aeon flux

ready for the action now, danger boy?

díjszezon 2012: a rendezők és a hangmérnökök jelöltjei Németh Barna
2013. január 08. 19:05:00

Kategória: film 10 komment

Végre elérkeztünk ahhoz a szakszervezethez, aminek a legnagyobb befolyása van az Oscar-versenyre. Az még csak hagyján, hogy az itt kitüntetett rendezők döntő többsége az Oscaron is újráz, ennél sokkal fontosabb a legjobb film kategóriára gyakorolt hatása: a hatvanas évek óta mindössze egy film akadt, ami úgy tudta elvinni az Oscar fődíját, hogy itt nem kapott jelölést a rendezője: a Miss Daisy sofőrje. Ennek értelmében a Steven Spielberg - Ben Affleck - Kathryn Bigelow hármasnak ezt kötelező behúznia, hogy megmaradjon a jelenlegi hármas versenyünk, de még érdekesebb a maradék két hely sorsa. Vajon a Weinstein tesók csatasorba tudják állítani Tarantinót és/vagy David O. Russellt (és velük együtt a filmjeiket), esetleg bekerül Paul Thomas Anderson? És persze rajtuk kívül még ott van Ang Lee, Wes Anderson, Michael Haneke, Benh Zeitlin és a másik nagy talány, Tom Hooper.

directors_guild_of_america.jpg

De még mielőtt belemerülnétek a listákba, hadd mondjak el egy dolgot: nyilvánvaló hogy a DGA hatezer körüli tagsága zömében tévés rendezőkből áll, így gyakran előfordul, hogy egy-egy populárisabb jelöltjüket az Akadémia egy művészfilmesebb direktorra cseréli. Így lett tavaly David Fincherből az Oscarra Terrene Malick, tavalyelőtt pedig Christopher Nolanből Coen-testvérpár. Ez persze a fentebb említett statisztikai adatokon nem változtat, maximum megkönnyíti a tippelést. De most már jöjjenek a jelöltek:

LEGJOBB RENDEZŐ
Ben Affleck (Argo)
Kathryn Bigelow (Zero Dark Thirty)
Tom Hooper (Les Miserables)
Ang Lee (Life of Pi)
Steven Spielberg (Lincoln)

Bónuszként pedig jöjjenek a Cinema Audio Society jelöltjei.
(Megjegyzés: Ők nagyon ritkán egyeznek teljesen az Oscar-jelöltekkel. Előfordul néha ötből öt, de erre kilenc éve nem volt példa - tavaly például két jelöltjük jutott el az Oscar-jelölésig.)

Legjobb hang (film)
The Hobbit
Les Miserables
Lincoln
Skyfall
Zero Dark Thirty

Legjobb hang (animáció)
Brave
Frankenweenie
The Lorax
Rise of the Guardians
Wreck-It Ralph

Címkék

dijszezon dijszezon 2012

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr285005002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vektor. (törölt) 2013.01.08. 19:11:53

Tom Fucking Hooper, már megint...

De nem fogja megkapni az Oscar-jelölést, az egyik Weinstein-rendező ki fogja szorítani.

Vektor. (törölt) 2013.01.08. 19:33:27

Akinek ezzel a jelöléssel elszállt majdnem minden esélye, az David O. Russell. Nem hiszem, hogy ő vinné el azt az ötödik helyet, amit általában látványos rendezői munkával rendelkező filmek szoktak elvinni. Ha a statisztika bejön, az ötödik rendező Tarantino, vagy Paul Thomas Anderson lesz.

Németh Barna 2013.01.08. 19:37:19

Vagy Haneke... reményeim szerint.

Vektor. (törölt) 2013.01.08. 19:41:33

@Németh Barna: Ha azt nézzük, hogy a Golden Globe nagyon ritkán találja el mind az öt jelöltet, és feltételezzük, hogy nem Russell az ötödik, plusz azt, hogy a négy eddig hibátlan rendező közül egyiket sem fogja végül az Akadémia kihagyni, akkor tényleg Haneke és PTA áll a legjobban az utolsó helyért küzdő rendezők között.

Vektor. (törölt) 2013.01.08. 19:44:54

Szerintem Haneke-nek szüksége van egy BAFTA-jelölésre. Ha az Amour ott nem kap semmit, akkor nem hiszem, hogy az Akadémia kiállna a film mellett. Van egy olyan érzésem, hogy az Affleck-Bigelow páros egyik tagja nem kap BAFTA-jelölést, és csak az egyik thriller marad a Lincoln ellenfele.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.01.08. 19:50:12

Szóval Hooper jobb, mint Tarantino? Vagy Tarantino ennek a klubnak sem tagja?

Vektor. (törölt) 2013.01.08. 19:52:09

@Zalaba_Ferenc: Nem látták a filmet. 10 ezer emberről van szó, ennyinek szerintem túl nagy költség időben kiküldeni a DVD-ket.

Atkakukac1989 2013.01.08. 20:32:29

Szégyen az Akadémia részéről ez a Tom Hooper imádat. Igazi prosti lehet ez a pasas. Annyira kilóg ebből a listából, mint az állat.

Ha sorolod a neveket és a rendezői életműveket nézed, sehol nincs az ürge. (És most nem számszerűségre gondoltam, hanem minőségre).

Vektor. (törölt) 2013.01.08. 20:39:26

@Atkakukac1989: Az Akadémia még nem jelölte Hoopert a Les Mis-ért, ne írd le őket korán.

Németh Barna 2013.01.09. 00:56:54

Szerintem látták a Djangót. Éppen Weinstein úr volt az, aki 120.000 screenert kiküldött a Crash-ből a színészeknek. Gondolod, hogy itt nem tette meg sokkal kevesebbel?

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása