aeon flux

ready for the action now, danger boy?

ezen a hétvégén, korábban... (2018/21.) Takács Máté
2018. május 26. 12:22:00

Kategória: boxoffice Szólj hozzá!

A Solo: Egy Star Wars-történet a Memorial Day hétvégéjének rekordját állíthatja be Amerikában, ezzel együtt a Star Wars-filmek legalacsonyabb nyitására számíthat az elmúlt évekből. Magyarországon hasonló lehet a helyzet, köszönhetően a Deadpool 2. erős második heti jelenlétének. 5, 10, 15, 20 évvel ezelőtt pedig az alábbiak történtek.

usa_2018_21.jpgAz amerikai listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

5 éve...
odaát
A 2013-as Memorial Day Weekend a Halálos iramban 6. ($97.4m/$238.7m) aratásáról szólt. Az Ötödik sebességgel új szintre lépő széria csaknem bevette a százmilliót első hétvégéjét zárva, viszont a globális milliárdok még csak ezután következtek. A sorozat nagy rákfenéje, a gyors visszaesés még itt volt a legkegyesebb az első három részt követően, hiszen "csak" kicsivel több mint 40% származott az első három napról a teljes bevételből. A Másnaposok 3. ($41.7m/$112.2m) is ezt az alkalmat választotta, hogy zárja a maga trilógiáját, ám már a nézők is érezték, nem ugyanarra válthatnak jegyet, amit megszerettek pár évvel korábban. A nem túl vicces vígjáték persze még így is vitte a százmilliót, de csak módjával; ha a második résszel vetjük össze, akkor is 56% pártolt el a Farkasfalkától. A nyüzsgő víkend harmadik premierje a negyedik helyet csípte meg. A Blue Sky félrement produkciója, A zöld urai ($33.5m/$107.5m) nehezen húzta be a kilenc számjegyű végződést, és a gyerekek is alighanem mind elfeledték mostanra.

errefelé
Nálunk a hármas küzdelemből a Másnaposok 3. egyelőre kimaradt, így a Halálos iramban 6. simán foglalhatta el a pole pozíciót 67.000 nézővel. A franchise itt még váratta a forgalmazóját az igazán nagy tettekkel, hiszen végül még az akkori csúcstartó második részt sem tudta végül befogni 166.000 eladott jegyével, bár ez nem múlott sokon. A zöld urai hasonlóképpen járt, mint odaát: 32.000-en nézték meg a premierkor, a második helyhez juttatva, s végül 109.000-en járták meg a nézőtereket.

10 éve...
odaát
Tíz esztendeje is Harrison Ford egyik nevezetes figurájának visszatérésétől szóltak a pénztárak, igaz, akkor legalább ő is visszatért, nem csak a figura. Az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága ($100.1m/$317.1m) nagyot szólt, éves szinten harmadikként végzett hazájában két képregényhős mögött, globálisan pedig második lett. Spielberg filmjének visszhangja hagyott kívánnivalót maga után, így további kalandokat nem forszíroztak - mígnem a Disney is bejött a képbe, úgyhogy a megfejelendő szint adott...

errefelé
Az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága jól ment Magyarországon is, hiszen 82.000-en ültek be rá az első hétvégén, és ezt további 207.000-en követték, ám ezzel a korábbi filmektől messze-messze elmaradó eredménnyel csak az éves lista ötödik helyét tudta elfoglalni. Ki tudja, nálunk talán rálicitál majd az ötödik rész...

15 éve...
odaát
Miközben a Mátrix: Újratöltve erősen meghátrált, de nem mielőtt bevette volna a 200 millió dollárt 11 nap után, a könnyedebb szórakozás felé nyitott az amerikai közönség a hosszú hétvégén. A minden6ó ($68m/$242.8m) simán Jim Carrey legnépszerűbb filmje lett, amiben felismerhetően van jelen (és nem zöld szőrrel borítotva), a folytatásra mégsem írt alá.

errefelé
A Mátrix: Újratöltve megérkezett egy hét késéssel hozzánk is, bár ez akkor semmiségnek számított. A kitörő népszerűségű első részt sikerült minden téren túlteljesítenie a folytatásnak, elvégre irtó sokan, 175.000-en járultak a kasszákhoz négy nap alatt, amivel a top 15-ben van a rendszerváltás utáni első hétvégi nézőszámokat illetően. A nyarat simán uralta Neo, végül 671.000-en szegődtek a nyomában, aminél csak A gyűrűk ura: A két toronyra mutatkozott nagyobb érdeklődés 2003-ban.

20 éve...
odaát
Két évtizede masszív felvezetőkampány után rombolt be a mozikba a Godzilla ($44m/$136.4m), vérmes reményekkel, melyekhez nem tudott felnőni. Ugyan az év nyitányát vitte (az addigi legtöbb moziban játszott filmként), nem volt képes fenntartani az érdeklődést, és végül nyolc film is előtte végzet 1998-ban. Ráadásul végső bevétele alig haladta meg a 130 milliós költségvetést, és az sem lett volna csodálnivaló ennek fényében, ha a játékboltokon rajtamaradt volna a sok-sok godzillás műanyag.

errefelé
A Deep Impact második hete kényelmesen vitte a prímet, alatt a Gyilkos donor kívánt némi figyelmet a magyaroktól. A krimi Amerikában még 14 millió dollárt sem fialt, mifelénk ellenben - köszönhetően a Duna Plazában valaha volt Hollywood Multiplex mozi hosszas prolongálásának és a gyér nyárnak - végül 100.000 néző feletti eredményt mutathatott fel. Ugyancsak újdonság volt a Boogie Nights; a hosszú pornós filmre 38.000-en fizettek be, és ezzel máig Paul Thomas Anderson legnépszerűbb filmjének minősül a magyar mozikban.

hu_2018_21.jpgA magyarországi listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

Címkék

matrix box office godzilla indiana jones jim carrey paul thomas anderson deep impact fast and furious the hangover boogie nights desperate measures box office hazai blue sky regebbi hetvege

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr1514004042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása