aeon flux

ready for the action now, danger boy?

magyar box office: földindulás Takács Máté
2012. november 05. 18:56:30

Kategória: film 2 komment

A hétvége teljes szabadsága alapos nyomot hagyott a bevételi listán, de nem a premierek számaiban, ugyanis mind a Rontó Ralph, mind a Silent Hill: Kinyilatkoztatás, mind pedig Az utolsó műszak silány eredményt produkált. Az alapos nyom így egyetlen címben testesül meg: a Skyfall tíz nap alatt fényévekre lehagyta A Quantum csendjét, és akkor még szerényen fogalmaztam.

end_of_watch_small.jpg

ÚJ FILMEK
A rend kedvéért essünk túl a szóra sem érdemes új bagázson: a Disney új filmje Amerikában várhatóan halmozza majd sikereit, nálunk azonban súlyos érdektelenségbe fulladt. Mindössze 13,4 millió forintot kuporgatott össze a fél őszi szünet alatt, ráadásul kizárólag 3D-s jegyekből. Ez bizony a Micimackó tavaly nyári bemutatkozásánál is kisebb érdeklődést jelent, így óhatatlanul A Robinson család titkának kolosszális buktája rémlik fel. Az a film komplett pályafutása alatt mindössze 27 ezer nézőt érdekelt, s ha nagyon rossz forgatókönyv valósulna meg, a Rontó Ralph se jutna ennél sokkal messzebb. Olyan pórul talán nem jár, de kétség kívül rosszul érinti ez a Fórum Hungaryt, hiszen idén el kellett viselniük a Pixar eddigi legnagyobb közömbösséget kiváltó munkáját is. A 35 moziban vetített animációs film veszte egyértelműen a régi videojátékok semmitmondósága a gyerekek számára, illetve a családbarátabb vetélytársak jelenléte.

A Best Hollywood mutatta be 2006 áprilisában a Silent Hill - A halott várost, s a szokatlan horrorfilm az első hétvégéjét 15 ezer néző felett zárta az azonos közönséget célzó konkurensek (Underworld: Evolution, Horrorra akadva 4.) közepette is. Ez a szint a 3D-s Silent Hill: Kinyilatkoztatástól sem lett volna túl nagy elvárás, de sejthető volt, hogy a tengerentúli helyzethez hasonlóan a franchise sokat veszített erejéből az idő múlásával idehaza is. A filmre nagyjából fele annyian voltak kíváncsiak négy nap alatt, mint az első részre annak idején, s ez most 11 millió forintot jelent, illetve a 7. helyet a listán. A magyar ettől függetlenül megbízható közönsége (volt?) a videojáték-adaptációknak, hisz még olyan szedett-vedett darabok is vitték az 50 ezer eladott jegyet, mint a Max Payne - Egyszemélyes háború és a Hitman - A bérgyilkos. Ennek ezúttal a fele is nehezen fog megvalósulni, így a Fórum Hungarynél elkezdhetnének aggódni (hiszen olyan fix bukták jönnek sorban, mint az Alex Cross és a Mavericks), ha nem lenne a decemberi A hobbit is a tarsolyukban.

Talán jobban járt volna a Big Bang Media, ha hagyja, hogy Az utolsó műszakot olcsóbban, de többen nézzék meg a Cinema City október 11-i hétvégén szervezett filmfesztiválján. A bűnügyi drámának így keservesen kell küzdenie a nézőkért, s bizony ebben a leosztásban csak a tizedik helyen futott be. Bevételt illetően a kilencedik helyre elég a 6,5 milliós start, ami 19 filmszínház hozzájárulása mellett erőtlen eredmény, figyelembe véve azt is, hogy rendhagyó és nehéz produkcióról van szó. A zsarufilmekre egyébként nincs biztos útmutató, ha a magyarok ízléséről van szó, de az utóbbi években túl sok jóban nem volt részük; Ayer előző rendezése, Az utca királyai 35 ezer nézőt vonzott, a Brooklyn mélyén két és fél éve 25 ezer alatt ragadt, míg A zsaruk becsülete 2008 karácsonyán 15 ezernél alig többel zárta kapuit. Ez utóbbi lesz a sorsa Az utolsó műszaknak is, jó esetben.

A Vertigo Média felbátorodott a Fejvadászok relatív sikerén, s egy újabb norvég bűnügyi mozit hozott el a magyar közönségnek, méghozzá szinkronizáltan. A Jo Nesbo nevével hirdetett Jackpot azonban nem hívta fel magára a figyelmet: 11 moziból és magyarul beszélve is csupán 1,8 milliót gyűjtött, aminek kétszerese se lett volna igazán kielégítő.

Ezalatt a Szerelem című koprodukciós dráma 1,1 millió forinttal jeleskedett, csaknem 1200 néző figyelmével kísérve. A Cirko Film bemutatója 8 kópián látható, és hosszú életet jósolhatunk neki.

KORÁBBI FILMEK
És akkor a lényeg: a csak három napos nyitánya alkalmával is eget rengető összeget jegyző Skyfall a szabad csütörtök-pénteknek hála a második körben növelte bevételét, így ezt a víkendet hatalmas előnnyel nyerte, 128,9 millió forinttal. Ez a második hétvégi eredmény a Jégkorszak 4. kivételével kenterbe veri az összes nyitányt is az idei mezőnyből, és egyszerűen képtelenség kellően hangsúlyozni, micsoda bravúrnak vagyunk szemtanúi: 10 nap leforgása alatt 231 ezer jegyet adtak el a filmre, ami mellett nem csak a Casino Royale és A Quantum csendje TELJES nézettsége törpül el, de a Brosnan-korszak valamennyi darabjára is veszélyt jelent. Semmi perc alatt felzárkózik tehát a Skyfall a James Bond, a magányos ügynök mögé, hogy a hazai mozik által vetített Bond-filmek közül a második legnézettebb legyen. A bevételi mutató 300 millió forint fölött áll, ezzel máris az all-time lista első 70 helyezettje közé jutott. Az egészben talán a tempó a legszédületesebb, s ez máshol is így van: az amerikai bemutató előtt egy héttel már csaknem 300 millió dollárt kasszírozott a 23. kaland.


A családi mozik sikeresen kamatoztatták a szünetet; a Lorax a második helyre kúszott előre a negyedikről, s eddig összegyűlt 70 millióját talán még ki bírja egészíteni 100 millióra, de ebbe a hó végi újabb versenyző a UIP-től talán megakadályozza. A Hotel Transylvania - Ahol a szörnyek lazulnak túl van a 100 ezer eladott jegyen, bevétele pedig jelen pillanatban kétszer akkora, mint a Loraxé. A két rajzfilm között az Asterix és Obelix: Isten óvja Britanniát! áll; a Big Bang 3D-s vígjátéka 49 ezer nézőt vonzott három hétvége után, ami az elődök fényében továbbra is csalódás.

Megcsípte a tizedik helyet a premier előtt vetített A maflás című vígjáték. Kevin James családbarát verekedése 6,4 millió forintot keresett 13 helyről, ami nem rossz előjáték az eheti rajthoz.

VÉGSZÓ & AMI JÖN
Hiába vallott kudarcot az összes premier, a top 10 helyezettjeire 25%-kal többet költöttek a nézők, mint egy hete, ami természetesen a szünidőből fakad. A Skyfall embertelen teljesítményének hála alighanem izgalmasabb lesz mindennél, amit november még tartogat, de azért A maflás talán bele tud szólni kicsit a játékba. Ez az Alex Cross című krimiről és a Lopott szavak című drámáról nem mondható el.

A TOP 10 (csütörtök-vasárnap)

# volt
#
film csüt-vas
Ft bevétel
változás Ft össz-
bevétel
össznéző
1 1 Skyfall
128,9m +12,4% 302,8m 231,108
2 4 Lorax
17,2m +51,7% 70,0m 55,324
3 3 Asterix és Obelix: Isten óvja Britanniát!
15,0m +29,7% 65,8m 49,090
4 6 Hotel Transylvania - Ahol a szörnyek lazulnak
14,6m +45,3% 141,4m 107,428
5 ú Rontó Ralph
13,4m - 13,4m 9,451
6 2 Elrabolva 2.
12,4m -7,1% 145,6m 140,561
7 ú Silent Hill: Kinyilatkoztatás
11,2m - 11,2m 7,461
8 5 Kertvárosi kommandó
9,7m -4,7% 52,7m 41,331
9 ú Az utolsó műszak
6,5m - 6,5m 4,742
10 - A maflás
6,4m - 6,4m 4,811

 

Címkék

horror disney box office animation forum hungary cirko silent hill eurocinema magyarvalosag children movie 3d cinema box office hazai big bang media vertigo media

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr164892288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

freddyD 2012.11.05. 19:20:50

Én szerdán nézem az Utolsó műszakot, már nagyon várom. Ugyanakkor bosszantó, hogy a BuFi mozik műsorra sem tűzték...Szinte csak náluk nézek filmeket, így kénytelen leszek félrelépni a CC-be.

A Skyfall mutatók ugyanakkor durvák

Atkakukac1989 2012.11.05. 20:40:13

Az utolsó műszak kritikánál is megemlítettem, hogy mennyire kevesen voltunk a vetítésen (2-en), nagyon sajnálom azt a filmet, többet érdemelne. :D

Viszont Bond előtt le a kalappal.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása