aeon flux

ready for the action now, danger boy?

ezen a hétvégén, korábban... (2018/13.) Takács Máté
2018. március 31. 12:20:00

Kategória: boxoffice Szólj hozzá!

A Ready Player One világszintű győzelemért ácsingózik - megkapja odaát is és nálunk is. 5, 10, 15, 20 évvel ezelőtt pedig az alábbiak történtek.

us_2018_13.pngAz amerikai listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

5 éve...
odaát
A húsvétot az amerikaiak pár jól irányzott lövéssel ünnepelték, lévén a G.I. Joe: Megtorlás ($40.5M/$122.5M) nyitott az élen. Szolidabb sikere valahol meglepő volt, elvégre az első rész, bár eleget kaszált, nem volt egy nap kedvenc. Bruce Willis és Dwayne Johnson viszont jó adaléknak bizonyult, de annyira nem, hogy harmadik film is készüljön - legalábbis folytatásként, mert amúgy a Paramount 2020-ra ígéri az újabb katonás akciót. Mindeközben egy ifjúsági regény-adaptáció is kapott teret az elvérzésre: A burok ($10.6M/$26.6M) az Alkonyat írónőjétől ered, így hát az Open Road Films biztosan dörzsölte a tenyerét, amibe viszont fillérek hullottak csupán, és hát még elég hitvány is volt maga a mozi. Andrew Niccolnak tehát van mit bizonyítania az idénre várható új sci-fijével.

errefelé
A Croodék a húsvéti jegyvételben is győzedelmeskedtek, szóval maradhattak az élen csaknem 33.000 nézővel. A második helyen találhattunk újdonságot, ám Az óriásölő éppen úgy nem boldogult mifelénk, mint hazájában. A 3D-s, nem-annyira-gyerek fantasy alig több mint 25.000 jegyre volt jó a magyaroknak a premierkor, amit megháromszorozni sem tudott, mielőtt elvágták a paszulyát a moziüzemeltetők. A burok valamivel jobban járt viszont, mint Amerikában; majdnem 17.000-en nézték meg első felindulásból, ugyanakkor vészesen veszítette érdeklődőit, így csak a 40.000-es kanyaron tudott átslisszanni kapuzárás előtt. Megkésett jelentkező volt a Tökéletes hang, de végül nem volt teljesen hiábavaló próbálkozás, már csak a folytatások jobb menetelét biztosítandó is. A zenés csajfilm 33.000 főt fakasztott dalra, amit a második rész lényegesen (bár nem eléggé), a harmadik pedig tízezerrel tudott meghaladni.

10 éve...
odaát
Horton hátrébb oldalgott, az első helyen pedig egy meglepetés-siker debütált. A 21 - Las Vegas ostroma ($24.1M/$81.2M) közel tízezres átlagot produkált, ráadásul csak 35 millióba került, így hát igencsak vitte a jackpotot. 

errefelé
Haloványan kezdett, és csak a harmadik helyen, de végül decens nevezővé lépett elő A bakancslista, azaz a magyarok is ráharaptak úgy, mint amerikai nézőtársaik két hónappal azt megelőzően. A drámai vígjáték végső stádiumát 72.000 eladott jegynél érte el. A #1 pozíciót viszont második hete a Horton birtokolta, amúgy kevesebb mint 15.000 nézővel.

15 éve...
A Több a sokknál három hét után átengedte helyét, és ismételten egy vígjáték bizonyult a legérdekfeszítőbbnek. Az Államfönőkben ($13.5M/$38.1M) Chris Rock művelt sületlenségeket mérsékelt eredménnyel: hiába volt #1, ezt viszonylag alacsony összeggel szerezte, és nem is szaladt meg, mi több: költségvetését is csak módjával haladta meg. Mondani se kell, nálunk nem is játszották. Ugyanerre a sorsa jutott a Kiképzőtábor ($11.5M/$26.8M), melyben John Travolta és Samuel L. Jackson ismét találkozott - de csak egymással, a nézők el-elmaradoztak a negyedik helyen debütáló krimitől. Műsorra került ellenben viszonylag hamar nálunk is A mag ($12.1M/$31.2M). A katasztrófafilm leginkább katasztrófának bizonyult az amerikai pénztáraknál, hiszen rém gyengén indult és alig büdzséje felét érte el. De ha azt vesszük, így is többen nézték meg, mint az Űrvihart... 

errefelé
A Chicago változatlan lendülettel gyűjtötte nézőit a toplista élén, miközben a Pókember nyomán felélénkült képregényes biznisz egyik első (torz)szülötte, a Daredevil - A Fenegyerek próbálta elnyerni a magyarok tetszését, hiábavalóan. Ben Affleck első szuperhősi gúnyája még 70.000 nézőt sem ért nekünk, és 2003 nem lesz a későbbiekben se lényegesen kedvesebb errefelé a négyzetekből vásznakra lépőkkel szemben. A másik jelentősebb premier A szellemhajó volt; az öt hónapot várató horror 33.000 nézőt érdek(telen)elt.

20 éve...
odaát
Titanic csak nem akart elsüllyedni, tizenötödjére is vezetést szerzett, 15 millió dollárral - összbevétele pedig átlépte a félmilliárdot, ami akkor ugye példátlan dolognak számított. A kihívók most nem igyekeztek különösebben, a legjobb eredményt egy húsz éves film mutatta fel. A Grease ($12.7M/$28.4M) bizonyosságot szolgáltatott kedveltségéről, hiszen mai árfolyamon számítva csaknem 25 millióval nyitott ismét... persze aztán gyorsan letáncolta magát a listáról, illetve be a magyar mozikba pár hónappal később, első ízben.

errefelé
Bár a Lesz ez még így se és a Titanic is ott lihegett a sarkában, az Anastasia újdonságként ki tudott tűnni, négy hónap után az első rajzfilmként a kínálatban. Az odaát a hozzá fűzött reményeket nem beváltó mese nálunk hosszú-hosszú futása végén csatlakozott a 200.000 nézős bemutatók táborába, és mérsékelt fokú kedveltséget is szerzett, ami itt-ott máig kitart, csak épp Disney-filmként... A további premierek közül a Spice world jutott még a top 5-be, és végül közel 60.000-en nézték meg az akkoriban itthon is felettébb népszerű lánybanda képtelen filmjét.

hu_2018_13.pngA magyarországi listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

Címkék

box office titanic ben affleck chicago chris rock daredevil gi joe grease the host anastasia box office hazai pitch perfect jack the giant slayer regebbi hetvege

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr6113796272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása