bayona), a látványtervezői, a vágónak és a képi effektusoknak járó díj maradt.

2013.02.21.
A díjszezon "szakszervezeti" részének vége, az Argo-akció hegemóniája kétségbe vonhatatlan: a producerek, a rendezők, az írók és a vágók fődíja mellett megkapta a színészek színészgárda díját is, úgyhogy másoknak tényleg csak morzsák jutottak. Az operatőrök a Skyfall mellé tették voksukat, a hangmérnökök A nyomorultakat, a hangvágók pedig a Pi életét és a Skyfallt hozták ki győztesként. Az írók eredeti forgatókönyvért a Zero Dark Thirty - a bin Láden hajsza című filmet jutalmazták, míg a kosztümtervezők az Anna Karenina - Tükröm tükröm - Skyfall triót tartották a legjobbnak. És végül a színészek egyéni díjai: Daniel Day-Lewis (Lincoln), Jennifer Lawrence (Napos oldal), Anne Hathaway (A nyomorultak) és Tommy Lee Jones (Lincoln).

2013.01.25.
Michael Haneke elutasította, hogy az Amourt nevezzék hazája legfontosabb filmdíjára, mert nem akart a többi filmes útjába állni. Elég öntelt és nagyképű kijelentésnek tűnik, de mindenki tudja, hogy nem erről van szó. Haneke csak tárgyilagos volt, így ahelyett, hogy az ő filmje vitt volna mindent a nálunk is bemutatott Szerelmet a feketepiacról (Paradies: Liebe) kapta a fődíjat és mellé a legjobb rendezőnek (Ulrich Seidl) és a legjobb színésznőnek (Margarethe Tiesel) járó elismerést az Osztrák Filmdíjon. Florian Flicker emberkereskedelemmel átszőtt véres románca (Grenzgänger - Crossing Bondaries) szintén három díjjal (forgatókönyv, operatőr, zene) távozott, Detlev Buck 3D-s életrajzi filmje (Die Vermessung der Welt) a két neves tudósról (Humboldt és Gauss) pedig a maszkmestert és a kosztümtervezőt juttatta díjhoz.

Közben befutottak a Francia Filmakadémia jelöltjei is. A sort a Camille redouble vezeti 13 jelöléssel. Noémie Lvovsky filmje egy középkorú asszonyról szól, aki még egy esélyt kap a sorstól és visszatérhet tizenéves önmagához, hogy kijavítsa a múltban elkövetett hibáit. Haneke itt már nem volt olyan előzékeny, az Amour meg is kapta a maga 10 jelölését, de a sokat méltatott Holy Motors és a Rust and Bone sem szomorkodhat a maga 9-9 jelölésével. Díjátadó az Oscar hétvégéjén lesz.

2013.01.22.
Van már Oscar poszterünk is:

2013-oscar-poster.jpg

2013.01.18.
A Kosztümtervezők Szakszervezetének jelöltjei, azaz legjobb kosztüm...
...kosztümös filmben: Anna Karenina, Argo, Les Miserables, Lincoln, Moonrise Kingdom
...jelenben játszódó filmben: Beasts of the Southern Wild, Best Exotic Marigold Hotel, Silver Linings Playbook, Skyfall, Zero Dark Thirty
...kitalált környezetben játszódó filmben: Cloud Atlas, The Hobbit, The Hunger Games, Mirror Mirror, Snow White and the Huntsman

A Hangvágók jelöltjei:
hangeffektus-vágás: Argo, The Avengers, The Dark Knight Rises, Django Unchained, The Hobbit, Life of Pi, Prometheus, Skyfall
dialógus-vágás: Argo, Beasts of the Southern Wild, The Hobbit, Life of Pi, Lincoln, Moonrise Kingdom, Silver Linings Playbook, Skyfall
zene-vágás: Argo, Cabin in the Woods, The Dark Knight Rises, Django Unchained, The Hobbit, Life of Pi, Lincoln, Skyfall
zene-vágás zenés filmben: Joyful Noise, Les Miserables, Pitch Perfect, Rock of Ages
hangvágás animációs filmben: Brave, A Cat in Paris, Frankenweenie, The Lorax, ParaNorman, Pirates!, Rise of the Guardians, Wreck-It Ralph
hangvágás idegen nyelvű filmben: 80 Million, Amour, Children of Sarajevo, The Hypnotist, The Intouchables, Rust and Bone

2013.01.15
Túl vagyunk a Golden Globe díjátadón, ami ugyan kevés izgalmas vagy vicces jelenettel szolgált, de ez azt jelenti, hogy a díjszezon további része izgalmas marad. Mert ugye az az Argo nyerte a filmnek és rendezőnek járó díjat, ami az Oscaron elfelejtett rendezői jelölést kapni. Ez persze nem zárja ki, hogy ne Ben Affleck filmje nyerjen, de a statisztika semmiképpen sem az ő oldalukon áll. Majd talán a PGA és a DGA után okosabbak leszünk.

Addig viszont itt vannak a Scripter-jelöltek, ahol ugye adaptált forgatókönyvek indulhatnak, de a szkript alapjául szolgáló mű értékeit is figyelembe véve, annak szerzőjét is díjazzák. Íme a hat jelölt:  
Argo
Beasts of the Southern Wild
Life of Pi
Lincoln
Perks of Being a Wallflower
Silver Linings Playbook

2013.01.13.
Újabb jóféle szabálymódosítással állt elő az Amerikai Filmakadémia. A "legjobb idegen nyelvű film", a "legjobb rövidfilm", a "legjobb rövid animáció" és a "legjobb rövid dokumentumfilm" kategóriákban eddig csak azok szavazhattak, akik részt vettek az akadémiai vetítéseken, ezzel igazolva, hogy minden jelöltek megtekintettek. Az idegen nyelvű filmekre vonatkozó szabály marad, de a többi kategóriában ezután minden tag screenert kap és szavazhat rájuk. Magyarra lefordítva felejtsétek el az olyan rövid animációkat mint a Logorama vagy Az öreg halász és a tenger, jön a populáris filmek korszaka.

2013.01.12.
Időközben befutottak a vágók szakszervezetének jelöltjei, a de a tévés- és rádiós kritikusokat tömörítő BFCA is átadta Critics' Choice-nak becézett díjait. Ez utóbbinál megint az Argo-akció került ki győztesen, s vele együtt a rendező Ben Affleck, akit a kedves kollégák elfelejtettek Oscarra jelölni.

2013.01.10.
Megszülettek az Oscar-jelöltek, lássuk mit tanultunk belőle. De mindenekelőtt hadd gratuláljunk tippversenyünk győztesének: hinher - 43 helyes tipp

Úgy tűnik, nagyon hozzászoktunk, hogy mire elérünk az Oscarig, mindent tudunk már. Tudjuk, hogy mi van befolyással a döntésre, ismerjük a statisztikákat és óhatatlanul is ott lebeg előttünk a díjszezon minden korábbi állomása. De ezzel nem csak az egyszeri földi halandó van így, pontosan tudják ezt a különböző szervezetek is. Lehet vitatkozni arról, hogy ez jó vagy rossz, de a többség tényleg arra használta fel a médiában elfoglalt helyét, hogy irányítsa a nagy finálénak minősülő Oscart. Viszont az Amerikai Filmakadémia húzott egy merészet, és előre tolta határidejét, így az idei szavazás eredményét a legkevésbé sem befolyásolták a befolyásolónak szánt tényezők.

A végeredmény persze tele lett meglepetésekkel (bár olyan név nem került elő, ami ne lett volna a látómezőnkben). És akkor itt álljunk meg egy gondolat erejéig. Természetes, hogy mindenki a saját kedvencének hiányát fájlalja, de ennek ellenére cirka 5800 embert egy homogén masszaként felfogni nem túl józan dolog. Őket is ugyanannyi impulzus érte Batman-, Holdfény királyság- vagy Lincoln-fronton mint minket. Ugyanazokat a filmeket látták, ugyanazokat a híreket olvasták satöbbi, satöbbi. Aztán, amikor odavették maguk elé a jelölőlapot, ugyanolyan érvek mellett döntöttek, mint közülünk bárki. Van, aki pusztán a film élvezeti értékét nézte, van, aki a művészi értékeket és olyan is akadt, akinek egy-egy film ideológiája/üzenete tetszett. És ha megnézitek a jelölteket, ott vannak a jól ismert kategóriák. Ott van a kicsi színészközpontú, ott van a látványos, ott van a könnyed kellemes, ott van a súlyos dráma, ott van a hagyományos és ott van a modern. Hogy minden kategóriához több film tartozott, az igaz - de most ezek érték el a kellő szavazatmennyiséget. És én most ennek szellemében szeretném kicsit értékelni a felhozatalt.

Kellemes meglepetések
- Az Amour öt jelölése - az Akadémia szeret néha nagyobb teret engedni a "world cinema" szekció nagymestereinek, és ezzel az ég világon semmi baj nincsen. Haneke egy decens életművet tudhat maga mögött, miért csak az amerikai kollégák érdemelnék meg, hogy egy kicsit ünnepeljék őket.
- Quvenzhané Wallis - Ilyen erőt és energiát nem gyakran látni egy hat éves kislánytól. Gyönyörűen oldotta meg a feladatát és örülök, hogy az Akadémia őt választotta valamelyik kötelező bútordarab helyett.
- Emmanuelle Riva - Meglepetésnek éppen nem nevezném, de annál kellemesebb lépésnek igen. Hasonlóan Hanekéhez, egy fantasztikus színésznő hatalmas teljesítménye (és világklasszis életműve) megérdemel egy meghívást a ceremóniára.
- Benh Zeitlin - Oké, sajnáljuk Ben Afflecket, Wes Andersont és Paul Thomas Andersont is, de miért ítéljük el, hogy helyettük felkaroltak egy ígéretes, nagyszerű stílusérzékkel megáldott újoncot.

Meghökkentő meglepetések
- Kathryn Bigelow és Quentin Tarantino hiánya a rendezők közül - Először is hadd szögezzem le, mindkettejüket jelölték más kategóriákban, ráadásul a filmjeik felé is tisztelettel adóztak a szavazók. Abban viszont nem vagyok biztos, hogy rendezői tevékenységükben túl tudtak mutatni azon, amiért a múltkor jelölték őket. Itt most gyorsan elő lehetne kapni Spielberget ellenpéldának, de ne tegyük. Mindenki tudja, hogy ő milyen státuszt tölt be Hollywoodban.
- A Moonrise Kingdom mellőzése - Bármennyire szerettem volna, hogy bekerüljön, most inkább a síró helyett a nevető szememre hallgatok: nem bánom, hogy a helyes kis független filmek kedvelői egy másik helyes kis független film mellé álltak.
- John Hawkes kihagyása - Istenem, emberek szavaznak emberekre, méghozzá olyanokra, akiket ismernek és akikkel együtt dolgoznak. Denzel Washington népszerűbb, ez van.
- Kimaradt a Looper forgatókönyve - Azt nem mondanám, hogy annyira le vagyok sújtva, de az ilyesfajta zsánerdarabokat kicsit propagálhatná az Akadémia.

Ha megnézitek a három nappal ezelőtt és tíz centivel lentebb írt soraimat, más, különösebben kirívó meglepetést nem tudnék említeni, a technikai díjaknál pedig mindössze két dolog szúrt szemet. Az egyik a Beasts of the Southern Wild gyönyörű és fülbemászó muzsikájának mellőzése volt, a másik a The Master agyondíjazott operatőri munkájának hiánya. Összeségében viszont abszolút pozitív képet fest a felhozatal - mint ahogy fentebb említettem -, mindenki talál benne kedvére való darabot.

2013.01.09.
Az elmúlt napok a szakma jelölésekről szóltak. Jelöltek az effektesek, a rendezők és a hangmérnökök, a Brit Filmakadémia (BAFTA), az operatőrök és mindezek közé becsúszott egy kis Arany Málna is.

2013.01.07.
Az Online Filmkritikusok is átadták éves díjaikat. A főként fiatalabb kritikusokból álló szervezet idén mindenkinek juttatott egy-egy morzsát, így lett legjobb film az Argo-akció, ami vitte az adaptált forgatókönyvírónak járó kitüntetést is. Legjobb rendező Paul Thomas Anderson lett és Philip Seymour Hoffman is gazdagította a The Mastert egy mellékszereplő díjjal. A Zero Dark Thirty a női- (Jessica Chastain), a Lincoln pedig férfi főszereplőjének (Daniel Day-Lewis) köszönheti egyetlen díját, de A nyomorultaknak is be kellett érniük Anne Hathaway méltatásával. A Holdfény királyság bezsebelt egy szobrot az eredeti forgatókönyvéért, a Skyfall pedig az operatőri munkájáért, miközben még a Felhőatlasznak is jutott egy elismerés a vágásért. Legjobb animációs film a ParaNorman, legjobb idegen nyelvű film pedig a Holy Motors lett.

2013.01.07.
In medis res, ez az év is érdekesebbnek ígérkezett. Egy színvonalas, de mérsékelten izgalmas fesztiválszezon után a kritikusok is beálltak egy szintre. Ugyan nagy tarolás nem volt, a jelölésre esélyesek köre szépen körvonalazódott. Hacsak a szakszervezetekkel nem szalad el a ló, a díjazás még akár feszült pillanatokat is hozhat, de egyelőre ezzel a körrel kell valamit kezdenünk.

Információs gyűjtőcikkünkben sok minden elhangzott már, de összegezzük kicsit, hol is tartunk most.

LEGJOBB FILM
A szokásos, vaktában szórt címek mellett az év első fele három versenyzőt adott az év végi megmérettetésnek. Ahogy az már lenni szokott, Sundance volt az első döntő tényező. Innen került ki A kezelés (The Sessions), ami indie gyöngyszemként rögtön felkerült az indie gyöngyszemek sorsát meghatározó színészi és forgatókönyvírói listákra. Sokkal szerencsésebb helyzetben volt a fesztivál másik nagy felfedezettje, ami nem csak a kritikusokhoz vagy a szakma szélesebb rétegéhez, de úgy általában az emberek szívéhez is közel tudott kerülni. Így vált tényezővé A messzi dél vadjai (Beasts of the Southern Wild), és valószínűleg az is marad.

Hasonló a helyzet (és már Cannes-ban járunk) Wes Anderson új filmjével. A rendező életműve már önmagában is megér egy misét: masszív rajongótábort épített maga köré az évek során, de az Oscar szempontjából fontos szélesebb közönséget inkább megosztotta. Ezt a falat ugyan már elkezdte lebontani a Fantasztikus Róka Úrral, de ledönteni csak a Holdfény királysággal (Moonrise Kingdom) sikerült úgy, hogy közben megtartotta markáns rendezői stílusát. A stílussal Michael Hanekének sincs gondja - hogy is volna, napjaink egyik legprofibb rendezőjéről van szó -, viszont nála nagyon is áll a fentebb említett fal. Az tény, hogy a Szerelem (Amour) egy hatalmas műgonddal felépített alkotás, de ha van a szórakoztatóiparnak közepe, akkor ez attól a legtávolabb helyezkedik el. Ennek ellenére nem írnám le, hiszen odaát is szép sikereket ért el, és az Amerikai Filmakadémia tagjai között bőven vannak európaiak.

Átugorva a nyár túlsó oldalára, két újabb szépreményűvel gyarapodik az eddigi felhozatal. A Velencében körülrajongott The Master és a Torontóban hasonlóan szép fogadtatásban részesült Napos oldal (Silver Linings Playbook) különösen nagy figyelmet kapott a szakértők részéről, hiszen mindkettő a Weinstein istállóból került ki, ami már önmagában elég fegyvertény egy remek díjszezonos hajrához. De ami áldás, az egyben átok is. Igaz, hogy a The Master szépen szerepelt a kritikusoknál, de a kevésbé kényes ízlésű szakmánál már a Napos oldal vette könnyebben az akadályokat. És ha ehhez még hozzávesszük, hogy időközben elrajtolt, majd decens kritikai átlagával és szép bevételi eredményeivel megszilárdította helyzetét a Django elszabadul (Django Unchained) is, nem csoda, hogy Mr. Weinstein kicsit hátrébb szorította Anderson filmjét a másik kettővel szemben.

És ha már a tökös rabszolgával belekezdtünk, nézzük mi újság a díjszezonra időzített filmek háza táján. Ben Affleck eddigi legnagyobb dobása a fesztiváloztatás alatt még "csak" kellemes visszhangot keltett, de bemutatójára már az év addigi legjobb kritikai átlagával induló alkotásává vált. Ennek ellenére az Argo-akció (Argo) elég gyengén kezdett a kritikusok díjátadóin, de aztán mintha észbe kaptak volna Amerika tollnokai és gyorsan rehabilitálták a filmet.Nem úgy Spielberg mozija, ami már az első pillanattól kezdve felülmúlta az elvárásokat. Ráadásul a Lincoln nem a szokásos spielbergi utat futotta be, hiszen ebben az esetben éppen azt emeli ki (és díjazza) mindenki, amit a rendező esetében nem nagyon szoktak (színészek, forgatókönyv). Ha már felülmúlt elvárások, gyorsan említsük meg a Pi életét (Life of Pi) és a Zero Dark Thirty-t is. Előbbi alaposan megosztotta a közönséget trailer korában, de Ang Lee ide, bestseller oda, azt még a legoptimistábbak sem gondolták, hogy ebből egy 400 milliós blockbuster kerekedik, ami effektusforradalmat csinál - s teszi mindezt a hollywoodi átlagnál jóval magasabb értelmi szinten. Bigelow mozija szintén a radaron volt, hiszen hol máshol lenne az első Oscar-díjas rendezőnő új filmje. Ennek ellenére semmiképpen nem tartozott a legtöbbet emlegetett alkotások közé, így egy kissé meglepő volt a rá zúdult díjáradat.

A felülteljesítők mellett vannak alulteljesítőink is - a kérdés csak az, mennyire nagy a kár. Nagy elánnal indult Robert Zemeckis Kényszerleszállása (Flight), hogy aztán pillanatokon belül langyos sörré változzon egy meleg nyári éjszakán. Vele kapcsolatban már csak Denzel Washington neve kerül szóba, de ő is leginkább a "nyomjunk be dísznek egy afroamerikait" szinten. Ennél jóval kisebb károkat szenvedett A nyomorultak (Les Miserables) majd három órás dalolászása, ami ugyan a kritikusok szerint nem annyira jó, viszont a kosztümtervezőkön át a maszkmesterekig egy rakás akadémiai tag melléjük állhat.

És végül nézzük azt a pár filmet, amik újra és újra előbukkannak, vagyis botorság lenne a kukába dobni őket. Először is ott van a Skyfall, ami eddig is jól állt Javier Bardemmel és operatőrével, de a producerek toplistájába kerülve már nem tűnik olyan nagy botorságnak többet látni bele. Ugyanez vonatkozik a Looper - A jövő gyilkosára (Looper) is, és A lehetetlen (The Impossible) helyzete sem lehetetlen.

Zárszóként annyit, hogy amelyik film bekerül a National Board of Review, az Amerikai Filmintézet, a Broadcast Film Critics és a Producerek Szakszervezetének éves toplistájára is, az tuti Oscar-jelölt a staisztikák alapján (Illetve egy kivétel van, a Tolvajok városa). Idén ez hét filmnek sikerült (Argo, Beasts of Southern Wild, Django Unchained, Les Miserables, Lincoln, Silver Lining Playbook és Zero Dark Thirty), és van még kettő másik, ami csak egyről maradt ki (Life of Pi és Moonrise Kingdom). Persze jelölést úgy is lehet szerezni, hogy csak egyiken szerepel a film (lásd District 9 vagy Winter's Bone), sőt olyan is volt már, hogy egyiken sem szerepelt (Blind Side).

Tuti jelöltek:
Argo, Lincoln, Silver Linings Playbook, Zero Dark Thirty
Nagyon meglepődnénk ha nem:
Django Unchained, Les Miserables, Life of Pi
A maradék helyekre legjobb eséllyel pályázók:
Beasts of Southern Wild, Moonrise Kingdom
Ne lepődj meg, ha:
The Master, Skyfall, Amour
Bitang nagy meglepetés lenne:
Looper, Holy Motors, Flight, The Impossible, Best Exotic Maringold Hotel, Avengers, The Dark Knight Rises

FYC2.jpg
LEGJOBB RENDEZŐ
Szócséplés helyett szögezzünk le pár alapszabályt:
Ha be akarsz kerülni ebbe a kategóriába...
...legyen egy igazán körülrajongott filmed.
...légy köztiszteletben álló rendező.
...légy nagyon különleges, de fogyasztható.
Ezeket kombinálva pedig...

Tuti jelöltek:
Steven Spielberg (Lincoln), Kathryn Bigelow (Zero Dark Thirty)
Nagyon valószínű:
Ben Affleck (Argo), David O. Russell (Silver Linings Playbook), Ang Lee (Life of Pi)
Ne lepődj meg, ha:
Quentin Tarantino (Django Unchained), Tom Hooper (Les Miserables)
Egy kicsit meglepődhetsz, ha:
Michael Haneke (Amour), Benh Zeitlin (Beasts of Southern Wild), Paul Thomas Anderson (The Master)

LEGJOBB SZÍNÉSZ
Nagyon sokan azt mondják, hogy a legendából idén még nagyobb legenda lesz (Daniel Day-Lewis - Lincoln). Egyesek szerint a tékozló fiú tényleg hazatér (Joaquin Phoenix - The Master), de olyan is akad, aki szerint vagy az örök renegát (John Hawkes - The Sessions) vagy a beérett blockbusterbohóc (Bradley Cooper - Silver Linings Playbook) lehet a nevető harmadik. Igazság szerint bármelyik megtörténhet, de most még a jelölések vannak soron. Ez a négy férfiú biztos pontnak látszik, de azért ebbe még beleszólhat Hugh Jackman (Les Miserables), Denzel Washington (Flight), Jean-Louis Trintignant (Amour) vagy akár Richard Gere (Arbitrage) és Suraj Sharma (Life of Pi) is.

Tuti jelöltek:
Daniel Day-Lewis, John Hawkes, Bradley Cooper
Nagyon valószínű:
Joaquin Phoenix, Hugh Jackman
Ne lepődj meg, ha:
Denzel Washington, Jean-Louis Trintignant
Egy kicsit meglepődhetsz, ha:
Richard Gere, Suraj Sharma, Tom Holland

LEGJOBB SZÍNÉSZNŐ
Legyen dekoratív, vonzó, fiatal és legyen látványos a szerepe - szokták mondani és ha örök érvényű lenne a mondás, most Naomi Watts (The Impossible) és Marion Cotillard (Rust and Bone) versenyeznének egymással. Csakhogy ott van még a Zero Dark Thirty-ben kőkemény Jessica Chastain és az Amourban még kőkeményebb Emmanuelle Riva, és kötve hiszem, hogy ne szólna bele a versenybe a legpopulistább aspiráns, azaz Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook). És akkor még nem is említettem a hirtelen feltűnt Rachel Weiszt (Deep Blue Sea) és az év legnagyobb felfedezettjét, Quvenzhané Wallist (Beasts of Southern Wild).

Tuti jelöltek:
Jessica Chastain, Jennifer Lawrence
Nagyon valószínű:
Naomi Watts, Marion Cotillard, Helen Mirren
Ne lepődj meg, ha:
Emmanuelle Riva, Quvenzhané Wallis, Rachel Weisz
Egy kicsit meglepődhetsz, ha:
Valaki más

FYC3.jpg
LEGJOBB FÉRFI MELLÉKSZEREPLŐ
A kategória, ahol könnyen előfordulhat, hogy öt Oscar-díjas méretteti meg magát újra. A nagy öregek elsőszámú kárpótlókategóriáját kezdkük is a nagy öregekkel. A nagy favoritnak kikiáltott Tommy Lee Jones abszolút testhez álló szerephez jutott a legendásan keménykezű, ugyanakkor szarkasztikus politikus személyével, amit mindenki szerint tökéletesen abszolvált. De ugyanilyen kiváló döntés volt Alan Arkinra bízni az Argo laza producerének szerepét, de Robert De Nirótól sem áll távol egy babonás-zsémbes focibolond megjelenítése. Melléjük szegődhet még a sokat emlegetett két idegenlégiós, Javier Bardem és Christoph Waltz, valamint a The Master szektavezérét megformáló Philip Seymour Hoffman. De ha mégsem jön össze az öt Oscar-díjas versenye, azt valószínűleg Leonardo Di Caprio, Dwight Henry vagy Matthew McConoughey akadályozza meg (ez utóbbi akkor, ha a szavazótábor felül bír emelkedni a "meztelen igazságon".)

Tuti jelöltek:
Tommy Lee Jones (Lincoln) és Philip Seymour Hoffman (The Master)
Nagyon valószínű:
Alan Arkin (Argo), Javier Bardem (Skyfall), Robert De Niro (Silver Linings Playbook)
Ne lepődj meg, ha:
Christoph Waltz (Django Unchained), Leonardo Di Caprio (Django Unchained), Dwight Henry (Beasts of Southern Wild)
Egy kicsit meglepődhetsz, ha:
John Goodman (Argo), Ezra Miller (Perks of Being a Wallflower)

LEGJOBB NŐI MELLÉKSZEREPLŐ
Az eddigi szereplése alapján mindenképpen meg kell említeni Anne Hathaway és Sally Field nevét, de nem áll messze tőlük Amy Adams és Helen Hunt sem. Ugyanakkor Nicole Kisman pisilős szerepe is képes volt feltűnni a legváratlanabb helyeken, miközben Ann Dowd és Maggie Smith csendben, de biztosan várakozik a háttérben. Viszont egy erőteljesebb Silver Linings Playbook hajrá Jackie Weaver malmára hajthatja a vizet, de az sem kizárt (bár majdnem), hogy több mindenki kerül elő A nyomorultakból.

Tuti jelöltek:
Anne Hathaway (A nyomorultak), Sally Field (Lincoln)
Nagyon valószínű:
Amy Adams (The Master), Helen Hunt (The Sessions)
Ne lepődj meg, ha:
Ann Dowd (Compliance), Nicole Kidman (The Paperboy), Maggie Smith (Best Exotic...)
Egy kicsit meglepődhetsz, ha:
Jackie Weaver (Silver Linings Playbook),  valaki más A nyomorultakból

LEGJOBB EREDETI FORGATÓKÖNYV
Tuti jelöltek:
Zero Dark Thirty, Looper
Nagyon valószínű:
Moonrise Kingdom, Django Unchained, The Master
Ne lepődj meg, ha:
Amour, Flight
Egy kicsit meglepődhetsz, ha:
Arbitrage

LEGJOBB ADAPTÁLT FORGATÓKÖNYV
Tuti jelöltek:
Lincoln, Argo, Silver Linings Playbook, Life of Pi
Nagyon valószínű:
Beasts of Southern Wild
Ne lepődj meg, ha:
Les Miserables, The Perks of Being a Wallflower
Egy kicsit meglepődhetsz, ha:
valami más

A tippverseny előtt még egyszer a fontosabb kritikusszervezetek díjai:
New York-i Filmkritikusok Körének díjai
Natioanl Board of Review
Los Angeles-i Filmkritikusok díjai
Bostoni Filmkritikusok díjai
New York-i Online Filmkritikusok díjai
Satellite Awards
San Francisco-i Filmkritikusok díja
Chicagói Filmkritikusok díja

National Society of Film Critics
Critics' Choice jelölések
Golden Globe jelölések

A különböző szakszervezetek jelöltjei:
WGA - a forgatókönyvírók
PGA - a producerek
SAG - a színészek

És akkor a sablon, amit kitöltve, kommentbe bemásolva kérünk leadni legkésőbb csütörtök (01.10.) délig!
A legjobb filmnél 10 jelöltet adjatok le, de úgy súlyozzátok, hogy annyit veszünk figyelembe, ahány jelölt lesz (szóval ha hat, akkor az első hat tippet).

Legjobb film (10 jelölt)
Legjobb rendező (5 jelölt)
Legjobb férfi főszereplő (5 jelölt)
Legjobb női főszereplő (5 jelölt)
Legjobb férfi mellékszereplő (5 jelölt)
Legjobb női mellékszereplő (5 jelölt)
Legjobb eredeti forgatókönyv (5 jelölt)
Legjobb adaptált forgatókönyv (5 jelölt)
Legjobb animációs film (5 jelölt, a 21 lehetséges)
Legjobb idegen nyelvű film (5 jelölt, a 9 lehetséges)
Melyik film kapja a legtöbb jelölést? (1 cím, ha holtversenyre tippelsz, lehet több is)

Címkék

tarantino ben affleck nicole kidman steven spielberg ang lee wes anderson quentin tarantino dij javier bardem spielberg marion cotillard michael haneke anne hathaway kathryn bigelow amy adams maggie smith bradley cooper jessica chastain weinstein john hawkes jennifer lawrence dijszezon dijszezon 2012 quvenzhane wallis hugh jckman

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr745002113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kaamir 2013.01.07. 10:13:53

Legjobb film
1. Lincoln
2. Zero Dark Thirty
3. The Master
4. Django Unchained
5. Argo
6. Silver Linings Playbook
7. Life of Pi
8. Moonrise Kingdom
9. Hobbit
10. Flight

Legjobb rendező
1. Steven Spielberg (Lincoln)
2. Kathryn Bigelow (Zero Dark Thirty)
3. Paul Thomas Anderson (The Master)
4. Ben Affleck (Argo)
5. Quentin Tarantino (Django Unchained)

Legjobb férfi főszereplő
1 Daniel Day-Lewis
2 Joaquin Phoenix
3 Denzel Washington
4 John Hawkes
5 Bradley Cooper

Legjobb női főszereplő
1 Jessica Chastain
2 Marion Cotillard
3 Jennifer Lawrence
4 Emmanuelle Riva
5 Quvenzhané Wallis

Legjobb férfi mellékszereplő
1 Philip Seymour Hoffman (The Master)
2 Christoph Waltz (Django Unchained)
3 Tommy Lee Jones (Lincoln)
4 Robert De Niro (Silver Linings Playbook)
5 Alan Arkin (Argo)

Legjobb női mellékszereplő
1 Anne Hathaway (A nyomorultak)
2 Helen Hunt (The Sessions)
3 Amy Adams (The Master)
4 Sally Field (Lincoln)
5 Jackie Weaver (Silver Linings Playbook)

Legjobb eredeti forgatókönyv
1 Django Unchained
2 Zero Dark Thirty
3 Moonrise Kingdom
4 The Master
5 Amour

Legjobb adaptált forgatókönyv
1 Argo
2 Lincoln
3 Silver Linings Playbook
4 Life of Pi
5 Les Miserables

Legjobb animációs film
1 Wreck-It Ralph
2 Frankenweenie
3 Brave
4 Hotel Transylvania
5 Dr. Seuss' The Lorax

Legjobb idegen nyelvű film
1 Amour
2 The Intouchables
3 A Royal Affair
4 Kon-Tiki
5 The Deep

Melyik film kapja a legtöbb jelölést?
Lincoln

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2013.01.07. 10:34:55

jé, a Hitchcock ennyire kiesett a buliból?

navigations 2013.01.07. 14:03:55

Legjobb Film
1 Lincoln
2 Zero Dark Thirty
3 Argo
4 Silver Linings Playbook
5 Les Miserables
6 Django Unchained
7 Life of Pi
8 The Master
9 Skyfall
10 Moonrise Kingdom

Legjobb rendező
1 Steven Spielberg (Lincoln)
2 Kathryn Bigelow (Zero Dark Thirty)
3 Ben Affleck (Argo)
4 David O. Russell (Silver Linings Playbook)
5 Quentin Tarantino (Django Unchained)

Legjobb férfi főszereplő
1 Daniel Day-Lewis
2 Joaquin Phoenix
3 Bradley Cooper
4 Hugh Jackman
5 John Hawkes

Legjobb női főszereplő
1 Jennifer Lawrence
2 Jessica Chastain
3 Marion Cotillard
4 Naomi Watts
5 Emmanuelle Riva

Legjobb férfi mellékszereplő
1 Tommy Lee Jones
2 Philip Seymour Hoffman
3 Robert De Niro
4 Leonardo Di Caprio
5 Javier Bardem

Legjobb női mellékszereplő
1 Anne Hathaway
2 Sally Field
3 Amy Adams
4 Helen Hunt
5 Nicole Kidman

Legjobb eredeti forgatókönyv
1 Zero Dark Thirty
2 The Master
3 Django Unchained
4 Moonrise Kingdom
5 Looper

Legjobb adaptált forgatókönyv
1 Silver Linings Playbook
2 Argo
3 Lincoln
4 Life of Pi
5 Les Miserables

Legjobb animációs film
1 Frankenweenie
2 Wreck-It Ralph
3 Hotel Transylvania
4 Wreck-It Ralph
5 ParaNorman

Legjobb idegen nyelvű film
1 Amour
2 The Intouchables
3 A Royal Affair
4 Kon-Tiki
5 Sister

Melyik film kapja a legtöbb jelölést?
Lincoln

Vektor. (törölt) 2013.01.07. 14:37:25

Ejnye, elfelejtetted Helen Mirrent? Én sem akarom, hogy bekerüljön, de a SAG+GG+(valószínűleg)BAFTA kombináció nagyon erős.

duwy 2013.01.07. 14:55:36

Legjobb film
1. Lincoln
2. Zero Dark Thirty
3. Argo
4. Silver Linings Playbook
5. Les Miserables
6. Life of Pi
7. Beasts of the Southern Wild
8. The Master
9. Django Unchained
10. Moonrise Kingdom

Legjobb rendező
1. Steven Spielberg
2. Ben Affleck
3. Kathryn Bigelow
4. Ang Lee
5. David O. Russel

Legjobb férfi főszereplő
1. Daniel Day-Lewis
2. Denzel Washington
3. Hugh Jackman
4. John Hawkes
5. Bradley Cooper

Legjobb női főszereplő
1. Jennifer Lawrence
2. Jessica Chastain
3. Marion Cotillard
4. Naomi Watts
5. Helen Mirren

Legjobb férfi mellékszereplő
1. Philipp Seymour Hoffman
2. Tommy Lee Jones
3. Alan Arkin
4. Robert De Niro
5. Leonardo Di Caprio

Legjobb női mellékszereplő
1. Anne Hathaway
2. Sally Field
3. Helen Hunt
4. Ann Dowd
5. Maggie Smith

Legjobb eredeti forgatókönyv
1. Zero Dark Thirty
2. The Master
3. Moonrise Kingdom
4. Django Unchained
5. Amour

Legjobb adaptált forgatókönyv
1. Lincoln
2. Silver Linings Playbook
3. Argo
4. Beasts of the Southern Wild
5. Life of Pi

Legjobb animációs film
1. Frankenweenie
2. Wreck-It Ralph
3. Brave
4. Paranorman
5. From Up on Poppy Hill

Legjobb idegen nyelvű film
1. Amour
2. The Intouchables
3. A Royal Affair
4. Kon-Tiki
5. No

Melyik film kapja a legtöbb jelölést?
Lincoln

i01 2013.01.07. 17:09:48

Legjobb film:
1. Lincoln
2. Argo
3. Django Unchained
4. Life of Pi
5. Les Miserables
6. Zero Dark Thirty
7. Silver Linings Playbook
8. Moonrise Kingdom
9. The Master
10. Flight

Legjobb rendező:
1. Ben Affleck
2. Steven Spielberg
3. Quentin Tarantino
4. Tom Hooper
5. Kathryn Bigelow

Legjobb férfi főszereplő:
1. Daniel Day-Lewis
2. Hugh Jackman
3. Bradley Cooper
4. Joaquin Phoenix
5. Richard Gere

Legjobb női főszereplő:
1. Jessica Chastain
2. Jennifer Lawrence
3. Marion Cotillard
4. Helen Mirren
5. Naomi Watts

Legjobb férfi mellékszereplő:
1. Tommy Lee Jones
2. Leonardo DiCaprio
3. Philip Seymour Hoffman
4. Javier Bardem
5. Alan Arkin

Legjobb női mellékszereplő:
1. Anne Hathaway
2. Sally Field
3. Amy Adams
4. Nicole Kidman
5. Helen Hunt

Legjobb eredeti forgatókönyv:
1. Looper
2. Moonrise Kingdom
3. Zero Dark Thirty
4. Django Unchained
5. The Master

Legjobb adaptált forgatókönyv:
1. Lincoln
2. Argo
3. Silver Linings Playbook
4. Les Miserables
5. The Perks of Being a Wallflower

Legjobb animációs film:
1. Frankenweenie
2. Wreck-It Ralph
3. Brave
4. Rise of the Guardians
5. Lorax

Legjobb idegen nyelvű film:
1. The Intouchables
2. Amour
3. A Royal Affair
4. Kon-Tiki
5. The Deep

mrscottpilgrim · http://twitter.com/mrscottpilgrim 2013.01.07. 17:18:09

Legjobb film
1. Lincoln
2. Zero Dark Thirty
3. Argo
4. Django Unchained
5. Life of Pi
6. Silver Linings Playbook
7. Les Miserables
8. The Master
9. Beasts of the Southern Wild
10. Moonrise Kingdom

Legjobb rendező
1. Steven Spielberg
2. Ben Affleck
3. Kathryn Bigelow
4. Ang Lee
5. Quentin Tarantino

Legjobb férfi főszereplő
1. Daniel Day-Lewis
2. Denzel Washington
3. Hugh Jackman
4. John Hawkes
5. Bradley Cooper

Legjobb női főszereplő
1. Jennifer Lawrence
2. Jessica Chastain
3. Marion Cotillard
4. Emmanuelle Riva
5. Quvenzhané Wallis

Legjobb férfi mellékszereplő
1. Philipp Seymour Hoffman
2. Tommy Lee Jones
3. Alan Arkin
4. Robert De Niro
5. Javier Bardem

Legjobb női mellékszereplő
1. Anne Hathaway
2. Sally Field
3. Amy Adams
4. Helen Hunt
5. Jackie Weaver

Legjobb eredeti forgatókönyv
1. Zero Dark Thirty
2. The Master
3. Moonrise Kingdom
4. Django Unchained
5. Seven Psychopaths (hátha! bár ezzel tuti bukok egy tippet)

Legjobb adaptált forgatókönyv
1. Lincoln
2. Silver Linings Playbook
3. Argo
4. Beasts of the Southern Wild
5. Life of Pi

Legjobb animációs film
1. Frankenweenie
2. Hotel Trasylvania
3. Brave
4. ParaNorman
5. Wreck-It Ralph

Legjobb idegen nyelvű film
1. Amour
2. The Intouchables
3. A Royal Affair
4. Beyond the Hills
5. No

Melyik film kapja a legtöbb jelölést?
Lincoln

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2013.01.07. 17:34:34

Legjobb film
1. Lincoln
2. Django Unchained
3. Argo
4. Zero Dark Thirty
5. Life of Pi
6. Silver Linings Playbook
7. Les Miserables
8. Beasts of the Southern Wild
9. The Hobbit: An Unexpected Journey
10. Flight

Legjobb rendező
1. Steven Spielberg
2. Kathryn Bigelow
3. Quentin Tarantino
4. Ang Lee
5. Tom Hooper

Legjobb férfi főszereplő
1. Daniel Day-Lewis
2. Hugh Jackman
3. Joaquin Phoenix
4. Denzel Washington
5. Bradley Cooper

Legjobb női főszereplő
1. Naomi Watts
2. Helen Mirren
3. Jennifer Lawrence
4. Jessica Chastain
5. Marion Cotillard

Legjobb férfi mellékszereplő
1. Philip Seymour Hoffman
2. Tommy Lee Jones
3. Robert de Niro
4. Alan Arkin
5. Leonardo DiCaprio

Legjobb női mellékszereplő
1. Anne Hathaway
2. Sally Field
3. Helen Hunt
4. Nicole Kidman
5. Amy Adams

Legjobb eredeti forgatókönyv (5 jelölt)
1. The Master
2. Moonrise Kingdom
3. Django Unchained
4. Zero Dark Thirty
5. Amour

Legjobb adaptált forgatókönyv (5 jelölt)
1. Lincoln
2. Silver Linings Playbook
3. Life of Pi
4. Beasts of Southern Wild
5. The Hobbit: An Unexpected Journey

Legjobb animációs film (5 jelölt, a 21 lehetséges)
1. Brave
2. Wreck It Ralph
3. Lorax
4. Frankenweenie
5. Rise of the Guardians

Legjobb idegen nyelvű film (5 jelölt, a 9 lehetséges)
1. Amour
2. The Intouchables
3. A Royal Affair

Melyik film kapja a legtöbb jelölést?
1. Lincoln
2. Zero Dark Thirty

mrscottpilgrim · http://twitter.com/mrscottpilgrim 2013.01.07. 17:51:46

amúgy szerintem idén a Lincoln lesz az "év Avatárja/Hugoja" az Oscaron. legtöbb jelölés (amit ugye a sok technikai bisz-basz jelölés alaposan megdagaszt), aztán egy két színészi Oscarral, meg néhány technikaival slattyoghat haza

NorthopViggo 2013.01.07. 17:58:17

Legjobb film (10 jelölt)
Legjobb rendező (5 jelölt)
Legjobb férfi főszereplő
1. Daniel Day-Lewis
2. Denzel Washington
3. Hugh Jackman
4. John Hawks
5. Bradley Cooper

Legjobb női főszereplő
1. Jennifer Lawrence
2. Naomi Watts
3. Emmanuelle Riva
4. Jessica Chastain
5. Marion Cottilard

Legjobb férfi mellékszereplő

1. Leonardo DiCaprio
2. Alan Arkin
3. Tommy Lee Jones
4. Robert De Niro
5. Philip Seymour Hoffman

Legjobb női mellékszereplő
1. Anne Hathaway
2. Sally Field
3. Amy Adams
4. Jackie Weaver
5. Helen Hunt

Legjobb eredeti forgatókönyv
1. Django Unchained
2. Zero Dark Thirty
3. Flight
4. Looper
5. Moonrise kingdom

Legjobb adaptált forgatókönyv
1. Silver Linings Playbook
2. Lincoln
3. Argo
4. Life of Pi
5. Les Misérables

Legjobb animációs film
1. Frankenweenie
2. Wreck-it Ralph
3. Brave
4. Rise of the Guardians
5. ParaNorman

Legjobb idegen nyelvű film
1. The Intouchables
2. Amour
3. A royal Affair
4. No
5. Kon-Tiki

Melyik film kapja a legtöbb jelölést?
Lincoln, esetleg még Django Unchained

Andrews 2013.01.07. 20:29:24

Legjobb film
1. Lincoln
2. Zero Dark Thirty
3. The Master
4. Django Unchained
5. Argo
6. The Impossible
7. Life of Pi
8. Moonrise Kingdom
9. Hobbit
10.Skyfall

Legjobb rendező
1. Steven Spielberg (Lincoln)
2. Kathryn Bigelow (Zero Dark Thirty)
3. Paul Thomas Anderson (The Master)
4. Ben Affleck (Argo)
5. Quentin Tarantino (Django Unchained)

Legjobb férfi főszereplő
1 Daniel Day-Lewis
2 Joaquin Phoenix
3 Denzel Washington
4 John Hawkes
5 Bradley Cooper

Legjobb női főszereplő
1 Jessica Chastain
2 Marion Cotillard
3 Jennifer Lawrence
4 Emmanuelle Riva
5 Hellen Mirren

Legjobb férfi mellékszereplő
1 Philip Seymour Hoffman (The Master)
2 Christoph Waltz (Django Unchained)
3 Tommy Lee Jones (Lincoln)
4 Javier Bardem (Skyfall)
5 Alan Arkin (Argo)

Legjobb női mellékszereplő
1 Anne Hathaway (A nyomorultak)
2 Helen Hunt (The Sessions)
3 Amy Adams (The Master)
4 Sally Field (Lincoln)
5 Jackie Weaver (Silver Linings Playbook)

Legjobb eredeti forgatókönyv
1 Django Unchained
2 Zero Dark Thirty
3 Moonrise Kingdom
4 The Master
5 Amour

Legjobb adaptált forgatókönyv
1 Argo
2 Lincoln
3 Silver Linings Playbook
4 Life of Pi
5 Les Miserables

Legjobb animációs film
1 Wreck-It Ralph
2 Frankenweenie
3 Brave
4 Hotel Transylvania
5 The Lorax

Legjobb idegen nyelvű film
1 Amour
2 The Intouchables
3 A Royal Affair
4 Kon-Tiki
5 The Deep

Melyik film kapja a legtöbb jelölést?
Lincoln

Andrews 2013.01.07. 20:29:55

Nyereményjáték is lesz majd később? Sokat én nem változtattam a sablonotokon, szerintem most eléggé kitalálható előre a jelöltek sora.

Andrews 2013.01.07. 20:30:38

Jaj bocsánat Hobbit helyet TDKR. Azt jobban szerették a kritikusok. ÉS hozhat nézőket is még ha esélytelen is.

ungverjaland 2013.01.09. 13:22:10

Legjobb film
1. Lincoln
2. Zero Dark Thirty
3. Argo
4. Life of Pi
5. Les Miserables
6. Silver Linings Playbook
7. Django Unchained
8. Moonrise Kingdom
9. Amour
10. Beasts of the Southern Wild

Legjobb rendező
1. Steven Spielberg (Lincoln)
2. Kathryn Bigelow (Zero Dark Thirty)
3. Ben Affleck (Argo)
4. Ang Lee (Life of Pi)
5. David O. Russel (Silver Linings Playbook)

Legjobb férfi főszereplő
1. Daniel Day-Lewis (Lincoln)
2. Bradley Cooper (Silver Linings Playbook)
3. John Hawkes (The Sessions)
4. Joaquin Phoenix (The Master)
5. Hugh Jackman (Le Miserables)

Legjobb női főszereplő
1. Jessica Chastain (Zero Dark Thirty)
2. Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook)
3. Emmanuel Riva (Amour)
4. Marion Cotillard (Rust and Bone)
5. Quvenzhané Wallis (Beasts of the Southern Wild)

Legjobb férfi mellékszereplő
1. Tommy Lee Jones (Lincoln)
2. Philip Seymour Hoffman (The Master)
3. Leonardo Di Caprio (Django Unchained)
4. Robert De Niro (Silver Linings Playbook)
5. Alan Arkin (Argo)

Legjobb női mellékszereplő
1. Anne Hathaway (Le Miserables)
2. Sally Field (Lincoln)
3. Amy Adams (The Master)
4. Sally Field (Lincoln)
5. Helen Hunt (The Sessions)

Legjobb eredeti forgatókönyv
1. Zero Dark Thirty
2. Looper
3. Django Unchained
4. Moonrise Kingdom
5. The Master

Legjobb adaptált forgatókönyv
1. Lincoln
2. Argo
3. Silver Linings Playbook
4. Life of Pi
5. Les Miserables

Legjobb animációs film
1. Frankenweenie
2. Brave
3. Rise of the Guardians
4. Wreck-It Ralph
5. Hotel Transylvania

Legjobb idegen nyelvű film
1. Amour
2. The Intouchables
3. A Royal Affair
4. Kon-Tiki
5. Beyond the Hills

Melyik film kapja a legtöbb jelölést?
Lincoln

Andrews 2013.01.09. 13:31:33

Technikai díjak most sem lesznek ugye Mármint tippversenyben? (Legjobb hang, filmzene, vizuális effektusok, maszk, dal stb) Majd a Oscar díjátadó előtt lesznek.

gdeli 2013.01.09. 14:56:09

Legjobb film

1.Lincoln
2.Zero Dark Thirty
3.Argo
4.Silver Linings Playbook,
5.Django Unchained
6.Les Miserables
7.Life of Pi
8.Moonrise Kingdom
9.Beasts of Southern Wild
10.Skyfall

Legjobb rendező

1.Ben Affleck (Argo)
2.Steven Spielberg (Lincoln)
3.Kathryn Bigelow (Zero Dark Thirty)
4.Ang Lee (Life of Pi)
5.David O. Russell (Silver Linings Playbook)

Legjobb férfi főszereplő

Denzel Washington,
1.Daniel Day-Lewis
2.Jean-Louis Trintignant
3.Joaquin Phoenix
4.John Hawkes
5.Bradley Cooper

Legjobb női főszereplő

1.Marion Cotillard
2.Jennifer Lawrence
3.Jessica Chastain
4.Quvenzhané Wallis
5.Naomi Watts

Legjobb férfi mellékszereplő

1.Tommy Lee Jones (Lincoln)
2.Alan Arkin (Argo)
3.Javier Bardem (Skyfall)
4.Dwight Henry (Beasts of Southern Wild)
5.Philip Seymour Hoffman (The Master)

Legjobb női mellékszereplő

1.Anne Hathaway (A nyomorultak)
2.Amy Adams (The Master)
3.Helen Hunt (The Sessions)
4.Maggie Smith (Best Exotic...)
5.Sally Field (Lincoln)

Legjobb eredeti forgatókönyv

1.Zero Dark Thirty,
2.Moonrise Kingdom
3.Looper
4.The Master
5.Django Unchained

Legjobb adaptált forgatókönyv

1.Lincoln
2.Argo
3.Silver Linings Playbook
4.Life of Pi
5.Beasts of Southern Wild

Legjobb animációs film

1.Wreck-It Ralph
2.Brave
3.Frankenweenie
4.Lorax
5.ParaNorman

Legjobb idegen nyelvű film

1.The Intouchables
2.Amour
3.Kon-Tiki
4.A Royal Affair
5.No

Melyik film kapja a legtöbb jelölést?
Lincoln és Les Miserables

Vektor. (törölt) 2013.01.09. 16:00:50

Legjobb film
1. Argo
2. Lincoln
3. Zero Dark Thirty
4. Les Misérables
5. Life of Pi
6. Silver Linings Playbook
7. Django Unchained
8. Beasts of the Southern Wild
9. Moonrise Kingdom
10. The Best Exotic Marigold Hotel

Legjobb rendező
1. Ben Affleck (Argo)
2. Steven Spielberg (Lincoln)
3. Kathryn Bigelow (Zero Dark Thirty)
4. Ang Lee (Life of Pi)
5. Quentin Tarantino (Django Unchained)

Legjobb férfi főszereplő
1. Daniel Day-Lewis (Lincoln)
2. Bradley Cooper (Silver Linings Playbook)
3. Hugh Jackman (Les Misérables)
4. Denzel Washington (Flight)
5. John Hawkes (The Sessions)

Legjobb női főszereplő
1. Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook)
2. Jessica Chastain (Zero Dark Thirty)
3. Naomi Watts (The Impossible)
4. Marion Cottilard (Rust and Bone)
5. Helen Mirren (Hitchcock)

Legjobb férfi mellékszereplő
1. Tommy Lee Jones (Lincoln)
2. Philip Seymour Hoffman (The Master)
3. Alan Arkin (Argo)
4. Robert De Niro (Silver Linings Playbook)
5. Christoph Waltz (Django Unchained)

Legjobb női mellékszereplő
1. Anne Hathaway (Les Misérables)
2. Sally Field (Lincoln)
3. Helen Hunt (The Sessions)
4. Nicole Kidman (The Paperboy)
5. Amy Adams (The Master)

Legjobb eredeti forgatókönyv
1. Zero Dark Thirty
2. Django Unchained
3. Moonrise Kingdom
4. The Master
5. Looper

Legjobb adaptált forgatókönyv
1. Lincoln
2. Argo
3. Silver Linings Playbook
4. Life of Pi
5. Beasts of the Southern Wild

Legjobb animációs film
1. Frankenweenie
2. Brave
3. Wreck-It Ralph
4. ParaNorman
5. The Painting

Legjobb idegen nyelvű film
1. The Intouchables
2. Amour
3. A Royal Affair
4. Kon-Tiki
5. No

Melyik film kapja a legtöbb jelölést? Lincoln

manuva 2013.01.09. 18:43:25

Legjobb film
Lincoln, Argo, Django Unchained, Zero Dark Thirty, Silver Linings Playbook, The Master, Life of Pi, The Miserables, Beasts of Southern Wild, Moonrise Kingdom

Legjobb rendező
Steven Spielberg, Paul Thomas Anderson, Kathryn Bigelow, Quentin Tarantino, Ang Lee

Legjobb férfi főszereplő
Daniel Day-Lewis, John Hawkes, Bradley Cooper, Joaquin Phoenix, Jean-Louis Trintignant

Legjobb női főszereplő
Jessica Chastain, Jennifer Lawrence, Helen Mirren, Marion Cotillard, Emmanuelle Riva

Legjobb férfi mellékszereplő
Tommy Lee Jones, Phillip Seymour Hoffman, Robert De Niro, Leonardo Di Caprio, Alan Arkin

Legjobb női mellékszereplő
Anne Hathaway, Sally Field, Amy Adams, Helen Hunt, Maggie Smith

Legjobb eredeti forgatókönyv
Zero Dark Thirty, Looper, Moonrise Kingdom, Django Unchained, The Master

Legjobb adaptált forgatókönyv
Lincoln, Argo, Silver Linings Playbook, Life of Pi, Beasts of Southern Wild

Legjobb animációs film
Wreck-It Ralph, ParaNorman, Frankenweenie, Brave, Hotel Transylvania

Legjobb idegen nyelvű film
Amour, A Royal Affair, The Intouchables, No, War Witch

Melyik film kapja a legtöbb jelölést?
Lincoln

hinher 2013.01.09. 19:37:05

Legjobb film:
Lincoln
Zero Dark Thirty
Az Argo-akció
Pi élete
Django elszabadul
Napos oldal
A nyomorultak
A messzi dél vadjai
Holdfény királyság
Szerelem

Legjobb rendező:
Steven Spielberg
Ben Affleck
Kathryn Bigelow
Ang Lee
Quentin Tarantino

Legjobb férfi főszereplő:
Daniel Day-Lewis
Bradley Cooper
Joaquin Phoenix
Denzel Aashington
John Hawkes

Legjobb női főszereplő:
Jessica Chastain
Jennifer Lawrence
Marion Cotillard
Quvenzhané Wallis
Emmanuelle Riva

Legjobb férfi mellékszereplő:
Tommmy Lee Jones
Leonardo DiCaprio
Philip Seymour Hoffman
Alan Arkin
Robert De Niro

Legjobb női mellékszereplő:
Anne Hathaway
Sally Field
Amy Adams
Helen Hunt
Maggie Smith

Legjobb eredeti forgatókönyv:
Zero Dark Thirty
Django elszabadul
Holdfény királyság
The Master
Flight

Legjobb adaptált forgatókönyv:
Lincoln
Az Argo-akció
Napos oldal
Pi élete
a messzi dél vadjai

Legjobb animációs film:
Frankenweenie
ParaNorman
Merida, a bátor
Rontó Ralph
A rabbi macskája

Legjobb idegen nyelvű film:
Szerelem
War Witch
No
Egy veszedelmes viszony
Életrevalók

Melyik film kapja a legtöbb jelölést?
Lincoln

Vektor. (törölt) 2013.01.09. 21:50:23

@Vektor.: Utólag megjegyezném, hogy ha egy kicsit bátrabb lettem volna, akkor most Haneke lenne ott az ötödik helyen Tarantino helyett. A BAFTA után úgy érzem, az ötödik hely Tarantino és Haneke között fog eldőlni, és a statisztika inkább Haneke oldalán áll, de Weinsteinék miatt nem a számokra hagyatkoztam.

Csak nehogy Hooper megvicceljen, mert akkor a monitorom veszélyben lesz.

robeeX 2013.01.09. 22:01:49

Legjobb film :
1. Lincoln
2. Zero Dark Thirty
3. Argo
4. Life of Pi
5. Silver Linings Playbook
6. Django Unchained
7. Les Miserables
8. Moonrise Kingdom
9. The Master
10. Beasts of the Southern Wild

Legjobb rendező
1 Steven Spielberg (Lincoln)
2 Kathryn Bigelow (Zero Dark Thirty)
3 Ben Affleck (Argo)
4 Ang Lee (Life of Pi)
5 Quentin Tarantino (Django Unchained)

Legjobb férfi főszereplő
1 Daniel Day-Lewis
2 Joaquin Phoenix
3 Bradley Cooper
4 Hugh Jackman
5 John Hawkes

Legjobb női főszereplő
1 Jennifer Lawrence
2 Jessica Chastain
3 Marion Cotillard
4 Naomi Watts
5 Emmanuelle Riva

Legjobb férfi mellékszereplő
1 Tommy Lee Jones
2 Philip Seymour Hoffman
3 Robert De Niro
4 Alan Arkin
5 Javier Bardem

Legjobb női mellékszereplő
1 Anne Hathaway
2 Sally Field
3 Amy Adams
4 Helen Hunt
5 Jackie Weaver

Legjobb eredeti forgatókönyv
1 Django Unchained
2 Zero Dark Thirty
3 Moonrise Kingdom
4 The Master
5 Amour

Legjobb adaptált forgatókönyv
1 Argo
2 Lincoln
3 Silver Linings Playbook
4 Life of Pi
5 Les Miserables

Legjobb idegen nyelvű film
1. Amour
2. The Intouchables
3. A Royal Affair
4. Kon-Tiki
5 The Deep

Legjobb animációs film
1. Frankenweenie
2. Rise of the Guardians
3. Brave
4. ParaNorman
5. Wreck-It Ralph

Melyik film kapja a legtöbb jelölést? Lincoln

wayage 2013.01.10. 07:17:26

Legjobb film
1. Lincoln
2. Argo
3. Zero Dark Thirty
4. Life of Pi
5. Silver Linings Playbook
6. Les Miserables
7. Django Unchained
8. Beasts of Southern Wild
9. Moonrise Kingdom
10. Skyfall

Legjobb rendező
Ben Affleck (Argo)
Steven Spielberg (Lincoln)
Kathryn Bigelow (Zero Dark Thirty)
Ang Lee (Life of Pi)
Michael Haneke (Amour)

Legjobb férfi főszereplő
Daniel Day-Lewis (Lincoln)
Joaquin Phoenix (The Master)
Denzel Washington (Flight)
Bradley Cooper (Silver Linings Playbook)
John Hawkes (The Sessions)

Legjobb női főszereplő
Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook)
Jessica Chastain (Zero Dark Thirty)
Marion Cotillard (Rust and Bone)
Naomi Watts (Impossible)
Emmanuelle Riva (Amour)

Legjobb férfi mellékszereplő
Tommy Lee Jones (Lincoln)
Philip Seymour Hoffman (The Master)
Robert de Niro (Silver Linings Playbook)
Javier Bardem (Skyfall)
Christoph Waltz (Django Unchained)

Legjobb női mellékszereplő
Anne Hathaway (Les Miserables)
Sally Field (Lincoln)
Amy Adams (The Master)
Helen Hunt (The Sessions)
Maggie Smith (Best Exotic...)

Legjobb eredeti forgatókönyv
Zero Dark Thirty
Looper
Moonrise Kingdom
Django Unchained
The Master

Legjobb adaptált forgatókönyv
Lincoln
Argo
Silver Linings Playbook
Life of Pi
Beasts of Southern Wild

Legjobb animációs film
Frankenweenie
Wreck-It Ralph
The Rabbi's Cat"
Brave
Rise of the Guardians

Legjobb idegen nyelvű film
Amour - Ausztria
The Intouchables - Franciaország
A Royal Affair - Dánia
Kon-Tiki - Norvégia
Beyond the Hills - Románia

Melyik film kapja a legtöbb jelölést?
Lincoln

Atkakukac1989 2013.01.13. 13:30:34

"Az idegen nyelvű filmekre vonatkozó szabály marad, de a többi kategóriában ezután minden tag screenert kap és szavazhat rájuk. Magyarra lefordítva felejtsétek el az olyan rövid animációkat mint a Logorama vagy Az öreg halász és a tenger, jön a populáris filmek korszaka."

Ez nem tudom miből következik? Ha screenert kapnak a tagok, akkor az alkotók már nem gyártanak egyedibb animációkat, hanem rágyúrnak a fogyaszthatóbb filmekre, azért mert úgyis otthon tekintik meg az alkotást.

Ha rosszul értelmeztem, bocsi. Avassatok be.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása