aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: szárnyaszegettek Takács Máté
2017. október 08. 17:29:00

Kategória: boxoffice 6 komment

Október sosem volt kiemelkedő box office-hónap, ám az elmúlt években egy-egy sci-fi szépen fordította javára a kínálkozó lehetőségeket. Ennek tudatában szánták a Szárnyas fejvadász 2049-et a szezon befutójának, ám a sci-fi döcögősen kezdett, diszkréten szólva. Ugyancsak nem robbantott kasszát a My Little Pony - A film, és a Hegyek között is csak az előre jósolt - szerény - összeget volt képes leszállítani.

bladerunner2049.png

> új filmek
Ami egyszer nem jött össze, az nem sűrűn alakul fényesebben másodjára sem, de találunk érveket egyes esetekben az újbóli próbálkozásra. Hogy oszoljon a köd: a Szárnyas fejvadász 1982 nyarán ugyan nem volt világraszóló bukás, de sikerré éppenséggel csak kritikai fronton vált - azt is csak évekkel később. Az viszont nagy transzformáció volt, akkora, hogy a Szárnyas fejvadász 2049 (Blade Runner 2049; hazai bemutató: már a mozikban), vagyis a folytatás elkészítése sokáig fel sem merült, elvégre nem csak egy anyagilag nem kifizetődő film folytatását kellett vón összehozni, ráadásul igen költséges műfajban, hanem egy erős rajongással körülvett és filmtörténeti jelentőséggel bíró filmét. Ridley Scott és Harrison Ford viszont a megfelelő páros, ha valami régit kell feltámasztani, és ehhez most még egy rátermett ember is társult Dennis Villeneuve rendezőben, no meg Ryan Gosling személyében is látszólag ideális mai arc kapta a főszerepet. A mai, és a régi - ezek keveredése valójában igen kemény dió tud lenni, ha egy film eladásáról van szó. A Warner (és nemzetközileg a Sony) vállalkozása, ami 150-180 millió dollárt emésztett fel, alighanem hasonló módon vonul be a filmtörténelembe, mint elődje, és tulajdonképpen ez így kerek. A Szárnyas fejvadász 2049 ugyanis első pillantásra megbukott az amerikai mozikban: 50 millió dollár köré várt nyitány helyett 31,5 millióval vánszorgott az élre, ami kétségtelenül nagy deficitet jelent. Ez bizony előfordul, ha 35 éves távlatból kell életre hívni az érdeklődést, és bizonytalan, hogy kié is célzandó. A TRON: Örökségnek hellyel-közzel sikerült, nagyon támogatva a 3D-vel, hogy egy másik kora '80-as sci-fit említsünk, de ugye, az családi mozidélután volt a Disneyvel, jelen film pedig egy korhatáros sci-fi. És azon belül is roppant szokatlan stúdióvállalkozás a lassú folyása, az akciójelenetek ritkasága, az eredetitől cseppet sem különb gondolatisága miatt. Ezek mellé állítva az első hétvégi számokat, kellemetlen következtetések kerülnek majd levonásra, Scott számára kicsit még távolabb téve az újabb Alien-filmet (a Covenant sem ugrotta meg a kellő szintet nyáron), meg úgy általában árnyékot vetve a '80-as évekbeli nosztalgiára. Na de, a film még szépíthet, és ha sikerül a kritikák hátán és a meglepően jó nézői visszajelzésekből építkezve folytatnia, meghazudtolva az első hétvégére jellemző nézői sietséget (a nyitány csaknem 13%-a csütörtök esti premier előtti vetítésekből folyt be, 40%-a pedig a nyitónap érdeme), akkor 120 millió dollár is lehet a végcélja. Ha meg nem, és csak 90 millió dollárig jut, hát akkor is sikerül az első rész nézettségét hoznia, sovány vigaszként.

Idris Elba és Kate Winslet párosa fémjelzni a Hegyek között (The Mountain Between Us; hazai bemutató: január 4.) című romantikus kalandfilmet, melyben a főszereplők gépe lezuhan a vadonban. A Fox több mint 3000 mozit szerződtetett a férfiakat túlélősztorival, a hölgyeket szerelmi szállal befogni kívánó drámának, de minthogy nagy különlegességet nem kínáltak mellé, csak ami alapvetően rejlik egy ilyen történetben, különleges összegek sem születtek. A 10,1 millió dollár a második helyet kölcsönzi a regényadaptációnak, és október további képe engedheti is akár, hogy a 35 millió dolláros, visszafogott költségvetést meghaladják végül a bevételek.

Bár legutóbb a Balerina is a lányokat célozta meg, mégis ritka, hogy ennyire rájuk legyen szabva egy animációs film. A My Little Pony - A film (My Little Pony: The Movie; hazai bemutató: október 12.) lovacskái ráadásul még annál is szűkebbre lőtték be a közönséget, és ez szűkös bevételekkel is járt. A tévében elvileg mostanság is látható figurák 8,8 millió dollárt varázsoltak elő a Lionsgate-nek, ami a nem éppen bizakodó előrejelzéseknek megfelel ugyan, de hát mégis csak kevés önmagában. A forgalmazó biztosan fel volt készülve erre, hiszen alig 2500 moziban játsszák a filmet, ami vélhetően nem került akkora vagyonba se, mint a felső kategóriás rajzfilmek. Szóval itt semmi nem meglepő, talán csak az, hogy a kritika nagyjából kiegyezett a látottakkal, és a nézői értékelések is korrektek, így 30 millió dollár fölé jutni bárminemű csoda nélkül kivitelezhető cél.

Már több mint 700 moziban fut a Viktória királynő és Abdul (Victoria & Abdul; hazai bemutató: már a mozikban), minekután két hétig szállított bizalmogerjesztő számokat alacsonyabb szinten. A Focus Features terjesztése még most is mutat életjelet, hiszen 4,1 millió dolláros, 8. helyet érő hétvégi bevétele több mint ötezer dollárt jelent átlagosan egy-egy moziból. A nézőbarát film így 20 milliót is célba vehet akár, noha Stephen Frears korábbi kettője, a Florence - A tökéletlen hang és a Philomena - Határtalan szeretet is jóval messzebbre jutott annál.

A Purdie Distribution nevezető forgalmazó érezte úgy, a The Stray című kutyás családi drámában rejlik annyi, hogy 640 moziban tárja a közönség elé. A tévéfilmes jelleget hamar kiszagolhatták azonban az amerikaiak, hiszen csak 550 ezer dollár gyűlt össze a film előadásai nyomán, vagyis 900 dollár se egy helyről. Messzire így már nem kóborol a film, egymillió dollár lehet az végcél.

> korábbi filmek
Átlépte a 300 millió dollárt az Az bevétele. A Warner fenomenális sikerű horrorja 9,7 millió dollárral még mindig dobogós helyet tud magáénak, globális szinten pedig amúgy több mint 600 milliót.

> végszó & ami jön
Bizony 2011 óta nem volt ilyen lassú forgalmú a 40. víkend, de mondhatjuk, hogy a lassú folyás adekvát a #1 film szellemiségéhez. Ezzel együtt persze 20 millió dollár hibádzik a Szárnyas fejvadász 2049 bevételéből ahhoz, hogy bármiféle elégedettség úrrá legyen bárkin. A rekorder szeptember után október tehát bajosan kezd, és nem is igen lesznek kiugró filmek a továbbiakban. Mindenesetre a Boldog halálnapot! című horror-thriller és a Kínában már csaknem 70 milliót bekaszált The Foreigner Jackie Channel megpályázza a dobogó ilyen-olyan fokait, és jön még pár szerencsepróbáló is.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Szárnyas fejvadász 2049
$31.5m $31.5m $150m
2  Hegyek között
$10.1m $10.1m $35m
3  Az
$9.7m $304.9m $35m
4  My Little Pony - A film
$8.8m $8.8m n.a.
5  Kingsman: Az Aranykör
$8.1m $80.0m $104m
6  Barry Seal: A beszállító
$8.1m $30.4m $50m
7  A LEGO Ninjago-film
$6.8m $43.8m $70m
8  Viktória királynő és Abdul
$4.1m $6.0m n.a.
9  Egyenesen át
$3.8m $12.3m $19m
10  Battle of the Sexes
$2.4m $7.7m $25m

Címkék

harrison ford fox box office animation sci fi warner drama ridley scott kate winslet sequel adventure romance adaptation ryan gosling idris elba lionsgate blade runner denis villeneuve children movie blade runner 2049 my little pony the movie the mountain between us

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr9912940471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Repce Manó 2017.10.08. 17:49:38

A Szárnyas fejvadász egy 35 éves sci-fi noir művészfilm, ami azért megosztja a közönséget és totál meg tudom érteni, ha valaki unalmasnak gondolja minden értéke ellenére. Szóval nem tudom, hogy mit vártunk tőle, én ennél nagyobb bukás esetén sem lepődtem volna meg. Viszont a csütörtöki elővetítések is azt mutatják, hogy a rajongók sietnek, szóval gyors elpártolást szimatolok és lehet, hogy 80 millióig sem fogja húzni. A filmmel kapcsolatban sajnos elég sok elégedetlenkedést olvasok.

kaamir 2017.10.08. 17:52:45

Annyira azért nem bánom, hogy egy újabb tök felesleges remake bukik egy méreteset.

kobretti88 2017.10.09. 01:32:37

@kaamir: Ez nem remake, hanem folytatás.

kobretti88 2017.10.09. 17:55:17

@kaamir: Egyáltalán nem felesleges folytatás. Méltó az eredeti filmhez.

kaamir 2017.10.09. 18:42:54

@kobretti88: De, felesleges. 35 év után készült el egy olyan filmhez, amihez az égvilágon semmit nem kell hozzátenni.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása