aeon flux

ready for the action now, danger boy?

ezen a hétvégén, korábban... (2018/29.) Takács Máté
2018. július 21. 15:12:00

Kategória: boxoffice Szólj hozzá!

A Mamma Mia! Sose hagyjuk abba az első részt felülmúló nyitány elé néz mind Amerikában, mind Magyarországon. 5, 10, 15 és 20 éve pedig az alábbiak történtek.

usa_2018_29.jpgAz amerikai listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

5 éve...
odaát

Máig luktratív biznisz vette kezdetét, amikor a Démonok között ($41.9m/$137.4m) meglepően magas összeggel vezetést szerzett öt éve. A klasszikusabb vonalvezetésű horror a príma nézői és kritikusi értékelések mentén még sokáig ott is maradt a mezőnyben, és ritka módon szitén százmilliót kaszáló folytatás fialt - nem beszélve a spinoffokról. 20 milliós költségvetés mellett egy ilyen futam valóságos megdicsőülés, és éppen ellenkezője annak mint ami a vérmes reményű további premierekre várt. A DreamWorks nem első, nem utolsó kudarcát könyvelte el a Turbó ($21.3m/$83m) képében, hiszen a csigás mozi még öt napos nyitánnyal is csak 31 milliót hajtott fel, végül pedig messze lemaradt a százas finistől - 135 milliós árcédula mellett. Ugyancsak elhamarkodott volt összedobni és a nyári forgatagba vetni a RED 2.-t ($18m/$53.3m), ami szintén futott a pénze után, hiába a változatlanul nagynevű stáb és nyugger-kiadású akciókomikum. 41%-kal kevesebb pénz folyt be, és Bruce Willis azóta se tudott érdemi bevételeket felmutatni. S ha már érdemi bevétel, hát az az R.I.P.D. - Szellemzsaruk ($12.7m/$33.6m) számára holtan érkezés esete volt. A roppant költséges fantasy-vígjáték minden téren blamálta magát és résztvevőit, midőn az év legnagyobb pereceléseinek egyikét mutatta be. Pedig addig a pontig olyan jól alakultak a Universal dolgai...

errefelé
Adam Sandler utolsó sikeres filmje nálunk konkrétan a legsikeresebbje lett: a Nagyfiúk 2. 48.000 nézőt hívott ki játszani a premier hétvégjén, majd végél 219.000-en élvezték ezt a társaságot. End of story. A másik premier az amerikai debüttel egy időben nálunk is lebőgött; az R.I.P.D. - Szellemzsaruk kevesebb mint 10.000 nézőt jegyzett a legjövedelmezőbb, nyári hónapok javában, majd 28.000 nézőnél visszaszolgáltatta fegyverét és jelvényét.

10 éve...
odaát
Történelmi nyitányt jegyzett A sötét lovag ($158.4m/$534.9m), amit hasonlóképpen is fejlődött tovább. A 158,4 millió dollár akkor nyitányrekordot jelentett, manapság viszont még mostani jegyárakra átkalkulálva sem példátlan, hiszen a Fekete Párduc is nagyjából ekkora közönséget toborzott első három napján. Batman érdemeiből ez mitsem von le, hiszen csak a Titanicot nem nyomta le az all-time listán anno. Volt tehát idő, amikor a DC megette reggelire az MCU-t, minden téren! S ha már évtizedes távlat, hát a Mamma Mia! ($27.8m/$144.1m) menetelése is új megvilágításba kerülhet most: nem csak az akkori nyárnak szólt, tényleg többször kifőzhető sikerrecept teremtette. A musical a jó kezdés után alig-alig lépett hátra, így idővel olyan filmeket nyomott maga mögé, mint A hihetetlen Hulk vagy a Wanted.

errefelé
A cím által közvetítettel egyenértékű érzelmeket váltott ki a Mamma Mia! premierje mifelénk. A dalolós romantikus filmre egyetlen hétvége leforgása alatt csaknem 75.000 jegyet adtak el, ami bármely várva-várt blockbuster-folytatásnak javára vált volna a szezonban. Ez a könnyed produkció ráadásul foggal-körömmel ragaszkodott a toplista éléhez, így még az év vége felé is be-benézett az első tízesbe, miközben sorra hagyta le a legnagyobbakat az all-time nézettségi listán, úgymint A miniszter félrelép, a Gladiátor vagy Az elveszett világ: Jurassic Park - és azóta is csak három filmet néztek meg 774.000-nél többen a hazai mozikban. Mindeközben Adam Sandler már ekkor is felbukkant, hogy fejlődő sztárerejéről tanúságot tegyen. A Ne szórakozz Zohannal! 25.000 látogatóval jelezte, hogy számolni kell vele, végül pedig több mint 120.000-en szórakoztak rajta.

15 éve...
odaát
Mit teszel, ha eljönnek? Megnézed őket. A Bad Boys II. - Már megint a rosszfiúk ($46.5m/$138.6m) vérbeli nyári kasszasikerré avanzsált tavaszi sleeperből, amit az első rész jelentett, nem kis részt persze Will Smith ázsiónövekedésének köszönhetően. Michael Bay filmjét szapulták rendesen a kritikusok, de a nézők azon a nyáron igencsak fogékonyak voltak a bluckbusteri akciókra. Érthetetlen hát, miért nem estek neki rögtön a harmadik rész előkészületeinek, amikor még volt benne ráció, és nem karrier-megmentési funkciót töltött volna be. A top 5-ben indult a Johnny English ($9.1m/$28.1m) ;is a britek elgondolása az akció-vígjátékról kevésbé rezonált a Bruckheimer-produkciónál, de ahhoz képest tisztességes kört futott, hogy a folytatás milyen mélyen maradt - a harmadik rész ennek ellenére próbát tesz idén odaát is.

errefelé
A Charlie angyalai: Teljes gázzal vígan őrizte pozícióját az élen, miközben a tengerentúlon csúnyán hasaló Szindbád: A hét tenger legendája indult ellene, illetve egy alig észrevett vígjáték, a Hajó a vége. A DreamWorks-animációnak még a Cuba Gooding Jr. vezette sületlenséggel is meg-meggyűlt a baja, végül azonban 136.000 nézővel tett róla, hogy akkora égés ne váljon belőle, mint odaát, habár az egy évvel korábbi Szilaj, a vad völgy paripájától jócskán lemaradt. A Hajó a vége viszont elbüszkélkedhetett vele, hogy noha hazájában a kutya se nézte meg, a magyarok, jó vígjátékfogyasztók lévén, 85.000 fős tömegben szálltak a fedélzetre.

20 éve...
odaát
Kevéssel ugyan, de a Zorro álarca ($22.5m/$94.1m) beelőzte a második hetébe lépő Halálos fegyver 4.-et, így az élre álhatott. A nagyszabású kardozós mozi nem bizonyult elég kitartónak a százmilliós határ belasszózásához, de nemzetközi bevételei az egyik első filmmé avatták, amely kilenc számjegyű amerikai összeg híján is 200 millió felett kaszált globálisan - a folytatás végül itt nem maradt el, de kár volt a gőzért. A másik premier mélyebb benyomást tett. A Keresd a nőt! ($13.7m/$176.5m) már a premierkor is felkeltette a figyelmet, de ami aztán jött, az végképp kigazolta az ösvényt a korhatáros vígjátékok új hulláma előtt. A Farrelly-testvérek azóta se tudták megismételni eme sikert - hisz már nem volt hova harsányodni és vulgarizálódni a sikerhatáron belül -, pedig volt rá igyekezet dögivel.

errefelé
Hosszú hetek, sőt hónapok óta történt először valami izgalom a magyar mozikban az Életre-halálra premierjével. Sam Gerard rendőrbíró ugyan nem ért A szökevény nyomába, a krimi így is a hónap második legnézettebb filmje lett a maga 165.000 eladott jegyével.

hu_2018_29.jpgA magyarországi listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

Címkék

batman box office comedy the dark knight action bad boys adam sandler sequel mamma mia dreamworks cuba gooding jr johnny english charlies angels box office hazai the conjuring regebbi hetvege us marshals the mask of zorro theres something about mary

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr5414126823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása