aeon flux

ready for the action now, danger boy?

felhőatlasz: a magyar szinkron Takács Máté
2012. november 18. 11:28:47

Kategória: film 13 komment

Csütörtökön kerül a mozikba a Felhőatlasz, ami a Budapest Film harmadik szinkronizált bemutatója az idei évben; az ezt megelőző öt esztendőben összesen volt ennyi. A Wachowski-Tykwer produkció esetében az igyekezet teljesen érthető: szerzői indíttatás ide vagy oda, egy nagyszabású fantasyről van szó, amelynek hossza megközelíti a három órát. A forgalmazó a legnagyobb blockbustereknek kijáró módon bánik filmmel, amit az országos szintű, rendkívül sok mozira kiterjedő premier és cikkünk tárgya, a szinkron is jól szemléltet.

383986_498650950145151_1019602918_n2.jpg

Tom Hanks Kőszegi Ákos. A legutóbbi két alkalommal, mikor Hanks a magyar mozikban látható volt (Rém hangosan és irtó közel, Larry Crowne), eredeti hangját hallhatta a közönség, egyébként olyan filmekben szokhattuk meg jelen párosítást az elmúlt évtizedben, mint a Kapj el, ha tudsz!, a Terminál, A Da Vinci-kód, a Charlie Wilson háborúja és legutóbb az Angyalok és démonok.

Halle Berry – Pikali Gerda. Az Oscar-díjas színésznőt éppen tíz éve láthattuk a Halj meg máskor! női főszerepében, ahol Liptai Claudia szinkronizálta. A köztes időben Tátrai Zita (X-Men 2.), Németh Borbála (X-Men: Az ellenállás vége) és legutóbb, a Szilveszter éjjelben a most is hallható Pikali Gerda szólaltatta meg; ha számításba vesszük a home videós megjelenésekhez készült szinkronokat, akkor legtöbbször ő kölcsönözte Berry hangját.

Hugh Grant – Stohl András. Stohl András hangja nélkül nehéz megúszni a mozizást még annak is, aki csak havonta egyszer látogat el a legközelebbi multiplexbe, ám ha Hugh Grantről van szó, aligha érheti szó a ház elejét.

Jim Broadbent – Harsányi Gábor. Jim Broadbent esetében a legtöbbször Szokolay Ottó nevével és hangjával találkozhattunk a moziban (Harry Potter-filmek, a legutóbbi Indiana Jones-mozi és az első Narnia krónikái), ám Harsányi Gáboréval sem először: éppen a Budapest Film egy korábbi bemutatójában, a Csenő manókban emelte a magyar változat fényét.

Susan Sarandon – Menszátor Magdolna. Susan Sarandonhoz igen sok neves hazai színésznő köthető, ha szinkronról van szó, közülük Menszátor Magdolna sem először, ám kisebb számban, mint mondjuk Andresz Kati (Speed Racer - Totál turbó) vagy Kovács Nóra (Tőzsdecápák: A pénz nem alszik). Legutóbb, az Apa ég!-ben Vándor Éva szinkronizálta.

Hugo Weaving – Epres Attila. A Wachowskiéknak sokat köszönhető Weaving Smith ügynökként három filmen át Rátóti Zoltán hangján szólalt meg magyarul (a másodiktól már a moziban is), míg Elrondként A Gyűrűk Ura-trilógiában Rosta Sándor tolmácsolta, s ez utóbbi párosítás kiterjedt olyan filmekre is csak a mozinál maradva, mint a Táncoló talpak 1-2. és az Amerika Kapitány: Az első bosszúálló. Most a sűrűn foglalkoztatott Epres Attiláé (csak idén: Daniel Craig A tetovált lányban; Til Schweiger a Kémes hármasban; Jackie Earle Haley az Éjsötét árnyékban; Jemaine Clement a Men in Black - Sötét zsaruk 3.-ban; Gary Oldman A sötét lovag: Felemelkedésben; Jason Statham a The Expendables - A feláldozhatók 2.-ben; Steve Buscemi a Hotel Transylvania - Ahol a szörnyek lazulnak) a lehetőség, aki egyébként a Priscilla, a sivatag királynőjének kalandjai második szinkronjában (a három létező közül) már közvetítette Weavinget a magyar közönségnek.

Jim Sturgess – Szatory Dávid. Szatory Dáviddal idén ugyancsak számtalan alkalommal találkozhattunk már, most Taylor Kitsch (Csatahajó), Dave Franco (21 Jump Street - A kopasz osztag), Dominic Cooper (Abraham Lincoln, a vámpírvadász) és Ben Whishaw (Skyfall) mellé egy újabb feltörekvő színész nevét jegyezheti fel szinkronlistáján.

Keith David – Varga Rókus. Az afroamerikai színészhez ritkán van szerencséje a hazai moziközönségnek, főként azért, mert gyakran maga is csak szinkronizál jellegzetes orgánumának köszönhetően (Transformers, Coraline és a titkos ajtó, A hercegnő és a béka). Varga Rókust nem először választják öblös hangú fekete fickó megszólaltatására: ő volt Idris Elba magyar hangja A szellemlovas: A bosszú erejében tavasszal, de Seth Rogen a Zöld Darázsban és a Family Guy Joe-ja is hozzá fűződik.

Bae Doona – Zsigmond Tamara. A dél-korai színésznő, akit idehaza A bosszú urából és A gazdatestből ismerhetünk, hollywoodi debütálásában Zsigmond Tamara hangján szólal meg magyarul; őt idén hallhattuk az Amerikai pite: A találkozóban, A diktátorban, a Men in Black - Sötét zsaruk 3.-ban és a Magic Mike-ban is.

Ben Whishaw – Fekete Ernő. Még javában pereg a Whishaw ezt megelőző filmje, a Skyfall, melyben Szatory Dávid szinkronizálta, s itt egy újabb kísérlet a színész számára Fekete Ernő személyében (az említett Bond-filmben Javier Bardem magyar hangja), akit A sötét lovag-trilógián, a Sherlock Holmes- és Vasember-filmeken edződött nézőknek aligha kell bemutatni.

valamint:
James D'Arcy  Simon Kornél
Robert Fyfe Kajtár Róbert
David Gyasi Zöld Csaba
Raevan Lee Hanan Jelinek Éva
Andrew Havill  Makranczi Zalán
Brody Nicholas Lee Czető Ádám
Götz Otto Papp Dániel
Alistair Petrie Lux Ádám
Ralph Riach Botár Endre
Amanda Walker Győri Franciska
Xun Zhou Gáspár Kata

további magyar hangok: Előd Botond, Fehér Péter, Fon Gabi, Forgács Gábor, Hamvas Dániel, Juhász György, Kiss Erika, Kokas Piroska, Lamboni Anna, Orosz István, Ősi Ildikó, Renácz Zoltán, Schnell Ádám, Seder Gábor, Seszták Szabolcs, Szabó Máté, Szávai Viktória, Tokaji Csaba, Uri István.

a magyar változat munkatársai:
magyar szöveg: Pataricza Eszter
szakértő: Wiesenmayer Teodóra
hangmérnök: Márkus Tamás
rendezőasszisztens és vágó: Simkóné Varga Erzsébet
gyártásvezető: Fehér József
szinkronrendező: Csörögi István

A szinkront a Mafilm Audio Kft. készítette.

A filmet a Budapest Film mutatja be november 22-én, feliratos változatban 10 moziban lesz megtekinthető.

cloud_atlas_hun_poszter.jpg

Címkék

szinkron stohl andras pikali gerda pataricza eszter zsigmond tamara szabo mate epres attila zöld csaba simon kornel makranczi zalan fekete erno lux adam menszator magdolna harsanyi gabor szatory david köszegi akos csörögi istvan schnell adam seder gabor forgacs gabor papp daniel varga rokus ösi ildiko szavai viktoria elöd botond gaspar kata hamvas daniel sesztak szabolcs kiss erika tokaji csaba czetö adam lamboni anna kajtar robert botar endre orosz istvan uri istvan simkone varga erzsebet feher jozsef markus tamas

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr564912592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2012.11.18. 11:52:20

10 moziban feliratos??!!
még a végén jó világ lesz itt :-)

TomPowell25 2012.11.18. 12:02:59

Szeretem ezeket a szinkronos írásokat, de lenne egy helyreigazítani való. Weaving-et a Táncoló talpak mindkét részében Lux Ádám szólaltatta meg, nem Rosta Sándor.

De hogy ne csak kukacoskodjak, jónak ígérkezik a szinkron, habár Whishaw-hoz Fekete Ernő hangja eléggé idegennek tűnik. Ha már Szatory foglalt volt a Skyfall után, akkor Szabó Mátét alkalmaztam volna. Na de majd moziban úgy is elválik, hogy mennyire működik a szinkron.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2012.11.18. 12:35:33

@TomPowell25: Nem kukacoskodás az, ha egy téves közlésre felhívod a figyelmet. Jó sok filmet kellett felidéznem, ebben az esetben megcsalt az emlékezetem.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2012.11.18. 13:27:17

Én is szeretem ezeket a szinkronos írásokat, és szintén felhívnám a figyelmet egy tévedésre: Az utolsó Indiana Jones-filmben Harsányi Gábor emlékezetem szerint John Hurt magyar hangja volt, nem Broadbenté.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2012.11.18. 14:14:34

@J. Bauer: Na, azért ami rendben van, azt ne akarjuk kijavítani. :)

Vektor. (törölt) 2012.11.18. 14:23:43

Érdekes, a Felhőatlaszt szinkronnal adják, miközben a nagyobb tömegeket vonzó Argo felirattal fog debütálni ugyanazon a héten. Vicces lenne, ha ezzel az USA-ban óriásit bukó film megelőzné az Argot.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.11.18. 16:53:58

Derék dolog ez a tíz 10 feliratos kópia, de félek, hogy a fim itthon se fog kaszálni, habár a Mátrix miatt nagyobb lesz a kezdeti érdeklődés iránta, mint Amerikában, még ha ezt ügyesen le is hagyták a magyar plakátról.

K. Kálmán 2012.11.18. 18:26:32

@Vektor.: Kíváncsi vagyok, melyik filmet nézik majd többen. Szerintem az Argo-akció a magyaroknak ezzel a Közel-Keleti témával nem biztos, hogy bejön, ráadásul ugyebár felirattal, míg a Felhőatlasz szinkronos, sok kópiás, és hát Hanks még mindig nagyobb sztár, mint Affleck. Ugyanakkor a film hossza és a nem túl kedvező kritika elriaszthat némelyeket.
Ami engem illet, én mindkettőre vevő vagyok.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.11.18. 18:28:16

@Vektor.: Ja igen, szerintem egyik film sem fog túl szépen muzsikálni itthon, de arra tippelnék, hogy a Felhőatlaszt azért így is többen nézik majd meg.

mercenaryntx · http://yithian.freeblog.hu 2012.11.19. 23:07:14

good guy bufi, hogy azokra is gondol, akik szinkronos filmre nem hajlandóak menni. :)

David S. 2012.11.23. 00:50:57

Most néztem meg a filmet. Nagyszerű volt, de most inkább csak a szinkronról beszélnék. Nagyon örülök, hogy egy ilyen fantasztikus filmhez ilyen remek minőségű szinkron készült. Talán az év eddigi legjobb mozis szinkronja. A Hanks-Kőszegi és Berry-Pikali párosítás már jól rögzült, és mindkét színész nagyon jól hozta a különböző nyelvjárásokat a különböző idősíkokon. De leginkább engem megint Zsigmond Tamara munkája nyűgözött le. A színésznő végig könnyfakasztóan gyönyörűen mondta fel Sonmi-451 szövegét. És nagyon örülök, mert idén leginkább csak mellékszerepekben hallhattam Tamara hangját, már a mozivásznon.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.12.30. 11:32:49

@K. Kálmán: A Felhőatlasz életem egyik legjobb filmélménye, de az Argo is rajta van a megnézendők listáján.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása