aeon flux

ready for the action now, danger boy?

ezen a hétvégén, korábban... (2018/27.) Takács Máté
2018. július 07. 17:05:00

Kategória: boxoffice Szólj hozzá!

A tengerentúlon a függetlenség napját követően A Hangya és a Darázs tör az élre, miközben a magyarok A hihetetlen család 2.-t tüntetik ki legfőképpen figyelmükkel. 5, 10, 15 és 20 éve pedig az alábbiak történtek.

usa_18_27.jpgAz amerikai listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

5 éve...
odaát

A 2013-as függetlenség napja közepette robbantott kasszát a Gru 2. ($83.5m/$368.1m), lényegesen rálicitálva az első részre, pedig már az sem aprózta el. Ekkor vált világossá, micsoda aranybánya is lapul a Universalnál, ami milliárdos nevezőkkel is gyarapodott később - de addig is, akkor, 2013-ban ez a második rész a forgalmazó harmadik legnagyobb hazai bevételű filmje lett az E.T., a földönkívüli és a Jurassic Park mögött. Hoppá! Mindeközben a Disney még javában fürdőzött a buktákban, nem úgy mint most. A magányos lovas ($29.2m/$89.3m) elég komoly huzavona után valósult meg és került a mozikba, és hát nem épp családi, obskúrus western-kalandfilm létére végülis nem ment volna rosszul, de az irdatlan pénz, amit felemésztett (215 millió dollár!), megpecsételte sorsát, és részben Johnny Deppét is, aki az egyik főszerepet játszotta. A film 150 millió körüli veszeséget okozott a stúdiónak.

errefelé
Magyar közönség még vehemensebben reagált a Gru 2.-re: több mint duplájára nőtt a közönség az első részhez képest, és a figurák népszerűsége, főleg ugye a kis irritáló sárgáké, képtelen magasságokba csapott - ahogy az két évvel később látható lesz. A filmre 333.000 jegy kelt el, és nyitányával amúgy, szokás szerint, az aktuális Pixar-mozit is teljesen elsodorta. Pár hellyel lentebb a Női szervek kezdett álmosan, még csak alapköveit fektetve Melissa McCarthy magyarországi kultuszának. A nyár folyamán azonban a 17.000 fős premierközönség 100.000 fölé bővült, így átment a vizsgán Paul Feig filmje.

10 éve...
odaát
Will Smith fél évvel a Legenda vagyok világra szóló sikere után folytatta a pénztárak felszántását a Hancockkal ($62.3m/$227.9m), aminek valamiért azóta sem készült folytatása. Az alternatív szuperhősnél azóta is csak egy másik alternatív szuperhős szerepével tudott magasabbra kapaszkodni bevételt illetően a színész, két évvel ezelőtt.

errefelé
A Kung Fu Panda és a Hancock kettőse robbant be az élre; a rajzfilm nem csak ekkora, de természetesen hosszú távon is Smith fölé kerekedett. Po 47.000 nézőt, Hancock pedig 41.000-et csábított négy nap alatt, előbbi több mint hatszorozta ezt, utóbbi pedig több mint négyszerezte kezdőtétjét. A panda itthon WALL-E-t is megverte, miközben Smith ugyan jócskán túltett a Legenda vagyokbeli önmagán, a 200.000-es határt változatlanul nehezése esett bevenni.

15 éve...
odaát
Nagy szám volt, hogy tizenkét év után, és amúgy még épp kormányzósága előtt Arnold Schwarzenegger visszatért ikonikus szerepébe a Terminátor 3: A gépek lázadásában ($44m/$150.4m). Azonban ez már mégsem volt ugyanaz a nézőknek, így a jegyárnövekedés ellenére is nagy falatnak bizonyult a 200 milliós korlát meghódítása, ami különösen kínos volt a 200 milliós büdzsé fényében. Sírba viszont nem szállt a széria, sőt többször is újjáéledt, és most is épp azon van. Akárcsak a Doktor Szöszi: a Doktor Szöszi 2. ($22.2m/$90.2m) némileg elmaradt az első résztől, ám így is termelt eleget egy harmadik részhez, ami alighanem Reese Witherspoon szándékának hiánya miatt nem valósult meg. A moziban leáldozóban a csillaga, így hát a harmadik rész nyilvánvalóvá vált... Mint ahogy a DreamWorks számára is anno, hogy nem érdemes forszírozni a hagyományos animációs technikát. A Szinbád: A hét tenger legendája ($6.9m/$26.5m) döbbenetes érdektelenségbe fulladt, s máig az animációs cég bevételi történetének - alulmúlhatatlan - mélypontját jelenti.

errefelé
Nem bizonyult még a nyitóhétvégén sem hihetetlennek a Hulk teljesítménye, de hát nem voltunk még igazán rákattanva a fura képregényhősökre. A zöld melák a nyári szárazságban annyira azért képes volt, hogy átverekedje magát a kötelező fordulón, így végül 111.000-en váltottak jegyet... Ang Lee drámájára. Persze, ez így is jóval több mint kétszerese a már MCU-kereteken belül, öt évvel később betoppant újabb hulkozásnak.

20 éve...
odaát
Ugyan 1998 nyitóhétvégi rekordját nem tudta magához ragadni, az Armageddon ($36.1m/$201.6m) rendesen berobbant: az ötnapos hétvégéjét közel 55 millió dollárral zárta, és akkoriban a legbengább blockbuster sem szenvedett gyors elpártolástól, így szép lassan becserkészte Michael Bay filmje a 200 milliós határt, s nagyon sokáig úgy festett, megnyeri az évet - de aztán a Ryan közlegény megmentése átgyalogolt rajta. Bruce Willis azonban így is legnagyobb sikerét jegyezte vele, s azóta is csak a Hatodik érzék múlta felül.

errefelé
Minthogy igen értéktelen hónapnak számított még, július szerény újdonságkínálattal kezdett, újabb első helyezést engedve Az ember, aki túl keveset tudottnak. Közben azért páran Woody Harrelsonnal keveredtek galibába a Palmettóban. A thriller arányaiban nem szerepelt rosszabbul, mint hazájában, de hát 25.000 néző az ma is simán meglenne neki. A UIP sebtiben tuszkolta be pár helyre a Szegény embert az amish húzzát, aminek címére Speier Dávid sem túl büszke utólag (pedig király, nem vitás). Tim Allen és Kirstie Alley kálváriája alig több mint 10.000 nézőt érdekelt.

hu_2018_27.jpgA magyarországi listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

Címkék

disney armageddon animation will smith bruce willis terminator johnny depp hulk reese whiterspoon michael bay ang lee arnold schwarzenegger hancock universal woody harrelson kung fu panda dreamworks palmetto tim allen the lone ranger despicable me melissa mccarthy box office hazai legally blonde regebbi hetvege

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr2914099291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása