aeon flux

ready for the action now, danger boy?

top 2012: a nyár legjobb filmjei Zalaba_Ferenc
2012. szeptember 11. 21:38:00

Kategória: film 31 komment

A Bourne hagyaték bemutatójával nálunk is hivatalosan véget ért a "nyári" moziszezon, és ez a szezon leginkább azért idézőjeles, mert immáron nem májusban, hanem a legújabb hollywoodi szokás szerint már áprilisban kezdetét veszi. És ki az, aki ezért haragudna rájuk? No de a lényeg a lényeg: szerkesztőségünk összedugta kreatív buksiját, és a következő tízes listával állt elő (az április 5-e és szeptember 6-a között bemutatott, ún. közönségfilmekből válogatva):

10. Merida, a bátor (Brave)

A Fel! óta az első nem-folytatás a Pixartól. Az eredeti ötlet kidolgozása kissé döcögősre sikeredett, valahol félúton ráadásul megugrik egy medveméretű cápát, hogy aztán átmenjen nemhivatalos WALL-E remake-be. Mindezzel együtt nagy szívű, bájos darab.

Nemzetközi összbevétel: 488m dollár
Magyar nézettség: 128.558 néző (170.722.834 Ft bevétel)
Blockbuster momentum: A Fidesz legújabb rémálmát megtestesítő emancipált nőszemély a saját kezéért verseng. Egy harcias csaj, akivel fiúk és lányok egyaránt képesek azonosulni.

9. A biztonság záloga (Safe)

Jason Statham sokadik szólóprodukcióját a "no nonsense" hozzáállás különböztette meg a többitől, amely leginkább egy John Woo fénykorát idéző bodycountban ölt kilyuggatott testet, ráadásul galambos balettozás helyett csonttörő stílusban és sebességgel.

Nemzetközi bevétel: 35m dollár
Magyar nézettség: coming soon...
Blockbuster momentum: Ugyan a film inkább a közepesen olcsó "counter programming" sorát gyarapítja, azaz az aktuális blockbusternek teremt alternatívát, de a visszapillantóban nyomon követhető akciójelenetre azért a nagyok is büszkék lehetnének.

8. Magic Mike

Az év legnagyobb sztárja kétségkívül Channing Tatum: no nem feltétlenül nálunk, ahol mindhárom idei produkciója csupán so-so teljesített. Mindenesetre a vetkőző fiúkról szóló dráma a szerkesztőségben ügyesen izmozott - férfiszavazók ide vagy oda.

Nemzetközi bevétel: 154m dollár
Magyar nézettség: 37.320 néző (46.303.994 Ft bevétel)
Blockbuster momentum: Hasizom, mellizom, hátizom, fenékizom, stb-stb.

7. Men in Black - Sötét zsaruk 3. (Men in Black 3)

A forgatás döcögős volt, a narratíva szintúgy, és a kritikai fogadtatás is csak tessék-lássék volt pozitív, mindenesetre a gyatra második rész emlékét sikerült kivillantani a fejekből - hála Josh Brolin elképesztő Tommy Lee Jones-imitációjának, és a mindig hálás hatvanas éveknek.

Nemzetközi nézettség: 624m dollár
Magyar nézettség: 192.716 néző (274.026.109 Ft bevétel)
Blockbuster momentum: A híres történelmi pillanatot némileg átíró finis, meg persze az időutazós kavar.

6. A diktátor (The Dictator)

Sacha Baron-Cohen szakított az áldokumentarista stílussal, de minden egyéb maradt a régiben: egy excentrikus kívülálló naivnak tűnő, amúgy igen csak éles, és természetesen baromi vicces rácsodálkozása az amerikai közhelyekre.

Nemzetközi bevétel: 176m dollár
Magyar nézettség: 124.643 néző (154.385.761 Ft bevétel)
Blockbuster momentum: Nehéz választani, de talán a helikopteres városnézés fájt a legjobban... a rekeszizmoknak.

5. A sötét lovag: Felemelkedés (The Dark Knight Rises)

Minden kétséget kizárólag Nolan Batman-trilógiájának konklúziója volt a szezon legjobban várt filmje, és a várakozáshoz mérten kisebbfajta csalódást is okozott, de ez elsősorban az elődök méretes árnyékának köszönhető. Mindenesetre Batman, Bale és Nolan egyaránt emelt fővel távozott a franchise-tól, melynek jövőjéről azóta is töprengenek az illetékesek.

Nemzetközi bevétel: 1.041m dollár
Magyar nézettség: 265.359 néző (336.659.571 Ft bevétel)
Blockbuster momentum: A denevér (The Bat) elkezdi röptét...

4. 21 Jump Street: A kopasz osztag (21 Jump Street)

Talán az egyetemes filmtörténelembe nem fog bevonulni, de Jonah Hill dédelgetett projektje nálunk mégis lenyomta a Denevért, mert ennyi szeretni való marha filmes kikacsintásokkal teli, néha már-már szürrealitásba hajló hülyéskedését egyszerűen nem tudtuk nem szeretni.

Nemzetközi bevétel: 201m dollár
Magyar nézettség: 37.520 néző (45.264.857 Ft bevétel)
Blockbuster momentum: A speckó trip különböző fokozatai (amely tulajdonképp a Garázs rock című film egyik jelenetének nagyobb költségvetésű újrája, de oda se neki).

3. Ted

Seth MacFarlane, a Family Guy szülőatyjának hála gyerekkorunk egyik legbecsesebb szereplője elveszítette ártatlanságát, és ez már önmagában elég volt ahhoz, hogy a filmből az év egyik legnagyobb sikere legyen, de hogy nem érdemtelenül, az nem az alibisztorinak, hanem MacFarlane a tévék képernyőjén már bevált, popkulturális kiszólásokkal teli humorának és itt-ott beszúrt miniszkeccseinek köszönhető.

Nemzetközi bevétel: 394m dollár
Magyar nézettség: 111.356 néző (136.749.619 Ft bevétel)
Blockbuster momentum: Nem lenne fair kihagyni Mark Wahlberget a hozsannából, hisz kettejük párosa az, amely eladta a filmet, szóval legyen a Thunder Song. Amúgy Flash! Aa-aaaa!

2. Bosszúállók (The Avengers)

A Marvel ötéves terve (na jó, bemutató szempontjából inkább négy-, kivitelezés tekintetében pedig van vagy hét-nyolcéves is az a terv) gyakorlatilag példa nélküli, s simán össze is roppanhatott volna saját súlya alatt, hisz a Bosszúállók nem kevesebb, mint 7+1 kimelt karakterrel zsonglőrködik, méghozzá úgy, hogy végül senki sem szorul háttérbe. Nem-nem, még a Kapitány se.

Nemzetközi bevétel: 1.507m dollár
Magyar nézettség: 302.830 néző (431.322.180 Ft bevétel)
Blockbuster momentum: A veszteségekkel és saját egójukkal szembesülve a csapat végre összeáll.

1. Prometheus

Ridley Scott nagyon várt és kétségtelenül zseniálisan felvezetett Alien-univerzum-ÉS-fejtágító filmje ugyan magán viselte a blockbusterek jellegzetességeit (nagy kaland! nagy látvány! nagy múlt!), ám narratívájában, gondolat- és hangulatvilágában nem is eshetett volna távolabb a nagy nyári filmek szögegyenes paramétereitől. Ennek köszönhetően durván megosztotta közönségét, de úgy tűnik, a szerkesztőségünket már nem annyira. A nyár legjobbjából simán lehet az év (egyik) legjobbja is.

Nemzetközi bevétel: 375m dollár
Magyar nézettség: 222.156 néző (329.707.808 Ft bevétel)
(Anti)Blockbuster momentum: Császárszülés Scott módra.

Címkék

batman marvel alien will smith charlize theron thor hulk the dark knight christian bale ridley scott morgan freeman michael caine pixar mark wahlberg mila kunis jason statham tommy lee jones christopher nolan robert downey jr superhero iron man gary oldman chris evans brave anne hathaway barry sonnenfeld men in black seth macfarlane channing tatum tom hardy michael fassbender chris hemsworth noomi rapace captain america cobie smulders prometheus the avengers top film steven sodebergh

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr474770670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vargatom 2012.09.11. 21:49:06

Ez most flamebait? Komolyan kérdezem...

kaamir 2012.09.11. 21:49:25

A Prometheus, a Bosszúállók és a Sötét lovag égetni való szenny, a MIB 3 és a 21 Jump Street szórakoztató baromság. A többit még nem láttam, de a Diktátortól sokat várok.

McCl@ne 2012.09.11. 21:56:03

Jééé, egy lista, amivel szinte teljesen egyetértek! :O
MIIIB-et nem láttam, de ezek után megnézem, a többi viszont nagyon rendben van!
Külön öröm a 21JS jó szereplése, a TED még jobb szereplése, az, hogy a Magic Mike listára került és a Prometheus első helye!
Jó kezdés az új helyen! :)

nbcee 2012.09.11. 22:04:25

Sóhaj. Nekem SBC-től mindig is az Ali G tetszett a legjobban, pár megnézés után már kevésbé volt vicces, ahogy Borat és Brüno behülyítenek pár 70 IQ-s hamburgerzabáló rednecket. Ezért fáj annyira, hogy a legtöbb Diktátor-kritikában mintha az Indahouse nem is létezett volna (jó, tudom, lánykorában ő is álriporter volt), és sok helyen hatalmas újdonságként ünnepelték Cohentől, amit 2002-ben már egyszer megcsinált. Jó, tudom, aki ide ír, az biztos ismerte az alis filmet is, de bosszantóan sok egyéb kritikus nem.

cineplex 2012.09.11. 22:18:55

A Prometheus nagy kedvenc, A TDKR és a bosszúállók is. Tatum továbbra sem a favoritom, ahogy Hill sem.

Jack Skellngton 2012.09.11. 22:42:30

A 21 Jump Street kivételével nagyszerű lista...ezt az egyet nem tudom hová tenni, de ez egyéni szociális probléma! :-)

szkristof92 2012.09.11. 22:48:05

Utálok listázni úgyhogy szimplán csak:
Merida, Safe, TDKR, 21 Jump Street, Avengers, Prometheus pipa. Ted, MB3 Magic Mike és Diktátor még nem volt és még nekem pluszban befigyel a Holdfény királyság (tudom nem popcornmozi de a legjobb film, amit eddig láttam) és az EX2 (tudom AE-nek nem kedvenc, nekem hozta azt amit ígért).

robertdani · http://robbiedani.tumblr.com 2012.09.11. 22:59:59

Nekem ezek közül csak a Prometheus. A MIB3-at tegnap láttam de irtózatos volt mint ahogy a Bosszúállók is. :-)

TomPowell25 2012.09.11. 23:11:46

Csak A biztonság zálogát nem láttam, de most már lassan pótolom, a Merida meg annak ellenére, hogy lekötött, a leggyengébb Pixar mozi volt (mondjuk így is ver jó pár konkurenst), mert a megvalósításon kívül hiányzik belőle minden, ami igazán szerethetővé teszi. Az MiB3 nem volt rossz, és a Pókemberrel tény, hogy némileg elfogult vagyok, de akkor is az egyik legjobb képregényfilmnek tartom (legalábbis az eredettörténetek közül mindenképp), és nálam valahol a top 5-ben végezne, a Batman, a Prometheus, a Bosszúállók és a Ted mellett. Egyébként egész jó lista, nagyrészt én is ezeket raknám bele.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.09.11. 23:54:50

Ez a lista szerkesztőségi - van köztük olyan, amit még nem láttam, és olyan, amire a legnagyobb jóindulattal is csak azt mondanám, hogy közepes, no de az össznépi listák már csak ilyenek.

fighting 2012.09.12. 00:36:31

Jó a lista arra, hogy mit kell majd pótolnom. Sajna elég sokat.:O De abból amit láttam, azzal egyet tudok érteni.

mrscottpilgrim · http://twitter.com/mrscottpilgrim 2012.09.12. 02:33:01

a 10-ből 4 volt meg csak (mivel itt a közelemben sajnos nincs mozi), azok alapján:
4. Prometheus - 3/5 (erős jóindulattal a maszek abortuszos jelenetért, Davidért, meg az utolsó jelenetért)
3. The Avengers - 4/5
2. The Dictator - 4/5
1. 21 Jump Street - 5/5 (ami inkább 4.5/5)
Az első helyezettnél picit talán nyomott a latba, hogy imádom a buddy cop moviekat, és olyan ritkán készül igazán fasza darab, hogy amikor nagy ritkán készül egy igazán jó, annak borzasztóan tudok örülni. (Mondjuk tavaly volt egy The Guard is, azelőtt viszont igazán jó buddy cop movie talán a Kiss Kiss Bang Bang volt.)

matareseklan 2012.09.12. 08:47:26

Nagyjából egyetértek a listával, bár A diktátor című film nálam biztos lemaradt volna a listáról, vagy nem ilyen előkelő helyen végez.
A Ted és a Jump Street viszont kellemes meglepetés volt, mindkettőtől kevesebbet vártam.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2012.09.12. 09:33:58

Ritka szar volt az idei mozinyár, április óta egy-két kivételtől eltekintve csupa középszar filmet láttam az ezüstvásznon. Amit nagyon hiányolok erről a listáról az a Holdfény királyság.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.09.12. 09:47:57

@J. Bauer: A Holdfény királyság az év egyik legjobb filmje, de eme lista paramétereinek nem felel meg. Különben se sok keresenivalója lenne ilyen filmek között.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2012.09.12. 10:11:51

@aeon flux: Azt hittem csak a bemutatás ideje számít. Maga a film bár egyéni hangon szól, de szerintem be lehet sorolni a közönségfilmek közé is, Anderson filmjei között A fantasztikus róka urat leszámítva szerintem ez a legkönnyedebb, bárki számára élvezhető darab. A közönségsikere is jóval nagyobb volt, mint a listára bejutott A biztonság zálagának.

goodjohnwin 2012.09.12. 10:18:34

biztos, csak a gyatra felhozatal miatt van, de ez a lista minősíthetetlen sajnos... :(

hogy őszinte legyek, nem tudnék mást javasolni első helyre a Prométheusz helyett, csak azt érzem, hogy nem oda való

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2012.09.12. 10:43:49

Most komolyan, a Safe, Merida, Men in Black ezek mi a francot keresnek a listán? Még AE is lehúzta őket :) (már amelyiket).

Ha már össznépi szavazás, akkor én egy olyanra lettem volna kíváncsi, hogy minden szerző kap egy mondatot, meg dob egy pontszámot, hogy szerinte milyen a film, mert ez így...maximum csak félkomoly.

Pikszi · http://afeketezongora.blogspot.com/ 2012.09.12. 13:10:02

Az az igazán fájdalmas, hogy az összes film a listán, amiket májusban még annyira vártam, csalódást okozott. Ennyire nehéz manapság NEM ezer sebből vérző, egyszernézősnek is sovány nyári közönségfilmet csinálni?

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.09.12. 13:45:49

@Pikszi: Vagy csak mi lettünk/voltunk szigorúbbak/elnézőbbek?

Vektor. (törölt) 2012.09.12. 14:22:18

Nem nagyon jártam moziban a nyár folyamán, arra jó lesz a lista, hogy ne maradjak le utólag semmiről.

Pikszi · http://afeketezongora.blogspot.com/ 2012.09.12. 14:39:22

@aeon flux: Biztos jelentős a nosztalgiafaktor abban, hogy a régi (régebbi) akciófilmeket vagy vígjátékokat jobban szeretem, de asszem, a nyafi oka nem az ízlésváltozásban van, hanem a félkész termék elfogadottá válásában. Az Avengersben, a TDKR-ban, a Prometheusban mind ott volt a jó alapanyag. (Ezért is vártam őket lelkesen, ugye.) Csak mintha itt abba is hagyták volna a munkát.

Persze nem értek hozzá, csak éppen rosszkedvűvé és gyanakvóvá tesz ez a csalódássorozat.

sidek 2012.09.12. 18:37:44

Prometheus. De nem volt nehéz, mert alig voltam moziban nyáron. Még a Batman-t láttam, de a Promi jobban tetszett.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2012.09.12. 22:46:53

vajon mi lenne az első ha nem ez????

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.09.14. 07:50:06

"I enjoyed “Prometheus”; I thought it was great. I thought it was Ridley returning to science fiction with gusto, with great tactical performance, beautiful photography, great native 3D. There might have been a few things that I would have done differently, but that’s not the point, you could say that about any movie."
- James Cameron

kaamir 2012.09.14. 07:55:01

@Zalaba_Ferenc: Megszólalt a gödörből a lyuk...

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.09.14. 08:02:53

@kaamir: Hát persze, Cameron az egy kis játékos. :) Amúgy ugyanebben az interjúban arról is beszélt, hogy Spielberg az orra elől happolta el a Jurassic Park jogait, és ha ő rendezte volna, sokkal durvább filmet forgatott volna: "Aliens with dinosaurs". Azért örülnék, ha a kék természetvédők kalandjai után visszatérne erre a vonalra.

kaamir 2012.09.14. 08:12:45

@Zalaba_Ferenc: Valahogy az Avatar után nem tudom sokra értékelni a véleményét. Megmutatta, hogy mit gondol sci-firől, meg úgy általában a filmről.

A JP-t nagyon megnéztem volna az ő rendezésében, de az még egy másik Cameron volt.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.09.14. 08:21:52

@kaamir: Ha az avatárosdi után tényleg megcsinálja a Battle Angelt, és olyannak, amilyennek ígérte, akkor talán visszakaphatod őt.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása