aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: men in black - sötét zsaruk 3. (2012) Zalaba_Ferenc
2012. május 24. 09:26:28

Kategória: 12 komment

Boris, a bosszúszomjas földönkívüli visszaugrik a hatvanas évekbe, hogy végezzen az őt anno sittre vágó K ügynökkel (Tommy Lee Jones, illetve múltbéli megfelelőjeként Josh Brolin), mielőtt az sittre vághatná. Világos? J ügynök (Will Smith, illetve múltbéli megfelelőjeként Will Smith) szerint igen, úgyhogy ő is visszautazik az időben, hogy megállítsa Borist, mielőtt végezhetne K-val, mielőtt az sittre vághatná. Világos? Mint a vakablak.

Boris, a bosszúszomjas földönkívüli visszaugrik a hatvanas évekbe, hogy végezzen az őt anno sittre vágó K ügynökkel (Tommy Lee Jones, illetve múltbéli megfelelőjeként Josh Brolin), mielőtt az sittre vághatná. Világos? J ügynök (Will Smith, illetve múltbéli megfelelőjeként Will Smith) szerint igen, úgyhogy ő is visszautazik az időben, hogy megállítsa Borist, mielőtt végezhetne K-val, mielőtt az sittre vághatná. Világos? Mint a vakablak.

The Man is Back! Négy év telt el azóta, hogy Will Smith-t utoljára mozivásznon láthattuk: négy év elég volt ahhoz, hogy immáron ne ő legyen az utolsó nagy mozisztár, akire filmet lehet alapozni (bejött a képbe ugyebár Robert Downey, Jr.), és négy év elég volt még ahhoz is, hogy felmerüljön a kérdés: lehet-e még filmet alapozni Will Smithre? Lehet-e elővenni a sufniból egy tíz éve pihentetett franchise-t, melynek második részéről minél kevesebbet beszélünk, annál jobb (azért ebben a kritikában egyszer-kétszer felmerül a neve)? Van-e keresnivalója egy különös sci-fi/komédia-hibridnek a mozis szuperhősök korában?

Nos, a látottak alapján azt kell, hogy mondjam: nem ciki a jelenlét. Pedig az előjelek borzasztók voltak. A múlt intő példáiból nem tanulva a MiB3-at úgy kezdték el forgatni, hogy a forgatókönyvnek még csupán az első harmada készült el, aztán mikor a munka elért az utolsó oldalhoz, szépen mindenki, hazament, és várta malmozva, hogy az írók összedobják a folytatást. Ez csak tessék-lássék sikerült: a második forgatási etapban tervezet már létezett, de kész forgatókönyv még nem - a párbeszédeket a forgatási napok reggelén kotlották ki magukból az írók.

Ez meg is látszik a filmen. A dialógusok helyenként roppant döcögősek, a sziporkák ritka kivételtől eltekintve izzadságszagúak, a szentimentális filózgatás céltalan, és így tovább. Sajnos a toldozott-foldozott forgatási procedúra a cselekménynek sem tett jót: vannak totálisan elpazarolt karakterek (O ügynök mindkét időben) és újrahasznosítottak egyaránt: a második rész kétfejű idiótája helyett ezúttal egy időkurkász idiótát kell elviselni, a főgonosz pedig már megint egy MacGuffinra hajt, amellyel elpusztíthatja a világot. Az időutazós vonal sem az a fajta, melynek jót tesz az ad hoc jellegű folytatás; össze is omlik pillanatok alatt, hisz arra a kérdésre, hogy a többiekkel ellentétben J ügynök miért emlékezik arra az alternatív időre, melyben K ügynök a 2000-es években is élt és virult, soha nem érkezik válasz.

De! Sarkalatos hiányosságait a film minden egyéb téren kárpótolja: látványvilága nem csupán pazar, de még ebben a CGI-fantazmagóriákkal teli korban is egyéninek hat (éljen Rick Baker!): kreatív és jópofa monszterek róják az utcákat (hál'istennek a grafiti-ember nem érte meg a végső vágást), és a már említett időkurkászon túl nincsenek se beszélő kutyák, se káromkodó űrsáskák (pontosabban vannak, de ott valahol, a margón). A hatvanas évek felelevenítése ugyan közhelyes, csak Will Smith bőrszínéből adódóan több rasszizmust tartalmaz, de például Bill Hader Andy Warholjának majdnem sikerül 5 percben lenyúlnia az egész filmet, és Josh Brolin elképesztően jól hozza a fiatal Tommy Lee Jonest. Jemaine Clement (aki egyébként ilyen zseniális dolgokat tud) totálisan el van pazarolva Boris szerepében, gyakorlatilag fel sem lehet ismerni a maszkok mögött, ellenben mint monszter, az egyik legdurvább, amellyel mostanában filmvásznon találkoztam (üdvözöllek, 16-os karika!), és el sem hiszem, hogy le merem ezt írni, de a 3D minden pénzt megér. Vásári? Igen. Kimászik a vászonról? Ja. Hozzátesz a narratívához? Ugyan már! De ötletes és markáns; végig jelen van a filmben, és nem azért, hogy kizökkentsen, hanem hogy hozzátegyen az élményhez.

Mert ez a film igazából egy élmény: hatalmas díszletekkel, egyéni világgal, pörgő cselekménnyel és működő akciójelenetekkel (vásznon még a monociklis üldözés sem olyan ciki) dolgozó, *jólmegcsinált* szórakoztató termék. Az már más kérdés, hogy a moziból kifelé menet a 3D-s szemüveggel együtt eme filmélményt is le lehet adni a szertárban.

Címkék

kritika fantasy comedy sci fi will smith 5csillagos tommy lee jones josh brolin sequel men in black 3d cinema

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr794769499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_551562 2012.05.24. 10:16:24

Mindjárt én is megyek rá. Az előjelek és a marketing nem nyerték el a tetszésem, de ezek szerint szórakoztatóra sikeredett. A 3D ezek szerint segít abban, hogy eltévedjünk Tommy Lee Jones ráncaiban.:)

Ismeretlen_1068 2012.05.24. 12:26:34

Talán az elmúlt három óra alapján korai lenne bármilyen következtetést levonni, de a kommentek, like-ok és hitek száma talán félig-meddig már választ is adott a második bekezdésben szereplő kérdésekre. :) Egyébként csak a miheztartás végett: Men In Black 1-2 10/8-3.

Ron · http://daniaronblog.blogspot.com 2012.05.24. 13:23:18

Jól van akkor, nem én voltam a hülye, és akkor tényleg nem lehet tudni, J ügynök miért emlékszik K-ra. Szerintem egyébként mindhárom film 60 és 70% között mozog, lásd a kritikám

Kóczy · http://koczy2.wordpress.com 2012.05.24. 14:20:21

Felénk majd holnaptól játsszák, igyekszem rá hétvégén elmenni, ha lesz időm. Az első két rész amúgy nekem tetszett, de ezzel kapcsolatban nem valami bíztatóak az előjelek. (Nem volt forgatókönyv...stb...) De az időutazással engem mindig meg lehet "venni", úgyhogy természetesen adok neki egy esélyt. :)

Ismeretlen_551562 2012.05.24. 15:45:48

Most jöttem róla. A humor és a történet az összecsapott forgatókönyv miatt akadozik, de az alkotói rutin megmenti és egy végig élvezetes filmet eredményez. Ami meg J ügynök emlékezetét illeti: SPOILER!!! J a tudtán kívül érintett volt az egész ügyben. Ha K meghal az apja életben marad, és K-nak nem kell neutralizálnia a gyerek J-t. Ebből kifolyólag reagált úgy az időtörésre, ahogy. Ja és az egyik háttérpoénon szakadtam. Mindig is sejtettem, de most már nyilvánvaló: Tim Burton egy UFO.:) SPOILER VÉGE!!! A 3D szép volt, nem volt se hivalkodó, se összecsapott, az időugrásnál például hatásos volt, és a szinkron is tetszetős volt.

Ismeretlen_1068 2012.05.24. 16:29:56

SPOILER: Ez továbbra is sántít. Ha K meghal, és J apja életben marad, akkor J-ből soha nem lesz MiB ügynök. Meg aztán hogy halt meg K?

Ismeretlen_551562 2012.05.24. 16:45:04

SPOILER Azt nem tudhatjuk, hogy K nélkül nem lett volna ügynök (igaz ezt se magyarázza semmi). Gondolom "eredetileg" K nem tudott volna időben elmenekülni a kilövő állomásról, és ott égett volna. Nem mondom, azért a forgatókönyv hiányosságai sokszor kiütköztek. A zsaruk például neutralizálják magukat, de J később már nem tud, valami mondvacsinált, igazmondós magyarázattal?

Ismeretlen_1068 2012.05.24. 16:48:18

SPOILER: K nélkül J elég nehezen botlott volna bele ebbe a nagyon titkos, nagyon föld alatt működő szervezetbe, másrészt ő arra az idősíkra emlékezett, melyben K társa volt. Ezt a dolgot bizony senki sem gondolta végig. :)

Ismeretlen_551562 2012.05.24. 18:55:48

SPOILER Az én értelmezésemben J mindenképpen ügynök lett volna, csak az alternatív idősíkban nem K szervezi be. Azért emlékezhetett erre az általunk is ismert idősíkra, mert közvetlenül érintett volt az időtörésben. De aláírom, hogy ez se egy betonbiztos magyarázat, és a forgatókönyvet ementáli sajtra pötyöghették.:)

Ismeretlen_41238 2012.05.24. 20:13:21

Ezek a belekötögetések az időutazásos meg időtöréses dolgokba pont olyanok, mint amikor az öreg Biff visszament 1955-be, aztán utána hova tért vissza. Érdekes meg minden, de majdnem teljesen lényegtelen.

Ismeretlen_649130 2012.05.24. 23:42:28

10: Azért egy időutazós sztoriban az időutazás következményeit pont nem nevezném lényegtelennek. A film nem egy túl nagy eresztés egyébként, de egynek elment azért. Josh Brolin jó volt, Will Smith vicces, Tommy Lee Jones pedig öreg.

Ismeretlen_122737 2012.05.25. 13:07:26

Bakker, tegnap elmentünk rá családostul (hozzáteszem, nem az én kezdeményezésemre :D). Teljesen nulla elvárásaim voltak, és valószínűleg többek között emiatt bejött! :D Nem mindig vicces, az totál igaz, hogy bizonyos poénos szituációk sajnos nem ütnek/ülnek annyira, ellenben Boris, a főgonosz eléggé ijesztő figura (még a szinkronhangja is!), és nagyon látványos volt. IMAX-ben láttam, és kifejezetten kurva jól nézett ki egy csomó jelenet. Élveztem, na.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása